Top 10 lucruri de făcut în Țara Bascilor din Spania

Doriți să vizitați Țara Bascilor din Spania? Iată 10 lucruri de făcut pentru a îmbrățișa cultura acestei regiuni unice!

Căutați o schimbare de peisaj fără a merge prea departe? Mergeți în Euskadi, situată chiar de cealaltă parte a Pirineilor. Uitați de pajiștile aride și de dansatorii de flamenco, iată-ne în Spania verde… și mai ales în Spania bască! Regiunea este scăldată în această cultură foarte specială, ale cărei origini sunt necunoscute și unice în Europa. Veniți să ascultați limba bască cântând în urechi și să vă bucurați de serile de tapas! Fără a uita de bogatul patrimoniu istoric și natural al regiunii. Deci, cum să vizitați Țara Bascilor spaniolă pentru a profita la maximum de ea? Iată selecția noastră de locuri de neratat!

1. Bilbao

Vedere a Muzeului Guggenheim la apus de soare, Bilbao

Credit foto: Shutterstock – Sasha64f

Bilbao, cel mai mare oraș din Țara Bascilor, este cel mai cunoscut pentru muzeul său de artă contemporană, Guggenheim. Această structură metalică strălucește în lumina soarelui, oferind vizitatorilor un adevărat joc de forme și lumini. Această arhitectură impresionantă i-a adus o reputație mondială. Informați-vă: o vineri pe lună, o parte din colecție rămâne deschisă pe timp de noapte. Puteți savura un cocktail în timp ce ascultați mixajul unui DJ de renume.

Dar Bilbao este mai mult decât muzeul său. Vizitați centrul său istoric, un creuzet de viață și de influențe arhitecturale diverse.

2. Mănăstirea San Juan de Gaztelugatxe

răsărit de soare pe insula gaztelugatxe, Țara Bascilor, Spania

Credit foto: Shutterstock – Jon Chica

Căutați ceva de făcut în Țara Bascilor din Spania pentru a trăi un moment din afara timpului? Mergeți la Gaztelugatxe. Această mănăstire cu origini străvechi este cocoțată ca un cuib de vultur pe o mică insuliță. Se ajunge la ea pe o cărare îngustă de piatră care șerpuiește sinuos pe o distanță de 200 de metri. În jur, Oceanul Atlantic dă viață locului, oferindu-i o atmosferă diferită în fiecare zi.

Acest loc pur și simplu magic era deja un loc de pelerinaj în Evul Mediu. În ciuda acestui fapt, veți găsi o biodiversitate maritimă unică, endemică pentru Golful Biscaia. Se vorbește chiar de biotopul Gaztelugatxe!

3. Fontarrabia

Vizitarea Țării Bascilor din Spania prin Fontarrabia

Credit foto: Shutterstock – Eneko Aldaz

Fontarrabie este situat chiar vizavi de orașul francez Hendaye. Dacă cinci minute sunt suficiente pentru a traversa brațul de apă care desparte cele două orașe, schimbarea de peisaj este totală. Într-adevăr, în timp ce Hendaye este un oraș foarte liniștit, Fontarrabie este un adevărat oraș spaniol! Aici, străzile sunt pline de viață. Toate generațiile se întâlnesc la sfârșitul zilei pentru a se bucura de celebrul paseo și savurați tapas.

Dar principalul interes al Fontarrabia este centrul său medieval pitoresc. Situat pe un deal, oferă vedere superbă la coasta atlantică.

4. San Sebastián

Vizitați Țara Bascilor din Spania prin San Sebastian

Credit foto: Shutterstock – slava17

Plajă, tapas și patrimoniu… Trei cuvinte care rezumă foarte bine motivele pentru care ar trebui să mergeți la San Sebastian pentru a vizita Țara Bascilor din Spania. Străjuit de frumoasa plajă Las Conchas, orașul are un centru istoric neașteptat de bogat. Plimbați-vă pe străzile sale pietruite pentru a descoperi Plaza Mayor, Bazilica Santa María sau Biserica San Vincente. Dar abia după lăsarea întunericului, San Sebastian își dezvăluie întregul potențial.

Din toată Țara Bascilor din Spania, acesta este cel mai bun loc pentru a mânca tapas și a petrece!

5. Guernica

Orașul vechi din Guernica, Spania

Credit foto: Shutterstock – tichr

Toată lumea cunoaște Guernica. Este una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui PicassoEste una dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Acesta descrie evenimentele sinistre care au avut loc în micul oraș basc Guernica la 26 aprilie 1937. Un bombardament care a ucis sute de civili și a devenit un simbol al barbariei fasciste.

Ce puteți face în Țara Bascilor spaniolă pentru a înțelege acest aspect al istoriei sale? Vizita la Guernica este un pas esențial. Deși marcat de evenimente, orașul are astăzi o atmosferă caldă. Vizitați Casa Adunărilor, Copacul Guernica sau Muzeul Păcii.

6. Pădurea Iraty

Pădurea Iraty în toamnă, Spania

Credit foto: Shutterstock – tlunamarina

Situată la granița dintre Franța și Spania, pădurea Iraty găzduiește peisaje bucolice cu tradiții pastorale. Este un loc ideal pentru a vizita Țara Bascilor spaniolă prin intermediul traseelor de drumeție. Biodiversitatea sa este unică în lume și este cea mai mare pădure de fag din Europa. Printre foșnetul frunzelor și cântecul păsărilor, veți da peste etxolac și cayolar. Acestea sunt colibele tradiționale ale ciobanilor basci.

Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste tradiții milenare, vizitați cabana Cizen, un sit tematic dedicat pastorației.

7. Oñati

Interiorul sanctuarului de la Arantzazu, Onati, Țara Bascilor, Spania

Credit foto: Shutterstock – Alberto Loyo

Ce puteți face în Țara Bascilor din Spania pentru a îmbrățișa întreaga complexitate a regiunii? Mergeți la Oñati, supranumit “Micul Toledo” datorită patrimoniului său arhitectural. Acest municipiu, ascuns în munți, nu sugerează la prima vedere bogăția sa. Cu toate acestea, o vizită în centrul său istoric vă va impresiona cu siguranță!

Călătoriți înapoi în inima Renașterii cu o vizită la mănăstirea Bidaurreta și la Universitatea Sancti Spiritus, o adevărată bijuterie arhitecturală. În cele din urmă, faceți o excursie la sanctuarul Arantzazu. Aici veți găsi o bazilică construită în 1950 de către artiști eminenți ai avangardei.

8. Urdaibai

Biosfera Urdaibai, Țara Bascilor, Spania

Credit foto: Shutterstock – ABB Photo

Căutați ceva de făcut în Țara Bascilor din Spania pentru a vă cufunda în natură? Mergeți la spectaculoasa și sălbatica Rezervație a Biosferei Urdaibai. Aici, stânci imense și verzi se profilează peste Oceanul Atlantic. Terenul lor accidentat este casa multor pottoks, faimoșii ponei basci! De-a lungul acestor panorame grandioase, timpul pare să se miște cu încetinitorul. Mai jos, veți găsi plaje frumoase, presărate cu stânci întunecate. Dintre acestea, nu ratați Laga și Laida.

Nu ratați orășelul Mundaka, situat în inima parcului. Foarte pitoresc, atrage surferi pe tot parcursul anului. Într-adevăr, aici se află unul dintre cele mai lungi valuri de stânga din lume!

9. Vitoria-Gasteiz

Catedrala Maria Inmaculada de Vitoria este o catedrală romano-catolică situată în Vitoria-Gasteiz, Țara Bascilor, Spania.

Credit foto: Shutterstock – saiko3p

Bine ați venit în capitala Țării Bascilor! Vitoria-Gasteiz este sediul guvernului și parlamentului basc. Înconjurat de munți mici, acesta combină animația și liniștea. Străzile sale pietruite adăpostesc câteva clădiri remarcabile. Printre acestea, nu ratați superba Catedrală Santa María.

Pentru a vă bucura de soare (sau pentru a vă adăposti de ploaie, în fond, suntem în Țara Bascilor), mergeți la plaza de la Virgen Blanca. Aliniat cu case tipice, este mereu plin de activitate.

10. Pasaia

Vizitați Țara Bascilor din Spania prin Pasaia

Credit foto: Shutterstock – Jess Kraft

Iată o destinație discretă care merită o vizită. Orașul Pasaia este plin de străduțe înguste și pline de farmec, dintre care unele se scufundă în ocean. Unele dintre casele basce au picioarele în apă, creând un peisaj unic. Veți găsi, de asemenea, un șantier naval istoric și un muzeu care prezintă istoria pescuitului în regiune. Dar cei mai mulți vizitatori vin să se bucure de bucătăria delicioasă din Pasaia!

După ce ați gustat specialitățile din fructe de mare, ieșiți din oraș pe drumul care duce spre golful Pasaia. Vă așteaptă un peisaj uluitor, la poarta de intrare în Oceanul Atlantic!

Și Navarre?

Pamplona Navarra în Spania Plaza del Castillo centrul orașului

Credit foto: Shutterstock – lunamarina

Unii ar putea fi surprinși să nu vadă Pamplona în acest top. De fapt, așa-numita capitală bască nu se află în Țara Bascilor, ci în regiunea Navarra! Mulți basci vă vor spune că Navarra este Țara Bascilor. De fapt, se spune că regatul Navarrei, fondat de vasconi, este leagănul culturii basce! Cu toate acestea, nu toți navarzii pretind că aparțin acestei culturi. Acestea sunt două comunități autonome distincte.

Cu toate acestea, vă recomandăm să vizitați frumoasa Pamplona. Străzile sale pline de viață sunt pline de comori de patrimoniu. Tot în Navarra, deșertul Bardenas Reales vă va surprinde prin schimbarea de peisaj pe care o oferă. Cornișele și culorile sale calde creează peisaje demne de Vestul îndepărtat… în nordul Spaniei!

Lasă un comentariu