Vedeți Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci la Milano: sfaturi și informații

Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci este expusă în prezent la Milano, în biserica Santa Maria delle Grazie. Sunteți gata să descoperiți secretele sale supreme?

Deși există mai multe copii ale acestei picturi murale emblematice, originalul Cină de la Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci se află la Milano. Dimensiunile sale gigantice – 460 x 880 centimetri – o fac una dintre cele mai impresionante lucrări din lume.

Un observator atent al scrierilor religioase, Leonardo da Vinci a reușit să creeze o scenă destul de complicată și puternică pentru religia creștină. Cina cea de Taină reprezintă ultima masă a lui Iisus cu cei doisprezece apostoli ai săi, când îi anunță că unul dintre ei îi va trăda. Vedem cum reacționează toată lumea la acest anunț brutal. Creștinii consideră că această lucrare gigantică este unul dintre pilonii credinței creștine. Potrivit acestora, este o comemorare a Euharistiei, sacramentul care perpetuează jertfa lui Hristos, numit uneori “Sfânta Împărtășanie”…

Originea, Leonardo da Vinci

portretul lui leonardo da vinci

Credit foto: Flickr / Mamjodh

Leonardo da Vinci este un om care și-a lăsat amprenta asupra epocii sale și a tuturor celor care i-au urmat. Un artist prolific, lucrările sale se numără cu miile, incluzând desene, schițe, studii, picturi, sculpturi și alte invenții. Chiar și astăzi, unele dintre aceste lucrări sunt învăluite în mister și mulți cercetători și istorici încearcă să le înțeleagă. Enigma pe care o reprezintă da Vinci va avea un impact și asupra altor forme de artă, cum ar fi literatura. Ne amintim cu toții de succesul uriaș al cărții “Codul lui Da Vinci” a lui Dan Brown. Un roman a cărui intrigă se învârte în jurul creației impunătoare a lui Leonardo da Vinci și a interpretării pe care fiecare o poate face din ea. Misterele evocate și întrebările ridicate rămân nerezolvate până în ziua de azi…

O ultimă masă de reflecție

masa de masă la cene

Credit foto: Shutterstock / Olga Klochanko

Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci este una dintre acele lucrări izbitoare, care nu lasă pe nimeni nevătămat. Realizată la sfârșitul secolului al XV-lea, între anii 1494-1495 și 1498, această “Cină” (Ultima Cena în italiană) a lui Hristos a fost comandată de mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie, special pentru refectoriul acesteia. Trei ani de creație în care Leonardo da Vinci a desfășurat un lung proces de pregătire, cercetare și observare. Mărturiile ne spun că pictorul petrecea uneori ore întregi, chiar zile întregi, plimbându-se pe străzile din Milano, căutând un chip inspirat sau o postură potrivită. Uneori începea să picteze foarte devreme și se oprea doar după ce era mulțumit de munca sa, fără să mănânce sau să ia o pauză. Alteori prefera să stea nemișcat în fața operei sale, gândindu-se probabil la viitoarele sale mișcări.

O tehnică diferită de realizare

leonardo de vinci tehnica picturii cu tempera

Credit foto: Shuttertsock / Tulenkov

Pentru pictura murală a Cinei celei de Taină, Leonardo da Vinci a ales să folosească o tehnică diferită de cea în vogă la vremea respectivă: tempera (tempera). Această tehnică constă în aplicarea unui strat de carbonat de calciu și magneziu înainte de a începe să pictezi. Pentru finisare, se aplică faimoasa “tempera”: o emulsie de ouă și ulei, care ar trebui să fixeze pigmenții în vopsea. Problema cu această tehnică este că nu este foarte rezistentă la ravagiile timpului și ale umidității.

Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci, un supraviețuitor

ecurie la cene

Credit foto: Shutterstock / BPStock

Pe lângă o tehnică artistică nu foarte rezistentă, care avea să facă opera să sufere, Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci avea să sufere mai multe eșecuri de-a lungul secolelor. În primul rând, abia 20 de ani mai târziu, a fost declarat într-o stare avansată de degradare. În al doilea rând, peretele de la Cina cea de Taină era împodobit cu o ușă care făcea legătura între refectoriu și bucătărie. Această ușă strică complet partea de jos a scenei. Apoi, în epoca napoleoniană, refectoriul a fost transformat în grajd. Puțin mai târziu, soldații napoleonieni au tras focuri de armă asupra peretelui și au provocat daune considerabile tavanului de la Cina cea de Taină. În cele din urmă, biserica a fost bombardată… În mod miraculos, zidul a rămas în picioare. Cina cea de Taină a fost restaurată încă din 1726, apoi de mai multe ori, până la ultima campanie de restaurare, între 1978 și 1999, de către Pinin Brambilla Barcilon.

Faima mondială și contemplare

În prezent, lucrarea atrage milioane de turiști în fiecare an. De aceea, vă recomandăm să cumpărați un bilet pentru a vedea Cina cea de Taină, dacă doriți să fiți siguri că o veți vedea. Pentru a gestiona mulțimea în mod corespunzător și pentru a permite cât mai multor oameni să vadă fresca, tururile ghidate “clasice” nu durează foarte mult. Nu va fi ușor să rămâi mai mult de 15 minute în fața Cinei celei de Taină.

Ce să vezi la Cina cea de Taină a lui Leonardo din Milano?

biserica santa maria della grazie din milano ultima cină

Credit foto: Shutterstock / oneinchpunchpunch

Principala atracție a acestei activități culturale este, bineînțeles, peretele pe care este pictată capodopera atemporală a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină. Descoperiți detalii a lucrării, salvată de diferitele restaurări care au reușit să păstreze caracteristicile și culorile originale.

De asemenea, bucurați-vă de biserica Santa Maria delle Grazieo clădire fabuloasă din cărămidă roșie, inclusă în patrimoniul UNESCO. A fost fondată, împreună cu mănăstirea adiacentă, în 1463. Interiorul clădirii merită o vizită, cu o arhitectură impresionantă și, mai ales, bine întreținută. În sine, biserica nu este ceva ieșit din comun. Cu toate acestea, o vizită la biserică este o modalitate de a experimenta o parte din atmosfera în care s-a născut Cina cea de Taină.

Alte locuri de văzut după Cina cea de Taină a lui Leonardo în Milano

Milan

Credit foto: De s74 / Shutterstock.com

Aflarea la Milano va fi, de asemenea, o ocazie de a descoperi “Codul Atlantic Un set legat de 12 volume de desene și scrieri științifice. Toate sunt realizate și descrise de Leonardo da Vinci însuși, între 1478 și 1519. Este pur și simplu cea mai mare colecție de desene ale lui da Vinci de până acum. Subiectele abordate sunt diverse: schițe pregătitoare, desene, cercetări în matematică, astronomie, rețete culinare, gânduri filozofice și numeroase proiecte de invenții… Acest “Codex Atlanticus” se află în Pinacoteca Ambrosiană.

Dacă șederea vă permite, faceți-vă timp să vizitați și Milano, un oraș plin de surprize. Capitală a modei și a cumpărăturilor, este și un oraș istoric. Faimosul Duomo (Duomo di Milano) se află la doar câțiva pași de Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci. Galleria Vittorio Emanuele II găzduiește magazine de prestigiu și, pe măsură ce o străbateți, dați peste teatrul de lux, Scala di Milano. Această clădire celebră are un muzeu cu o colecție incredibilă de lucrări legate de operă. O oprire ideală pentru a completa vizita la Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci.

  • Cu metroul: linia M1 (roșie), stațiile Conciliazione sau Cadorna; linia M2 (verde), stația Cadorna
  • Cu trenul suburban : liniile S1, S2, S3, S4 până la stația Cadorna.
  • Pe jos: La 20 de minute de mers pe jos de Dôme (centrul orașului).
  • Cu bicicleta : Echivalentul popular al Vélib’ parizian, acestea vă permit să vă deplasați prin oraș.

Ore și prețuri pentru a vedea Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci la Milano

SCHEDULE

  • Tur de descoperire a Cinei celei de Taină (grupuri de maximum 25 de persoane, disponibil în limba franceză): de marți până duminică, între orele 8.15-18.45. Durata: 30 de minute.
  • Turul de descoperire a Cinei celei de Taină (în limba engleză) De marți până duminică, de la ora 8:30. Durata 1 oră.
  • Vizita privată a Cinei celei de Taină (trebuie rezervat în avans): de 12 ori pe zi. De marți până duminică, de la 9.00 la 17.00. Durata: aproximativ 1 oră.
  • Excursie de o jumătate de zi cu bilet și tur (în limba engleză): De marți până duminică, dimineața sau după-amiaza, la fiecare 15 minute între orele 8.30 și 14.15. Durata: 3 ore.
  • Închis în zilele de luni, 1 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie.

TARIFE

  • Turul de descoperire a Cinei de Taină (în franceză) De la 44 de euro de persoană, în funcție de tur și de opțiunile selectate.
  • Bilet cu tur (în limba engleză): de la 50 €.
  • Bilet cu tur privat al Cinei celei de Taină 186 pentru o persoană. Notă: prețul fix este de 160 de euro pentru ghid, la care se adaugă 26 de euro de persoană. Pentru grupurile de peste 7 persoane, acest tarif crește la 49 de euro de persoană (în plus față de 160 de euro).
  • Excursie de o jumătate de zi cu bilet și tur (în limba engleză) : 68 de persoană.
  • Prețuri reduse pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18-25 de ani și 6-17 ani. Gratuit pentru copiii cu vârsta sub 6 ani.

Micul plus al biletului

Cu un bilet gratuit, veți avea ocazia să descoperiți acest tablou fantastic alături de un ghid expert vorbitor de limba engleză, pentru a profita la maximum de anecdote și alte povești senzaționale. Fiecare vizitator are la dispoziție căști cu comentarii în timp real despre ceea ce vede.

Cu acest bilet ieftin, puteți evita cozile lungi și vă puteți cufunda imediat în lumea bogată și diversă a lui da Vinci.

E BINE SĂ ȘTIȚI

– În cazul în care fotografii cu bliț nu sunt permise atunci când se vizitează Cina cea de Taină. Pentru a vă asigura că nu plecați cu mâna goală, puteți cumpăra suveniruri din magazinul muzeului.
– Dacă vizitați muzeul, ceea ce este recomandat, un aplicație vă va permite să urmați un tur ghidat în limba franceză.
– Unele vizite în limba franceză Sunt disponibile tururi ghidate și private, dar acestea sunt destul de scumpe. Totuși, acestea reprezintă cea mai bună modalitate de a vă bucura pe deplin de Cina cea de Taină a lui Leonardo.
– Cina cea de Taină atrage o mulțime uriașă, așa că nu ezitați să vă rezervați vizita și să vă bilet cu skip-the-line foarte devreme.
– Este responsabilitatea fiecăruia să ajungă la punctul de plecare al vizitelor. o jumătate de oră înainte.
– Biserica Santa Maria delle Grazie necesită o ținută foarte corectă pentru a intra. Pantalonii scurți și maiourile sunt interzise, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Purtați haine care să vă acopere umeri și a ta genunchi.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro