Vizitați Castelul Karlstejn din Praga

Vizitați Castelul Karlstejn din Praga: o excursie de o zi excelentă pentru iubitorii de istorie și natură, la doar o aruncătură de băț de Praga.

La mai puțin de o oră cu trenul de Praga, Castelul Karlštejn este unul dintre cele mai importante castele din Boemia și o bijuterie a arhitecturii gotice fortificate. În acest castel au fost păstrate bijuteriile coroanei regale boeme, coroana imperială a Sfântului Imperiu Roman și diverse relicve sfinte.

Castelul oferă, de asemenea, o priveliște magnifică asupra regiunii Boemia Centrală. De la Karlštejn se poate merge pe jos pe o distanță scurtă până la Canioanele din Praga, o serie de cariere vechi, dintre care cea mai mare este Velká Amerika.

Istoria Castelului Karlštejn

Vizitați Karlstejn din Praga

Credit foto: Flickr – Martin Hapl

Construit între anii 1348 și 1357, Castelul Karlstein (în germană) a servit atât ca fortăreață pentru a adăposti prețioasele relicve ale împăratului Carol al IV-lea, dar și ca reședință imperială, unde acesta se putea odihni, vâna și primi vizitatori importanți.

La începutul războaielor husite (protestanți împotriva catolicilor), bijuteriile coroanei cehe, care până atunci fuseseră adăpostite în Catedrala din Praga, au fost transferate de împăratul Venceslas I la Castelul Karlstejn pentru a le proteja de insurgenții husite, care chiar au asediat Karlstejn în 1422 – fără succes.

Odată cu sfârșitul războaielor husite, în 1436, marea eră a castelului Karlstejn a luat sfârșit: regii boemi au încetat să-l mai viziteze.

Între 1877 și 1899, castelul a fost renovat din nou: împăratul Franz Joseph I a ordonat o reconstrucție istoricistă – sau puristă – care a dat castelului aspectul său actual.

Din 1891, în regiunea Karlstejn a început și exploatarea calcarului. Folosit deja de secole în construcția clădirilor istorice din Praga, calcarul a devenit din ce în ce mai important în secolele XIX și XX. Carierele au produs faimoasele “canioane” pragheze, inclusiv Velka America. Acestea s-au închis în 1963 și au fost transformate în rezervoare de apă. Astăzi, este posibil să le vizitați în timpul unei scurte drumeții – o modalitate bună de a descoperi natura și peisajul ceh.

Vizită la Castelul Karlstejn și la canioanele cehe din Velká Amerika

Pentru a vizita Castelul Karlstejn, trebuie să mergeți pe jos prin oraș până la dealul castelului. În oraș există multe restaurante tipic cehești.

În interiorul castelului trebuie să plătiți o taxă, dar accesul la prima curte interioară și la bastioane este gratuit. De aici aveți o priveliște minunată asupra regiunii Boemia Centrală și a pădurilor din jur.

Velká Amerika, excursie din Praga

Credit foto: Flickr – junaidrao

Drumeția spre canioanele cehe din Praga începe din oraș sau din spatele castelului. Este accesibil tuturor și durează două-trei ore pentru a ajunge la canionul Velká Amerika (cel mai îndepărtat și mai frumos) și înapoi la castel.

Este ușor să vizitați Karlstejn din Praga. Pentru a ajunge acolo, vă sfătuim să folosiți trenul: există numeroase legături de la gara centrală din Praga (Hlavní Nádraží), uneori la fiecare jumătate de oră, pentru doar 102 CZK dus-întors (4 €). Vă puteți rezerva biletul de tren pe site-ul site-ul web al companiei (în engleză).

De la stația Karlstejn se face o plimbare de 5 minute în oraș pentru a începe scurta urcare pentru a vizita Karlstejn.

Orarul de funcționare al castelului variază pe tot parcursul anului:

  • Iarna: în medie de la 10.00 la 15.00 (închis între 17/12 și 25/12 și în ianuarie)
  • Primăvară / Toamnă: de la 9.30 la 17.00
  • Vara: de la 9.00 la 17.00 (18.00 în iulie-august)

În interiorul castelului sunt disponibile două tururi: turul de bază la 330 CZK (13 €) sau turul exclusiv la 880 CZK (35 €) pentru a vizita camerele sacre ale castelului (inclusiv Capela Sfintei Cruci).

Rețineți că puteți rezerva online și turul Castelului Karlstejn din Praga, cu ghid (inclusiv în limba franceză). Excursia include vizitarea castelului împreună cu ghidul și transportul de la hotelul dumneavoastră din Praga.

Credit foto principal: Wikimedia – Arkadiusz Zarzecki

Lasă un comentariu

TravelMax.ro