Vizitați Rijksmuseum din Amsterdam: bilete, prețuri, ore de deschidere

Vizitați orașul romantic Amsterdam? Nu ratați o vizită la Rijksmuseum, celebrul muzeu de artă olandez!

Nou-nouț după o renovare de 10 ani, este timpul să vizitați faimosul Rijksmuseum din Amsterdam! Pentru inaugurarea sa din aprilie 2013, muzeul a fost din nou în centrul atenției, în prezența reginei Beatrix și a mii de spectatori, în clădirea proiectată de arhitectul Pierre Cuypers.

Rijksmuseum din Amsterdam (literal Muzeul de Stat) este cu siguranță cel mai bun muzeu de artă din Olanda și, pe bună dreptate, foarte popular printre vizitatori, care au fost peste 2 milioane în 2014. Cea mai faimoasă pictură a sa, Rondul de noapte (Din Nachtwacht) de Rembrandt este, de asemenea, principala sa atracție. Pe lângă această capodoperă, în cadrul muzeului puteți admira și alte picturi din Epoca de Aur olandeză, inclusiv lucrări de Vermeer, Steen și Hals.

Vreți să vizitați Rijksmuseum din Amsterdam și să-i descoperiți toate secretele? Am pregătit acest scurt ghid cu toate informațiile de care ați putea avea nevoie.

Istoria Muzeului Rijksmuseum din Amsterdam

Expoziție Rijksmuseum Amsterdam

Credit foto: Flickr – Eric de Redelijkheid

Originile Rijksmuseum-ului datează din 1800, când era doar o galerie națională din Haga. Acesta este Louis Bonaparte fratele lui Napoleon I și rege al Olandei, care a ordonat mutarea colecției în Palatul Regal. Câțiva ani mai târziu, în urma intrării în drepturi a regelui William I de Orange-Nassau Muzeul a revenit în proprietatea statului și a fost mutat în Trippenhuis, care a fost numit ulterior Rijksmuseum.

În 1863, dorința de a construi o nouă clădire a dus la organizarea unui concurs, urmat de un al doilea concurs în 1876, pe care Pierre Cuypers l-a câștigat. Decorarea interioară a făcut, de asemenea, obiectul unor concursuri, câștigate de Bart Van Hove și François Vermeylen pentru sculpturi, Georg Sturm pentru ceramică și picturi și W.F. Dixon pentru vitralii.

Când s-a deschis muzeul, nouă ani mai târziu, vizitarea Rijksmuseum-ului permitea deja să vezi capodopere care pot fi admirate și astăzi.

Ce să vezi la Rijksmuseum din Amsterdam?

Rijksmuseum

Credit foto: Unsplash – Michael D Beckwith

Cele mai interesante lucruri care pot fi văzute în timpul unei vizite la Rijksmuseum sunt operele din Epoca de Aur a artei olandeze, care datează din jurul anilor 1620-1680, în special colecția de picturi de Rembrandt Vermeer, Hals Steen și de Hooch. Dar colecția nu se limitează la picturi.

Majoritatea picturilor au fost plasate în contextul altor arte și meșteșuguri, cum ar fi sculptura și artele decorative (faianță de Delft, mobilier, porțelan, case de păpuși etc.). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că cele mai faimoase lucrări sunt expuse în Galeria de Onoare. Acolo, capodoperele se succed una după alta: La Ronde de nuit de Rembrandt, Lăptăreasa de Vermeer, Portret de nuntă al lui Isaac Abrahamsz de Frans Hals, Mireasa evreică de Rembrandt, Lebăda amenințată de Jan Asselijn…

În total, există 12 tablouri de Rembrandt, 4 tablouri de Vermeer și multe lucrări ale unor pictori mai puțin cunoscuți, precum Johannes Verspronck, Torrentius, Jan Lievens, Willem Heda și Nicolaes Maes.

Rijksmuseum

Credit foto: Unsplash – Christian Fregnan

Muzeul se întinde pe patru etaje, numerotate de la zero la trei. Cu toate acestea, ordinea numerică a camerelor nu reflectă progresia cronologică a colecției.

Dacă doriți să vedeți operele în ordinea în care au fost realizate, începeți de la parter (intrarea principală se află tot la acest nivel) cu Evul Mediu (sălile 0.1-0.6), apoi urcați la etajul al doilea pentru secolul al XVII-lea (sălile 2.0-2.28), apoi coborâți un etaj, traversați clădirea în diagonală și continuați turul la primul etaj pentru secolele al XVIII-lea și al XIX-lea (sălile 1.1-1.18).

În cele din urmă, dacă doriți să vedeți colecțiile (foarte limitate) din secolul XX, va trebui să urcați la ultimul etaj. Așadar, este destul de complicat.

Parter Rijksmuseum
Etajul 1 Rijksmuseum
Etajul 2 Rijksmuseum
Etajul 3 Rijksmuseum

Noul Pavilion Asiatic, care este o structură separată de muzeul principal, prezintă o colecție mare din China, Indonezia, Japonia, India, Thailanda și Vietnam și este accesibil printr-un pasaj situat într-un colț al holului de intrare.

Muzeul de artă este situat pe Museumplein La 10 minute de mers pe jos de Leidseplein.

Puteți ajunge acolo cu diferite mijloace de transport:

 • Venind dinspre Centraal Station : tramvaiele 2 sau 5 (stația Rijksmuseum)
 • Venind dinspre stația Sud Zuid : tramvai 5 (stația Rijksmuseum)
 • Venind de la stația Sloterdijk: tramvai 12 (stația Concertgebouw)
 • Venind de la stația Amstel: metrou până la Weesperplein, apoi tramvaiul 7 sau 10 (stația Spiegelgracht)
 • Venind de la stația de autobuz regională Marnixstraat : autobuzul 26, 65, 66, 170 sau 172
 • Venind de la Schiphol : autobuz 197, stație Rijksmuseum

După ce ați terminat vizita la Rijksmuseum, puteți vizita și alte muzee de pe Museumplein, cum ar fi Muzeul Van Gogh.

Prețurile și orele de deschidere ale Rijksmuseum-ului

TARIFE

Pentru toate reducerile și prețurile, vă rugăm să vizitați site-ul site oficial muzeului.

 • Adult : 20€ la fața locului / 19€ online
 • Sub 18 ani : GRATUIT
 • Cardul european de tineret: 10€ la fața locului / 9,50€ online

Vă puteți cumpăra biletul online la site-ul oficial al muzeului.

CALENDAR

Rijksmuseum este deschis 365 de zile pe an de la 9.00 la 17.00. Grădinile Rijksmuseum, magazinul Rijks și cafeneaua sunt, de asemenea, deschise pentru vizitatorii fără bilet, între orele 9.00 și 18.00.

Este bine de știut: În weekendul de Rusalii (duminică 9 și luni 10 iunie), muzeul va fi deschis de la 9.00 la 21.00!

E BINE SĂ ȘTIȚI

Dacă vizitați Rijksmuseum din Amsterdam, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți:

 • Primăvara și vara sunt sezoane în care muzeul este extrem de aglomerat. Cele mai “liniștite” momente, în special în galeria principală, sunt probabil în zilele lucrătoare, în timpul orelor de deschidere de dimineață devreme (de la ora 9:00), sau în ultimele două ore ale zilei (15:00-17:00). Iarna este, evident, un anotimp mai liniștit
 • Sunt disponibile tururi ghidate ale muzeului, dar un sfat este să descărcați gratuit aplicația Rijksmuseum pentru a vă bucura de un tur multimedia pe iOS sau Android (această opțiune costă 5€ pentru vizitatorii care vin la muzeu fără un smartphone)
 • De la WiFi gratuit este disponibil în tot muzeul
 • Rijksmuseum este accesibil pentru persoane cu mobilitate redusă (cu excepția scuterelor de mobilitate). Însoțitorii pot intra gratuit în muzeu. Mai multe informații despre accesibilitatea site-ului, făcând clic pe aici
 • The cărucioare sunt permise
 • Vă puteți lăsa bunurile în vestiare

Lasă un comentariu

TravelMax.ro