Vizitați craterul Nea Kameni din Santorini: bilete, prețuri, orare

Mergeți pe insula Santorini din Ciclade? Iată ce trebuie să știi despre craterul Nea Kameni: bilete, prețuri și orare!

Situat în centrul calderei insulei vulcanice Santorini, în Marea Egee din Insulele Ciclade din Grecia, craterul Nea Kameni este partea activă a vulcanului insulei. Este o insuliță înconjurată de mare, una dintre cele patru insule ale arhipelagului Santorini. Încoronat de un crater, atinge cel mai înalt punct al său, la 150 de metri deasupra mării. Insula Nea Kameni poate fi vizitată din portul Fira, după o plimbare cu barca de 10 minute. Nea Kameni înseamnă “tinerețe arsă”, referindu-se la faptul că este cel mai recent vulcan din arhipelag. O vizită la craterul Nea Kameni oferă priveliști frumoase și o drumeție printr-un peisaj arid și lunar de rocă vulcanică, cu insula Santorini și Marele Albastru în fundal. Aceasta este una dintre activitățile turistice obligatorii pentru mii de turiști care vizitează Santorini.

Vrei să faci parte din ea? Iată tot ce trebuie să știi despre craterul Nea Kameni: istorie, ce să vezi, prețuri și ore de vizitare!

Istoria craterului de la Nea Kameni

Istoria craterului Nea Kameni, Santorini

Credit foto: Shutterstock / PNIK

Craterul Nea Kameni s-a format ca urmare a erupției minoice a vulcanului Santorini, care a avut loc în jurul anului 1600 î.Hr. În timpul acestei erupții, între 40 și 60 km3 de magmă au fost vărsate în mare. Centrul insulei s-a prăbușit și a fost complet scufundat. Potrivit unor cercetători, această erupție ar fi fost responsabilă de slăbirea civilizației minoice, care domina insula și Creta la acea vreme și ale cărei ruine au fost descoperite mai târziu la Akrotiri, pe insula Santorini. Pentru alții, este originea mitul Atlantidei. Pentru alții, este originea celor zece plăgi din Egipt, chiar dacă aceste ipoteze nu sunt împărtășite de întreaga comunitate științifică.

În antichitate, roca topită care a rămas în centrul vulcanului subacvatic s-a ridicat treptat până în centrul calderei, contribuind la formarea insulei Paléa Kameni. Se crede că insula Nea Kameni a luat naștere în jurul anului 1570, ca insuliță numită Mikri Kameni. Insula, așa cum o cunoaștem astăzi, s-a extins între 1707 și 1710, apoi și-a triplat dimensiunea între 1866 și 1870, pe măsură ce au apărut noi terenuri. Mai multe erupții din secolul al XX-lea au continuat să schimbe aspectul și dimensiunea insulei, ultima dintre ele în 1950. Cu toate acestea, se spune că vulcanul ar fi cunoscut o activitate reînnoită în 2011. Cercetătorii au observat o creștere a altitudinii cu 5 centimetri, și pe bună dreptate: radarul estimează că există o pungă de magmă care conține 14 milioane de m3 de rocă topită, situată la o adâncime de 4 kilometri, la nord de insulă.

Néa Kaméni, încă activă și în mișcare, ar avea astfel particularitatea de a fi una dintre cele mai tinere insule din toată Marea Mediterană, cu o vechime de numai 500 de ani.

Ce să vezi și ce să faci în craterul Nea Kameni?

Ce să vezi și ce să faci la vulcanul Nea Kameni

Credit foto: Shutterstock / Kasper Ketelsen

Există multe excursii la craterul Nea Kameni de pe insula Santorini. Ce trebuie să faceți atunci când vizitați craterul Nea Kameni? De ce să mergi să vezi acest peisaj lunar, pustiu, pustiu, inactiv?

Porniți din portul Fira sau din portul Fira.Athinios cu barca pentru a afla. Puteți face drumeții pe un teren fierbinte, din care ies fumarole ici și colo, pentru a vă simți ca în adâncul pământului și pentru a vedea un peisaj unic și exotic. Sunt puțini vulcani activi în lume care să permită drumeții în siguranță în golul craterului lor. Turul și drumeția pot fi făcute pe cont propriu, dar se recomandă un ghid turistic dacă doriți să aflați mai multe despre geologia insulei și pe urmele lăsate de activitatea vulcanică.

Insula vă permite să vă plimbați prin întregul parc geologic natural. Veți vedea câmpuri de roci negre, ocru, roșii și bej, pe care cresc covoare de plante suculente verzi și roșii (malacophyte). De asemenea, puteți vedea cum peisajul se schimbă dramatic în câțiva metri. Ca un bonus suplimentar, puteți face baie în apele fierbinți și sulfuroase ale vulcanului!

Să ajungi pe insulă pentru a vizita craterul Nea Kameni este simplu: există plecări ușor de găsit spre crater din orașele din Santorini, organizate de agențiile de turism și călătorii. Puteți alege să mergeți prin autobuz de transfer rapid în barcă cu vele (tur de 3 ore) sau cu caicul.

Începeți prin a urca în vârful vulcanului după traversare. Vă aflați în mijlocul unui peisaj ostil de roci întunecate, cu fumarole care scuipă și sunt pline de cristale de sulf. Nu există altă cale de a vizita vulcanul decât pe singura potecă – este o rezervație naturală protejată – pe care o veți urma împreună cu ghidul turistic. Plimbarea până în vârf durează aproximativ o jumătate de oră, dar este recomandabil să rămâneți cel puțin o oră în zonă. jumătate de zi pe insulă să se bucure de înot și de drumeții. Atingeți piatra cu mâinile: veți simți căldura, amintindu-vă de activitatea vulcanică intensă care are loc sub picioarele dumneavoastră. Rețineți că nu este recomandabil să atingeți pietrișul pe care îl veți întâlni ici și colo.

Când să mergem la craterul Néa Kameni?

The Primăvara și toamna sunt, în mod logic, cele mai bune perioade ale anului pentru a vizita craterul Nea Kameni: este mai puțin cald și sunt mai puțini oameni. În timpul verii, pe insulă acostează aproximativ zece bărci pe zi, fiecare transportând aproximativ o sută de persoane. Imaginați-vă fluxul de oameni (chiar dacă drumul este suficient de larg pentru a scurge mulțimea).

Orar și prețuri pentru craterul Néa Kaméni

Orar și prețuri pentru craterul Nea Kameni din Santorini

Credit foto: Shutterstock / Ivan Mateev

CALENDAR

Sunt disponibile două plecări zilnice din portul Fira:

  • Plecări la 11 a.m. și 2 p.m.,
  • Înapoi la 14.00 și 17.00.

TARIFE

Intrarea în parcul național costă 2,5 €.

Există multe agenții care își oferă tururi pentru a vizita craterul Nea Kameni, desigur, la prețuri diferite.

Cu toate acestea, am găsit o ofertă la prețul de 44 de euro de persoană, care include preluarea de la hotel, comentarii audio în barcă, o oprire la craterul Nea Kameni și o baie în izvoarele termale de pe insula Thirassia din apropiere.

E BINE SĂ ȘTIȚI

– Pe insulă nu există umbră sau apă: acoperiți capul și aduceți-vă sticle de apă, în cantitate mare, pentru că este cald,
– În timpul verii, aglomerația este foarte mare,
– Insula nu este accesibilă persoanelor cu mobilitate redusă,
– Trebuie să puteți merge pe teren accidentat, iar solul poate fi alunecos din cauza pietrișului: aveți încălțăminte bună și închisă,
– Nu uitați să vă aduceți costume de baie și șlapi pentru a înota în apele calde,
– Apa sulfuroasă lasă un miros de ou putred pe piele și pe haine: luați costume de baie de proastă calitate,
– Curenții opuși îi pot surprinde pe scăldători: organizatorii, echipați cu geamanduri, supraveghează îndeaproape scăldatul.

TravelMax.ro