Vizitarea Fatimei din Lisabona

Din Lisabona, descoperiți orașul Fatima și împrejurimile sale, un important loc de pelerinaj catolic!

Ca și Parisul, Lisabona nu reprezintă de una singură bogăția culturală a Portugaliei, iar un oraș ca Fatima nu ne va face să spunem contrariul.

De la Lisabona, este posibil să vizitați Fátima, în centrul Portugaliei. La o sută de ani de la presupusa apariție a Fecioarei Maria în fața a trei păstorițe, Fátima este unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj catolic din lume. Aici veți descoperi monumente religioase grandioase și povestea legendară a aparițiilor…

Istoria(ele) de la Fatima: aparițiile Fecioarei, miracolul soarelui și atentatul eșuat la viața Bisericii

Vizitați Fatima

Credit foto: Wikimedia

Situată la 125 de kilometri de Lisabona, în centrul Portugaliei, Fátima este cunoscută mai ales pentru aparițiile Fecioarei Maria. Între 13 mai și 13 octombrie 1917, trei tineri ciobani – Lucia, Francisco și Jacinta – ar fi fost martorii a șase apariții ale unei “doamne” pe trunchiul unui stejar. La 13 octombrie 1917, cea de-a șasea apariție s-a încheiat cu un dans al soarelui în fața a mii de oameni: “miracolul soarelui”.

Ca urmare a acestor evenimente, în 1919 a fost construită Capela Aparițiilor – chiar pe locul stejarului în care se spune că ar fi apărut Fecioara. În 1930, Biserica Catolică a autorizat cultul de la Fátima: micul oraș a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din lume. Astăzi, cinci milioane de pelerini merg acolo în fiecare an.

Dar povestea nu se încheie aici. La 13 mai 1981, la Roma, Papa Ioan Paul al II-lea a supraviețuit în mod miraculos unui atac armat. Pentru el, Fecioara Maria din Fátima a fost cea care a deviat ușor împușcătura… Pentru a-i mulțumi, a pus glonțul extras din corpul său să fie înfipt în coroana statuii Fecioarei din Fátima.

Să vizitezi Fátima înseamnă să călătorești prin povești vechi de secole și să descoperi monumente religioase grandioase… Fie că ești credincios sau nu, excursia te va fascina cu siguranță!

Ce să vizitați în Fátima?

Sanctuarul Maicii Domnului din Fátima

Vizitați Fatima, sanctuar

Credit foto: Wikimedia

Sanctuarul Maicii Domnului din Fátima include mai multe monumente religioase.

  • Capela Aparițiilor a fost construită în 1919, pe locul aparițiilor. Uitați-vă cu atenție la statuia Fecioarei Maria: glonțul care l-ar fi putut ucide pe Papa Ioan Paul al II-lea a fost înfipt în coroana acesteia.
  • Bazilica Doamnei Noastre a Rozariului este un monument neogotic impunător, finalizat în 1953. Acesta adăpostește mormintele micilor păstori.
  • Bazilica Sfânta Treime din Fátima este a patra cea mai mare biserică catolică din lume. Construit în 2004, a fost finanțat în întregime din donații de la pelerini.
  • Muzeul de ceară de la Fátima prezintă 31 de scene care spun povestea aparițiilor de la Fátima. Biletele costă 7,50 euro la tarif normal (mai multe informații pe site-ul Muzeului de Ceară).

Plimbare pe Calea Crucii spre Aljustrel

Vizitați Fatima, Aljustrel

Credit foto: Flickr – Luis Cap

De la Fátima, coborâți pe jos pe Calea Crucii spre micul sat Aljustrel: așteptați aproximativ 30 de minute. Există multe monumente religioase de-a lungul drumului, în special în Valinhos (urmați indicatoarele). Dacă nu doriți să mergeți pe jos, trenul turistic face legătura între Fátima și Aljustrel.

Odată ajunși în satul Aljustrel, vizitați Casa-Muzeu din Aljustrel. Această expoziție oferă o bună idee despre viața de zi cu zi de la începutul secolului: costume, profesii locale, obiceiuri, unelte… În apropiere se află vechile case ale lui Lucia, Jacinta și Francisco.

Locuri de vizitat în jurul Fatima: Óbidos, Nazaré și mănăstirea Batalha

Vizitați Fatima, Obidos

Credit foto: Flickr – Andrew3000

Pe drumul dintre Lisabona și Fátima, există mai multe opriri care merită vizitate. Toate sunt accesibile cu mașina sau cu autobuzul Rede Expressos.

La 80 de kilometri de Lisabona, prima oprire este Óbidos. Cu străzile sale înguste și casele sale albe, acest mic sat medieval este pe cât de pitoresc, pe atât de fermecător. La 35 de kilometri mai departe, faceți o pauză în Nazaré, un vechi sat de pescari cu plaje frumoase de nisip, unde puteți urmări surferi pe miticele valuri uriașe.

Vizitați Fatima, Mănăstirea Bathala

Credit foto: Flickr – Dynamosquito

La 20 de kilometri de Fátima, nu ratați splendida mănăstire Batalha, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Potrivit organizației, este “una dintre capodoperele absolute ale artei gotice”!

Cum să ajungeți la Fátima din Lisabona
Cel mai simplu și cel mai ieftin mod de a vizita Fátima din Lisabona este cu autobuzul. Compania Rede Expressos operează un serviciu între stația Sete Rios din Lisabona și Terminalul Rodoviario din Fátima (chiar lângă sanctuar). Călătoria durează aproximativ 1,5 ore. Călătoria dus-întors de la Lisabona la Fátima costă 21,20 euro pentru adulți și 12 euro pentru copii. Pentru a vă cumpăra biletul, veniți puțin mai devreme la gară: autobuzele se umplu repede!

De asemenea, puteți închiria o mașină în Lisabona pentru a vă bucura de zona din jurul orașului Fátima timp de câteva zile.

Alternativ, puteți rezerva un tur online în avans (a se vedea butonul de mai jos). Într-o singură zi veți vizita Óbidos, Nazaré, mănăstirea Batalha și Fátima.

Cum să vă deplasați în Fátima: pe jos sau cu trenul turistic

Pentru a vizita monumentele și muzeele din Fátima și Aljustrel, puteți merge pe jos: plimbările sunt destul de frumoase și bine amenajate. Dacă nu vreți sau nu puteți merge pe jos, puteți lua trenul turistic, care leagă diferitele puncte de interes.

Credit foto principal: Flickr – Roberto Hungria

Lasă un comentariu