Sunteți un iubitor de artă? Nu ratați Alte Nationalgalerie din Berlin, ale cărei secrete vi le dezvăluim în acest articol!
Alte Nationalgalerie, sau Vechea Galerie Națională, este cu siguranță unul dintre cele mai importante muzee din Berlin și din Germania. Împreună cu Altes Museum (Muzeul Vechi), Neues Museum (Muzeul Nou), Bode-Museum (Muzeul Bode) și Pergamonmuseum (Muzeul Pergamon), acestea formează Insula Muzeelor, un grup de situri culturale incluse în Patrimoniul Mondial de către UNESCO. Acest muzeu, care arată ca un templu din antichitate, găzduiește unele dintre capodoperele artei europene clasice, romantice și impresioniste din secolele al XIX-lea și al XX-lea.
Plănuiți o excursie în capitala Germaniei? Am adunat pentru tine toate informațiile pe care trebuie să le știi înainte de a vizita Alte Nationalgalerie din Berlin!
Istoria Alte Nationalgalerie

Credit foto: De aldorado / Shutterstock.com
Alte Nationalgalerie a fost fondată în 1861, datorită unui moștenire de peste 260 de lucrări, inclusiv picturi de Karl Friedrich Schinkel și Caspar David Friedrich, lăsate Prusiei de bancherul Heinrich Wagener. Moștenirea prevedea ca aceste picturi să fie expuse public într-un loc adecvat.
Monumentul în formă de templu grecesc a fost conceput de Friedrich Wilhelm al IV-lea, rege al Prusiei între 1840 și 1861, și proiectat de arhitecții Friedrich August Stüler și, mai târziu, Johann Heinrich Strack, ambii elevi ai lui Schinkel. Alte Nationalgalerie din Berlin a fost inaugurată în martie 1876, după 10 ani de construcție.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), muzeul a pierdut multe lucrări și a suferit pagube importante în timpul bombardamentelor. A putut fi renovată doar parțial și redeschisă în 1949. În perioada Germaniei divizate, unele tablouri au fost depozitate în alte galerii, dar colecția a fost reunită după căderea Zidului Berlinului (1989). În 1998, Alte Nationalgalerie din Berlin a fost închisă pentru renovare, înainte de a fi redeschisă în 2001, cu ocazia celei de-a 125-a aniversări.
Inițial, Alte Nationalgalerie a găzduit întreaga colecție a Galeriei Naționale. Astăzi, lucrările din această colecție sunt împărțite între Biserica Friedrichswerdersche Kirche (Biserica Friedrichswerder), Muzeul Berggruen, Muzeul Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart (Muzeul de Artă Contemporană de la Gara Hamburg), Muzeul de Artă Contemporană din Hamburg Neue Nationalgalerie (Noua Galerie Națională), expoziția Sammlung Scharf-Gerstenberg (Colecția Scharf-Gerstenberg) și actuala Alte Nationalgalerie.
Ce să vezi și ce să faci la Alte Nationalgalerie din Berlin?

Credit foto: De Takashi Images / Shutterstock.com
Alte Nationalgalerie din Berlin este un ansamblu armonios, deoarece bogăția colecțiilor sale este pe măsura monumentului care le găzduiește. Deci, ce este de descoperit în acest muzeu cu o istorie atât de unică? Ce artiști și ce curente artistice sunt evidențiate?
Monumentul
O vizită la Alte Nationalgalerie din Berlin începe de îndată ce ajungi la baza treptelor acestui monument în formă de templu grecesc, ridicat pe un piedestal enorm. Veți remarca frumosul portic sculptat și coloanele impresionante, dar și sculpturile care decorează monumentul. Cea mai impresionantă dintre acestea este o statuie a regelui prusac Friedrich Wilhelm al IV-lea pe calul său, care datează din 1886.
Expozițiile permanente
Alte Nationalgalerie din Berlin are trei etaje pe care sunt expuse cele 1.800 de picturi și 1.500 de sculpturi din colecția permanentă.
La primul etaj, veți începe vizita cu sala de sculptură, unde sunt expuse faimoasele opere sculpturale ale lui Gânditor de Auguste Rodin (1881-1883) și a lui Prințesele Luise și Friederike (1795-1797) de Johann Gottfried Schadow. Apoi, există tablouri ale pictorilor romantici John Constable și Gustave Courbet. În cele din urmă, există o cameră dedicată artistului german Adolph Menzel, considerat unul dintre cei mai faimoși pictori berlinezi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. El a fost responsabil pentru pictura Laminorul de fier (1872-1875).
La etajul al doilea, accentul este pus pe impresionism, cu lucrări ale pictorului german Max Liebermann și ale precursorilor francezi Claude Monet, Paul Cézanne, Édouard Manet, Edgar Degas și Auguste Renoir. Pe acest etaj sunt expuse și picturi ale artiștilor germani Hans von Marées, Anselm Feuerbach și Arnold Böcklin, unul dintre reprezentanții simbolismului german. O versiune a lucrării Insula morților (1883) a acestuia din urmă este expusă la Alte Nationalgalerie.
La etajul al treilea veți găsi lucrări din secolul al XIX-lea, inclusiv picturile Călugărul de pe malul apei (1808-1810) și Peisaj de țară, Le Matin (1822) de Caspar David Friedrich, sau Biserica gotică de pe o stâncă de la malul mării (1815) de Karl Friedrich Schinkel. Sau picturile lui Carl Blechen și frescele nazarinenilor – pictori din țările germanice de la începutul secolului al XIX-lea – pentru Casa Bartholdy din Roma.
Expoziții temporare
De asemenea, expozițiile temporare sunt organizate în mod regulat și sunt deschise de obicei timp de câteva luni.
Pentru a vizita Alte Nationalgalerie din Berlin, mergeți în inima capitalei germane, mai exact pe Insula Muzeelor, pe malul râului Spree. Alegeți mijlocul de transport care vi se potrivește cel mai bine între :
- Subteran U-Bahn U6 până la stația Friedrichstraße
- Trenul S-Bahn S1, S2, S25 sau S26 până la stația Friedrichstraße, sau S-Bahn S3, S5, S7 sau S9 până la stația Hackescher Markt.
- Tramvaiul Tramvaiul M1 sau 12 până la stația Am Kupfergraben, sau tramvaiul M4, M5 sau M6 până la stația Hackescher Markt.
- Autobuzul Autobuz TXL până la Staatsoper, Autobuz 100 sau 200 până la Lustgarten sau Autobuz 147 până la Friedrichstraße
Orar și prețuri pentru Alte Nationalgalerie din Berlin

Credit foto: Flickr – K.H.Reichert [ not explored ]
Înainte de a vizita Alte Nationalgalerie din Berlin, vă rugăm să rețineți că muzeul este deschis în fiecare zi (cu excepția zilei de luni) de la 10.00 la 18.00și până la ora 20.00 în zilele de joi.
Vă rugăm să rețineți :
– Biletele se vând, iar ultimele intrări se fac cu cel mult 30 de minute înainte de închiderea muzeului.
– În fiecare an, muzeul se închide în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, și în Ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie.
TARIFE
Tarifele pentru vizitarea Alte Nationalgalerie din Berlin sunt următoarele:
- Adult : 10€
- Tarif redus (studenți, persoane cu handicap…): 5€.
- Gratuit pentru persoanele sub 18 ani
Nu ezitați să vă cumpărați biletele online pentru a economisi timp!
E bine de știut
Am inclus câteva informații suplimentare pe care le puteți găsi utile înainte de vizita dumneavoastră:
– Există un pachet Museumsinsel care vă oferă acces la toate muzeele de pe Insula Muzeelor pentru 18 euro la tarif normal și 9 euro la tarif redus.
– Alte Nationalgalerie este inclusă în Berlin Pass.
– În mod regulat, se organizează vizite ghidate la un cost suplimentar, dar este imperios necesar să vă înregistrați în prealabil.
– Cu excepția cazului în care se specifică altfel, în muzeu este permisă fotografierea fără bliț.