Fă o călătorie în timp vizitând Panteonul din Roma! De văzut neapărat, este unul dintre cele mai populare monumente din capitală!
De la fondarea sa mitică de către Romulus Roma este o capitală plină de istorie. Cunoscută și sub numele de Orașul Etern, Roma este un oraș care trebuie neapărat vizitat, fiind a treia cea mai vizitată destinație turistică din Europa. Fie că sunteți în vacanță sau doar în trecere, Panteonul din Roma nu trebuie ratat!
În acest articol, detaliem tot ceea ce trebuie să știi înainte de a vizita Panteonul din Roma!
Panteonul din Roma

Credit foto: Unsplash – MA FAB
Situat pe Champ de Mars la Roma între Piazza Navona și Fântâna Trevi, Panteonul este unul dintre cele mai emblematice monumente ale orașului! Numele său provine de la cuvintele grecești “pan” (toți) și “theios” (divin), care pot fi traduse prin “toți zeii”. Construit la comanda Agrippa în secolul I î.Hr., apoi reconstruit sub Hadrian la începutul secolului al II-lea, după mai multe incendii, a fost inițial destinat să reprezinte puterea Romei și să onoreze toți zeii.
Mai târziu, în secolul al VII-lea a devenit o biserică, iar acum este cunoscut în întreaga lume ca Panteonul Romei, unde se află numeroase morminte ale unor personalități importante din istoria Italiei, cum ar fi regii italieni Umberto I și Vittorio Emanuel al II-lea sau pictorul Rafael și soția sa. O adevărată ispravă tehnică, cu o cupolă cu diametrul de 43 de metri, care este cea mai mare din antichitate, acest templu roman este una dintre puținele clădiri antice din Roma care nu se află în ruine.
Ce să vezi la Panteonul din Roma?

Un alt detaliu la care ar trebui să acordați atenție este podeaua de marmură colorată pe care o veți observa de îndată ce intrați în monument.
Dar cel mai impresionant lucru urmează să vină: “The cupolă casetată cu multiplele sale gravuri în piatră, care se ridică la 43 de metri deasupra capului, este o adevărată performanță arhitecturală. Într-adevăr, lățimea sa este exact egală cu înălțimea care separă oculusul de 9 metri de sol. Acesta din urmă este important în templu, deoarece Panteonul a fost folosit și ca un cadran solar în Roma antică. Prin ea se pot vedea razele soarelui, dar și ploaia! Așa se explică delimitarea centrului cu bariere și cele câteva găuri în podeaua de marmură veche de 2000 de ani.
De asemenea, este posibil să fi observat capelele din interiorul domului, decorate cu statui ale diferitelor zeități. Panteonul a fost folosit ca mormânt încă din perioada Renașterii. În prima din dreapta se află o frescă de Melozzo da Forli reprezentând Buna Vestire. Al treilea din stânga conține acum mormântul pictorului Raphael (1483-1520), ale cărui rămășițe au fost mutate în acest loc în 1833.
O altă lucrare care poate fi văzută în Panteonul din Roma este basorelieful de bronz din timpanul care reprezintă bătălia zeilor și a uriașilor.
În cele din urmă, nu uitați să vizitați mormintele lui Rafael, Annibale Carracci, Baldassarre Peruzzi și al regelui Vittorio Emanuele al II-lea.

Credit foto: Google Maps
Panteonul din Roma este situat în Piazza della Rotonda, în inima orașului, și este foarte bine conectat! Astfel, puteți combina cu ușurință vizita cu cea a Fântânii Trevi sau cu Piazza della Rotonda. Campo de Fiori.
- În metrou cea mai apropiată stație este Barberini (linia A), la aproximativ 700 de metri de Pantheon
- Cu autobuzul Autobuzele spre Pantheon sunt numerele 30, 40, 62, 64, 81, 87 și 492. Coborâți la stația Largo di Torre Argentina, situată la aproximativ 400 de metri de hotel.
Orele și prețurile pentru vizitarea Panteonului din Roma

Intrarea în Panteonul din Roma are avantajul de a fi în întregime gratuit dacă doriți să vizitați monumentul de unul singur. Dacă doriți un comentariu în limba franceză, puteți Rezervați un ghid audio pentru 4 europe care îl puteți lua de la intrarea în Panteon.
Rețineți, de asemenea, că este posibil să optați pentru un tur ghidat al Panteonului Pentru 20 de euro, un ghid vorbitor de limba engleză vă conduce într-un tur al sitului, de la arhitectura sa la templul roman și faimosul Dom.
E bine de știut Accesul la Bazilica Santa Maria ad Martyres (celălalt nume al Panteonului din Roma) este rezervat vizitatorilor care respectă un cod vestimentar strict (fără pantaloni scurți, tricouri fără mâneci sau maiouri).
Orar
Puteți vizita Panteonul din Roma în fiecare zi:
– De luni până sâmbătă De la 9:00 am la 7:15 pm
– Duminică De la 9:00 am la 5:45 pm
– Sărbători legale De la 9:00 la 12:45.
E bine de știut Vă rugăm să rețineți că Pantheonul este uneori închis pentru public duminica (consultați site-ul oficial). Rețineți că este închis și pe 25 decembrie și 1 ianuarie.