Top 10 lucruri de făcut în Charente

Sunteți în vacanță în sud-vestul Franței? Opriți-vă în Charente pentru a vizita locurile de neratat din acest departament. Urmați ghidul!

În afară de digestiv, Charente este plină de comori naturale și istorice. Angoulême, prefectura departamentului, vă oferă o selecție de muzee neobișnuite. Teatrul galo-roman vă poartă de-a lungul secolelor. Tour de Charente oferă, de asemenea, trasee de mers pe jos pentru a vizita Charente pe ambele părți.

Dacă vreți să descoperiți acest departament și comorile sale, urmați ghidul nostru cu obiectivele de neratat din Charente.

1. Castelul regal din Cognac

Chateau Royal Cognac

Credit foto: Wikipedia – Cobber17

În timpul Revoluției Franceze, această clădire a scăpat la limită de distrugere datorită baronului Otard. Acesta din urmă a fost sedus de site. Château Royal de Cognac nu numai că are o moștenire unică, dar oferă, de asemenea, o învechire excepțională pentru eaux-de-vie. Datorită zidurilor groase ale fortăreței, alcoolul își păstrează culoarea limpede și incoloră. Acest lucru permite pivnițelor să producă un coniac delicios.

O vizită la Château Royal de Cognac este atât o incursiune în trecut, cât și o descoperire a modului în care se produce digestivul. Construită într-un stil arhitectural diferit, fiecare cameră impresionează vizitatorul. Cele mai izbitoare sunt camera butoaielor și bolta din secolul al XII-lea.

Regii erau înnebuniți după grandoare și le plăcea să își primească oaspeții în condiții excepționale. Baronul Otard a decis să mențină această tradiție și a organizat mai multe seminarii sau gale în incinta castelului.

Astăzi, Château aparține grupului Bacardi-Martini și oferă o mare varietate de arome în timpul vizitei dumneavoastră. Turul începe întotdeauna cu o explorare a castelului și se încheie cu o degustare de coniac. În funcție de buget și de dorințele dumneavoastră, Château oferă mai multe soiuri de coniac.

2. Muzeele din Angoulême

Muzeul din Angoulême

Credit foto: Shutterstock – FreeProd33

Vizitarea Charente înseamnă și descoperirea muzeelor neobișnuite ale prefecturii.

Muzeul din Angoulême

Situat în centrul istoric al capitalei regiunii Charente, Muzeul Angoulême oferă o colecție impresionantă. Construit în 1921, muzeul este cel mai vechi din oraș.

Expozițiile sunt separate pe patru niveluri:

  • Parterul este dedicată lumii arheologice și paleontologice. Datorită acestui fapt, veți descoperi istoria Charente de aproape 500.000 de ani. Numeroase săpături au fost efectuate de-a lungul secolelor pentru a vă oferi această colecție unică. Printre lucrările emblematice de la acest etaj, nu ratați scheletele de aurolac, rămășițele de elefanți din preistorie sau craniile oamenilor de Cro-Magnon.
  • Primul etaj găzduiește opere de artă primitivă, mai precis artă din Africa și Oceania. În total, peste 3.000 de piese au fost lăsate moștenire Muzeului din Angoulême. Veți descoperi o mască Simogui, o statuetă Lobi, un bust de războinic Kanak și multe altele.
  • Etajele al doilea și al treilea puteți descoperi picturi, sculpturi și arme din acea perioadă. De asemenea, sunt expuse unele dintre picturile din rezerva Luvrului.

Muzeul Hârtiei

În timpul vizitei dumneavoastră în Charente, nu puteți rata muzeul hârtiei. Construit pe râul Charente, muzeul ocupă fosta fabrică de hârtie Lacroix. Aici se producea hârtie de țigări care era exportată în Orientul Mijlociu și în Egipt.

Fabricarea hârtiei este o tradiție veche în Angoulême, care datează din secolul al XVI-lea. Prima moară de hârtie din Charente a fost construită în 1516 la Negremus. Treptat, morile folosite pentru grâu au fost remodelate pentru fabricarea hârtiei.

De asemenea, au fost construite noi mori pentru a dezvolta această activitate din ce în ce mai prosperă. Datorită solului său calcaros și a apei pure, Angoulême a devenit sediul fabricilor de hârtie.

Muzeul hârtiei prezintă istoria industriei hârtiei și secretele de fabricație ale acesteia.

Muzeul Benzii Desenate

Într-un stil hotărât mai modern, muzeul benzilor desenate vă întâmpină pe tot parcursul anului. Dacă sunteți un fan al animației, acesta este un loc pe care trebuie să-l vizitați dacă veniți în Charente.

Colecțiile muzeului se întind pe o suprafață de aproape 1.300 de metri pătrați. Veți găsi plăci originale, numeroase desene și, bineînțeles, obiecte derivate din acestea. Este una dintre cele mai mari colecții de benzi desenate din Europa.

Muzeul se supune unor reguli stricte de conservare a operelor pe hârtie și trebuie să își reînnoiască constant colecția. Plăcuțele originale nu pot fi expuse mai mult de trei luni la rând, așa că sunt păstrate în rezervă timp de trei ani după ce au fost expuse. Prin urmare, puteți veni în mod regulat și să descoperiți un nou muzeu la fiecare vizită.

De asemenea, sunt organizate mai multe evenimente pentru a varia plăcerile: expoziții temporare, conferințe, ateliere de meditație etc.

3. Catedrala Sfântul Petru

Catedrala Sfântul Petru din Angoulême

Credit foto: Shutterstock – jorisvo

Catalogată ca monument istoric, Catedrala Sfântul Petru este o capodoperă a arhitecturii romanice. Fațada este piesa centrală a catedralei. Sculptura sa este deosebit de elaborată, cu statui și basoreliefuri. Întreaga clădire datează din secolul al XII-lea.

În plus, unele reprezentări au fost adăugate în secolul al XIX-lea, în timpul restaurării. Acesta este cazul, de exemplu, al Sfântului Martin și al Sfântului Gheorghe. Fațada are trei teme: Înălțarea lui Hristos, Judecata de Apoi și Rusaliile.

În partea de sus, capitelul înfățișează diferite scene de muncă la câmp, așa-numitele “Anotimpuri”. Cele patru scene se referă la primăvară, vară, toamnă și iarnă.

În interiorul catedralei vă așteaptă o atmosferă unică. Tonurile de albastru și auriu difuzează o multitudine de nuanțe de lumină.

Continuați-vă vizita și descoperiți comoara Catedralei Sfântul Petru. Aceasta este dezvăluită în trei încăperi: Lapidarul, Angajamentul și Minunatul. Veți descoperi o importantă colecție de obiecte religioase.

4. O degustare de coniac

Vizitați Charente : Pahar de coniac

Credit foto: Shutterstock – Vania Zhukevych

Este pur și simplu de neconceput să vizitezi Charente fără să faci o degustare de coniac. Departamentul oferă o multitudine de ateliere de degustare.

Pentru a vă cufunda pe deplin în atmosfera acestui alcool tipic francez, sunteți instalat într-o reședință fermecătoare.

Introducerea în cognac se face cu un instructor experimentat care explică toate tehnicile de degustare. Obiectivul este de a lucra asupra simțurilor gustului și mirosului prin teorie și practică.

Atmosfera este prietenoasă și caldă, astfel încât să vă puteți bucura de descoperirea sau redescoperirea coniacului Charente.

Pentru o degustare de coniac în cadrul departamentului, există o multitudine de opțiuni. Mari case de coniac sau mici producători, există multe în regiune.

5. O plimbare pe turul Charente

Vizitați Charente : Turul Charente

Credit foto: Facebook -Tour Charente VTT

Ce să faci în Charente pentru a descoperi natura? O plimbare pe Tour de Charente este o ocazie excelentă de a descoperi întregul departament. În total, există 450 de kilometri de trasee semnalizate. Aceste trasee vă permit să vizitați 350 de comune, adică aproape toate orașele din departament (397).

Mai multe puncte de informare indică punctele de vedere care urmează să fie descoperite și nivelul de dificultate. Și, bineînțeles, există zone de picnic de-a lungul drumului, astfel încât să vă puteți reîncărca bateriile pe drum.

Există mai multe trasee accesibile atât pentru mersul pe jos, cât și pentru mersul cu bicicleta. Cele mai importante sunt următoarele:

  • La Galope chopine : între Barbezieux și Chantillac sunt 22 de kilometri de mers pe jos.
  • La Coulée d’Oc : în estul departamentului, acest traseu face legătura între Mornac și Souffrignac.
  • Val de Nouère : Acest traseu se desfășoară de-a lungul vechii căi ferate “le petit Rouillat” și leagă Rouillac de Hiersac prin râul Charente.

6. Podgoriile din Jarnac

Podgoriile Jarnac

Credit foto: Shutterstock – Richard Semik

Situat între Angoulême și Cognac, Jarnac are un patrimoniu istoric și viticol incontestabil.
Din punct de vedere istoric, coniacul a permis dezvoltarea orașului. Acesta este situat pe traseul fluvial pe care mărfurile obișnuiau să tranziteze pentru a ajunge la ocean. Poziția sa strategică avea să-i schimbe istoria începând cu secolul al XVIII-lea.

De la această dată, primii negustori de coniac au transformat radical orașul cu vilele lor de piatră albă, punctele de comerț și pivnițele de depozitare.

În jurul orașului Jarnac, mai multe podgorii produc Charentais și Pineau de Charente. În timpul vizitei dumneavoastră în Charente, nu ezitați să vă opriți în acest oraș fermecător pentru a descoperi podgoriile sale.

7. Peșterile din Queroy

Vizitați Charente : Peșterile Queroy

Credit foto: Wikipedia – LaMaWieze

Peșterile din Quéroy sunt peșteri naturale care datează de câteva milioane de ani. Acestea au fost sculptate în calcar de râul Touvre, care curge pe sub ele. În timpul călătoriei, explorați 1.200 de metri de galerii cu aproximativ 30 de camere. Veți vedea concrețiuni de calcar, draperii, stalactite și stalagmite.

Deși sunt foarte vechi, peșterile au fost descoperite întâmplător în 1892 de către o plimbătoare și câinele ei. De îndată ce au fost descoperite, peșterile au fost exploatate imediat de Norbert Casteret.

Peșterile au fost folosite și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca adăpost pentru rezistență. Începând cu anii 1960, acestea au fost complet reamenajate pentru uz turistic.

Când vizitați Charente și peșterile sale, nu uitați să vă luați haine călduroase, deoarece în subteran poate fi foarte frig. Temperatura este de obicei între 8 și 12 grade.

8. Teatrul galo-roman din Les Bouchauds

Teatrul gallo-roman Bouchauds

Credit foto: Flickr – patrick janicek

Ce să faci în Charente pentru a-i descoperi istoria? De ce să nu vizitați teatrul galo-roman Les Bouchauds, situat în Saint-Cybardeaux? Acest site vă duce înapoi în perioada augustană.

Veți descoperi ruine gallo-romane autentice și o zonă de interpretare. Teatrul este găzduit într-o veche fermă construită în 1846. În interior, desene, machete și videoclipuri vă ajută să înțelegeți secretele sitului arheologic.

Teatrul și ruinele stau mărturie a transformării Galiei în timpul romanizării. Apariția creștinismului începând cu secolul al IV-lea a lăsat, din păcate, aceste clădiri păgâne abandonate.

Treptat, natura a recucerit situl Les Bouchauds. Abia în secolul al XIX-lea, rămășițele teatrului au fost excavate de Jean Gontier. Iar în 1970, săpăturile au dus la descoperirea sanctuarului uitat.

9. Biserica Saint-Jacques din Aubeterre-sur-Dronne

Biserica Saint-Jacques din Aubeterre-sur-Dronne

Credit foto: Shutterstock – Elena Dijour

Dacă vizitați Charente, nu puteți rata biserica Saint-Jacques din Aubeterre-sur-Dronne.

Construită în 1171, biserica a fost distrusă de extremiștii protestanți în 1562. Clădirea a fost reconstruită abia la începutul secolului al XVIII-lea. Chiar și astăzi, se efectuează în mod regulat lucrări de restaurare pentru a readuce biserica Saint-Jacques d’Aubeterre-sur-Dronne la gloria de odinioară. Portalul său a fost clasificat ca monument istoric în 1862.

Biserica este un amestec ingenios de artă romană cu influențe romane, mozarabe, carolingiene, celtice și bizantine.

Dacă vă aflați în pelerinaj la Santiago de Compostela, biserica este una dintre opririle pelerinilor.

10. Specialități culinare

Visit Charente : Chabichou

Credit foto: Shutterstock – STUDIO GRAND WEB

După ce ați degustat vinurile și coniacurile din regiune, faceți-vă timp să mâncați. Regiunea Charente oferă o gamă largă de specialități culinare, fiecare mai delicioasă decât cealaltă. În primul rând, începeți cu felul principal, cu un delicios Chapon de Barbezieux, care are o carne fină și moale.

Treceți apoi la brânză, unde aveți de unde alege: taupinière, taupinette, carrément charentais, chabichou sau mothais sur feuille. În cele din urmă, pentru desert, încercați nucă charentza și inima sa de cremă de unt cu praline.

Angoulême, inima și prefectura regiunii Charente, este unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitați. Pentru a ajunge acolo, aveți de ales:

  • Cu trenul: linia TGV deservește orașele Bordeaux, Paris, Lille și Strasbourg.
  • Cu mașina: Angoulême se află la 4 ore și 30 de minute de Paris, la 1 oră și 30 de minute de Bordeaux și la 7 ore de Marsilia.
  • Cu avionul: Aeroportul La Rochelle – Ile de Ré este cel mai apropiat de Charente. Rutele aeriene către La Rochelle includ Paris, Lyon, Ajaccio, Nisa, Marsilia, Londra (Stansted, Gatwick), Geneva, Bruxelles-Charleroi…
TravelMax.ro