Vizitați defileul Samaria din Creta: bilete, prețuri, orare

Aveți de gând să vizitați Creta, Grecia? După plaje, vestigiile din Knossos și Heraklion, nu ratați defileul Samaria! Urmăriți ghidul nostru de vizitare!

Situată în sud-vestul Cretei, în masivul Munții Albi, defileul Samaria se numără printre cele mai lungi defileuri din Europa, cu o lungime de 16 kilometri (defileul Verdon din regiunea Provence-Alpes-Côte-d’Azur este primul cel mai lung, cu 20 de kilometri de stânci abrupte).

Atracție turistică majoră în Creta, defileul Samaria este un parc național grecesc recunoscut ca rezervație a biosferei de către UNESCO încă din 1981 și, prin urmare, este un loc de vizitat obligatoriu pentru oricine vizitează Creta. Situat pe coasta sudică, se întinde pe o suprafață de 5.100 de hectare, de pe platoul Omalós, la peste 2.100 de metri deasupra nivelului mării, cu vedere la Marea Libiei. În plus, defileul Samaria este acoperit de un număr mare de copaci (pini umbrelă, platani și chiparoși, arțari cretani și stejari). Nu mai puțin de 14 specii de plante endemice cresc aici, iar peste 450 de specii de animale și plante se găsesc aici, dintre care majoritatea sunt endemice pentru Creta. În acest paradis verde, defileul Samaria este, de asemenea, ultimul refugiu natural al caprei sălbatice cretane.

Vă gândiți să vizitați defileul Samaria din Creta? Iată mini-ghidul nostru pentru a face această drumeție în cele mai bune condiții!

O scurtă istorie a Defileului Samaria

Istoria defileului Samaria din Grecia

Credit foto: Flickr – Jaydo Dre

Istoria defileului Samaria poate fi urmărită până la mișcările tectonice ale plăcilor care au avut loc în jurul valorii de Acum 14 milioane de ani. Ocupat timp de mii de ani, situl a reprezentat un punct strategic de apărare împotriva invaziilor străine încă din preistorie, în special în perioada minoică. Un oraș antic și influent din Grecia – Tarra – a existat pe actualul sit al Agia Roumeli, așa cum este consemnat de Homer. Orașul Tarra a făcut comerț cu Egiptul antic, Micene, Cnossos și Troia. Un important oraș roman până la distrugerea sa în 66 î.Hr., Tarra s-a aflat la o răscruce strategică între Roma și Egipt, ceea ce a contribuit la prosperitatea sa economică. Defileul a fost un loc de piraterie în Evul Mediu târziu (secolele VI-VII) și a fost preluat de venețieni în secolele XIV și XV. În secolul al XVIII-lea, locul a devenit scena rezistenței împotriva Imperiului Otoman.

Loc de refugiu pentru luptătorii revoluționari greci pentru independență în timpul independenței Greciei din 1821. Defileul Samaria din Creta a jucat din nou un rol în rezistența grecească împotriva regimului nazist în perioada Al Doilea Război Mondial Aliații britanici, partizanii și luptătorii din rezistență s-au ascuns acolo de inamicul german. Întreaga istorie a defileului are un numitor comun: este legată de o fortăreață inexpugnabilă pentru toți invadatorii care au dat peste ea încă din cele mai vechi timpuri.

În prezent, defileul Samaria poate găzdui până la 2.000 de excursioniști pe zi, mai des câteva sute.

Ce să vezi și ce să faci în Defileul Samaria din Creta?

Deci, ce să vezi când vii să vizitezi Defileul Samaria?

Vizita la Gura Samariei începe în Zona Xyloskalo Traseul începe la 1.200 de metri deasupra nivelului mării și se termină în satul Agia Rouméli, care este mărginit de Marea Libiei. Alternativ, puteți începe de la Agia Roumeli, dar vizita va fi exclusiv în urcare. În cel mai larg punct, defileul are o lățime de 150 de metri și se îngustează la doar 3 metri în cel mai îngust punct: Poarta de Fier (nimeni nu știe de ce această “poartă” se numește “de fier”).

De la Xyloskalo, prima parte a drumeției este lungă de 3 kilometri și relativ abruptă: este cea mai dificil de traversat. Există zone de odihnă de-a lungul drumului, unde puteți găsi toalete și apă potabilă. La finalul drumeției, în ultimii 3 kilometri, veți vedea faimosul ” Poarta de fier ” – Sideroportes -cel mai îngust punct al defileului, cu o lățime de numai 3 metri. Pe măsură ce vă plimbați de-a lungul unei poteci sinuoase, veți vedea maiestuosul stânci verticale a Munților Albi, numeroase specii de animale și plante și un punct de vedere somptuos asupra canionului, înconjurat de vârfuri la o altitudine de peste 2.000 de metri.

Rețineți că, după traversarea defileului Samaria, este posibil să luați un feribot spre Sougia sau Loutrodouă sate mici și tipice din vestul și estul parcului național.

Defileul Samaria este cea mai populară excursie din zonă și există mai multe excursii din Heraklion. Dacă stați în Heraklion, aceasta este o activitate care nu numai că vă permite să includeți transportul până la sit, ci și să vă bucurați de o drumeție prin defileu, inclusiv prin satul Agia Roumeli la întoarcere.

Pentru a vizita Defileul Samaria, există transport public se poate ajunge din Chania în direcția Omalos (rețeaua KTEL). Autobuzul de la Chania la Omalos lasă pasagerii la intrarea în Parcul Național Samaria, la scările de lemn din Xyloskalo. Dacă optați pentru un tur cu ghid, un șofer vă va lua direct de la hotel și vă va aduce înapoi după drumeție.

De asemenea, puteți alege să plecați cu o zi înainte pentru Omalos Aceasta este o modalitate bună de a începe drumeția dis-de-dimineață (mai răcoros, înainte de sosirea majorității turiștilor).

În general, direcția de vizitare este descendentă, de la Xyloskalo la Agia Roumeli, pe malul Mării Libiene. Dacă sunteți departe de Chania sau nu vreți să pierdeți timp cu transportul, puteți închiria o cameră de cazare în Agia Roumeli pentru a fi la fața locului în zori, când se deschide situl (dar în acest caz, veți merge pe jos). De asemenea, nu uitați să verificați orare de autobuz Cu cât vă aflați mai departe de Gura Samariei, cu atât călătoria va fi mai lungă, mai scumpă și mai obositoare. În plus, autobuzele vor sosi la orele cele mai aglomerate.

Samaria Gorge orar și prețuri

Este important să verificați condițiile meteorologice înainte de a vizita Defileul Samaria, deoarece ploile pot face ca locul să fie inaccesibil. În caz de precipitații abundenteautoritățile pot decide să închidă site-ul.

Dacă vremea permite, defileul Samaria din Creta este deschis de la 1 mai – 15 octombriede la De la 6 dimineața la 16.00..

TARIFE

  • Drumeție simplă : 5 €
  • Tur ghidat (cu preluare de la hotel): În medie 30 EUR

Vă rugăm să rețineți Vă rugăm să păstrați biletul de intrare, deoarece acesta va fi solicitat din nou la ieșire. Paznicii parcului și drumeții pot afla de pe biletele vizitatorilor dacă toată lumea a părăsit parcul național până la ora închiderii.

E BINE SĂ ȘTIȚI

  • Nu uitați să vă aduceți încălțăminte bună, pălărie, cremă de soare, trusă de prim ajutor,
  • Există 8 zone de odihnă unde puteți lua apă potabilă și puteți merge la toaletă,
  • Pe toată lungimea traseului există pădurari: aceștia îi ajută pe excursioniști în caz de nevoie sau de urgență.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro