Urmează să vizitați Grecia, ce plan de vacanță minunat! Iată pentru tine, cele 10 lucruri pe care trebuie să le in Salonic!
Capitala Macedoniei grecești din estul Greciei continentale, Salonic este al doilea cel mai populat oraș din țară, după Atena, cu peste 322.240 de locuitori pentru 790.824 de persoane în zona urbană. Este, de asemenea, al șaptelea cel mai populat oraș din Balcani și al doilea cel mai mare centru politic, financiar, cultural și politic din Grecia.
Oraș portuar și comercial, situat la poarta Asiei Mici, Salonic are o poziție strategică datorită proximității sale față de țările din Europa de Sud-Est. Fondată de Casandru al Macedoniei în 315 î.Hr., Salonic a fost ocupată de Imperiul Roman, de Imperiul Bizantin și de Imperiul Otoman, înainte ca Grecia să-și câștige independența. Când vizitați Salonic, veți descoperi un patrimoniu istoric și cultural impresionant, o populație studențească tânără și activă și o atmosferă relaxată.
Deci, ce să faci în Salonic? Iată topul nostru cu cele mai bune 10 lucruri de făcut în oraș!
1. Malul mării și Turnul Alb

Credit foto: Flickr – Marco Verch
Pentru a descoperi și a vizita Salonic, nimic nu se compară cu o primă plimbare pe malul mării, între Turnul Alb și portul. Fostă fortificație bizantină reabilitată ca muzeu, Turnul Alb este un element emblematic al orașului.
În timpul Imperiului Otoman, a fost o închisoare și un loc de execuții și tortură: mulți rebeli ieniceri au fost decapitați aici, la ordinul sultanului Mahmud al II-lea. Construit în secolul al XIII-lea, a făcut parte din zidul orașului, distrus în 1866.
Mergând de-a lungul malului mării, puteți vedea și sculptura lui George Zongolopoulos, instalată în 1997: Umbrelele Zongolopoulos. Iar pentru a vedea Salonic prin ochii unui localnic, nimic nu se compară cu o excursie la Salonic.
2. Orașul vechi, Ano Poli

Credit foto: Flickr – Jaime Pérez
Ce să faci în Salonic? Ei bine, vizitați orașul vechi, bineînțeles, despre care se spune aici Ano Poli ! Orașul vechi este înconjurat de bastioane, în interiorul cărora se află un labirint de alei colorate. În vecinătate, în Biserica Agios Demetrios nu trebuie ratat. Construită în secolul al VII-lea, este una dintre cele mai mari biserici din Grecia și unul dintre cele mai importante sanctuare ale Bisericii Ortodoxe Grecești.
Ano Poli este considerată una dintre cele mai fermecătoare zone ale orașului. A fost păstrat în urma incendiului din 1917 care a devastat orașul, astfel că există clădiri din perioada otomană și din perioada Mănăstirea Vlatadon.
3. Ruinele greco-romane

Credit foto: Flickr – Dan Lundberg
Ar fi păcat să vizitați Grecia fără să vizitați ruinele antice. În timp ce situl de la Agrigento (Sicilia) și situl de la Acropola din Atena pentru rămășițele Greciei antice, se vor găsi totuși Agora, Arcul și Rotonda lui Galerius, ruinele Palatului de la Împăratul Galerius (250-311).
Agora din Salonic datează din secolul al III-lea î.Hr. În perioada elenistică și romană, era piața publică, unde se discutau chestiuni publice. Arcul lui Galeriu este un monument tetrarhic (regim politic impus de Imperiul Roman sub Dioclețian) impunător, construit între anii 299 și 305 și dedicat împăratului Galeriu pentru a comemora victoria acestuia împotriva perșilor și a sasanizilor. Arcul și Rotonda au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1988.
4. Statuia lui Alexandru cel Mare

Credit foto: Pixabay – dimitrisvetsikas1969
Nu este atât de mult pentru a se închina la picioarele statuii vechiului războinic Alexandru cel Mare (-356;-323) să vă recomandăm acest loc, ci pentru a vă bucura de un plămân verde în inima centrului orașului: Grădina care poartă numele anticului rege al Macedoniei este situată la est de Turnul Alb, chiar pe malul apei. Este un exemplu de parc în care vă puteți plimba și lua o pauză în timp ce vizitați Salonic.
5. Heptapirgionul

Credit foto: Wikimedia – Andrew Zorin
Veniți aici atunci când vizitați orașul vechi din Salonic. Heptapyrgion – care înseamnă “fortăreața cu șapte turnuri” – este o veche cetate bizantină și otomană. Situate la nord-est de Acropole, zidurile cetății medievale au trecut testul timpului: construite în secolul al IV-lea al Greciei antice, zidurile Acropolei aveau inițial trei turnulețe. În secolul al XII-lea, castelului i s-au adăugat încă cinci turnuri.
În timpul ocupației otomane din secolul al XV-lea, turcii au reconstruit situl. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în 1989, Heptapirgionul a fost o închisoare.
6. Muzeele din Salonic

Credit foto: Flickr – Tilemahos Efthimiadis
Nu sunteți sigur ce să faceți în Salonic? Ei bine, ar trebui să știți că muzeele din oraș sunt o necesitate. Acestea vă permit să înțelegeți mai bine istoria orașului și reprezintă o parte importantă a culturii europene. Primul lucru care trebuie făcut este să vizitați site-ul muzeu arheologic Muzeul a fost deschis în 1962. Acesta găzduiește colecții de artă greacă, precum și o importantă concentrație de obiecte din viața de zi cu zi a macedonenilor din perioada arhaică (secolele VI-V î.Hr.) până la sfârșitul Imperiului Roman.
Continuați cu muzeul culturii bizantine – inaugurat în 1994, prezintă o importantă colecție de artă greacă și de cultură bizantină din Macedonia, din secolul al IV-lea până în secolul al XIX-lea -, apoi mergeți la muzeul de fotografie. Deschis în 1998, acesta găzduiește fotografii de istorie și artă grecească.
7. Bisericile din Tesalonic

Credit foto: Wikimedia
Îți plac clădirile religioase și ornamentele arhitecturii ortodoxe? O vizită la Salonic vă va permite să vedeți câteva biserici bizantine frumoase și vă va oferi o schimbare de peisaj. Nu ratați Biserica Agios Demetrioscare trebuie neapărat văzut. Cea mai mare biserică din oraș, dedicată Demetrios și clasificată de UNESCO, această biserică a fost construită pentru prima dată în jurul anului 306, distrusă de mai multe ori, apoi reconstruită în secolul al VII-lea. A devenit moschee în timpul perioadei otomane (1492-1912), iar apoi a redevenit biserică ortodoxă când Grecia a devenit independentă.
Ar trebui să vedeți și Biserica Sfânta Sofia – nu, aici nu este Istanbul! – atunci când vizitați Salonic. Situat în centrul orașului, a fost construit în secolul al V-lea, distrus de un cutremur și reconstruit în secolul al VII-lea. Este un sit al patrimoniului mondial UNESCO.
8. Piețele din Salonic

Credit foto: Flickr – Marco Verch
Doriți să vizitați Salonic și să fiți aproape de oameni? Îți place mâncarea și gastronomia locală? Vizitați piețele acoperite din oraș, unde veți găsi o atmosferă populară, așa cum se întâmplă adesea. Vă puteți plimba pe aleile și pe tarabele piețelor din Modiano, Kapani și Athonos pentru a găsi specialități locale, produse proaspete și pentru a descoperi identitatea culinară a orașului: loukoums, brânzeturi, măsline, condimente, mezeluri…
Și da, să vizitezi Salonic înseamnă și să știi cum mănâncă grecii! Iar pentru cei care au o poftă de dulce, puteți îmbina o vizită în oraș cu plăcerea de a mânca, mergând la un excursie culinară și culturală !
9. Siturile arheologice de la Pella și Aigai

Credit foto: Wikipedia – Klaus-Peter Simon
Ce altceva puteți face în Salonic? Dacă stați în Salonic, luați un autobuz pentru a vizita un obiectiv obligatoriu din regiune: ruinele arheologice de la Pella și Aigai.
Pella a fost o veche capitală a Macedoniei, dezvăluită de istoricul grec Herodot (-480;-425). În apropiere de Vergina, nu departe de Salonic, se află Aigai, prima capitală a Macedoniei (înainte de Pella).
10. Plajele din Halkidiki

Credit foto: Flickr – Marco Verch
De ce să nu faceți o baie în apele calde ale Mării Egee după ce ați vizitat îndelung Salonic? Înainte de a pleca, bucurați-vă de plajele din Epanomi cea mai bună plajă din apropiere de Salonic.
Altfel, un trident – nu, nu este Zeus – plonjează spre estul Mării Egee: este vorba de Halkidiki este cunoscut de localnici drept “paradisul secret al Greciei”. În această regiune se află unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia: ape calde, translucide, nisip alb și fin, ca o lagună tropicală!