Vizitați Parcul Național Calanques: sfaturi și idei de itinerare

Sunteți pe cale să vizitați Marsilia și împrejurimile sale? Nu ezitați să descoperiți minunatul Parc Național Calanques!

O mare turcoaz cât vezi cu ochii, nisip alb și pârâuri mărginite de masive calcaroase. Acesta este decorul de carte poștală al Parcului Național Calanques.

Această mică bijuterie a naturii, cuibărită în Mediterana, inspiră mai ales lenevirea și băile de soare. Dar, cu cele 8.500 de hectare de teren și 43.500 de hectare marine, este, de asemenea, locul ideal pentru iubitorii de natură. Fiind al zecelea parc național al Franței, acesta oferă o varietate de activități: terestre, marine și subacvatice.

Doriți să vizitați Parcul Național Calanques? Iată ghidul nostru pentru a profita la maximum de peisajele sale uluitoare!

Istoria Parcului Național Calanques

parc-calanques

Credit foto: Shutterstock – Gaspar Janos

Un sit emblematic din sudul Franței, Parcul Național Calanques este relativ tânăr. Cunoscut în întreaga lume pentru panoramele sale unice, biodiversitatea sa formidabilă și patrimoniul său cultural, abia în 2012 a dobândit statutul de parc național. Singurul parc din Europa care este în același timp terestru, marin și periurban, a beneficiat de atunci de o protecție sporită prin intermediul unor reglementări speciale.

Sculptate în masivele Marseilleveyre și Puget, există douăzeci și șase de calanques în total. Cinci dintre ele se remarcă totuși: micile calcanuri din Port-Miou de Port-Pin, d’În Vau de Sormiou și cele ale Morgiou.

Ce să vezi și ce să faci în Parcul Național Calanques?

Doriți să vă îndepărtați de agitația orașului și să respirați aer curat, devenind în același timp una cu natura? Îndreptați-vă spre litoralul din Marsilia și vizitați Parcul Național Calanques. Și, dacă relaxarea pe malul apei nu este suficientă, puteți încerca o varietate de activități.

Drumeție

În grup și/sau însoțiți de un profesionist, mergeți să explorați taberele de muncă din inima masivelor. Pentru o plimbare în siguranță, uitați de flip-flops și luați cu voi pantofi buni de mers pe jos, litri de apă și protecție solară. Plimbați-vă în ritmul dumneavoastră și nu vă grăbiți să admirați flora și fauna bogată. Bucurați-vă de priveliștile de neegalat de la unul dintre numeroasele puncte de observație de pe sit. Pe drum, este posibil să întâlniți mistreți, de care nu trebuie să vă apropiați, darămite să îi hrăniți.

Sunt disponibile mai multe trasee de mers pe jos, în funcție de așteptările și abilitățile dumneavoastră. Iată o selecție de cinci trasee destul de ușoare și populare:

 • Drumeție de la Baumettes la Sormiou
 • 📍 Punct de plecare Les Baumettes
 • 🚶♂️ Distanța 2 km
 • ⏱️ Durata Aproximativ 50 min.
 • ☑️ Dificultate Ușor

1. De la parcarea Baumettes, lăsați o jumătate de oră pentru a ajunge la calanque Sormiou.
2. Traversați mai întâi parcul Baumettes, apoi luați-o pe poteca roșie din stânga jos.
3. Când ajungeți la o pistă largă DFCI, luați-o pe cea din dreapta și mergeți aproximativ 250 m până când ajungeți la Col des Baumettes.
4. După trecătoare, coborârea spre Sormiou va începe și se va încheia la parcarea mare de nisip.

 • Plimbare de la Luminy la Belvedere din Sugiton
 • 📍 Punct de plecare : Luminy
 • 🚶♂️ Distanța 2,3 km
 • ⏱️ Durata Aproximativ 25 min.
 • ☑️ Dificultate Ușor

Printre drumețiile esențiale pentru a vizita Parcul Național Calanques, se numără cea care pornește de la Luminy și se termină la Belvedere din Sugiton. Cunoscută și sub numele de “Tour d’Orient”, oferă o priveliște uluitoare asupra golfurilor Sugiton și Morgiou și asupra Bec de l’Aigle.

1. Urmați pista de lângă școala de artă și continuați până la Col de Sugiton.
2. Odată ajunși la trecătoare, virați la dreapta și urmați traseul până când vedeți punctul de belvedere.

 • Drumeție de la Callelongue la calanque de Marseilleveyre
 • 📍 Punct de plecare : Callelongue
 • 🚶♂️ Distanța 2 km
 • ⏱️ Durata Aproximativ 50 min.
 • ☑️ Dificultate Ușor

1. Ocoliți semaforul
2. Urmați poteca de-a lungul mării și veți ajunge acolo în jumătate de oră! Cu bonusul unei priveliști magnifice a arhipelagul Riou.

Feriți-vă de rocile lustruite!

 • Drumeție de la La Gardiole la En-Vau
 • 📍 Punct de plecare : La Guardiole
 • 🚶♂️ Distanța 4,5 km
 • ⏱️ Durata Aproximativ 2 ore
 • ☑️ Dificultate Ușor

Dacă doriți să aveți ca punct de coborâre golful En-Vau, drumeția de la La Gardiole este cea mai ușoară, iar poteca umbrită o face mai plăcută.

1. Urmați drumul asfaltat în vale și apoi urcați până la Col de la Gardiole.
2. Apoi continuați pe poteca marcată cu roșu.
3. Ocoliți casa din pădure și urmați poteca care coboară într-o vale până când ajungeți la celebrul golfuleț En-Vau.

 • Drumeție de la Cayolle la Sormiou
 • 📍 Punct de plecare La Cayolle
 • 🚶♂️ Distanța 2 km
 • ⏱️ Durata Aproximativ 1 oră
 • ☑️ Dificultate Ușor

Pornind din parcarea de la la Cayolle Puteți ajunge la calanque Sormiou după o oră și destul de ușor. Doar în zilele foarte călduroase poate fi complicată această drumeție.

1. Luați drumul de incendiu din parcarea Cayolle și urmați poteca maro.
2. După ce ați luat panta care duce la colul Sormiou, coborâți spre calanque pe poteca maro care taie curbele.

O excursie cu barca

Vizitarea Parcului Național Calanques cu barca

Credit foto: De kavram / Shutterstock.com

Doriți să descoperiți toate calanele fără să faceți niciun efort și fără să fiți supuși limitărilor sezoniere în inima masivelor? Îmbarcați-vă într-un croazieră pe apele cristaline.

În timpul acestor excursii cu barca, care sunt deseori comentate, veți descoperi diversele secrete ale acestui paradis pe pământ. Vreți să faceți o baie în apă? Mai multe companii oferă excursii cu înot în apă. Și în acest caz, tururile pot fi aranjate după bunul plac.

Excursii cu caiacul

Caiac-canoe în Calanques

Credit foto: De Gaspar Janos / Shutterstock.com

Vrei să explorezi litoralul ca un aventurier și cu un impact mai mic asupra mediului? Urcați-vă într-un caiac și alunecați în liniște pe apele albastre.

Singur sau în grup, vâsliți de-a lungul liniei de coastă și descoperiți locuri misterioase ascunse în stânci: peșteri marine, falii, breșe și multe altele. După ce ați terminat de explorat, vă puteți relaxa în intimitatea unui golfuleț, legănat de bătăile apei.

Rețineți că debarcarea pe Insula Riou este strict interzis.

Scuba diving

Scuba diving în Calanques

Credit foto: De la MIKE FOUQUE / Shutterstock.com

Pregătiți-vă măștile… tuburile de respirație… gata? Scufundă-te! Scrutați fundul mării din Parcul Național Calanques și descoperiți fauna și flora luxuriantă. De la corali la peșteri subacvatice, admirați frumusețea mării și duceți acasă amintiri minunate.

Atenție Nu vă scufundați niciodată singur!

Urcare

Cățărare în Calanques

Credit foto: De la Photobac / Shutterstock.com

Cei care au un suflet de alpinist își vor găsi fericirea în Parcul Național Calanques. Peisaje sălbatice, stânci abrupte care domină imensitatea mării. Ce loc mai bun pentru a te răsfăța cu bucuria de a te cățăra? Principalele situri de escaladă sunt grupate în 6 sectoare Les Goudes, Marseilleveyre, Sormiou, Morgiou, Luminy, La Gardiole.

Orarul și prețurile Parcului Național Calanques

Orarul și tarifele Parcului Național Calanques

Credit foto: De Deborde / Shutterstock.com

CALENDAR

Parcul Național Calanques este deschis 24 de ore pe zi.

Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, în funcție de anotimp și de condițiile meteorologice, este posibil ca diversele căi de acces la Parcul Național Calanques să fie compromise. Conform site-ului oficial al Parcului Național Calanques:

“Întrucât vara este un anotimp cu risc ridicat de incendiu, accesul în masivele forestiere Vara, zonele forestiere sunt mai expuse la riscul de incendiu. Prin urmare, pentru a proteja plimbăreții și siturile, accesul în zonele forestiere este reglementat prin decret prefecturalreînnoită în fiecare an de la 1 iunie la 30 septembrie.

Conform condițiile meteorologiceAccesul, inclusiv pe mare, și prezența în zonele forestiere pot fi permise pe tot parcursul zilei (niveluri de pericol verde, galben și portocaliu) sau interzise toată ziua (nivel de pericol roșu). Desfășurarea lucrărilor forestiere este, de asemenea, influențată de acest cod de culori (restricție la nivelul de pericol galben, interdicție la nivelurile de pericol portocaliu și roșu).

Pentru a afla nivelul actual de pericol, vizitați site-ul Prefectura Bouches-du-Rhône. Informațiile sunt actualizate în fiecare zi la ora 18:00 pentru ziua următoare!

TARIFE

O zi în Parcul Național Calanques poate fi complet gratuită dacă planificați un tur pe jos și vă luați cu dumneavoastră un picnic.

Per total, prețurile pentru vizitarea Parcului Național Calanques variază în funcție de activități pe care doriți să le faceți acolo. De exemplu:

 • O croazieră de 5 ore pe catamaran (cu prânz inclus): 75 €/persoană
 • O excursie cu bicicleta de munte: de la 28 €/persoană
 • O sesiune de scufundări: 120€/persoană

Lasă un comentariu

TravelMax.ro