Vizitați Colosseumul din Roma: bilete, prețuri, orar

Vizitarea Romei are legătură și cu numele său. Colosseum este unul dintre cele mai populare monumente din Italia! Aflați tot ce trebuie să știți pentru a explora acest sit istoric.

Colosseum a fost considerat un simbol iconic al Romei încă din Evul Mediu. Faima monumentului a fost țesută de-a lungul istoriei.

Supraviețuind mai multor cutremure, căderii Imperiului Roman, poluării moderne și vibrațiilor din trafic, Colosseumul rămâne un supraviețuitor, o adevărată emblemă a secolelor trecute.

Colosseum este una dintre cele mai populare atracții turistice din Roma, patrimoniul său bine conservat făcându-l unul dintre cele mai faimoase monumente din lume. A rezistat testului timpului și a inspirat filmul Gladiatorul cu celebrul său citat: ” Adevărata inimă a Romei nu se află în marmura Senatului, ci în nisipul Colosseumului” .

Bilete, prețuri, orar

Cele 3 moduri de a vizita Colosseumul :

  • atenție la disponibilitate

Rezervați un bilet combinat :

  • Cele 5 obiective turistice de neratat din Roma într-o singură trecere
  • Recomandat

Orar Colosseum

  • 🕛 Colosseumul se deschide în fiecare zi la ora 8:30, dar orele de închidere variază în funcție de sezon. Veți găsi mai multe detalii la sfârșitul acestui articol.

Cum să ajungeți la Colosseum

📍 Pentru a ajunge la Colosseum, aveți mai multe opțiuni:
Cu mașina Puteți parca lângă Colosseum.
Cu metroul Luați linia de metrou B și coborâți la stația Colosseo.
Cu autobuzul Autobuzele 40, 60 și 75 sunt cele mai bune rute spre Colosseum.
Cu tramvaiul Luați linia 3 și coborâți la stația de tramvai Piazza del Colosseo.

Colosseumul din Roma: un pic de istorie

Colosseum, Roma, Italia

Credit foto: Unsplash – Willian West

O structură masivă și colosală, Colosseumul este considerat cel mai mare amfiteatru al Imperiului Roman (cunoscut și sub numele de amfiteatrul Flavian) din lume. Ca loc de desfășurare a faimoaselor lupte de gladiatori, monumentul a fost sinonim cu divertismentul pentru poporul roman: lupte de gladiatori, reconstituiri de bătălii navale, reconstituiri de zone rurale sau forestiere, prezentări de opere de artă și execuții ale condamnaților la moarte. Un hobby cel puțin sângeros, care îi dădea omului puterea vieții sau a morții, dar nu numai… Printre victimele acestor jocuri de masacru se numărau și animalele: în timpul jocurilor inaugurale (care au durat 100 de zile și nopți), au fost sacrificate aproximativ 5000 de animale sălbatice. Rinoceri, crocodili, urși, elefanți, lei, tigri și girafe… Multe specii au murit în Arena.

Cu o capacitate de aproape 50.000 de spectatori, intrarea în Colosseum era gratuită, dar locurile erau alocate în funcție de rangul social. Fără îndoială, împăratul avea cel mai bun loc din Colosseo, cu un podium special la capătul nordic al teatrului. Cel mai de jos nivel era rezervat senatorilor, iar deasupra lor se aflau nobilii și cavalerii (primum mænianum). Cetățenii obișnuiți erau așezați la nivelul superior (mænianum secundum).

Partea inferioară (immum) era destinată cetățenilor bogați, în timp ce partea superioară (summum) era destinată clasei de mijloc. În sfârșit, alte două niveluri din partea superioară a Colosseumului (mænianum summum secundum și mænianum secundum in ligneis) erau destinate săracilor, femeilor și sclavilor.

Ce să vezi și ce să faci la Colosseum din Roma?

Tribunele Colosseumului din Roma, Italia

Credit foto: Unsplash – Ben Lee

Exteriorul Colosseumului

189 de metri lungime, 156 de metri lățime, o suprafață de 2,4 hectare: de îndată ce ajungi la Colosseum, vei fi uimit de fațada sa în travertin ! Apoi puteți observa cele patru niveluri ale sale, dintre care primele trei sunt deschise de arcade și susținute de coloane de diferite ordine – doric, ionic și corintic – iar al patrulea este străpuns de ferestre.

De asemenea, veți putea vedea pe o jumătate a Colosseumului excrescențele încă vizibile în partea superioară, care au permis întinderea unui văl peste sit pentru a proteja spectatorii de soare.

Tribunele de la Colosseum

Vizitarea Colosseumului din Roma vă va permite să descoperiți întreaga tribună (sau cavea) imediat după intrarea în clădire. Organizată pentru a distinge clasele sociale, cea mai joasă cavea se afla la 3 metri deasupra arenei, iar cea mai înaltă la peste 40 de metri.

Imaginați-vă că tribunele ar putea găzdui până la 70.000 de persoane… Este echivalentul orașului Dunkerque! Rolul vomitorium-ului, coridoarele care permiteau spectatorilor să iasă, a fost, prin urmare, foarte important, deoarece spectatorii trebuiau să poată goli rapid Colosseumul în caz de nevoie.

Știai asta? Tribunele erau dotate doar cu bănci de piatră. Prin urmare, era obișnuit ca spectatorii să își aducă propriile scaune pentru confort. De asemenea, au existat 70 de fântâni cu apă și vânzători de produse alimentare.

Arena și hipogeul

Când intrați în amfiteatru, veți descoperi, printre altele, camerele și pasajele subterane, acoperite inițial de o podea de lemn: Hypogeum. Aici se aflau cuștile animalelor. Decorurile au fost păstrate aici, dar, mai presus de toate, Hypogeum-ul a fost folosit ca teren de antrenament pentru gladiatori. La intrarea în arenă, luptătorii erau ridicați direct de un sistem de ridicare cu scripeți.

Vizitarea Colosseumului din Roma necesită o pregătire atentă. Iată câteva puncte care vă vor fi utile pentru vizita dumneavoastră:

  • Doar gențile mici și rucsacurile sunt acum permise pe site
  • Este interzisă intrarea în monument cu sticle, pahare, băuturi alcoolice sau aerosoli.
  • Persoanele cu mobilitate redusă vor putea vizita Colosseumul din Roma

Odată ajunși la Roma, este ușor să vizitați Colosseumul, deoarece este situat în centrul Romei, nu departe de Forumul Roman și de Muntele Palatin. Iată o hartă pentru a localiza Colosseumul din Roma:

Mai multe informații despre prețurile și orele de vizitare a Colosseumului din Roma

TARIFE

Pentru a vizita Colosseumul din Roma, aveți nevoie de un bilet (valabil pentru 2 zile), care va fi combinat cu o vizită la Forumul Roman și la Muntele Palatin:

  • Prețul întreg : 12€
  • Tarif redus : 7,50€ (rezidenți UE, 18 – 25 de ani)
  • Gratuit: -18 ani și peste 65 de ani (încă rezident UE)
  • Roma Citypass : Dacă doriți să vizitați principalele monumente din Roma cu un bilet gratuit, să beneficiați de transport gratuit și să profitați de numeroase reduceri, rezervați Roma Pass! Valabil timp de trei zile, este unul dintre cele mai populare abonamente bugetare pentru călătorii care doresc să descopere cât mai multe situri și monumente istorice/culturale în timpul șederii lor (toate informațiile despre Roma Pass pot fi găsite în articolul nostru dedicat).

E bine de știut :

– Un tur ghidat poate fi o modalitate excelentă de a afla multe despre istoria Colosseumului, dar aveți grijă să nu fiți într-un grup prea mare (s-ar putea să nu vă auziți ghidul vorbind).
– Dacă intenționați să vizitați toate cele trei situri, luați biletul la Palatin, unde sunt mai puțini oameni.
– Rezervarea în avans vă scutește de a sta la coadă pentru a vă cumpăra biletul individual.
– Intrarea gratuită în primele duminici libere ale lunii va fi acum limitată la lunile ianuarie – martie și octombrie – decembrie.

CALENDAR

  • Din ultima duminică din octombrie până la 15 februarie 8.30am – 4.30pm
  • De la 16 februarie la 15 martie 8.30am – 5pm
  • De la 16 martie până în ultima sâmbătă din martie 8.30am – 5.30pm
  • Din ultima duminică din martie până la 31 august 8.30am – 7.15pm
  • De la 1 la 30 septembrie 8.30am – 7pm
  • De la 1 octombrie până în ultima sâmbătă din octombrie 8.30am – 6.30pm
  • Vinerea Mare 8.30am – 2pm
  • 2 iunie 8.30am – 7.15pm

E bine de știut :
– Accesul pe site nu mai este posibil cu 1 oră înainte de închidere
– Vizitele au loc în zilele de duminică și de sărbători legale pe tot parcursul anului, cu excepția zilelor de 1 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie.
– Orarul nu se aplică la vizitarea Hypogeumului și a etajului 3: aceste două părți sunt accesibile publicului în fiecare zi la ora 13.40. După acest moment, situl este rezervat pentru vizite ghidate.

Ați vizitat Colosul din Roma?

TravelMax.ro