Top 9 lucruri de făcut în Jaipur

Plecați în curând să explorați Rajasthan și minunata sa capitală? Află care sunt cele mai bune lucruri de făcut în Jaipur!

Cunoscut sub porecla fermecătoare de “Orașul roz”, Jaipur este capitala Rajasthanului, un stat din nord-vestul Indiei. Orașul este situat la aproximativ 260 de kilometri sud-vest de capitala indiană, New Delhi. Spre deosebire de alte orașe din țară, Jaipur are o istorie foarte recentă: orașul a fost fondat în 1727, la ordinul Maharajahului Jai Singh al II-lea. Inițial, nu era uniform roz, dar abia în timpul vizitei prințului Albert, în 1876, a fost vopsit în întregime în roz: această culoare era în mod tradițional culoarea de bun venit. De atunci, orașul a păstrat această utilizare și a căpătat frumoasa poreclă de Orașul Roz.

Vizitând Jaipur, vă veți cufunda într-un patrimoniu incredibil, aventuri de neuitat, divertisment și parfumuri vibrante. Renumită în întreaga lume pentru meșteșugurile sale locale, plimbările vă vor purta prin piețe și străzi pline de viață și culoare, în mijlocul unor clădiri istorice frumoase. Deci, ce să faci în Jaipur în timpul șederii tale? Ce să vezi și să faci mai întâi?

Pentru a te ajuta să ai o călătorie memorabilă, vezi cele 9+ lucruri pe care trebuie neapărat să le vizitezi în Jaipur, capitala uluitoare a Rajasthanului chiar acum!

1. Palatul orașului

Palatul orașului, Jaipur

Credit foto: Flickr – PIVISO

Alcătuit din două palate, Chandra Mahal și Mubarak Mahal, palatul Palatul orașului este un complex de clădiri sublime, curți și grădini de flori. Construit la ordinul Maharaja Jai Singh al II-lea, fondatorul orașului, complexul palatului este superb ornamentat, cu piloni elaborați, pereți acoperiți cu desene complicate și colorate și uși sculptate. Este situat în partea de nord-est a orașului și este o vizită obligatorie în Jaipur!

2. Amber Fort

Principala atracție a orașului, este un exemplu perfect și magnific de arhitectură hindusă. Construit inițial în frumoasă piatră albă și roșie, hotelul Fortul Amber domină orașul de pe Dealul Vulturului din lanțul Aravalli. La Fortul Amber, după ce treceți de frumoasa Poartă Ganesh, veți descoperi camere frumos decorate în care a stat familia regală, precum și impresionantul Palat al Oglinzilor sau Jai Mandir: tavanele și pereții acestei clădiri sunt încrustate cu panouri de sticlă și oglinzi care reflectă lumina lumânărilor – o priveliște minunată!

3. Forturile Jaigarh și Nahargarh

Fortul Nahargarh, Jaipur

Credit foto: Flickr – Dimitry B.

Vecini ai Fortului Amber, forturile din Jaigarh (la nord) și Nahargarh (la sud) formează un superb complex defensiv: vă recomandăm să vizitați și aceste două palate-forturi! Fiecare dintre ele vă va oferi o priveliște superbă a zonei de pe bastioanele lor. În Jargarh, un fost centru de producție de tunuri, puteți admira și un tun uriaș de 50 de tone, Jaivana.

4. Palatul Vântului

Palatul Vânturilor, Hawa Mahal, Jaipur

Credit foto: Flickr – Ashu Mittal

Hawa Mahal este unul dintre cele mai emblematice monumente ale frumosului oraș roz! Construit din gresie roșie și roz, palatul este situat nu departe de Palatul Orașului, la marginea haremului regal. Scopul său inițial era de a permite doamnelor din harem să observe viața și festivitățile de pe stradă fără a fi văzute: astfel, ele respectau practica “purdah” – o practică care îi împiedica pe bărbați să vadă femeile. Palatul își trage numele de la pereții și ferestrele care permiteau apariția curenților de aer, perfecți pentru răcirea clădirii în timpul verilor fierbinți din regiune.

5. Panna Meena Ka Kund

Situat în orașul Amer, în apropiere, la o aruncătură de băț de fortărețe, hotelul Panna Meena Ka Kund are un efect hipnotic asupra călătorului! Asemenea unui tablou de Escher, scările sunt construite într-o formă simetrică, aproape ca un trompe-l’oeil. Deși nu aveți voie să coborâți scările până la piscina de dedesubt, puteți face câteva fotografii minunate cu aparatul foto în timpul vizitei!

6. Piețele locale

Vânzători de flori, piața Jaipur

Credit foto: Flickr – thaths

Este imposibil să vizitezi Jaipur fără să te pierzi pe străzile și bazarurile sale pline de viață! Doar acolo veți putea aprecia meșteșugurile locale. Plimbările vă vor permite să achiziționați suveniruri superbe: bijuterii, sculpturi sau haine făcute manual! Printre bazarurile care trebuie descoperite se numără ripolia Bazaar sau Chandpol. În ceea ce-i privește pe cei mai gurmanzi, aceștia se pot bucura de un tur gastronomic al orașului în care, urmărind cele mai bune adrese din Jaipur și sfaturile unui ghid culinar, vor descoperi mâncărurile tipice ale orașului: o plimbare bogată în arome și descoperiri!

7. Jal Mahal sau Palatul de pe apă

Construit pe malul lacului Mansagar, acest palat frumos combină arhitectura Mughal și Rajput. La apusul soarelui, puteți admira scene minunate cu palatul ieșind în evidență pe apă, ca și cum ar ieși din ea, aproape înghițit. Atât lacul, cât și palatul devin aurii, mov și ocru: este cel mai bun moment al zilei pentru a face fotografii frumoase.

8. Descoperiți templele din Jaipur și regiunea sa

Templul Galtaji, Jaipur

Credit foto: Flickr – Jon Connell

Jaipur și împrejurimile sunt pline de temple minunate pe care le puteți descoperi în aventurile dumneavoastră. În special, vă invităm să vizitați Galtaji un vechi loc de pelerinaj sacru, inclusiv Templul Maimuțelor. De asemenea, puteți vizita templele din Garh Ganesh Lakshmi Narayan Mandir și Birla Mandir – minuni locale!

Rezervați-vă vizita la templele din Jaipur

9. De asemenea, în și în jurul Jaipur

Dacă încă vă întrebați ce să faceți în Jaipur, iată mai multe atracții de vizitat și activități de care să vă bucurați în oraș și în împrejurimi:
– Vizitați site-ul Muzeul Albert Hall Un palat de marmură albă construit pentru vizita prințului Albert, care găzduiește colecții de artă și meșteșuguri locale.
– Descoperiți Jantar Mantar un observator astronomic și astrologic din secolul al XVIII-lea!
– Gustă delicioasa bucătărie Rajasthani, cu mâncăruri emblematice precum Dal-baati-churma Mawa Kachori sau Mirchi Bada.

TravelMax.ro