Vizitați Merida, capitala regiunii Extremadura din Spania

Vizitați Extremadura în Spania și orașele sale: iată ce trebuie să faceți și să vedeți in Mérida!

Capitala regiunii Extremadura – o comunitate autonomă a Spaniei care se învecinează cu Portugalia – situată în centrul regiunii, Mérida este un oraș de 60.000 de locuitori din sud-vestul Spaniei. Fondată în anul 25 î.Hr. de împăratul Octavian Augustus pentru soldații romani care își terminaseră serviciul în legiunile din Războaiele Cantabrice, Merida a fost un important centru militar, juridic, economic și cultural până la căderea Imperiului Roman de Vest (476).

Fostă capitală opulentă a provinciei romane Lusitania, a păstrat de-a lungul timpului un patrimoniu arheologic unic în Europa, inclusiv teatrul, amfiteatrul, apeductele, un templu roman și podul peste Guadiana. Acest complex arheologic se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1993. Pe lângă această concentrație de monumente antice aflate într-o stare de conservare incredibilă, vă puteți bucura și de ruinele epocii musulmane, de clădirile din perioada Reconquista (secolul al XVI-lea), viața de noapte plină de viață pe străzile din centrul orașului și stilul de viață spaniol. Festiv, plin de viață, rafinat și somptuos sunt termeni care descriu orașul Mérida. Absolut seduși de acest oraș în timpul unui sejur în Extremadura în iunie 2018, nu putem decât să vă sfătuim să vizitați Mérida.

Între monumentele istorice, culorile și arhitectura străzilor care ne amintesc că Andaluzia este aproape, comorile sale culinare – în special gazpacho de cireșe, salmorejo și șuncă iberică – și atmosfera de pe străzi, nu vă veți plictisi niciodată când veți vizita Merida.

Vă întrebați ce să faceți în Mérida? Iată o selecție de lucruri de făcut în acest oraș, cunoscut ca “Roma Spaniei”.

Centrul orașului Mérida

Mérida centru, Extremadura, Spania

Credit foto: Flickr – Tomás Fano

Centrul istoric al orașului Mérida este un loc unic în care modernitatea a călcat pe urmele anticilor: în prezent, vă puteți plimba pe străzile înguste de cumpărături, între marile magazine de modă și terasele barurilor, înainte de a da peste Templul Dianei, Arcul lui Traian sau situl arheologic roman din Mérida. Veți aprecia arhitectura clădirilor din centrul orașului, spre Plaza de España, spre Plaza de España. Nu departe de aici, la calle Santa Eulalia este strada comercială din centrul orașului, unde o multitudine de magazine vă permit să vă cufundați în viața socială spaniolă modernă. Seara, există multe baruri unde puteți vedea cu adevărat cât de distractivă și festivă este Spania: mergeți la tapas în baruri și plimbați-vă pe terasele aglomerate, care atrag toate vârstele într-o atmosferă veselă și relaxată, fără nicio tensiune aparentă.

Complexul arheologic de la Mérida

Pe vremea romanilor, Merida găzduia până la 40.000 de oameni, ceea ce era colosal pentru un oraș din antichitate. Numărul mare de clădiri romane încă în picioare oferă o idee despre puterea și bogăția de care se bucurau nobilii orașului în perioada romană. A vizita Merida fără a vizita complexul arheologic al orașului este ca și cum ai vizita Bolivia fără a vizita Salar de Uyuni: o ocazie ratată! Este cel mai important sit arheologic roman din Peninsula Iberică.

Teatrul roman – inaugurat între anii 15 și 16 î.Hr. – putea găzdui până la 6.000 de persoane. Cel mai important, doar două dintre coloanele sale au fost reconstruite (restul sunt de epocă), ceea ce îl face cel mai bine conservat teatru din lumea romană. Amfiteatrul putea găzdui până la 16.000 de persoane. Cu dimensiunile sale mari – 126 de metri lungime și 65 de metri lungime – este mai mare decât Colosseumul din Roma (nu mai puțin)! Inaugurată în anul 8 î.Hr., cei 2024 de ani de istorie nu au afectat-o încă și este una dintre cele mai bine conservate din lumea romană. Vizitând-o, se poate încă percepe ordinea din piețele de atunci, împărțite în funcție de clasele sociale, cu etaje rezervate patricienilor, plebeilor, femeilor și sclavilor (etaj dispărut astăzi). O vizită la acest complex arheologic este o extraordinară mărturie a timpului.

Alte vestigii romane

De o parte și de alta a orașului se află circul roman, cu o lungime de 400 de metri. Construit sub Tiberiu în secolul I, avea o capacitate de 30.000 de locuri. Pe Calle Santa Catalina se află Templul Dianei. Deși acoperișul a fost îndepărtat, se află într-o stare de conservare foarte bună. Construit în timpul lui Augustus, a fost probabil dedicat cultului imperial. Arcul lui Traian, situat pe strada cu același nume, a fost probabil o intrare monumentală în forumul roman. Unul dintre podurile de peste râul Guadiana este cel mai vechi monument roman care a supraviețuit în Mérida: construit pentru a apăra orașul, acesta este, de asemenea, cel mai lung pod din lumea romană (792 de metri). În cele din urmă, apeductele miracolelor au fost folosite pentru a alimenta Merida cu apă din rezervorul Proserpină (la 5 kilometri de oraș). Ele ne amintesc de puterea ingineriei romane în gestionarea apei.

Încheiați-vă vizita în epoca romană la Muzeul Național de Artă Romană: un muzeu dedicat săpăturilor arheologice, dar și un centru de cercetare a culturii romane. Sunt expuse 36.000 de piese în 28 de încăperi (mozaicuri, monede, statui, fresce): o vizită obligatorie atunci când vizitați Merida!

Alcazaba din Merida

Fortificație musulmană din secolul al IX-lea, situată pe malul râului Guadiana, Alcazaba, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construită de Amir Abd al-Rahman al II-lea de Cordoba în 835 pentru a apăra orașul. A fost prima Alcazaba musulmană din Spania.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro