Vizitarea Parcului Natural Regional Millevaches: ghid complet

Dorințele tale de escapadă te duc în Limousin? Apoi, faceți-vă timp pentru a vizita Parcul Natural Regional Millevaches.

Chiar la capătul Masivului Central se află platoul Millevaches. Putem vizita Parcul Natural Regional Millevaches din mai multe motive. O comoară geologică a Limousinului, adăpostește peisaje, faună și floră unice, într-un mediu conservat. Parcul a fost planificat încă din 1960, dar a luat ființă abia în 2004. Într-adevăr, dacă toți actorii au fost de acord cu privire la interesul de a proteja situl remarcabil al platoului Millevaches, limitele sale au fost îndelung dezbătute, precum și temerile agricultorilor și aleșilor locali.

Cuprinzând 124 de comune, proiectul final se întinde pe o mare parte din regiunile Corrèze, Creuse și Haute-Vienne, acoperind o suprafață de 3.143 km². În prezent, este un parc natural regional protejat și primește în fiecare an vizitatori în căutare de natură. Descoperiți acest teritoriu remarcabil în ghidul nostru complet al Parcului Natural Regional Millevaches.

Parcul natural regional Millevaches în câteva cuvinte

Prezentare generală a Millevaches

Credit foto: Shutterstock – Bousquet de Rouvex

Ocupat încă din paleolitic și exploatat încă din Galia, Millevaches păstrează multe urme ale acestei prezențe primitive. Astfel, este posibil ca în timpul plimbărilor să întâlniți mai multe tumuli și ruine gallo-romane, dovezi ale unui bogat trecut celtic.

Mai multe comunități religioase au venit să se stabilească pe platoul Millevaches în Evul Mediu. Au lăsat în urmă o rețea de biserici cu un clopotniță tipic limousin.

Dar platoul Millevaches este, înainte de toate, un sit natural remarcabil, clasificat Natura 2000. Astfel, există numeroase zone protejate, cum ar fi turbăriile din Négarioux-Malsagne, Bonnefond și Péret-Bel Air. Teritoriul are, de asemenea, 110 ZNIEFF (zone naturale de interes ecologic, faunistic și floristic), 2 rezervații naturale și 28 de situri de interes ecologic major.

Apa este prezentă peste tot în ceea ce se numea cândva munții Limousin. Cascade, râuri, iazuri și lacuri, precum cel de la Vassivière, au modelat acest pământ de granit. Astfel, vizitatorii pot observa o succesiune de platouri, dealuri și vârfuri, cu altitudini cuprinse între 350 și 1.000 de metri.

Astăzi, acest teritoriu rural cu o climă aspră, care a fost mult timp izolat din cauza lipsei căilor de comunicație, continuă să își perpetueze tradițiile agricole, inclusiv în cadrul parcului. Creșterea faimoasei rase de vaci Limousin și silvicultura joacă un rol important.

1. Drumeție

Platoul Millevaches

Credit foto: Shutterstock – Andy Jenner

Cel mai bun mod de a vizita Parcul Natural Regional Millevaches este cu siguranță mersul pe jos. Puneți-vă cele mai bune cizme de drumeție și porniți să descoperiți acest teritoriu excepțional. Veți găsi zeci de trasee semnalizate, adaptate la nivelul fiecăruia.

Fie că sunteți o familie sau un sportiv experimentat, există ceva pentru toată lumea pe platoul Millevaches. Unele dintre traseele de descoperire sau de distracție oferă mai multe panouri de informare pentru a vă ajuta să descoperiți misterele regiunii Limousin.

Căutați o activitate ieșită din comun și doriți să vă desprindeți de orientare? De ce nu încercați geocaching-ul, singur sau cu familia? Aproximativ treizeci de ascunzători sunt împrăștiate în tot parcul, toate fiind grupate pe site-ul terra-aventura. Este dedicat în întregime activității și creat de regiunea Nouvelle-Aquitaine, este gratuit și vă permite să selectați mai mulți parametri, cum ar fi un nivel de dificultate sau o distanță. O modalitate bună de a-i motiva pe copii să descopere plăcerile drumețiilor.

Este bine de știut: Casa parcului, situată în Millevaches, are trei hărți de drumeții: puy des Pouges, turbăriile din Longeyroux și iazul Oussines.

2. Bicicleta

Millevaches Park vedere pe iaz

Credit Foto – Flickr : Fabrice Denis

Parcul natural regional Millevaches este perfect pentru cicloturism sau ciclism montan. Fie că sunteți începător, pasionat de viteză sau călător itinerant, este un teren de joacă ideal, cu peisaje și dificultăți variate.

Bicicliștii montani vor aprecia cei peste 1.000 km de trasee pregătite, de unde nu lipsesc punctele de interes. De asemenea, este posibil să vizitați Parcul Natural Regional Millevaches timp de mai multe zile, oprindu-vă în micile sate care mărginesc lacurile și turbăriile.

Detalii

Oficiile de turism, stațiunile de schi și diversele centre de agrement răspândite pe întreg teritoriul închiriază echipamente de ciclism. Veți găsi biciclete cu asistență electrică, biciclete de munte, remorci, căști de protecție, scaune pentru copii, etc. Cu toate acestea, rareori sunt furnizate portbagaje.

Platoul Millevaches este accidentat și este ușor să te pierzi. Aduceți suficientă mâncare și băutură, precum și o hartă IGN pe hârtie: este foarte probabil ca GPS-ul să aibă dificultăți în a vă localiza.

La ce preț

Închirierea de biciclete și biciclete de munte pe platoul Millevaches costă între 5€ și 50€. pe zi, în funcție de tipul de echipament ales.

3. Activități nordice

Millevaches în zăpadă

Credit Foto – Wikipedia : Babsy

Majoritatea comunelor din Millevaches sunt situate între 500 și 900 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce le permite să beneficieze de un strat mediu de zăpadă. Cu toate acestea, în timpul iernii, este încă posibil să vizitați Parcul Millevaches cu schiul de fond, cu rachete de zăpadă sau cu sania.

Zonele de schi din Chaudec și Saint-Sétiers, în Corrèze, și Gentioux-Pigerolles, în Creuse, au o mulțime de activități pentru întreaga familie. Toate cele trei sunt situate la o altitudine de 900 de metri și îi primesc pe începători, pe cei care practică mersul nordic și pe iubitorii de zăpadă, pe 3 până la 90 de kilometri de pârtii.

La ce preț

Accesul la pistele Chadebec costă 2€ de persoană, adult sau copil. Costurile de închiriere a rachetelor de zăpadă sunt cuprinse între 3€ și 7€Pachetul de familie (2 adulți și 2 copii) se plătește 15€. Închirierea schiurilor de fond este 5€ pe copil și 10€ per adult, pachet de familie la 20€.

Accesul la gara Saint-Setiers costă 14€ pe adult.

Este bine de știut: accesul la pârtiile din Gentioux-Pigerolles este complet gratuit!

4. Platoul văzut de sus

Vedere aeriană a orașului Millevaches

Credit foto: Flickr – El Guanche

Timp de câteva minute, survolați parcul natural regional Millevaches cu parapanta sau cu ultraușorul. Ce modalitate mai bună de a vă bucura de o priveliște excepțională a platoului de granit, a reliefului său și a numeroaselor întinderi de apă? Singur sau în tandem, începând cu vârsta de 5 ani, șederea dumneavoastră în regiunea Limousin este o ocazie de a face primul zbor.

Termeni și condiții

Zborurile pentru copii sunt exclusiv dimineața. Pentru celelalte zboruri, acestea pot avea loc în orice moment al zilei, atât timp cât curenții ascendenți sunt prezenți și favorabili. Într-adevăr, zborul cu parapanta este dependent de condițiile meteo!

Pentru a vă bucura de zbor, luați haine călduroase și ochelari de soare, indiferent de anotimp.

La ce preț

Un zbor cu parapanta deasupra platoului Millevaches costă între 60€ și 130€ în funcție de durata aleasă. Fotografii ale zborului sau un videoclip sunt disponibile pentru un cost suplimentar de 25€.

5. O noapte în Parcul Millevaches

Apus de soare în Parcul Millevache

Credit foto: Flickr – Bruno Jargot

Ce-ar fi să vă bucurați de parc sub o noapte înstelată? O zonă de bivuac a fost amenajată în apropierea zonei educaționale din Millevaches și îi întâmpină pe drumeți sau pe bicicliști pentru un popas bine meritat. Pentru a-și izola corturile de sol, turiștii vor găsi patru platforme din lemn, precum și un punct de apă potabilă și un șemineu cu grătar. De asemenea, sunt disponibile toalete uscate sub acoperire.

În timpul verii, Maison du Parc organizează seri de observare a stelelor, cu echipament de împrumut. Aceasta este o ocazie ideală pentru a observa cerul departe de poluarea luminoasă și, poate, pentru a vedea stele căzătoare.

Vă rugăm să rețineți: Acesta este singurul loc de bivuac permis în parc.

Termeni și condiții

Rezervarea este necesarăVă puteți înscrie direct la casa parcului, prin poștă sau prin telefon. Din cauza altitudinii (900 de metri), vă rugăm să vă aduceți haine călduroase.

La ce preț

O noapte de bivuac costă 5,70€ per adult, gratuit pentru copii. Este posibil să închiriați echipament (cort, plapumă, saltea) la casa parcului pentru 5€ de persoană, și pentru a rezerva un mic dejun pe bază de produse locale la prețul de 4€ pe persoană.

6. Activități de apă

Parcul Millevaches și Lacul Vassiviere

Credit foto: Shutterstock – Astrid Hinderks

Platoul Millevaches este un teritoriu acvatic, așa că se pretează în mod natural la diverse activități acvatice. Lacul Vassivière îi întâmpină pe navigatori, pe pasionații de navigație, pe cei care caută senzații tari și pe familiile care caută un loc umbros pentru a înota.

Puteți practica canotajul, inclusiv canotajul pe timp de noapte, wakeboarding sau chiar balize remorcate. Naturiștii vor găsi, de asemenea, un spațiu rezervat și intim pe peninsula Chassagnas.

Lacurile Sèchemailles, Saint-Hélène-Bujaleuf și Bariousses oferă, de asemenea, numeroase posibilități de înot și sporturi nautice, cum ar fi canotajul.

În ceea ce privește cascadele, alegerea este, de asemenea, vastă. Cele de la Augerolles sunt ușor accesibile tuturor, la fel ca și circuitul iazului. Acestea reprezintă o ocazie de a se plimba în aer liber și de a face mici baraje. Rezervată pentru cei care se pricep la mersul pe jos, cascada Tine oferă, de asemenea, priveliști frumoase.

Accesul la majoritatea siturilor este gratuit, dar prețul de închiriere variază în funcție de tipul de activitate de agrement și de locație.

TravelMax.ro