Vizitați lagărul Sachsenhausen din Berlin: bilete, prețuri, orare

Să vizitezi lagărul Sachsenhausen înseamnă să simți oroarea și tragedia unui lagăr de concentrare, un martor tăcut și obscur al Germaniei naziste. Descoperiți istoria sa și cum să o vizitați.

Lagărul de concentrare Sachsenhausen a fost construit în 1933 și a fost activ între 1936 și 1945, fiind situat în Oranienburg, la 30 de kilometri nord de Berlin. Astăzi, este un lagăr de concentrare, vizitați lagărul Sachsenhausen este un mod de a aduce un omagiu celor 200.000 de prizonieri, știind că 84.000 nu s-au mai întors niciodată.

Istoria lagărului Sachsenhausen din Berlin

Berlin - Refectoriul lagărului Sachsenhausen

Credit foto: Shutterstock – de Meunierd

Lagărul Sachsenhausen a fost primul care a fost proiectat. Principalul său scop a fost acela de a demonstra superioritatea nazistă. De asemenea, a fost menit să faciliteze supravegherea, experimentele și controlul total al zonei. Cu toate acestea, tabăra nu era destinată să fie folosită. Lagărul Sachsenhausen este cunoscut mai ales ca o clădire de testare. Acesta a fost conceput inițial pentru a experimenta sistemul de concentrare. Lagărele de concentrare și de exterminare ulterioare (Auschwitz, Sobibor…) au, prin urmare, o arhitectură asemănătoare cu cea de la Sachsenhausen.

La început, aici au fost internați internații politici (comuniști sau sindicaliști) și deținuții de drept comun. Apoi au apărut așa-numiții “asociali”, precum și apatrizii și homosexualii. Aceștia din urmă au fost arestați pentru a face orașul Berlin mai “curat” în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice din vara anului 1936.

La apogeul său, regimul nazist i-a internat pe toți cei care i se opuneau sau care erau considerați “inferiori”. Astfel, prizonierii religioși (evrei, țigani…) au fost trimiși acolo fără milă. Apoi a escaladat: nu mai era vorba doar de închiderea unor ființe umane. Au fost efectuate experimente medicale și alte atrocități. Mulți dintre prizonieri sunt maltratați, abuzați și torturați, în timp ce alții sunt pur și simplu executați fără considerație.

La sfârșitul războiului, în 1945, lagărul Sachsenhausen a fost preluat de serviciile secrete sovietice. A existat ceea ce pe atunci se numea “lagărul tăcerii”, unde 60.000 de internați au trăit în condiții inumane și de neconceput. Peste 12.000 dintre ei au murit din cauza condițiilor de trai, a foametei și a bolilor.

La începutul anilor 1960, lagărul Sachsenhausen a fost declarat monument istoric al memoriei și al amintirii. Un memorial antifascist a fost ridicat în același an ca un pied-de-nez de doliu. Începând cu anii 1990, au fost efectuate lucrări pentru a conserva infrastructura și atmosfera sitului.

Ce să vezi și ce să faci în lagărul Sachsenhausen din Berlin?

Berlin - Camera medicală a lagărului Sachsenhausen

Credit foto: Shutterstock – De Borjaika

Un total de 13 expoziții oferă o perspectivă asupra complexității și istoriei sitului și asupra vieții cotidiene morbide a prizonierilor și a celor internați. Există multe documente de citit, văzut și ascultat. Acestea nu sunt centralizate. Vizitarea întregului sit durează câteva ore, iar expozițiile sunt accesibile doar pe jos. Vă rugăm să vă aduceți încălțăminte confortabilă.

O zi întreagă este suficientă pentru a vizita lagărul Sachsenhausen. Iar pentru o vizită independentă, puteți obține ghiduri audio pentru suma modică de 3 euro. Astfel, puteți vizita în ritmul dumneavoastră și vă puteți lua timpul necesar pentru a observa și a învăța despre numeroasele mistere ale lagărului Sachsenhausen.

De îndată ce intrați în lagărul Sachsenhausen, vă veți confrunta cu un perete mare de fotografii. Ele sunt martori ai evenimentelor din acea vreme. Apoi, pe măsură ce vă apropiați de intrarea principală, veți merge de-a lungul unui spațiu în care sunt amplasate numeroase steluțe. Ele ne amintesc de tragedia istoriei. În cele din urmă, veți descoperi Turnul A, o clădire albă. A servit drept intrare principală, iar arhitectura sa este caracteristică lagărelor de concentrare.

Vizita la lagărul Sachsenhausen vă va permite să descoperiți întregul sit, prin intermediul expozițiilor. O vizită în tabără vă dă o idee despre cum era acolo. Veți descoperi dormitoarele, instalațiile sanitare de tip ersatz, bucătăriile cu desene de copii pe pereți, rămășițele crematoriilor. Una dintre cele mai impresionante camere este acoperită cu gresie albă. Se pare că a fost scena unor experimente inumane asupra prizonierilor și a celor internați… Ghidul audio vă va spune mult mai multe. Ghidul audio vă va spune mult mai multe.

Pentru a ajunge la lagărul Sachsenhausen, este mai ușor să plecați din Berlin. Din oraș, trenul este cel mai simplu mod de a ajunge acolo: trenul S1 (tren urban) sau RE5 vă va duce acolo, iar călătoria durează aproximativ 50 de minute. Puteți alege între un bilet simplu (3,30 euro) sau un bilet de o zi (7 euro), care este mai interesant, deoarece, dacă programul vă permite, vă puteți bucura de întregul oraș după vizită. Asigurați-vă că aveți zona C activată în permisul dumneavoastră, altfel adăugați-o.

Gara Oranienburg nu este departe de tabără și se poate ajunge la ea pe jos (aproximativ 20 de minute). Dacă aveți nevoie, puteți cere indicații de la localnicii care sunt obișnuiți să vadă oameni trecând pe acolo. Dacă timpul nu vă permite sau dacă, dintr-un alt motiv, nu doriți să mergeți prea departe, există un serviciu de autobuz care vă va duce în apropierea taberei. Aceasta este linia 804, care circulă din oră în oră din stația Oranienburg. Cu toate acestea, nu căutați stația Sachsenhausen, ci stația Straße der Nationen. Un mic detaliu de care trebuie să fim conștienți!

Orarul și prețurile lagărului Sachsenhausen din Berlin

Orar

Vizitarea lagărului Sachsenhausen este posibilă în fiecare zi, pe tot parcursul anului. Trebuie să fiți bine organizat, deoarece turul neînsoțit durează aproximativ 3 ore.

  • Orar de funcționare primăvara-vară (de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii octombrie): 8:00 – 18:00
  • Orar de funcționare toamnă-iarnă (de la jumătatea lunii octombrie până la jumătatea lunii martie): 8.00 – 16.30

Tarife

Intrarea este gratuită. Cu toate acestea, pentru o vizită mai completă, este recomandabil să închiriați un audio-ghid. Va trebui să îl activați în fiecare etapă a vizitei dumneavoastră. Disponibilă în mai multe limbi, închirierea ei costă doar 3 euro.

De asemenea, este posibil să închiriați serviciile unui ghid, ceea ce este mai scump. Acest profesionist vă va oferi răspunsuri la întrebările specifice care apar pe parcursul călătoriei. Uneori se organizează excursii cu escortă din Berlin. Vă rugăm să prevedeți un buget de 17 euro de persoană, la care se adaugă costul transportului din centrul orașului până la tabără (de obicei, acesta nu este inclus în serviciu).

E bine de știut

  • dacă alegeți un tur cu ghid, nu uitați să cumpărați un bilet de transport din Berlin, care nu va fi inclus;
    așa că trebuie să fiți pregătiți să mergeți câteva ore pe jos sau cel puțin să stați în picioare, deoarece nu aveți unde să vă așezați decât pe jos;
  • sunt puține locuri unde să te adăpostești. Așadar, în funcție de vremea din ziua în care vizitați lagărul Sachsenhausen, nu uitați să vă luați o umbrelă, cremă de soare sau o pălărie;
  • Luați și o masă “la fața locului” pe care o puteți mânca în afara taberei. Nu există restaurante la fața locului. Cu toate acestea, există restaurante în apropiere, în centrul orașului Oranienburg;
  • Depinde de dumneavoastră să decideți dacă doriți sau nu să faceți fotografii. Fotografiile sunt permise, însă unii ar putea să nu se simtă confortabil în acest tip de loc.

Lagărul de la Sachsenhausen nu vă va lăsa indiferent: semnificația sa istorică grea își va găsi inevitabil drumul către emoțiile dumneavoastră. Prin urmare, trebuie să fiți conștienți de acest lucru înainte de a intra pe site. Nu toată lumea este capabilă să suporte amintirea și atmosfera locului.

Evenimentele dure care au avut loc acolo și-au lăsat amprenta de neșters pe pereți.

Lasă un comentariu