Vizitați insulele Murano, Burano și Torcello din Veneția

Veneția, cunoscută sub numele de “Serenissima”, este bine cunoscută. Dar ce știți despre insulele Murano, Burano și Torcello?

Auziți mandolina italiană, observați culorile mediteraneene, simțiți cum aerul proaspăt al canalelor vă mângâie fața… Sunteți în Veneția! “Orașul iubirii” își deschide brațele pentru tine, trebuie doar să-i descoperi secretele! Descoperiți moștenirea culturală a orașului prin intermediul muzeelor, operelor și teatrelor. Descoperiți comorile sale arhitecturale, bijuteriile Veneției, cum ar fi Bazilica Santa Maria della Salute, Piața San Marco, Palatul Dogilor sau Podul Suspinelor… Veneția nu va înceta niciodată să vă surprindă, așa că lăsați-vă ghidat.

Dar dacă Veneția are o istorie bogată și un patrimoniu excepțional, nu trebuie să uitați de insulele care o înconjoară. Aceste mici insule, deși au jucat un rol activ în faima Veneției, se disting de aceasta și își încântă vizitatorii în felul lor. Fiecare dintre ele este unică, cu propriile sale atuuri. Insulele Murano, Burano și Torcello pot fi vizitate din Veneția cu barca. Oricum, marea majoritate a călătoriilor se fac cu gondola sau cu vaporetto. Oprirea pe insulele din jur vă permite să vedeți un aspect diferit al Veneției și al regiunii sale. Iată un scurt ghid pentru a vă face o idee despre ceea ce vă așteaptă!

Insula Murano

Murano este insula din lagună cea mai apropiată de orașul Veneția. Arată, din punct de vedere cartografic, ca o mini-Veneția. Insula este cunoscută în întreaga lume pentru lucrările sale din sticlă. Și pe bună dreptate, în secolele al XV-lea și al XVI-lea, Murano a fost cel mai important producător de sticlă din Europa! Pe această insulă au fost create ochelarii multicolori, millefiori. Cu toate acestea, este important de știut că totul a început la Veneția. Dar în 1291, sticlarii au fost nevoiți să își mute atelierele la Murano. Cauza? Numeroasele incendii provocate de cuptoarele fabricilor de sticlă!

Astăzi, insula este foarte aglomerată, turiștii fiind în mod evident atrași de arta sticlăriei, a cărei reputație este bine stabilită. Seara, insula se golește pentru a face loc unei atmosfere calme și romantice.

Ce să vezi și ce să faci pe insula Murano?

Muzeul sticlei din Palazzo Gustiniani

La înființarea sa, în 1861, Muzeul sticlei a avut ca scop să reunească toate arhivele care stau mărturie despre istoria insulei. De la căderea Republicii Veneția în 1797 până în prezent. Cu toate acestea, datorită importanței artei de suflare a sticlei, această arhivă a evoluat rapid într-un muzeu. Achiziționarea de către instituție a unor piese din Renaștere sau din săpături contribuie la reputația sa. Astăzi, este o adevărată friză istorică a acestei arte care necesită o precizie și o măiestrie perfectă.

 • În fiecare zi de la De la 10.30 la 18.00 din aprilie până în octombrie și din 10:00 – 16:30 Din noiembrie până în martie. Biletele se închid cu 30 de minute înainte de ora de închidere. Admitere la 12 €preț redus la 9,50 € (copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, studenți cu vârsta de până la 25 de ani și persoane în vârstă de peste 65 de ani).

Vizitați o fabrică de sticlă în Murano

Dacă aveți ocazia să faceți acest lucru, găsiți o fabrică de sticlă care își deschide porțile. Acest lucru devine din ce în ce mai rar și există doar câteva fabrici de sticlă care îl oferă. Veți vedea un meșter care își mânuiește bastonul și pontilul cu o măiestrie perfectă. Vetreria Artistica Colleoni din Murano vă permite să urmăriți un sticlar la lucru într-un grup restrâns. Biletul de intrare este transformat într-un voucher pentru magazin, astfel încât puteți pleca cu un suvenir tipic Murano…

 • În fiecare zi de la De la 9:00 am la 5:00 pm. Intrarea la 10 €gratuit pentru copiii cu vârsta sub 15 ani.

Insula Burano

Insula Burano este foarte renumită pentru două lucruri: casele sale foarte colorate și producția de dantelă. Unii spun că este cea mai frumoasă insulă din lagună. Prima dată a fost colonizată de pescarii romani. Cum toate casele arătau la fel, femeile au avut ideea de a le picta, pentru a putea fi găsite în caz de vreme rea. Astăzi, a devenit o tradiție: în fiecare an, locuitorii sunt obligați să revopsească fațadele. Acest lucru contribuie la frumusețea eternă a malurilor canalului Burano.

Ce să vezi și ce să faci pe insula Burano?

Muzeul de dantelă

Dantela a ajuns în Burano în secolul al XVI-lea. Soțiile pescarilor erau cele care stăpâneau tehnica până la punctul de a face din ea o artă. Burghezia europeană, foarte entuziasmată de dantela italiană, a permis ca Burano să își câștige reputația sa frumoasă. Muzeul dantelei urmărește această istorie prin intermediul unor expoziții și demonstrații magnifice. Atunci când cumpărați un suvenir, aveți grijă să nu cumpărați ceva prea ieftin, deoarece fabricat în China a ajuns și la Burano…

 • În fiecare zi de la De la 10.30 la 18.00 din aprilie până în octombrie și din 10:00 – 16:30 Din noiembrie până în martie. Biletele se închid cu 30 de minute înainte de ora de închidere. Admitere la 5 €preț redus la 3,50 € (copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, studenți cu vârsta de până la 25 de ani și persoane în vârstă de peste 65 de ani).

Biserica San Martino

Prima construcție a bisericii datează din secolul al X-lea. Cu toate acestea, biserica San Martino a căpătat înfățișarea actuală abia în secolele XVI-XVII, în urma numeroaselor renovări. Particularitatea acestei biserici este clopotnița sa: este înclinată! La fel ca un alt turn italian, acesta se datorează cedării solului. Interiorul bisericii are câteva piese artistice, picturi și sculpturi de descoperit.

 • Deschis în fiecare zi de la 8:00 am – 12:00 pm și de la 15:00 – 19:00.

Insula Torcello

Barcă, Insula Torcello, Veneția

Credit foto: Shutterstock / Laimdota Grivane

Probabil cea mai puțin cunoscută dintre insulele lagunei, Torcello se află la nord de Burano. Traversat de un canal principal, este astăzi puțin locuit. Cu toate acestea, a fost epicentrul civilizației venețiene. Într-adevăr, în secolul al VI-lea, romanii s-au stabilit aici pentru a întemeia orașul care a devenit Veneția. Torcello a înflorit, construind catedrala Santa Maria Assunta în 639. Când insula a început să se înnămolieze și insalubritatea a crescut, locuitorii au părăsit Torcello pentru celelalte insule din lagună.

În prezent, atrage foarte puțini turiști, care preferă să viziteze Burano sau Murano, care sunt mai pline de viață și mai colorate. Pe insulă există o singură unitate de cazare turistică, Locanda Capriani, situată pe malul canalului. Veți observa aspectul de “insulă fantomă” al Torcello după ce toți vizitatorii săi vor fi plecat.

Ce să vezi și să faci pe insula Torcello?

Muzeul dell’ Estuario

Acest mic muzeu urmărește istoria Torcello din punct de vedere arheologic, apoi medieval și modern. Veți descoperi splendoarea trecută a insulei, demonstrată de unele piese frumoase și intacte, cum ar fi vase și sculpturi.

 • De marți până duminică de la 10:30 am – 5:30 pm. Intrarea la 3 €preț redus la 1,50 € pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani și pentru grupuri de peste 10 persoane.

Catedrala Santa Maria Assunta

Catedrala Santa Maria Assunta este cea mai veche clădire din întreaga lagună. Fondată în 639, și-a păstrat aspectul vechi, cu fațada de cărămidă goală. Interiorul său este mai interesant, cu fresce de epocă reprezentând episoade biblice. Pe partea din spate a intrării, un perete de mozaic din secolul al XII-lea prezintă scena Judecății de Apoi. Vizita nu este lungă, dar este plină de satisfacții!

 • În fiecare zi de la De la 10.30 la 17.30 din martie până în octombrie și din 10:00 – 17:00 Din noiembrie până în februarie. Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de încheierea turului. Admitere la 5€preț redus la 4 € pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.

Campanile

Campanile este un loc care nu trebuie evitat, deoarece oferă o priveliște uluitoare asupra insulei Torcello. Construit în secolul al XI-lea, era folosit la acea vreme pentru a supraveghea navele care navigau în lagună. În 1640, un fulger i-a smuls vârful, iar astăzi este în principal o atracție. Acesta vă permite să observați insula Torcello, precum și restul lagunei înconjurătoare dintr-un punct de observație înalt.

 • În fiecare zi de la De la 10.30 la 17.30Intrarea la 5 €.

Excursie la Murano, Burano și Torcello din Veneția

Excursie la Murano, Burano, Torcello

Credit foto: Shutterstock / Aurelien Laforet

Bineînțeles, există excursii concepute astfel încât să puteți vizitați toate cele trei insule dintr-o singură dată. Acestea sunt excursii combinate, care oferă o experiență unică de descoperire a insulelor din lagună. Veți putea vedea toate cele trei insule care alcătuiesc faima Veneției. Acesta este un lucru foarte interesant de făcut. Totul este pregătit dinainte, iar tot ce trebuie să faceți este să vă lăsați ghidat. Murano, Burano și Torcello se află în apropiere și, în același timp, foarte departe. Fiecare dintre ele are propria sa istorie, înscrisă în zidurile și canalele sale.

Alegeți autonomia cu vaporetto

În termeni practici, nu există cincizeci de moduri de a ajunge în Veneția, ca să nu mai vorbim de insulele Murano, Burano și Torcello. Cel mai simplu și cel mai comun mod este, evident, cu vaporul, sau vaporetto.

Puteți ajunge acolo pe cont propriu, selectând linia de vaporetto de care aveți nevoie:

 • Linii 3, 4.1, 4.2, 7 și 18 (de la aeroport) pentru Murano,
 • Linii 9 (din Torcello) și 12 (din Veneția) pentru Burano
 • Linii 9 (din Burano) și 12 (din Veneția) pentru Torcello.

Alegeți varianta all-in-one cu o excursie

Avantajul de a lua un tur all-in-oneAvantajul acestui tur all-in-one este că nu trebuie să vă faceți griji în privința transportului. Tot ce trebuie să faci este să urmezi programul propus! Cu sau fără tururi ghidate, aceste excursii vă oferă posibilitatea de a descoperi cele trei insule Murano, Burano și Torcello din Veneția.

Orele și prețurile excursiilor din Veneția

Laguna Veneția

Credit foto: Shutterstock / PlusONE

CALENDAR

 • Plecări dimineața la 9.30, 11.30 și după-amiaza la 14.00
 • Durata între 4 și 6 ore

TARIFE

Tururile oferă tarife diferite începând de la 20€ pe persoană. Totul depinde de organizație și de tipul de excursii alese.

E BINE SĂ ȘTIȚI

– În cazul în care plecări sunt din locații diferite, în funcție de furnizorul de servicii. Vă rugăm să vă asigurați că aveți aceste informații. – Mesele și băuturile nu sunt incluse, planificați-vă în consecință.
– Excursii pe cele trei insule pot fi organizate în Franceză.
– În funcție de furnizorul ales, un ghid va putea să vă însoțească la fața locului.
– În aproape toate serviciile, de la timp liber vă rămâne să vă plimbați prin insule.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro