Vă petreceți câteva zile în capitala Greciei? Nu ratați să vizitați situl arheologic Delphi din Atena!
Pentru pasionații de istorie și arheologie, Grecia este, fără îndoială, o destinație de neratat. Acest leagăn al civilizației occidentale adăpostește comori antice și numeroase monumente istorice. Dacă petreceți câteva zile în capitala Greciei, nu uitați să vizitați situl arheologic de la Delphi. Ușor accesibil din Atena, oferă o aventură incredibilă pe urmele zeilor greci.
Aveți întrebări pentru celebrul oracol Pythia? Iată tot ce trebuie să știți despre vizitarea sitului arheologic Delphi din Atena.
Delphi pe scurt

Credit foto: Shutterstock – isidoros andronos
Orașul Delphi găzduiește sanctuarul panelenic al lui Apollo, zeul olimpian al luminii, cunoașterii și armoniei. Conform mitologiei, aici s-au întâlnit doi vulturi eliberați de Zeus, unul spre est, celălalt spre vest. Potrivit anticilor, templul lui Apollo adăpostea Omphalos, buricul universului. Satul era deja locuit în al doilea mileniu î.Hr. Începând cu secolul al VIII-lea î.Hr. s-au dezvoltat sanctuarul și oracolul.
Centrul lumii antice
Pentru grecii antici, Delphi era centrul lumii. Mulți pelerini au venit din toată lumea pentru a asculta sfaturile lui Pythia cea mai faimoasă preoteasă a vremii. Oracolul din Delphi era compus din femei în vârstă care se presupunea că au moștenit puterile lui Apollo. Sub influența diferitelor droguri, femeile din oracol intrau în transă, iar preoții le interpretau cuvintele. Delfi era considerat cel mai important loc religios din lumea elenistică. De-a lungul secolelor, Delphi va păstra un rol major. Regi, state, dinastii, conducători militari, mulți au făcut ofrande prețioase la Delfi pentru a-și asigura favoarea zeilor. Sanctuarul din Delfi este, de asemenea, un model de arhitectură elenă.
Astăzi, Delphi este un mic sat turistic, situat pe versantul sudic al Muntelui Parnassus, cu o priveliște uluitoare asupra văii și a mării. Situl oferă o mărturie unică a religiei și civilizației Greciei antice.
Ce să vezi și ce să faci la situl arheologic de la Delphi?

Credit foto: Shutterstock – Yoav Tabakman
Zona arheologică de la Delphi
Zona arheologică este locul în care se afla orașul antic Delphi. Este, de asemenea, punctul culminant al vizitei dumneavoastră. Veți descoperi faimosul Templu al lui Apollo, descoperit în 1892. Apoi veți face un tur al teatrului, care poate găzdui până la cinci mii de spectatori. Nu ratați stadionul din apropiere, unde se desfășurau Jocurile Pythian la fiecare patru ani. Fântâna din Castalia și zidul poligonal, unde se aflau oracolele Pythiei, merită, de asemenea, o vizită. De asemenea, situl din Delphi vă permite să vă bucurați de o vedere panoramică asupra Golfului Itea.
Vizitarea sitului arheologic de la Delfi din Atena este o oportunitate de a descoperi unul dintre cele mai importante exemple ale marilor sanctuare panelenice. O zi în Delphi vă oferă, de asemenea, un moment de liniște și pace, departe de agitația din capitala Greciei.
Muzeul arheologic din Delphi
După ce vizitați situl arheologic din Delphi, mergeți la Muzeul Arheologic al orașului. Acesta este cel mai important muzeu din Grecia dedicat antichității. În paisprezece săli de expoziție veți găsi sculpturi arhitecturale, statui și obiecte din Grecia Antică. Printre altele, muzeul are Aurigus din Delphi, o sculptură din bronz care comemorează o victorie importantă la Jocurile Pythian din 478 î.Hr. și Sfinxul din Naxos. Muzeul are, de asemenea, o cafenea și un magazin de suveniruri.
Vizitarea satului Delphi și a împrejurimilor sale
După ce vizitați situl arheologic din Delphi, faceți-vă timp să vă plimbați pe străzile înguste ale satului modern. De la terasele panoramice ale barurilor și restaurantelor din oraș vă puteți bucura de priveliști incredibile asupra văii. Delphi are, de asemenea, multe străzi frumoase, monumente și magazine. Mai jos de Delphi, puteți explora și frumosul sat Arachova.
După ce veți lua unul dintre numeroasele zboruri internaționale care aterizează în fiecare zi la Atena, va trebui să mergeți în satul Delphi. Din Atena, satul este accesibil doar pe șosea. Este nevoie de puțin mai puțin de trei ore pentru a parcurge cei două sute de kilometri până la situl arheologic de la Delphi. Călătoria este o vizită în sine. Pe drum, veți descoperi câmpiile fertile ale Beoției, lanțul muntos al Muntelui Parnas (cu faimoasele sale covoare colorate) și, în cele din urmă, orașul Delphi.
Mașină
Pentru a vizita situl arheologic de la Delphi din Atena, puteți închiria o mașină. Este o soluție simplă pentru a fi perfect autonom și a nu depinde de orarul autobuzelor.
De la Atena, luați autostrada E75 spre Lamia pe o distanță de aproximativ 100 km și ieșiți la ieșirea Castro. Urmați indicatoarele către Levadia. De asemenea, pe acest drum puteți trece prin frumosul sat Arachova.
Autobuz
Dacă nu doriți să închiriați o mașină pentru a vizita situl arheologic de la Delphi din Atena, sunt disponibile autobuze. Puteți ajunge la terminalul KTEL B, situat pe strada Liosion nr. 260, în centrul Atenei.
- Orarul autobuzelor din Atena 7.30 sau 10.30 dimineața
- Orarul autobuzelor pentru călătoria de întoarcere 16:30, 18:00 și 21:00
Este foarte recomandat să vă rezervați un loc în autobuz cu mult timp înainte, în special în perioada de vară. De asemenea, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a lua primul autobuz al zilei pentru a vă bucura de vizita la situl arheologic Delphi din Atena.
Excursii
Multe agenții de turism oferă excursii de o zi sau de mai multe zile la situl arheologic Delphi din Atena. Fie că este vorba de un grup sau de un ghid privat, aceasta poate fi o opțiune interesantă, în special pentru familii și pentru cei care doresc să fie îngrijiți de la început până la sfârșit.
Orarul și tarifele pentru situl arheologic Delphi

Credit foto: Shutterstock – Anton_Ivanov
Orar
- De miercuri până luni 8 a.m. – 8 p.m.
- Marți De la 10:00 la 17:30.
- Ultima admitere Cu 15 minute înainte de ora de închidere
- Ora de închidere Închis în zilele de: 1 ianuarie, 25 martie, duminica Paștelui, 1 mai și 25 și 26 decembrie.
Vă rugăm să rețineți Orarele pot suferi modificări în anumite perioade ale anului. Este recomandabil să verificați aceste informații pe site înainte de a vizita situl arheologic din Delphi și muzeul acestuia.
Tarife
- Adult 12 euro
- Copii cu vârsta sub 18 ani gratuit
- Student 6 euro (vă rugăm să rețineți că la intrare este necesară o dovadă de identitate)
- Gratuit la următoarele date 6 martie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, 28 octombrie și în fiecare primă duminică din lună între 1 noiembrie și 31 martie.
Biletul vă oferă acces la muzeu și la situl arheologic.
E BINE SĂ ȘTIȚI
1. Pentru a vizita situl arheologic de la Delphi, va trebui să mergeți puțin pe jos. Situl este situat în vârful unui mic munte. Cu toate acestea, muzeul este ușor accesibil persoanelor cu mobilitate redusă.
2. Contează pe o oră și jumătate pentru a vizita situl arheologic de la Delphi și încă o oră pentru a vizita muzeul.
3. Mai ales vara, poate fi foarte cald în Grecia. Cel mai bine ar fi să vizitați locul dimineața sau la sfârșitul zilei.
4. Majoritatea tururilor din Delphi se desfășoară în limba engleză, dar este posibil să găsiți ghizi vorbitori de franceză.