Vizitați Parcul Național Mercantour: ghid complet

Descoperiți comorile naturale ale Alpilor de Sud! Generation Voyage vă duce să vizitați sublimul Parc Național Mercantour !

Acesta este unul dintre cele mai vizitate parcuri naționale franceze. De la crearea sa, în 1979, nu mai puțin de 800.000 de vizitatori au parcurs anual cei 600 de kilometri de trasee marcate. Trebuie spus că se află la doar o oră de Riviera Franceză! Puteți vizita Parcul Național Mercantour pe tot parcursul anului.

Primăvara și vara, zăpada s-a topit, iar temperaturile sunt plăcute. Iarna, vă puteți bucura de vârfurile acoperite de zăpadă și de calmul zonei. Peste tot, fauna și flora sunt de o bogăție uimitoare. Satele și văile adăpostesc comori arheologice și culturale.

În fața imensității acestei zone naturale, este greu să știi de unde să începi… Pentru a te ajuta, am enumerat cele mai bune moduri de a vizita Parcul Național Mercantour. Urmați ghidul!

Parcul Național Mercantour în câteva cuvinte

Vizitați Parcul Național Mercantour

Credit foto: Shutterstock – Alessandro Cristiano

La jumătatea secolului al XIX-lea, regiunea muntoasă din interiorul Coastei de Azur aparținea de Regatul Piemont-Sardinia. Pentru a-și păstra terenurile de vânătoare, suveranul domnitor a decis în 1859 să facă din masivul Mercantour o rezervație regală.

Situat între departamentele Alpes-Maritimes și Alpes-de-Haute-Provence, Parcul Național Mercantour se întinde astăzi pe mai multe văi. Tinée, Vésubie, Gordolasque și văile înalte ale Varului și Ciansului constituie un vast teren de joacă pentru drumeții și pasionații de activități în aer liber. Inima parcului oferă trasee remarcabile, punctate de sate cocoțate.

În această vastă zonă protejată există aproximativ 40 de specii de plante endemice. De asemenea, animalele sunt protejate, cum ar fi ibexul, care a crescut de la 70 la 1.600 de exemplare, și căprioarele, al căror număr este estimat la aproximativ 10.000. Așa că nu durează mult până să vezi căprioare și marmote! Lupul a revenit și el, provocând numeroase tensiuni cu crescătorii din regiune.

1. Excursii la Valea Minunilor

Vizitați Parcul Național Mercantour : Valea Minunilor

Credit foto: Shutterstock – Nikolas_profoto

Vallée des Merveilles a fost clasificată ca monument istoric din 1989 pentru patrimoniul său arheologic excepțional. Situl este situat în Valea Roșia. Cu aproximativ 40.000 de gravuri rupestre din Protoistorie (perioada contemporană primei metalurgii), valea găzduiește cel mai mare sanctuar de artă rupestră din Europa.

Există, de asemenea, multe lacuri de mare altitudine. Traseul de drumeție GR52 traversează Vallée des Merveilles și vă permite să vedeți o parte din gravuri fără a părăsi traseul marcat. Deoarece zona este protejată, nu este permisă abaterea de la traseu fără a fi însoțit de un ghid autorizat. Vă recomandăm să vă începeți vizita la Musée des Merveilles din satul Tende, înainte de a face un tur ghidat al gravurilor.

Informații practice

Organizațiile care grupează ghizii autorizați organizează excursii de o zi sau de două zile, cu o noapte de cazare într-un refugiu sau bivuac în mijlocul văii. Acest lucru vă va lăsa cu amintiri de neuitat din zonă! Contează pe 30€ à 70€ în conformitate cu formula aleasă.

2. Sporturi pe ape albe

Vizitați Parcul Național Mercantour

Credit foto: Shutterstock – kavram

Aveți un suflet aventurier? Canyoning-ul este activitatea perfectă pentru a avea senzații tari! Mercantour este o destinație obligatorie pentru activitățile în ape albe. Coborâre în rapel, tobogane, sărituri, înot… vă garantăm că, seara, nu veți rezista mult după o zi de canyoning sau rafting!

Pentru cei care sunt începători și nu vor să sară la mai mult de 2 metri înălțime, plimbările pe apă sunt o alternativă excelentă. În orice caz, veți avea parte de un moment de neuitat alături de familie sau de prieteni, în deplină siguranță, cu un ghid experimentat. Diferitele văi ale masivului Mercantour oferă o bogăție impresionantă de canioane și peșteri. Printre canioanele care nu trebuie ratate se numără :

 • Canionul Maglia ;
 • Canionul Audin Creek ;
 • Dar și canionul Barbaira ;
 • Canionul Bendola ;
 • Canionul Carleva ;
 • Și în cele din urmă canionul Bollène.

Informații practice

Canyoningul și raftingul sunt activități supravegheate, accesibil la toate nivelurilecu condiția să știi să înoți. Dacă veniți să vizitați Parcul Național Mercantour și doriți să practicați această activitate de agrement, acest lucru va fi posibil doar dacăîntre aprilie și octombrie. Este nevoie de aproximativ 65€ ziua de canyoning și 30€ jumătate de zi de aqua-hike.

3. Drumeție în Parcul Național Mercantour

Drumeții în Mercantour

Credit foto: Shutterstock – Alessandro Cristiano

Parcul Mercantour are o rețea foarte densă de trasee marcate, cu 1.700 de kilometri de drumeții. Peisajul este frumos atât vara, cât și iarna. În sezonul cald, zăpada s-a topit, iar platourile devin verzi.

Prin urmare, pantofii potriviți pentru mersul pe munte sunt esențiali, deoarece în curând veți urca pe poteci abrupte și pietruite. Iarna, unele trasee pot fi parcurse și cu rachete de zăpadă, iar aceasta este o ocazie de a vedea și admira vârfurile acoperite de zăpadă! În cele din urmă, există multe trasee de drumeție pe distanțe lungi, cum ar fi GR5, GR52, GR52A.

Unele dintre cele mai frumoase trasee din parc:

 • Circuitul lacurilor din Prals, Madona din Fenestre ușor, 4h
 • Lacul Lauzanier, la Croix ușor, 5h
 • Muntele Pelat lângă lacul Allos, lângă Clignon haut și col de l’Encombrette mediu, 2 zile
 • Lacuri de Vens de către Pra și de către Trecătoarea de fier mediu, 6h30
 • Lacurile și rocile gravate din Valea Minunilor mediu, 6h30

Deși inima parcului este foarte bine protejată, pe anumite trasee este posibilă practicarea ciclismului montan, în mod individual. Printre cele 7 trasee autorizate se numără traseul pe apă spre Claï Haute, traseul Salèse sau traseul Céva spre Breil-sur-Roya.

Informații practice

Puteți merge singuri pe poteci, cu condiția să aveți încălțăminte adecvată, ceva de băut, un hanorac și o hartă IGN.

O alternativă interesantă pentru a vizita Parcul Național Mercantour este să luați cu dumneavoastră un ghid montan experimentat. Legendele și peisajele nu vor mai avea niciun secret pentru tine! Costul unui ghid este în medie 30€ de persoană pe zi.

4. Alpinism și alpinism

Alpinism în Mercantour

Credit foto: Shutterstock – SanRan

Parcul Național Mercantour este o Mecca pentru alpinism. Cu trasee de dificultate uneori extremă pe zăpadă, gheață sau stâncă, reputația anumitor trasee este bine stabilită. Rutele majore ale masivului sunt dominate de Gélas, cel mai înalt vârf din Alpii francezi, cu o înălțime de 3.143 de metri.

Crampoane, corzi, cățărare pe gheață: indiferent dacă sunteți începător sau experimentat, veți putea să învățați și să vă îmbunătățiți tehnica. Printre cele mai populare situri naturale de alpinism, putem menționa :

 • Le Boréon : Faleza “Salèse” cu 23 de trasee;
 • Traseul Venanson: Faleza Trou du Diable” cu 20 de trasee.

Via ferrata este, de asemenea, o activitate din ce în ce mai populară pe crestele de mare altitudine din Mercantour și în defileurile din Vésubie. Scopul nu este de a folosi slăbiciunile muntelui pentru a atinge un vârf, ci de a crea un adevărat traseu sportiv care să ofere senzații maxime.

Informații practice

Pentru o experiență reușită, veți fi însoțiți de un ghid montan certificat de stat. El ne va împărtăși toate cunoștințele sale despre aceste tehnici foarte specifice de alpinism.

5. Cizme de zăpadă și schi

Vizitați Parcul Național Mercantour iarna

Credit foto: Shutterstock – FadiBarghouthy

Iarna, este timpul să vizitați Parcul Național Mercantour dintr-un alt unghi. Cu rachete de zăpadă sau schiuri de fond, teritoriul oferă câteva itinerarii foarte frumoase. Veți avea toate șansele să vedeți pe drum căprioare și marmote.

Pentru drumeții cu rachete de zăpadă, apelați la ghizi profesioniști: ei vă vor ajuta să descoperiți acest paradis alb în deplină siguranță. Pentru schi de tură, luați o hartă IGN bună și mergeți pe coborâri excepționale între mare și munte.

Informații practice

Aflați despre condițiile meteorologice înainte de a pleca. Echipați-vă în mod corespunzător. În orice caz, nu plecați niciodată singur și anunțați-i pe cei din jur despre itinerariul dumneavoastră.

Pentru o excursie însoțită, se numără aproximativ 80€ zi, inclusiv furnizarea unui kit de siguranță. Diferiți furnizori oferă, de asemenea, weekend-uri cu cazare în refugiu și demipensiune (175€ despre).

6. Lacul Allos

Lacul Allos

Credit foto: Shutterstock – NDani

Situat la 2.228 de metri deasupra nivelului mării, este cel mai mare lac de mare altitudine din Europa. Acest lac natural de munte este rezultatul topirii zăpezilor și al izvoarelor. Acesta are o suprafață de 54 de hectare și o adâncime de 48 de metri. Un traseu de interpretare în jurul lacului de 4 kilometri vă permite să admirați fauna și flora.

Primăvara și vara, peisajul este împodobit cu flori multicolore și fluturi rotitori. Pe tot parcursul anului, veți întâlni, de asemenea, căprioare, ibex și vulturi de Verdon. Nu vă uitați binoclul!

Informații practice

Dacă lacul Allos este atât de bine conservat, este pentru că nu se poate ajunge direct cu mașina. Într-adevăr, trebuie să mergeți pe un mic drum de munte, deschis doar din iunie până în octombrie, până la parcarea Laus. De acolo, 45 de minute de mers pe jos sunt încă necesare.

Excursioniștii pot ajunge la lac și prin 6 ore din satul Val d’Allos, pe traseul GR 56B.

Avertisment: înotul în lacul Allos este interzis pe tot parcursul anului.

7. Turul satelor de pe văi

Saint-Martin Vésubie

Credit foto: Shutterstock – Michel PERES

Satele din Mercantour au un patrimoniu excepțional, cum ar fi capelele decorate cu fresce vechi din secolele al XV-lea și al XVI-lea. În fiecare dintre văile parcului, puteți descoperi tradițiile încă vii ale populațiilor alpine, savura specialități locale sau admira casounsAcestea sunt case mici din piatră, cu tavane boltite.

Pe dealuri sau în apropierea râurilor, iată câteva sate care merită vizitate:

8. Trenul minune

Trenul minune

Credit foto: Shutterstock – G CHP

Vrei să vizitezi Parcul Național Mercantour într-un mod neobișnuit? Parcurgeți cu trenul traseul istoric al comerțului cu sare! De pe coasta mediteraneană până în Alpii francezi, acest tur panoramic vă îndepărtează de aglomerația de turiști de pe Coasta de Azur.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase rute feroviare din Europa. Începe la nivelul mării în Nisa și ajunge la o altitudine de 1.000 de metri în Tende. În fiecare dimineață, în timpul sezonului estival, un ghid este prezent la bordul trenului pentru a comenta peisajele. O succesiune de viaducte care domină canioane abrupte caracterizează acest traseu impresionant. Sosirea în Tende este punctul de plecare pentru drumeții și activități de toate felurile.

Dintre locurile de interes accesibile din Tende, amintim :

 • Rămășițele castelului conților Lascaris ;
 • Drumul mic de la Pialângă râu;
 • Dealul Vulturului ;
 • Muzeul Minunilor ;
 • Casa Mercantour ;
 • Casa Mierii și a Albinelor ;
 • Și, în sfârșit. capela Saint-Sauveur și vederea sa la 360 de grade.

Informații practice

Trenul circulă în fiecare zi din iunie până în septembrie, iar în lunile mai și octombrie, în weekend și de sărbători legale. Excursia cu ghid pleacă din gara din Nisa la ora 9.17 și ajunge la Tende la ora 11.24. Costul este cincisprezece euro.

9. Muzeele Mercantour

Muzeele din Mercantour

Credit foto: Flickr – thierry llansades

Asociațiile și muzeele din jurul Mercantour au ca scop punerea în valoare a know-how-ului original, a producțiilor și a tradițiilor locale. Obiectele și documentele sunt conservate cu grijă pentru a reconstrui treptat fața patrimoniului alpin.

Pentru public, în timpul sezonului estival sunt prezentate expoziții temporare sau permanente, se organizează conferințe și se pot achiziționa anumite cărți. Iată trei dintre cele mai importante muzee ale parcului:

Ecomuzeul de la Roudoule

Începând din 1986, Ecomuzeul Roudoule, situat pe terenul Gavotte, este destinat să acopere aria culturală a Parcului Național Mercantour și a parcurilor naturale Verdon și Préalpes d’Azur. Spațiul său expozițional pune la loc de cinste know-how-ul locuitorilor și patrimoniul regional. Prezintă mii de obiecte de artizanat, tablouri de epocă, conferințe, cărți de referință despre arta de a trăi și biodiversitate.

Roudoule se află în Puget-Rostang. Este deschis de miercuri până duminică între lunile mai și septembrie, iar din octombrie până în aprilie, pe bază de programare. Intrarea sa este la 4€ la prețul întreg.

Vila și muzeul La Sapinière

Colecțiile acestui muzeu uimitor pot fi surprinzătoare: există peste 1.000 de obiecte din Asia, Africa și America. Cu toate acestea, fiecare dintre ele spune în felul său povestea locuitorilor din valea Ubaye și legăturile menținute cu aceste ținuturi îndepărtate.

Muzeul situat în Barcelonnette este deschis în fiecare zi în timpul vacanței de vară. Acesta este gratuit pentru copiii sub 10 ani, costă 4€ prețul întreg și 2€ la o rată redusă.

Muzeul Minunilor

Musée Départemental des Merveilles este un “Musée de France”, un loc de conservare, cercetare și expunere a patrimoniului arheologic și etnologic din valea Roya superioară. Acesta evidențiază cercetările privind populațiile alpine transfrontaliere începând cu protoistoria. Muzeul este situat în Tende. Este deschis pe tot parcursul anului (închis o săptămână în noiembrie), cu excepția zilelor de marți.

10. Parcul Muntele Vesúbia

Parcul montan Vesubia

Credit foto: Facebook – Parcul Montan Vesúbia

Vremea este mohorâtă, copiii tăi se împiedică? Nu intrați în panică, mergeți în Parcul Muntele Vesubia! Acest parc interior oferă o multitudine de activități, inclusiv escaladă, escaladă distractivă, speologie și canyoning. Există, de asemenea, o zonă acvatică, toate găzduite într-o clădire cu arhitectură contemporană. Aceasta este o modalitate bună de a învăța despre sporturile în aer liber, în timp ce așteptați ca soarele să revină și vizitați Parcul Național Mercantour!

Informații practice

Parcul este situat în Saint-Martin-Vésubie. Este deschis în fiecare zi în timpul vacanțelor școlare. Prețurile variază în funcție de activitatea dorită, de la 3,60€ pentru intrarea gratuită în zona acvatică, până la data de 50€ pentru un pachet de patru activități la alegere.

Acum știi cum să vizitezi Parcul Național Mercantour, în o mie și una de feluri!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro