Mergi în Mexic? Nu ratați să vizitați Yucatán și situl mayaș Chichén Itzá! Iată un mini-ghid de vizitare!
Cine nu a văzut niciodată emblematica piramidă mexicană Chichén Itzá? Un vechi oraș mayaș situat în Mexic, între Cancún și Mérida, în Yucatán, situl arheologic Chichén Itzá a fost unul dintre cele mai mari centre ale civilizației mayașe, a cărei istorie se întinde pe aproape o mie de ani. O mărturie neprețuită pentru popoare Maya și Toltec Este unul dintre cele mai bine conservate situri din Mexic. Cu toate acestea, cronologia sa și identitatea popoarelor Itzá sunt incerte.
Doriți să vizitați situl mayaș Chichén Itzá? Clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1988, orașul mayaș Chichén Itzá, care atrage între 3.500 și 8.000 de vizitatori pe zi, a fost votat în 2007 drept una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. Iată mini-ghidul nostru turistic pentru a vă îmbunătăți șederea în Mexic și pentru a descoperi toate misterele care se ascund în jurul acestui sit arheologic unic!
Istoria sitului mayaș Chichén Itzá

Credit foto: Unsplash – Jezael Melgoza
Cronologia sitului mayaș Chichén Itzá este un subiect de dezbatere între oamenii de știință. Se crede că un prim oraș mayaș a fost construit în secolul al V-lea (în jurul anilor 415, 435 sau 455) de către Itzá sau Itzaes, în apropierea a două cavități naturale – cea a cenotesConform cenotes, orașul a fost numit “la marginea fântânii Itzaes”, care permitea colectarea apei din subteran pentru a iriga orașul. Se spune că Itzaes au părăsit Chichén Itzá în jurul anului 692 și s-au întors în secolul al X-lea, în jurul anului 987. Regele din Tula, numit Quetzalcoatl de către azteci și Kukulcán dintre mayași, se spune că ar fi reușit să cucerească orașul și că ar fi fondat un al doilea oraș acolo.
Aceasta a fost perioada de migrație a războinicilor tolteci, care au venit din centrul Mexicului spre sud pentru a coloniza Yucatanul. Astfel, stilurile arhitecturale mayaș și toltecă au fuzionat în cadrul unei aculturații enorme între cele două imperii. Itzaes au condus orașul timp de două secole și au construit piramida Kukulcán în jurul anului 1050, ca un tribut adus “tatălui” lor fondator. Piramida, un centru religios sacru al civilizației Maya, este una dintre cele mai importante din Mexic.
Toltecii, cuceritorii mayașilor, au părăsit regiunea în jurul anului 1200 din motive necunoscute până în prezent. Descoperit de conchistadorii spanioli în 1533, situl a fost din nou abandonat și a fost recunoscut de publicul larg abia în secolul al XIX-lea, datorită lucrărilor arheologice. În prezent, este cel mai cunoscut sit turistic din Mexic, dar doar 25% din orașul Chichén Itzá a fost excavat din pădurea tropicală.
Ce să vezi și ce să faci în Chichén Itzá?

Credit foto: Our Worldmaps
Vor fi vizitate două situri care corespund la două epoci distincte: situl Vechiul Chichén la sud, și ” Noul Chichén Itzá” Este pentru prima dată când situl a fost descris ca fiind un “New Chichén Itzá”, care cuprinde monumentele sacre ale mayașilor. Monumentele de la Chichén Itzá sunt descrise ca fiind capodopere ale arhitecturii mesoamericane și martori neprețuiți ai ingeniozității constructorilor, prin proporțiile lor, precizia decorațiilor sculptate și rafinamentul construcțiilor. Vizitarea sitului mayaș Chichén Itzá vă permite să vedeți :
- Marele joc cu mingea
- Piramida de la Kukulcán – cunoscută sub numele de “Castillo
- Capetele “Șarpelui cu pene
- Templul Războinicilor
- El Caracol – Observatorul –
- Cenota sacră
- “Tzompantli” (care este un altar al morților, unde erau înfipte și expuse craniile oamenilor sacrificați prin decapitare…)
The Piramida din Kukulcán se află în centru și are o înălțime de 30 de metri, cu o bază de 55 de metri. Laturile au o scară de 90 de trepte (364 de trepte în total, cea de sus fiind a 365-a treaptă, adică o treaptă pentru fiecare zi a anului). O atracție la echinocțiul de primăvară: umbrele treptelor și lumina soarelui care se reflectă pe capetele Șarpelui cu Pene dau impresia că animalul își depune ouăle în afara clădirii.
Nu ratați Tzompantli: Templul Războinicilor, cu coloanele sale rotunde și pătrate și craniile sacrificiilor umane, reflectă puterea orașului. Marele joc de baseball este cel mai mare din Mexic și este o dovadă a ingineriei acustice a orașului. Bătăile din palme de la o parte la alta produc 7 și respectiv 9 ecouri, iar aceste numere erau sacre pentru mayași. Jocul cu mingea era un ritual sacru în care două echipe se jucau cu o minge de cauciuc în timpul festivalurilor. Într-un meci care putea dura 24 de ore, liderul echipei învinse a fost decapitat de învingătoare. Sângele era văzut de mayași ca un fertilizator pentru pământ, astfel încât se crede că sacrificiile de sânge nu erau războinice. Prin urmare, era o onoare să ți se tragă capul în țeapă la Tzompantli, pentru că ajuta la îmbunătățirea recoltelor viitoare…
Apoi mergeți la cenota sacră, adâncă de 40 de metri. Nu departe de aici, la Caracol Aceasta a permis oamenilor de știință să observe mișcarea lui Venus și a stelelor, ceea ce confirmă nivelul avansat de cunoștințe al civilizației mayașe din acea perioadă.
Deci, bine, dar cum ajungi la situl mayaș Chichén Itzá?
În primul rând, trebuie să știți că nu există o direcție de vizitare impusă: vă puteți plimba prin monumente după bunul plac, iar asta e foarte frumos!
În timpul vizitei, veți găsi în mod regulat o hartă a sitului, care vă va ajuta să vă orientați și să aflați ce monumente să vedeți: astfel încât să nu vă rătăciți!
Pentru a ajunge la situl mayaș Chichén Itzá, aveți două opțiuni:
- Cu mașina: Se află la 2 ore de mers cu mașina de Merida și la 3 ore de Cancún sau Playa del Carmen. Cel mai simplu mod este să închiriați o mașină la aeroport. Astfel, veți avea mai multă libertate pentru a vă deplasa și a vizita Mexicul.
- Cu autobuzul : Există linii de autobuz directe de la Mérida la Chichén Itzá, cu o plecare pe oră. De la Valladolid, călătoria durează 45 de minute, cu autobuze care pleacă la fiecare jumătate de oră.
Orar și prețuri pentru vizitarea Chichén Itzá
SCHEDULE
Site-ul este deschis de marți până duminicăde la 8:00 a.m. – 5:00 p.m..
Vă recomandăm să vizitați situl mayaș Chichén Itzá dimineața, când hoardele de turiști nu au ajuns încă pe sit. În plus, poate fi foarte cald după aceea.
TARIFE
Taxa de vizită este 157 pesos mexicani7,32 euro, la care se adaugă o taxă federală de 64 de pesos (2,98 euro). În total, 232 pesos este 10,81 €.
Uneori, alți ghizi își negociază tarifele după ce intră în parc.
E BINE SĂ ȘTIȚI
- Nu există o coadă sau o ordine de vizitare
- Aduceți apă, deoarece poate fi foarte cald
- În jurul sitului sunt amplasate gustări și puncte de refacere cu toalete gratuite.
- În fiecare seară, la ora 19.00 (toamna și iarna) și la ora 20.00 (primăvara și vara), este oferit un spectacol gratuit (1,5 ore) (rezervați în avans).