Vizitați catacombele din Roma

Vizitând Catacombele Romei, faceți un pelerinaj cultural pentru a explora săpăturile subterane ale Romei din perioada antică și creștină.

În jurul orașului Roma există mai mult de 60 de catacombe și mii de morminte, dintre care unele datează de peste 2000 de ani. Catacombele Romei au fost construite de-a lungul drumurilor consulare – drumurile din rețeaua rutieră creată de romani – de către evrei și creștini, iar astăzi pot fi vizitate doar șase dintre ele: catacombele Sfântului Calixt, catacombele Sfântului Sebastian, cele ale Domitiliei, Priscillei și Sfintei Agnes și, în sfârșit, catacombele Sfinților Marcellinus și Petru.

Iată câteva informații pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a vizita diferitele catacombe din Roma:

Catacombele din San Calixtus

Catacombele Sfântului Calixtus, Roma

Credit foto: Wikimedia – Dnalor 01

Situate pe Via Appia, acestea sunt cele mai mari din Roma: o rețea de 20 de kilometri, cu o adâncime de 20 de metri, întinsă pe 15 hectare și pe patru niveluri! Ele au apărut pe la mijlocul secolului al II-lea și sunt locul de înmormântare a zeci de martiri, 16 papi și peste 500.000 de credincioși creștini.

Administrată de preotul Calixtus, această catacombă romană a devenit cimitirul oficial al Bisericii din Roma. Două bazilici și trei abside o fac recognoscibilă pe suprafața pământului. Cuprinde cripta papilor – supranumită “micul Vatican”, deoarece aici sunt înmormântați 9 papi și 8 demnitari ai Bisericii Catolice din secolul al III-lea – și cripta Sfintei Cecilia.

Să vizitezi catacombele din Roma înseamnă să revizitezi coridoarele timpului și să admiri frescele pictate de creștinii care foloseau simboluri gravate în pereții criptelor pentru a-și mărturisi credința.

Catacombele din San Calixtus sunt deschise pe tot parcursul anului, cu excepția zilelor de miercuri, 25 decembrie, 1 ianuarie și duminica de Paște.

Orele de vizită sunt următoarele: 9:00 – 12:00 și 14:00 – 17:00.

Prețul biletului (care include turul cu ghid) este de 8,00 € (preț întreg) și 5,00 € (preț redus).

Adresă: Via Appia Antica, 110/126, 00179 Roma

Catacombele din San Sebastiano

Catacombele Sfântului Sebastian, Roma

Credit foto: Wikimedia – Lalupa

Numite după martiriul roman care a trăit în secolul al III-lea, dar au fost fondate în secolul al XIV-lea î.Hr. Complexul Sfântului Sebastian a încetat să mai servească drept cimitir în secolul al V-lea d.Hr.

Are patru etaje și între 90.000 și 120.000 de morminte. Există fresce cu ornamente tipice pentru primii creștini, cum ar fi un orant, povestea lui Iona (secolul al IV-lea), miracolul Sfântului Gherasus. The PiazzolaIntrarea în catacombe adăpostește trei mausolee păstrate de timp: sunt monumente păgâne refolosite de creștini.

Catacombele San Sebastiano sunt deschise de luni până sâmbătă (închise duminica). Acestea sunt închise în luna decembrie și la 1 ianuarie.

Orele de vizitare sunt următoarele: 10:00 – 17:00

Prețul biletului (care include turul cu ghid) este de 8,00 € (preț întreg) și 5,00 € (preț redus).

Adresă: Via Appia Antica, 136, cartier Appio Pignatelli, Roma

Catacombele Domitiliei

Catacombele Domitiliei, Roma

Credit foto: Wikimedia – Dnalor 01

Ele datează din secolul al II-lea și poartă numele Flaviei Domitilla – Aurelia Petronilla -, nepoata lui Flavius Clemens, consul al Romei în anul 95. Acesta din urmă a fost condamnat la moarte de împăratul Domițian (51-96) pentru că avea simpatii creștine, iar soția și nepoata sa au fost condamnate la exil în Insulele Pontine. În aceste cimitire se află și mormintele lui Nereus și Achilles, soldați care au fost victime ale persecuției lui Dioclețian (244-311).

Galeriile subterane se întind pe o lungime de 12 kilometri, încă mai conțin oase – singurele – și conțin 80 de morminte pictate, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai mari colecții de catacombe pictate. Vizitatorul poate observa o frescă incredibil de bine conservată din secolul al II-lea.

Catacombele Domitiliei sunt deschise în fiecare zi, cu excepția zilei de marți. Acestea sunt închise de la jumătatea lunii decembrie până la jumătatea lunii ianuarie și de Paște.

Orele de vizită sunt următoarele: 9.00-12.00 și 14.00-17.00.

Prețul biletului (care include turul cu ghid) este de 8,00 € (preț întreg) și 5,00 € (preț redus).

Adresă: Via delle Sette Chiese, 282, 00147 Roma

Catacombele din Priscilla

Catacombele Priscillei, Roma

Dezvoltate din secolul al II-lea până în secolul al IV-lea, acestea sunt cele mai bine conservate de pe Via Salaria. Numele său provine de la o nobilă, membră a familiei senatoriale Acilii, despre care se spune că ar fi fost proprietara, fondatoarea sau donatoarea cimitirului.

Pe pereți apar numeroase inscripții care îi menționează pe apostolii Petru și Pavel, precum și fresce care evocă Vechiul și Noul Testament. De asemenea, aici sunt înmormântați șapte papi din secolele III-VI.

Catacombele Priscillei sunt deschise în fiecare zi, cu excepția zilei de luni. Acestea sunt închise de la jumătatea lunii august până la jumătatea lunii septembrie (întrebați la fața locului), precum și la 1 ianuarie, 25 decembrie și de Paște.

Orele de vizită sunt următoarele: 9.00-12.00 și 14.00-17.00.

Prețul biletului (care include turul cu ghid) este de 8,00 € (preț întreg) și 5,00 € (preț redus).

Adresă: Via Salaria, 430, 00199 Roma

Catacombele Sfintei Agnes

Catacombele Sfintei Agnes, Roma

Agnes, o martiră creștină în vârstă de 12 ani, a fost înmormântată pe Via Nomentana într-un hipogeu aparținând familiei sale. Cauzele morții sale variază: a fost torturată prin foc, i s-a tăiat gâtul sau a fost decapitată. O moarte violentă care ar fi stârnit venerația credincioșilor, inclusiv a familiei împăratului Constantin.

Absida catacombei este decorată cu un mozaic reprezentând-o pe Agnes între papii Honorius și Symmachus.

Catacombele Sfântului Agnes sunt deschise în fiecare zi (cu excepția sărbătorilor religioase, dimineața). Catacombele sunt închise între 22 octombrie și 17 noiembrie inclusiv, precum și în diminețile de duminică, în zilele de sărbători legale și în luna noiembrie.

Orele de vizită sunt următoarele: 9.00-12.00 și 16.00-18.00.

Prețul biletului (care include turul cu ghid) este de 8,00 € (preț întreg) și 5,00 € (preț redus).

Adresă: Via Nomentana, 349, 00162, Roma

Catacombele Sfinților Marcellinus și Petru

Catacombele Sfinților Marcellinus și Petru, Roma

Galerii care datează din vremea împăratului Dioclețian (51-96), unde au trăit Sfinții Petru și Marcellin. Au fost martirizați de împărat, decapitați la Roma, unde, înainte de a fi executați, au fost forțați să-și sape singuri mormântul cu mâna.

Cimitirul subteran se întinde pe o suprafață de 18.000 de metri pătrați și se spune că ar conține peste 15.000 de morminte. Există pietre funerare care amintesc de nișe funerare, semne folosite de primii creștini pentru a-și practica credința.

Catacombele Sfinților Marcellin și Petru sunt deschise în fiecare zi, cu excepția zilei de joi. Acestea sunt închise pe 25 decembrie, 1 ianuarie și în Duminica Paștelui, precum și între 15 și 30 august.

Orele de vizită sunt următoarele: 9.00-12.00 și 14.00-17.00.

Prețul biletului (care include turul cu ghid) este de 8,00 € (preț întreg) și 5,00 € (preț redus). Rezervările sunt obligatorii. necesară tel. 06.2419446 e-mail: santimarcellinoepietro@gmail.com

Adresa : Via Casilina, 641, 00177, Roma

Informații practice comune

Pentru a vizita catacombele din Roma, orele de deschidere sunt adesea aceleași, dar zilele și datele de închidere diferă în funcție de loc. Pentru a vizita liniștit catacombele din Roma, cel mai bine este să vă rezervați biletul în avans. Un tur care include vizitarea catacombelor și a bazilicilor este disponibil de la 50 de euro.

Istoria catacombelor din Roma Antică

Catacombele nu sunt exclusiv creștine. Păgânii, fenicienii și evreii le foloseau deja, cu mult înainte de dezvoltarea Imperiului Roman. Pentru a vizita catacombele din Roma, trebuie să treci printr-o adevărată comoară.

La periferia Romei, la EtrusciiDe la sfârșitul secolului al II-lea î.Hr. și până în primele secole d.Hr., comunitățile evreiești și creștine au folosit locuri de înmormântare subterane pentru morții lor. Acestea sunt galerii adânci, uneori înalte de cinci etaje. În jurul capitalei italiene, se spune că ar exista până la 900 de kilometri de galerii, la 22 de metri sub nivelul solului.

Legea Imperiului Roman interzicea înmormântarea cadavrelor în orașul imperial din motive sanitare, pentru a preveni proliferarea bolilor. Așa că și-au incinerat morții, iar drumurile romane au fost împânzite de morminte patricieni – cetățeni aparținând nobilimii – a căror cenușă era păstrată în urne. Creștinii credeau că trupurile ar trebui să fie îngropate fără a fi incinerate, pentru a fi pregătite pentru înviere. Prin urmare, cadavrele au fost îngropate în cavități subterane din tuf, un strat de sedimente vulcanice din sol.

Cea mai frecvent acceptată teorie este aceea că creștinii și evreii au dezvoltat aceste catacombe pentru a scăpa de persecuții. Scopul acestor cimitire hipogeum ar fi fost acela de a-i îngropa pe credincioși unul lângă altul, în loc să-i odihnească alături de rudele lor. Prin urmare, acestea erau exclusiv cimitire create pentru a evita incinerarea impusă de legea Romei.

Alți cercetători cred că acestea erau folosite pentru a organiza întâlniri clandestine în subteran pentru a onora morții și pentru a scăpa de poliția imperiului, Garda Pretoriană.

După căderea Romei, catacombele au fost venerate timp de peste 400 de ani (400-800) ca autentice sanctuare ale martirilor creștini și au devenit un loc de pelerinaj pentru a se ruga lângă morminte. În timpul invaziei Italiei de către goți și longobarzi – numiți “barbari” de către romani – catacombele au fost jefuite, jefuite, distruse și apoi abandonate. De-a lungul secolelor, vegetația a blocat intrările în cimitire, iar creștinii din Evul Mediu chiar le-au pierdut urma. Redescoperirea lor a fost posibilă datorită lui Antonio Bosio (1575-1629) și, mult mai târziu, datorită săpăturilor lui Giovanni Battista de Rossi (1822-1894), fondatorul arheologiei creștine.

Credit foto principal: Flickr – Jacek Jankowski

TravelMax.ro