Top 10 lucruri de făcut în Ierusalim

Aveți de gând să vizitați Ierusalimul? Descoperiți cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în acest loc sfânt din inima Orientului Mijlociu ?

Ierusalimul este un oraș ca niciun altul. Oraș sfânt devenit controversata capitală israeliană, orașul ocupă un loc central în fiecare dintre cele trei religii ale cărții: iudaismul, creștinismul și islamul. Cu o populație diversă de aproape un milion de locuitori, Orașul Vechi, o mărturie splendidă a unui amestec etnic vechi de secole, este împărțit în patru districte cu ziduri.

Cartierul musulman, cartierul armean, cartierul creștin și cartierul evreiesc formează identitatea religioasă și culturală a orașului. Situat la aproximativ treizeci de kilometri de Marea Moartă, Ierusalimul este un oraș cu un caracter puternic. Este împărțită între Est și Vest. În ciuda tensiunilor și conflictelor episodice dintre comunități, securitatea este la ordinea zilei, iar orașul primește mulți turiști care se simt reconfortați de un sentiment profund de pace. Poate că acest lucru se datorează spiritualității locului? Oricum, Ierusalimul știe cum să-i convingă pe vizitatori și pe curioși. În cele din urmă, Ierusalimul uimește pe oricine decide să meargă acolo.

Vă întrebați ce să faceți în Ierusalim în timpul șederii dumneavoastră? Iată o selecție de activități care trebuie neapărat făcute atunci când veniți să vizitați Ierusalimul și doriți să profitați la maximum de șederea dumneavoastră!

1. Rugăciune la Zidul Plângerii

Zidul Plângerii

Credit foto: Flickr – Etienne Valois

Zidul Plângerii este, fără îndoială, una dintre atracțiile obligatorii din Ierusalim. Acesta mai este numit și Zidul de Vest sau Kotel. De fapt, face parte din zidul de sprijin al Esplanadei Templului din Ierusalim. Are o vechime de aproape 2.000 de ani și este situat în cartierul evreiesc din centrul istoric. În secolul al VII-lea, a fost încorporată în zidurile faimoasei Esplanade a Moscheii în timpul construcției Domului Stâncii și apoi a Moscheii al-Aqsa. Pentru evrei, este un înalt loc religios: constituie zidul Muntelui Templului și este, fără îndoială, locul sfânt prin excelență pentru a se apropia de Dumnezeu în timpul rugăciunii.

Multe ceremonii politice israeliene au loc acolo, iar monumentul, în ciuda faptului că este o barieră, este atât de important în regiune încât pare aproape capabil să unească oamenii!

2. Urcarea pe Muntele Măslinilor

Muntele Măslinilor

Credit foto: Shutterstock – Liz Glasco

La prima vedere, Muntele Măslinilor arată ca un imens cimitir evreiesc. Dar nu e nimic morbid în asta! Acest frumos deal împădurit acoperit de monumente creștine – aici se aflăÎnălțarea lui Iisus– include câteva puncte de interes cultural major. A vizita Ierusalimul fără a face o plimbare pe Muntele Măslinilor ar fi, din punct de vedere turistic, un adevărat sacrilegiu! Acolo se află Bazilica Ghetsimani și altarul său unde se spune că Iisus s-ar fi rugat.

Mai departe, o cărare duce direct la un punct de vedere al esplanadei Templului și al Domului Stâncii. Dacă Muntele Măslinilor este un loc de vizitat în Ierusalim, este atât pentru frumusețea sa intrinsecă, cât și pentru încărcătura sa simbolică și spirituală.

3. Vizitați Biserica Sfântului Mormânt

Biserica Sfântului Mormânt

Credit foto: Shutterstock – Martin Froyda

Bazilica Sfântului Mormânt este situată în cartierul creștin al Orașului Vechi. Este un loc de pelerinaj important! Acest sanctuar nu este nimic mai puțin decât locul unde se află răstignireși include peștera în care a fost așezat trupul lui Hristos după moartea sa. Prin urmare, intrați în locul învierii sale.

Fie că ești credincios sau nu, nu poți să nu fii copleșit de frumusețea locului. Într-adevăr, este una dintre cele mai frumoase biserici din lume. Nu ezitați să o vizitați atunci când veniți la Ierusalim!

4. Urcarea pe Herodion

Irodionul din Ierusalim

Credit foto: Shutterstock – Altosvic

De data aceasta vorbim despre un loc cu totul special: Herodion. Este un deal artificial de aproape o sută de metri înălțime și seamănă cu un vulcan. Situat la aproximativ douăzeci de kilometri sud de Ierusalim, acesta conține ruinele unui palat fortificat construit de regele Irod Iᵉʳ cel Mare.

Interiorul dealului este golit de galerii despre care se crede că ar adăposti mormântul regelui Irod. Situl este protejat datorită valorii sale istorice. Israelul l-a desemnat parc național, dar se poate ajunge acolo fără probleme. Herodionul este un obiectiv de neratat în Ierusalim, iar numeroșii vizitatori care vin să-l vadă au înțeles acest lucru!

5. Urcați în Turnul lui David

Turnul lui David

Credit foto: Flickr – Dennis Jarvis

Această zonă fortificată antică, cunoscută și sub numele de Cetatea Ierusalimului, este situată la nord-vest de Cartierul Armenesc din Orașul Vechi, în apropiere de Poarta Jaffa. Construit în secolul al II-lea î.Hr. de către hasmoneeni și consolidat de regele Irod cel Mare, este o mărturie a bogăției arhitecturale a zonei. Construite, distruse și reconstruite de-a lungul secolelor de către cuceritorii succesivi ai Ierusalimului, elementele distinctive ale fiecărei culturi sunt prezente!

Fortăreața vizibilă astăzi este datată cu certitudine în timpul cruciadelor. Se poate vizita muzeul alăturat, unde se pot afla mai multe despre istoria orașului. Încă o dată, Turnul lui David este un obiectiv obligatoriu dacă vizitați Ierusalimul.

6. Vizitați Biserica Sfânta Maria Magdalena

Biserica Sfânta Maria Magdalena, Ierusalim

Credit foto: Shutterstock – Aleksandar Todorovic

O splendoare pură, o mândrie locală, dacă nu chiar un simbol național. Ce cadou! Vă prezentăm un cadou de la însuși țarul Alexandru al III-lea al Rusiei. Biserica Sfânta Maria Magdalena, construită în cel mai pur stil ortodox rusesc, este situată nu departe de monumentele de pe Muntele Măslinilor. Este, în mod clar, un loc de vizitat atunci când vizitați Ierusalimul! Construită între 1885 și 1888, biserica este dedicată Sfintei Maria Magdalena, o ucenică a lui Iisus. Se spune că ea a fost prima care l-a văzut după înviere. Se distinge prin “cepele” sale, care amintesc de celebrele cupole moscovite care veghează asupra Pieței Roșii. Rusia nu este departe: după ce au fost asasinate de bolșevici, aici au fost depuse trupurile Marii Ducese Elisabeta Feodorovna și ale servitoarei sale.

7. Mergând la Yad Vashem

Yad Vashem, Ierusalim

Credit foto: Flickr – Steve Conger

Yad Vashem nu este un sit turistic în sensul strict al cuvântului. Este mult mai mult decât atât. Acest memorial israelian a fost construit în memoria victimelor de la Shoah imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este situat exact în pădurea Ierusalimului, pe versantul vestic al Muntelui Herzl, la o altitudine de 804 metri.

Yad Vashem, un loc al memoriei, nu este cu siguranță o activitate distractivă, dar este esențială pentru a înțelege mai bine mecanismele ororii naziste. Este mai mult decât un muzeu, este un loc în care oamenii vin să se adune și să descopere mărturii, prezentări artistice, arhive istorice și chiar să studieze. Acest loc fascinant va atrage, fără îndoială, pasionații de istorie care vizitează Ierusalimul.

8. Explorarea Peșterii Soreq

Peștera Soreq

Credit foto: Flickr – John Estrada

Peștera Soreq, cunoscută și sub numele de peștera Avshalom sau peștera stalactitei, este situată pe versantul vestic al splendidului Munte Iudeu. A fost descoperit în 1968, din întâmplare! În timp ce încerca să spargă stânca pentru a obține pietre de tăiat, o fisură a scos la iveală stalactitele. Și ce stalactite! În această peșteră, care datează de acum 8-25 de milioane de ani și are o suprafață de peste 7.000 m², există sute de peșteri, unele dintre ele colosale. Este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase peșteri cu stalactite din lume!

Apropo, știți care este diferența dintre o stalactită și o stalagmită? Stalactita, cu T, cade din tavan, în timp ce stalagmitele, cu M, se ridică din pământ. Dacă nu știai, acum e rândul tău să ne spui!

9. Sărbătorind

Sărbătoare la Ierusalim

Credit foto: Flickr – ADAM MUSIAŁ

Atunci când vii să vizitezi Ierusalimul, nu îți imaginezi neapărat că este posibil să petreci acolo. Și totuși! Încercați să mergeți în uimitorul cartier Yehuda Mahane după lăsarea întunericului. Aici, restaurantele luxoase și barurile la modă coexistă fără efort cu falafel și tarabele cu kebab picant. Toți tinerii din Ierusalim se întâlnesc în bistrouri pentru a degusta – cu moderație – uimitoarele beri locale de foarte bună calitate. Pe străzile Jaffa și Ben Yehuda, cafenelele-baruri difuzează muzică live până la primele ore ale dimineții. Perfect pentru a dansa și a vă distra atunci când vizitați Ierusalimul!

10. Explorează Teddy Park

Parcul Teddy, Ierusalim

Credit foto: Flickr – zeevveez

Teddy Park este un loc absolut minunat. În această țară cu o climă caldă, fântânile din Parcul Teddy – numit după Teddy Kollek, fostul primar al orașului – sunt foarte populare. Familiile, prietenii și îndrăgostiții vin aici pentru a se relaxa după muncă și a se bucura de răcoarea celor 256 de fântâni de sub zidurile vechi ale orașului.

În timpul sezonului estival, oamenii vin aici pentru a se bucura de spectacolele frumoase de sunet și lumină de seară. Dacă sunteți doar în trecere și căutați ceva de făcut în Ierusalim, nu ezitați să vă opriți aici!

TravelMax.ro