Mergeți la Madrid și în regiunea sa? Nu ratați să vizitați Mănăstirea Regală El Escorial din Madrid!
Mănăstirea regală El Escorial este o fostă reședință a regelui Spaniei, situată la 45 de kilometri nord-vest de capitala spaniolă, Madrid. Este inclus în patrimoniul mondial UNESCO din 1984 și se află în municipiul San Lorenzo de El Escorial este o comună cu 18.088 de locuitori (2018) din Comunitatea Autonomă Madrid. Comandat de rege Filip al II-lea (1527-1598) – fiul lui Carol al V-lea (1500-1558) – după victoria de la Saint-Quentin din 10 august 1557 asupra trupelor regelui francez Henric al II-lea (1519-1559), situl regal a fost construit între 1561 și 1584.
Este în același timp o necropolă care adăpostește locurile de înmormântare a 26 de regi ai Caselor de Austria și Bourbon, o bibliotecă monumentală din secolele XV și XVI și una dintre cele mai impresionante bijuterii arhitecturale din istoria Spaniei. Intenționați să vizitați Mănăstirea Regală El Escorial din Madrid? În acest articol vă arătăm cum!
Prezentarea și istoricul Mănăstirii Regale din El Escorial

Credit foto: Flickr – Kyle Magnuson
Istoria acestui impozant edificiu religios începe la mijlocul secolului al XVI-lea, când trupele coroanei spaniole au învins armata franceză la Saint-Quentin, la 10 august 1557, monarhia franceză temându-se de o invazie spaniolă a Parisului. Contextul a fost cel al războiului dintre Franța și Habsburgi, de când Francisc I și Charles V.
Vizitarea Mănăstirii Regale El Escorial din Madrid este un pelerinaj istoric prin Spania habsburgică. La acea vreme, Carol al V-lea era împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Spaniei, al Neapolelui, al Siciliei, al Milanului, al Țărilor de Jos și al Indiei. Mănăstirea regală de la El Escorial a avut un dublu scop: să construiască un complex religios – mănăstire, mănăstire, bazilică, palat regal – și să servească drept refugiu spiritual pentru Filip al II-lea, oferind în același timp mamei sale, Isabel a Portugaliei, și tatălui său, Carol al V-lea, un loc de înmormântare monumental, în imaginea vieții și a numeroaselor sale titluri. Care este scopul? Pentru a fi cât mai aproape de Dumnezeu. Trebuie spus că monarhii din acea vreme nu erau cunoscuți pentru modestia lor…
Victoria spaniolă – la 10 august – a coincis cu sărbătoarea Sfântului Laurențiu, un martir al Romei despre care se spune că și-a convertit temnicerii la creștinism înainte de a muri pe un grătar sub tortură la Roma, în 258. Pentru a-i aduce un omagiu, clădirea a fost construită după planurile unui grătar. Arhitectura clădirii a avut o mare influență asupra culturii spaniole de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Situl, care se află la o altitudine de 1.028 de metri în munții Sierra de Guadarrama, a fost construit de un discipol al lui Michelangelo (Juan Bautista de Toledo) și de Juan de Herrera (1530-1597), un renumit arhitect renascentist spaniol.
Ce să vezi și ce să faci la Mănăstirea Regală El Escorial?

Credit foto: Flickr – remaud_joel
Ce trebuie să vedeți când vizitați Mănăstirea Regală El Escorial din Madrid? Acest complex gigantic al monarhiei spaniole include mănăstireaMănăstirea include o bazilică, un muzeu, un colegiu, o bibliotecă și un palat regal, care conține faimosul Panteon al Regilor. Prin urmare, veți vizita bazilicaBazilica este formată din două biserici și o capelă regală. Aici se află mausoleele lui Carol al V-lea și Filip al II-lea.
În capelaÎn capelă se găsesc sarcofagele din marmură ale celor 26 de regi de la Carol al V-lea încoace. Apoi, vizitați vastul Curtea regilor conducând biblioteca are o dimensiune impresionantă: 55 de metri lungime și 10 metri lățime. Cu un tavan boltit uriaș, o podea cu plăci de șah marmorate și lambriuri din lemn, conține cărți prețioase și picturi unice.
Acesta adăpostește peste 40.000 de texte religioase și literare, 4.000 de manuscrise arabe importate în timpul domniei lui Filip al II-lea: o colecție care atestă deschiderea monarhiilor catolice față de cultura străină a vremii (rețineți că este posibil ca domnii și monarhii feudali să nu fi fost atât de obscurantiști și de închiși la minte pe cât se spune uneori…). În bazilică, aruncați o privire la statuia lui Filip al II-leareprezentându-l rugându-se împreună cu soțiile sale, în fața lui Carol al V-lea, îmbrăcat în mantia imperială, alături de soția și surorile sale.
Vizitarea Mănăstirii Regale El Escorial din Madrid este, de asemenea, un loc în care s-a exercitat puterea în secolele al XVI-lea și al XVII-lea: un martor unic al istoriei europene, veți vizita apartamentele din dinastia de Habsburg și Palatul Bourbonilor. Vă veți întoarce cu 450 de ani în urmă, la Palatul Habsburgic, cu pavilioanele Prințului și ale Pruncului și cu tapițeriile Fabricii Regale din Santa Barbara. Multe alte încăperi adăpostesc fresce, picturi și relicvarii din perioada Contrareformei (o mișcare catolică opusă Reformei protestante din acea vreme) și, în cele din urmă, grădinile franceze din El Escorial, în stil renascentist.
- Cu mașina: Accesul la locul de vizitare a Mănăstirii Regale El Escorial din Madrid se face prin A-V1 și M-600.
- Cu trenul: Luați linia Cercanías C-8 până la stația Atocha. Călătoria durează o oră și costă 6,10 euro dus-întors.
- Cu autobuzul: compania Autocares Herranz deservește site-ul de la Intercambiatorul de Moncloa cu autobuzele 664 și 661.
De asemenea, puteți vizita Mănăstirea Regală El Escorial din Madrid printr-o excursie neobișnuită: un tren din anii 1940 și un vagon din anii 1960, cu controlori îmbrăcați în personaje de la curtea lui Filip al II-lea în locomotivă. Trenul pleacă din stația Principe Pío la ora 10.20 și se întoarce la Madrid la orele 16.20 și 18.20 (preț: 15 euro pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, 27 de euro pentru adulți).
Mănăstirea Regală din El Escorial orar și prețuri

Credit foto: Flickr – Fred Romero
CALENDAR
Site-ul este deschis pe tot parcursul anului, între orele 10.00 și 18.00 din octombrie până în martie și între orele 10.00 și 20.00 din aprilie până în septembrie.
Închis în zilele de luni, 1 și 6 ianuarie, 1 mai, 24, 25 și 26 decembrie.
TARIFE
Iată care sunt tarifele:
- Tur ghidat : 10 €
- Tarife reduse : 5€
- Intrare gratuită pentru copii sub 5 ani
E BINE SĂ ȘTIȚI
- Se poate vizita Valea Morților (el Valle de los Caídos), un monument dedicat naționaliștilor care au murit în timpul Războiului Civil (1936-1939).
- În anumite zile, intrarea este gratuită: 18 mai, 12 octombrie, între orele 17.00 și 20.00 miercurea și joia din aprilie până în septembrie, și între orele 15.00 și 18.00 miercurea și joia din octombrie până în martie (pentru cetățenii UE și cetățenii ibero-americani).