Top 10 lucruri de făcut în Dordogne

S-a hotărât, vizitarea Dordogne este pe lista ta de aventuri viitoare? Atunci descoperiți fără să mai stați pe gânduri selecția noastră cu cele mai bune 10 lucruri de făcut în Dordogne!

Cufundat în istorie, departamentul Dordogne este o destinație franceză populară pentru vacanțe sau pentru un weekend prelungit. Este sediul multor legende purtate de zidurile numeroaselor sale castele încă în picioare și curajoase.

Spațiile sale verzi luxuriante, viile și atracțiile naturale vă invită să experimentați o schimbare completă de peisaj. Lasă-te tentat și rezervă-ți un sejur în regiune! Gama de lucruri de făcut în Dordogne este foarte largă și se va potrivi atât pentru o escapadă gastronomică pentru îndrăgostiți, cât și pentru o săptămână de aventură cu familia sau prietenii.

1. Peștera Lascaux

Vizitați Dordogne : Peștera Lascaux

Credit foto: Shutterstock – Thipjang

Vizitarea Dordognei nu ar fi nimic fără descoperirea peșterilor Lascaux! Într-o zi, în 1940, un grup de adolescenți care se plimbau pe jos au observat câinele lor alergând într-o peșteră. Intrigați, au pornit să descopere ceea ce avea să devină mai târziu primul sit preistoric din Franța.

Câteva săptămâni mai târziu, situl a fost clasificat pe lista monumentelor preistorice din Franța de către guvernul Pétain. Situată în comuna Montignac, peștera conține un număr impresionant de reprezentări de artă rupestră.

În urma daunelor ireversibile cauzate de turismul de masă în peștera originală, o reconstrucție numită Lascaux 2 a fost deschisă publicului larg în 1983. O expoziție itinerantă internațională (Lascaux 3) completează ansamblul cu părțile din peșteră care nu au fost reproduse de Lascaux 2.

Astăzi, Lascaux 4, extrem de fidel, vă permite să admirați toate operele din peștera originală. Este o adevărată călătorie în timp, prin tradițiile și arta preistorică. Nu ezitați nicio secundă înainte de a o trece pe lista de lucruri de făcut în Dordogne!

2. Grădinile din Marqueyssac

Grădina din Marqueyssac

Credit foto: Shutterstock – CSP

Grădinile din Marqueyssac, care înconjoară un castel de la începutul secolului al XIX-lea, au fost achiziționate inițial de Bertrand Vernet de Marqueyssac, consilier al regelui. Unul dintre descendenții săi, Julien de Cerval, a fost un pasionat de grădină și foarte sensibil la estetică.

El a fost cel care a regândit amenajarea spațiilor, a plantat specii noi și a cultivat pomi fructiferi, totul într-un stil romantic importat direct din Italia. Mult mai târziu, în 1996, un bărbat pe nume Kléber Roussillon a întreprins reabilitarea grădinilor și a adăugat căi de apă, cascade și alei de rozmarin, toate acestea încadrându-se perfect în spiritul original al grădinilor.

O plimbare magică prin 6 kilometri de plop tăiat manual, Grădinile din Marqueyssac sunt o destinație obligatorie în Dordogne. Situate pe o stâncă ce domină zona înconjurătoare, acestea oferă o panoramă incredibilă a regiunii.

Ornitologii în devenire vor fi încântați: veți fi întâmpinați la fața locului așa cum se cuvine de aceste păsări magnifice care sunt păunii! Pe tot parcursul vizitei, panouri vă vor informa despre istoria văii, fauna și flora acesteia. Pentru că vizitarea Dordognei înseamnă și descoperirea naturii care o compune.

3. Castelele din Périgord

Vizitați Dordogne : Chateau des Milandes

Credit foto: Shutterstock – OSTILL este Franck Camhi

Castelul din Beynac

Vizitați Dordogne fără a vizita unul dintre castelele sale? Nu se poate! Să începem cu cel mai cunoscut dintre ele. În comuna Beynac-et-Cazenac, Château de Beynac se ridică mândru pe o stâncă ce domină satul și râul. Datând din secolul al XII-lea, este unul dintre cele mai bine conservate castele din Dordogne. Dovadă stau filmările la Fanfan la Tulipe și Ioana d’Arc, în regia lui Luc Besson.

Lasă-te transportat înapoi în Evul Mediu și mergi pe urmele lui Richard Inimă de Leu și ale marchizului de Beynac. Aventurează-te pe coridoarele cetății, explorează bucătăriile în care se pregăteau fabuloasele banchete medievale și urcă în temniță. De aici vă puteți bucura de o priveliște minunată asupra văii Dordogne. O călătorie de neuitat înapoi în timp în Dordogne!

Castelul de la Puymartin

Probabil că știți fără să știți acest castel din Perigord construit în secolul al XIII-lea. Într-adevăr, aici s-a născut faimoasa legendă a Doamnei Albe. Închisă între zidurile castelului de către soțul ei gelos, se spune că fantoma lui Thérèse de Saint-Clar bântuie încă zidurile castelului.

Restaurată în secolul al XIX-lea, aceasta este acum deschisă publicului și păstrează moșteniri de familie, mobilier de epocă, precum și tapiserii și picturi. Un must-see în Dordogne dacă nu vă este frică de frig!

Castelul și grădinile din Les Milandes

Construit la sfârșitul secolului al XV-lea, Château des Milandes din Castelnaud-la-Chapelle este cunoscut ca fiind casa lui Josephine Baker. În stil renascentist, vă oferă o adevărată imersiune în viața de castel. Veți avea chiar ocazia să vă bucurați de un spectacol cu păsări de pradă și de ateliere de șoimărit!

4. Périgueux

Perigueux

Credit foto: Shutterstock – mehdi33300

Catedrala Saint-Front

Dacă v-ați decis să vizitați Dordogne, este imposibil să ignorați cel mai important loc al său. Primul monument notabil care trebuie vizitat în Périgueux este, fără îndoială, Catedrala Saint-Front. Observabil de pe malurile Dordognei, surprinde prin latura sa maiestuoasă. Dacă sunteți un fan al monumentelor religioase, profitați de ocazie pentru a face o diversiune la biserica Saint-Etienne de la Cité.

Vesunna

Périgueux este cel mai renumit oraș roman din Aquitania. Un sit gallo-roman de excepție, Vesunna va dezvălui originile romane ale orașului. Situl-muzeu a fost construit direct pe rămășițele domusului Vesunna, o mare reședință gallo-romană. Machetele și colecțiile de obiecte arheologice arată modul de viață al locuitorilor din acea vreme.

În același spirit, faceți o plimbare prin Jardin des Arènes, care a fost construit pe locul vechilor arene romane. Acestea puteau găzdui până la 20.000 de spectatori. Astăzi, parcul oferă un cadru relaxant, pus în valoare de ruinele antice.

5. Bergerac, aleile sale și Cyrano al său

Bergerac

Credit foto: Shutterstock – Steve Allen

Când vizitați Bergerac, nu ratați cele două statui, una din lemn, cealaltă din fier, dedicate celebrului Cyrano de Bergerac! Eroul literar al lui Edmond Rostand a contribuit în mare măsură la faima orașului. Pentru a le găsi, mergeți pe străzi și întrebați localnicii.

În cele din urmă veți da peste ele și este o scuză frumoasă pentru a vă pierde în centrul orașului. Pe drum, aruncați o privire pe strada îngustă Clar Street și admirați casele cu pereți din lemn. Apoi opriți-vă în Place Pélissière și Place Mirpe, cele mai fermecătoare locuri din oraș. Dacă vă mai rămâne timp după plimbări, planificați o vizită la Maison de Vins de Bergerac.

6. Prăpastia Proumeyssac

Prăpastia Proumeyssac

Credit foto: Flickr – Arturo Fernandez Velasco

Explorată târziu în viață, Gouffre de Proumeyssac a fost totuși scena unor legende încă de la începuturile timpului. Este cea mai mare peșteră dezvoltată din Périgord și are porecla blândă de Catedrala de cristal. Această peșteră subterană imensă este plină de cristale extraordinare care vă vor lăsa o amintire de neuitat.

O schemă de iluminare grandioasă face ca această peșteră și pereții săi să fie unul dintre cele mai impresionante lucruri de făcut în Dordogne. Puteți alege să faceți un tur ghidat de 45 de minute al peșterii sau să descoperiți abisul în cel mai bun mod posibil, coborând în el cu o gondolă. În acest caz, veți face acest lucru în compania unui grup mai mic.

7. Sarlat-la-Canéda

În vizită în Périgord Noir : Sarlat

Credit foto: Shutterstock – Borisb17

Capitala Périgordului Negru, Sarlat-la-Canéda este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le puteți vizita în Dordogne. În plus, orașul are reputația de a avea cea mai mare densitate de monumente istorice din lume. Ai putea spune la fel de bine că ar trebui să plănuiești să campezi acolo pentru câteva zile dacă vrei să le vezi pe toate!

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să planificați un tur ghidat al centrului orașului, pentru a afla mai multe despre istoria sa și despre viața în Evul Mediu în general. Alte monumente precum Manoir de Gisson, Eglise Sainte Marie și liftul său panoramic sau Cathédrale Saint Sacerdos sunt interesante de vizitat dacă rămâneți în Sarlat pentru câteva zile.

Și nu uitați să gustați atmosfera și produsele din piață în timpul vizitei dumneavoastră.

8. Le Bournat

Le Bournat

Credit Foto – Facebook – Parc Le Bournat

În Le Bugue, parcul tematic Le Bournat vă duce înapoi în 1900 într-o clipită! Construit cu piatră autentică din Périgord, acest sat și această fermă reconstruită sunt un pretext pentru a descoperi viața de la începutul secolului trecut. Obiceiurile, tradițiile și meseriile din Périgordul de altădată nu vor mai avea niciun secret pentru dumneavoastră!

Pe parcursul explorării parcului, faceți cunoștință cu gâștele, caii, caprele și alte oi care populează parcul. Vizitarea Dordognei este, de asemenea, un adevărat răsfăț pentru iubitorii de natură și pentru cei care iubesc tradițiile regionale.

9. Monbazillac, podgoriile și castelul său

Castelul Monbazillac

Credit foto: Shutterstock – Richard Semik

O podgorie celebră, Monbazillac este un loc de vizitat în Dordogne. Castelul său, care este deschis tot timpul anului, combină elemente defensive medievale tipice cu un stil renascentist. Înconjurat de podgorii, în incinta sa se produc anumite recolte ale vinului cu același nume.

Dacă tot sunteți acolo, faceți o diversiune la Domaine de La Grande Maison. Situat pe o colină cu vedere la malurile Dordognei, se află între zidurile unei reședințe din secolul al XIV-lea. Veți avea ocazia să vizitați pivnițele sale și să degustați cele mai bune vinuri organice. Palatul tău o va ține minte!

10. Ce altceva să vezi și să faci în Dordogne

Abația Boschaud

Credit foto: Flickr – Photographe Explorateur

Abația Boschaud

Fondată în secolul al XII-lea și parțial distrusă în timpul războaielor religioase, abația Boschaud este situată la periferia satului Villars. Acest refugiu de spiritualitate care trebuie văzut în Dordogne este plantat în inima unui domeniu frumos și verde. Abandonate de mult timp, ruinele sale vă vor permite să vizualizați stilul de viață monahal, de la dormitoare până la claustru. Vizita este gratuită.

Pădure de bambus din La Roque-Gageac

Situat în inima localității La Roque-Gageac, acest parc botanic este o oportunitate de a descoperi diferite specii de bambus și multe alte plante exotice. Lasă-te impresionat de înălțimile amețitoare pe care le pot atinge! O plimbare plăcută și revigorantă în Dordogne.

Univerland

Situat în Le Bugue sur Vézère, acest parc tematic împărțit în patru zone vă va oferi o experiență de neuitat. Jucați câteva runde de golf într-un decor de junglă la Jungle Golf. La Big Bird, bucurați-vă de cel mai mare traseu aerian din Europa, la o înălțime de peste 22 de metri.

La Aquarium du Périgord Noir, puteți observa peste 6000 de pești, precum și aligatori. În cele din urmă, pe vremea cromagnonilor, încercați să vă descurcați în labirintul preistoric, un joc de evadare ideal de făcut în Dordogne în timpul unei excursii în familie!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro