Top 10 lucruri de făcut în Guyana

Vreți să vizitați Guiana Franceză? Între o pădure ecuatorială populată cu animale uimitoare, o istorie bogată influențată de colonizare și lansări de rachete de la centrul spațial Kourou, iată care sunt cele 8 lucruri pe care trebuie să le faci în Guyana Franceză!

Situată în nord-estul Americii de Sud, între Brazilia, Surinam și Oceanul Atlantic, Guyana Franceză este atât o regiune, cât și un departament francez de peste mări. Cu 98% din suprafața sa acoperită de o pădure ecuatorială densă – care este una dintre cele mai puțin fragmentate din punct de vedere ecologic din lume – Guyana Franceză găzduiește o floră și o faună bogată și diversă. În acest tărâm luxuriant al paradoxurilor, sate indigene vechi de secole se află alături de rachete Ariane lansate în mod regulat de la Centrul Spațial Guyane, una dintre bazele industriei aerospațiale franceze și europene.

Cu o suprafață de 83.846 km² și o populație de doar 259.865 de locuitori (2015), Guyana Franceză este a doua cea mai puțin populată regiune din Franța, după Mayotte. O vizită în Guyana Franceză înseamnă să te confrunți cu un mediu natural care îți taie respirația, o cultură cosmopolită, în special în capitala Cayenne, și o istorie bogată, marcată de colonizare și de faimoasele închisori, unii dintre deținuții cărora au devenit legendari. Deci, ce puteți face în Guyana Franceză? Iată care sunt cele 10 lucruri pe care trebuie să le faceți în Guyana Franceză.

1. Grădina zoologică din Guyana

Grădina zoologică din Guyana

Credit foto: Flickr – gillyan9

Pentru a face cunoștință cu incredibila faună endemică din Guyana, cine poate fi mai bun decât o vizită la grădina zoologică din Guyana? Această grădină zoologică adăpostește aproape 450 de animale, printre care jaguari, leneși, agoutis, crocodili, maimuțe urlătoare, furnicari și multe păsări, cum ar fi tucani și maimuțe.

Grădina zoologică găzduiește o seră tropicală de 1.000 de metri pătrați, cu o alee amenajată care permite vizitatorilor de toate vârstele să se apropie de unele dintre cele mai reprezentative specii din Guyana, cum ar fi ibisul roșu, precum și o multitudine de specii uimitoare și uneori rare. Grădina zoologică oferă, de asemenea, zone tematice, inclusiv iazurile cu caimani, insula atel, bârlogul felinelor… Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Guyana Franceză.

2. Insulele Mântuirii

Situate la paisprezece kilometri în largul coastei Kourou, Insulele Salvării formează un arhipelag format din trei insulițe de origine vulcanică. Doar insulele Royal și Saint-Joseph sunt accesibile, Insula Diavolului, cea mai nordică, fiind strict interzis accesul, în special din cauza curenților puternici.

Aici au fost închiși peste 2.000 de deținuți în condiții teribile și umilitoare. Închise la mijlocul secolului al XX-lea, închisorile sunt acum deschise pentru vizitatori. Ile Royale, cea mai mare dintre cele trei insule și fostul sediu administrativ al coloniei, este cea mai vizitată.

Explorați clădirile restaurate ale închisorii sau plimbați-vă pe o insulă acoperită de plante și populată de maimuțe, maimuțe și agoutis. Pentru a ajunge la Insulele Salvării, urcați-vă la bordul unui catamaran pe cheiul pescarilor de la capătul bulevardului General De Gaulle. Călătoria durează aproximativ 90 de minute.

3. Cayenne

Cayenne, Guiana Franceză

Credit foto: Flickr – rustinpc

Situat pe coasta atlantică a Guyanei, orașul Cayenne este cel mai populat oraș din Guyana Franceză. În ciuda unor clădiri istorice prost întreținute, Cayenne merită o vizită. Orașul este dominat de mai mulți munți, iar punctele de pe litoral oferă priveliști frumoase.

Dacă vizitați Guiana Franceză pentru plajele sale, Cayenne nu este locul potrivit, deoarece acestea sunt acoperite de mangrove.

4. Centrul Spațial Guianez

Este imposibil să vizitați Guyana Franceză fără să vizitați Centrul Spațial Guyanez, una dintre atracțiile principale ale teritoriului de peste mări. Centrul organizează aproximativ douăsprezece lansări de rachete pe an, oferind turiștilor posibilitatea de a-și rezerva un loc pentru a trăi pe viu un moment de neuitat: lansarea unei rachete Ariane!

Descoperiți, de asemenea, Muzeul Spațiului, care reconstituie epopeea omului în spațiu, cucerirea Lunii și programele spațiale europene. Oportunitatea de a face o adevărată călătorie în spațiu și timp prin intermediul a 7 module tematice, inclusiv Universul, zborurile cu echipaj uman, sateliții și viitorul.

5. Rezervațiile naturale Trésor și Kaw

Situată pe flancul sud-vestic al muntelui Kaw, rezervația naturală regională Trésor se întinde pe o suprafață relativ limitată de 2 500 de hectare și oferă un mediu cu o biodiversitate uimitoare. Situația topografică și geografică deosebită a rezervației favorizează un ecosistem bogat în specii de animale și plante, dintre care multe sunt endemice. Mult mai mare în comparație, dar mai puțin ușor accesibilă decât Trésor, rezervația învecinată Kaw Roura Marshes acoperă o suprafață de peste 90.000 de hectare.

Accesibilă doar pe râu, este formată în principal din mlaștini care adăpostesc ecosisteme de mangrove, savană inundată și pădure tropicală. Rezervația poate fi vizitată cu piroga sau cu căruțe plutitoare și adăpostește o faună excepțională de specii rare, cum ar fi caimanul negru, din aceeași familie cu aligatorul american, precum și o diversitate bogată de păsări, inclusiv splendidul ibis roșu.

6. O excursie cu barca

O excursie cu barca în Guyana

Credit foto: Shutterstock – Erik Klietsch

Navigația este una dintre cele mai bune modalități de a descoperi frumusețea Guyanei. Și nu trebuie neapărat să navighezi pe ocean, ci mai degrabă să navighezi prin somptuoasa pădure amazoniană. Râurile sunt, într-adevăr, principalul mijloc de transport din teritoriu.

Găsiți o barcă de închiriat în Guyana

7. Plaja Hattes

Situată în Awala-Yalimapo, în partea de nord-vest a Guyanei Franceze, plaja Les Hattes este cunoscută ca fiind cel mai important loc de cuibărit din lume pentru broaștele țestoase uriașe cu spatele de piele. În timpul sezonului de vârf, din aprilie până în iulie, sute de broaște țestoase cu piele se succed pe plajă pentru a-și depune ouăle, care eclozează între iulie și septembrie.

Plaja de cinci kilometri lungime este, de asemenea, un loc important de cuibărit pentru broaștele țestoase verzi și, ocazional, pentru țestoasele olivină și șoimărești. Plaja oferă un cadru relaxant, mese pentru a mânca și puteți chiar să vă atârnați hamacul între doi palmieri. Una dintre cele mai plăcute plaje din Guyana.

8. Carnavalul din Guyana

Unul dintre cele mai importante evenimente care marchează viața guyanezilor, Carnavalul Guyanei are loc în Cayenne între Epifania, la sfârșitul lunii ianuarie, și Miercurea Cenușii, în februarie sau martie. Carnavalul are loc, de asemenea, în Kourou și Saint-Laurent-du-Maroni, dar Cayenne rămâne cel mai bun loc pentru a sărbători Carnavalul.

Provenit din cultura creolă din Guyana, carnavalul își are originea în practicarea de către coloniști a unui carnaval de tip european, care era interzis sclavilor. Cu toate acestea, a fost practicată în mod clandestin de către aceștia din urmă, care au văzut în ea o modalitate de a-și recăpăta puțină libertate și de a-i batjocori pe coloniști.

Astăzi, comunitățile metropolitană, braziliană și chineză participă, oferind spectatorilor un spectacol superb de costume pe cât de burlesce, pe atât de colorate. Una dintre atracțiile obligatorii din Guyana, dacă aveți ocazia să o vizitați în această perioadă.

9. Închisoarea din Saint-Laurent-Du-Maroni

Tabăra Saint-Laurent-Du-Maroni din Guyana Franceză

Credit foto: Flickr – Jean-Marie

Situată în orașul de frontieră Saint-Laurent-du-Maroni, tabăra de transport a fost cândva o colonie penală destinată să găzduiască temporar deținuții la sosirea lor în Guyana Franceză, înainte de a fi transferați în coloniile penitenciare din întreaga țară.

La vremea sa, închisoarea a găzduit foști prizonieri celebri, precum Alfred Dreyfus sau Henri Charrière, cunoscut sub numele de “Papillon”. Deși natura luxuriantă pare să liniștească locul astăzi, indicii ale istoriei sale întunecate și brutale continuă să bântuie locul. Tururile autoghidate sunt gratuite, iar pentru a beneficia de serviciile unor ghizi vorbitori de limba engleză, ale căror tururi sunt mai detaliate. Căutați numele Papillon gravat pe una dintre celule.

10. Plajele din Remire-Montjoly

Dacă sunteți tentați să faceți plajă pe o plajă cu nisip fin, nu căutați mai departe de plajele din Remire-Montjoly. Împletite cu palmieri de cocos și mărginite de o vegetație luxuriantă, aceste plaje oferă un loc sălbatic și plăcut pentru a vă relaxa pe nisip.

Deși apele nămoloase nu sunt ideale pentru înot, ele sunt suficiente pentru a te răcori după o plimbare în zonă, de exemplu pe frumosul traseu Rorota Trail. Dacă sunteți norocoși, este posibil să vedeți chiar și țestoase de mare în timpul sezonului de cuibărit.

Guiana Franceză este situată pe continentul american. În Guyana Franceză, veți ateriza pe aeroportul Félix Éboué (CAY), singurul aeroport din acest teritoriu. Puteți călători în Guyana Franceză cu un zbor de la Paris la Cayenne cu Air Caraïbes. Zborurile pleacă de la Paris Orly (ORY), iar Air France oferă, de asemenea, zboruri către Guyana Franceză. Există zboruri zilnice. De asemenea, puteți zbura din Bordeaux, Lyon sau Marsilia, cu escală la Paris Orly înainte de a zbura spre plajele din Guyana Franceză.

Când să mergem în Guyana Franceză? Cel mai bun moment pentru a merge în Guyana Franceză este în timpul sezonului uscat, între august și noiembrie.

Unde să stați în Guyana Franceză?

Cazarea în Guyana Franceză nu va fi la fel de ușoară ca atunci când rezervați cazare în Roma sau Paris. De exemplu, nu există pensiuni pentru tineri sau chiar campinguri. Idealul este să vă cazați în case de oaspeți, care sunt locuințe tradiționale (acoperișuri din frunze de palmier, cadre din lemn cu fibre naturale etc.), amplasate în mijlocul naturii. Acestea pot fi găsite în pădure (în general, pe malurile unui râu și accesibile doar prin râu), într-un sat amerindian, în savană sau pe plajă. În general, cabanele de oaspeți sunt administrate de persoane private.

Există, de asemenea, case de închiriat, prin intermediul Airbnb, de obicei în marile orașe, cum ar fi Cayenne, Kourou, Saint-Laurent-du-Maroni și toate orașele de coastă. În aceste destinații există, de asemenea, hoteluri tradiționale.

Lasă un comentariu