În timpul unei zile petrecute la Paris, vizitați Petit Palais și descoperiți capodoperele Muzeului de Arte Frumoase din capitala franceză.
Petit Palais (sau Musée des Beaux Arts de Paris) oferă vizitatorilor săi o mare varietate de lucrări și un cadru extraordinar. Muzeul s-a îmbogățit de-a lungul anilor prin numeroase donații. Picturi, sculpturi și obiecte de artă din antichitate până în secolul al XIX-lea ocupă galeriile acestei clădiri excepționale. Pe lângă numeroasele opere de artă, este o clădire cu o arhitectură unică în stil Belle Époque. În timpul vizitei, admirați decorațiunile, galeriile și grădina interioară.
Eclectismul obiectelor sale de artă și arhitectura sa fac din Petit Palais un loc de vizitat în timpul șederii dumneavoastră la Paris.
O scurtă istorie a Petit Palais

Credit foto: Shutterstock / De Dennis van de Water
Petit Palais a fost construit pentru Expoziția Universală din 1900. Arhitectul Charles Girault a fost responsabil pentru construcția sa. În 1902, a fost transformat în Musée des Beaux-Arts, cu scopul de a prezenta artele decorative ale Franței. Acestea erau colecții municipale care fuseseră achiziționate de orașul Paris. Treptat, colecțiile Petit Palais s-au mărit prin numeroase donații. A început în 1902, când frații Dutuit au lăsat moștenire o colecție de lucrări vechi. Acesta a fost primul pas spre o îmbogățire considerabilă a muzeului, datorită colecționarilor generoși. Mai multe tablouri ale unor artiști foarte cunoscuți au ajuns la muzeu, cum ar fi “Les Demoiselles des bords de Seine” de Gustave Courbet și “Les Trois Baigneuses” de Paul Cézanne. Începând din 1904, actualul director a dus o politică dinamică de extindere a colecțiilor și a studiourilor.
În fiecare an, au fost organizate expoziții temporare pe diferite teme. Petit Palais a găzduit expoziții de artă italiană, Picasso și Tutankhamon, care au avut un mare succes în 1967. Musée des Beaux-Arts de Paris găzduiește picturi, sculpturi, fotografii și alte arte decorative.
În timpul celor două mari conflicte ale secolului XX, toate operele au fost evacuate din Musée des Beaux-Arts din Paris. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost deosebit de devastator pentru Petit Palais, care a suferit pagube importante.
Începând cu anii 1980, clădirea a suferit mai multe degradări. În 1998, a fost organizat un concurs de arhitectură pentru renovarea acestuia. Petit Palais s-a redeschis la sfârșitul anului 2005 cu o noutate: un dublu tur pentru vizitatori, adică expozițiile și colecțiile.
Ce să vezi și ce să faci la Petit Palais?
Când vizitați Petit Palais, puteți descoperi numeroase capodopere din Antichitate până în secolul al XIX-lea. Generation Voyage a selectat pentru dumneavoastră câteva obiective de neratat.
Apus de soare pe Sena la Lavacourt, efect de iarnă
În 1878, Claude Monet s-a mutat la Lavacourt, un sat de lângă Paris. În anul următor, iarna a fost foarte intensă. Parisul a fost literalmente paralizat; Sena a înghețat, transportul a fost blocat, populația a rămas acasă, iar străzile erau goale. Atunci Claude Monet a realizat o serie de tablouri despre topirea gheții de pe Sena.
În acest tablou, Apus de soare pe Sena, Monet descrie atmosfera melancolică și rece din Paris în acea perioadă. El schițează vag satul și lucrează mai mult la culorile aerului și ale apei, cu soarele portocaliu strălucitor în centrul imaginii.
Potârniche roșie într-o nișă

Credit foto: Wikimedia commons, de François de Dijon
Nicolas de Largillière a fost un pictor cu multiple talente: portret, pictură istorică, peisaj sau natură moartă. Prin această lucrare, el folosește lumina ca un unificator al tuturor elementelor picturii: potârnichea ca natură moartă, struguri, rodii, piersici etc. Picturile sale sunt inspirate din tradiția flamandă a secolului al XVII-lea, cu o sensibilitate care îi este proprie.
În timpul vizitei la Petit Palais, treceți pe lângă acest tablou și descoperiți unul dintre cei mai mari pictori din perioada Ludovic al XIV-lea.
Jérôme de La Lande

Credit foto: Jean-Pierre Dalbéra via Flickr
Acest portret a fost pictat de Jean-Honoré Fragonard în 1769. În principiu, acesta face parte dintr-o serie de portrete fantastice pictate de Fragonard. Fiecare portret are aceeași configurație: o reprezentare pe jumătate de corp, un costum de fantezie și diverse accesorii.
Jérôme de La Lande a fost un astronom din secolul al XVIII-lea care a devenit celebru pentru că a calculat distanța dintre Pământ și Lună. Prin tehnicile sale de pictură, Fragonard surprinde inteligența și vivacitatea modelului său. Profitați de șederea dumneavoastră la Paris pentru a vizita Petit Palais și a admira această operă.
Ceasul cu orgă cu un concert de maimuțe
Această piesă a fost realizată de Jean Moisy (responsabil de sistemul de ceasornicărie) și Jean-Claude Chambellin. Orchestrele de maimuțe au apărut în Franța în jurul anilor 1740. Aici, există o juxtapunere de porțelanuri de diferite origini. De exemplu, puteți admira o coroană de flori din Vincennes și figurine din Germania.
Fecioara de Buna Vestire

Credit foto: Mbzt, via Wikipedia
Această sculptură este atribuită lui Giovanni di Turino, un sculptor italian din secolul al XV-lea. La începutul Renașterii și în perioada gotică, Buna Vestire a fost una dintre cele mai populare teme. Acesta este momentul în care arhanghelul Gabriel o anunță pe Maria că ea va fi mama lui Iisus. Fecioara Maria apare cu o atitudine umilă și rezervată în fața acestui semn. Această lucrare elegantă este una dintre cele mai frumoase ale Bunei Vestiri.
Portretul lui Ambroise Vollard
Acest portret este una dintre cele mai importante donații care au îmbogățit muzeul. Cézanne l-a pictat pe Ambroise Vollard, negustorul său de artă, și i-a impus acestuia o rigoare absolută atunci când a pozat: trebuia să rămână imobil, fără să vorbească și să stea pe un scaun.
La Musée des Beaux-Arts din Paris sunt expuse numeroase lucrări ale lui Paul Cézanne. Vino să admiri picturile acestui precursor al postimpresionismului, vizitând Petit Palais.
Petit Palais este situat în arondismentul 8 din Paris, pe Avenue Winston Churchill.
Există mai multe modalități de a ajunge la Musée des Beaux-Arts de Paris:
- – Metro: coborâți la stația Champs-Elysées Clémenceau și luați linia 1 sau 13. Sau luați linia 9 și coborâți la Franklin-Roosevelt;
- – RER: Petit Palais se află, de asemenea, în apropiere de stația Invalides de pe RER C;
- – Autobuz: mai multe linii de autobuz vă pot duce, de asemenea, la Petit Palais. Acestea sunt autobuzele 28, 42, 72, 73, 80, 83, 93 ;
- – Bicicletă: puteți parca bicicleta la mai multe stații Vélib înainte de a merge la Muzeul de Arte Frumoase din Paris.
Orarul și prețurile la Petit Palais

Credit foto: Shutterstock / De abadesign
Petit Palais este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Dacă doriți să vizitați la sfârșitul zilei, casa de bilete se închide la ora 17.15.
Pentru expozițiile temporare, este posibilă vizitarea nocturnă în fiecare vineri, până la ora 21:00. Acest lucru poate părea logic, dar este important de reținut. Musée des Beaux-Arts de Paris este închis în anumite zile de sărbătoare. Astfel, nu este posibilă vizitarea Petit Palais în zilele de 1 ianuarie, 1 mai, 14 iulie, 11 noiembrie și 25 decembrie.
Toate expozițiile permanente sunt gratuite, fără condiții. Pentru mai multe informații despre monument sau despre lucrări, puteți cumpăra un ghid audio la prețul de 5 euro.
În cazul expozițiilor temporare, prețurile variază în funcție de colecție.
E bine de știut
Înainte de a vizita Petit Palais, nu uitați să vă pregătiți vizita. Generation Voyage a întocmit o listă cu punctele esențiale:
– Angajamentul față de abordarea QualiParis, Petit Palais a primit eticheta în 2018. Acest lucru demonstrează calitatea serviciilor oferite vizitatorilor.
– Există oferte de pachete dacă doriți să vizitați Petit Palais și un alt monument parizian.. De exemplu, puteți vizita catacombele sau Muzeul Bourdelle și beneficiați de anumite reduceri. Așadar, înainte de a vă planifica vizita, informați-vă despre toate locurile pe care doriți să le vizitați.
– În centrul clădirii se află o cafenea-restaurant. astfel încât să vă puteți odihni în timpul vizitei dumneavoastră.
– În auditoriu se organizează periodic evenimente. Acestea pot fi expoziții, concerte, dezbateri etc.