Top 10 lucruri de făcut în Besançon

V-ați gândit vreodată la un weekend în capitala Comtois? Vizitarea orașului Besançon, patrimoniul său și obiectivele sale obligatorii vă vor surprinde.

Vii să petreci un weekend în Besançon? Veți avea nevoie doar de câteva zile pentru a fi cucerit de oraș. Să vizitezi Besançon înseamnă să beneficiezi de un concentrat de surprize. Este evident că primul oraș verde al Franței nu lasă indiferenți.

În ciuda cetății sale, a orașului vechi și a numeroaselor muzee, Besançon nu este un loc foarte turistic. Dar acest lucru nu îi împiedică pe cei care se plimbă pe malul Doubs să fie fermecați de frumusețea orașului. Etichetat ca “Ville d’Art et d’Histoire” (Oraș de artă și istorie) și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, Besançon are un bogat patrimoniu arhitectural care are peste 2.000 de ani de istorie și oferă numeroase locuri de interes. De aceea, Generation Voyage vă oferă ocazia de a vizita Besançon fără a pierde niciunul dintre punctele sale de atracție.

1. Cetatea din Besançon

Cetatea Besançon

Credit foto: Shutterstock – Pecold

Pentru a vizita Besançon este uneori nevoie să faci un pas în sus. Într-adevăr, este imposibil să nu vizitați Citadela din Besançon, care domină orașul. Acest sit este o capodoperă construită în urmă cu mai bine de trei secole de Vauban. Impresionantă și maiestuoasă, cetatea este acum un obiectiv obligatoriu de vizitat atunci când vizitați Besançon.

Considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din Franța, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Zidurile sale au o lungime de aproape 600 de metri, o lățime de 5 metri și o înălțime de aproximativ 20 de metri. Acestea oferă priveliști unice ale orașului și ale cadrului natural excepțional care îl înconjoară. Cetatea este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale orașului, primind peste 250.000 de vizitatori în fiecare an.

2. Orașul vechi din Besançon

În vizită la Besançon: centrul orașului

Credit foto: Shutterstock – Leonid Andronov

Dominat de cetate, orașul vechi din Besançon este un loc minunat pentru o plimbare. Pe străzile sale pietonale înguste, descoperiți bogatul său patrimoniu arhitectural. Pentru a face acest lucru, biroul de turism vă oferă posibilitatea de a vizita Besançon cu ajutorul a trei trasee semnalizate.

Bine ați venit în inima buclei! La Boucle este numele dat centrului istoric al orașului Besançon. Într-adevăr, orașul vechi s-a dezvoltat într-un meandru al râului Doubs, a cărui formă este cea a unei bucle. Acest sit original este cea mai turistică zonă a orașului, mai ales că aici se află Cetatea.

Majoritatea magazinelor și serviciilor din oraș se găsesc aici. Acest cartier are, de asemenea, cel mai bogat și mai complet patrimoniu arhitectural din oraș. Într-adevăr, veți găsi o sută de clădiri remarcabile, zeci de statui, precum și câteva poduri, piețe și străzi excepționale.

Pe malurile Doubs-ului

Doubs este râul care înconjoară orașul. Așadar, o plimbare de-a lungul malurilor sale este un mod superb de a vizita Besançon. Cu aproape 5 km de parcurs, puteți alege să mergeți pe jos, cu bicicleta sau chiar să faceți o plimbare cu barca!

Pe parcursul acestei plimbări urbane punctate de elemente de patrimoniu, natura este omniprezentă! Într-adevăr, de-a lungul râului Doubs au fost amenajate zone verzi frumoase. Veniți pe malul Doubs, respirați aer curat și faceți un picnic cu familia, partenerul sau prietenii.

Cartierul Battant

Cartierul Battant este alcătuit dintr-un patrimoniu bogat și numeroase vestigii, un loc de vizitat dacă doriți să vizitați Besançon. Plin de comori ascunse, acest loc este atât cald, cât și atemporal. Acesta este organizat în jurul bisericii Madeleine și a turnurilor sale impunătoare.

În partea de sus a acestui cartier în pantă, veți găsi Fort Griffon. Oferă o panoramă extraordinară asupra orașului Besançon, a clopotnițelor sale, a cetății și a dealurilor din jur. Nu uitați să admirați faimosul Pont Battant, clădirea cheie a cartierului și a orașului!

3. Catedrala Saint-Jean

Catedrala Sfântul Ioan

Credit foto: Shutterstock – EBASCOL

Construită în secolul al III-lea, Catedrala Sfântul Ioan a fost supusă la numeroase renovări. Ca urmare, îmbină mai multe stiluri. Pe lângă faptul că este una dintre puținele din Franța care are două coruri opuse, amestecă părți romanice cu altele gotice sau baroce. Întregul ansamblu formează o unitate incredibilă, pe care o puteți vizita chiar și cu ajutorul unui ghid.

Ceasul astronomic al Catedralei Sfântul Ioan

Ceasul astronomic al Catedralei Saint-Jean a fost construit în secolul al XIX-lea. Considerată o capodoperă a genului său, este un obiectiv obligatoriu de vizitat atunci când vizitați Besançon. În fiecare zi, este înfășurat manual. Și, în timp ce se rotește, acționează și cele cinci cadrane ale Catedralei Saint-Jean.

Intrați în această lume a sunetului și a viziunii. Aici, perfecțiunea mecanică se îmbină cu un decor poetic. Pentru a descoperi toate secretele acestei capodopere, un tur ghidat vă va permite să vă plimbați în jurul ceasului și să observați o mare parte din mecanismul său intern.

4. Muzeele din Besançon

Vizitați Besançon : muzeu

Credit foto: Shutterstock – Pierre Jean Durieu

A vizita Besançon înseamnă, de asemenea, a-i descoperi cultura. Pentru aceasta, veți avea de unde alege! Besançon are colecții bogate și diversificate. Astfel, cultura sa se regăsește în diversele sale muzee, dintre care iată o mostră:

Muzeul de Arte Frumoase și Arheologie

Muzeul de Arte Frumoase și Arheologie se află în inima orașului și este unul dintre cele mai neobișnuite muzee din Franța. A fost creat în 1694, cu aproape un secol înaintea Luvrului, fiind unul dintre cele mai vechi muzee publice din Franța. În plus, datorită arhitecturii sale unice, muzeul a primit eticheta “Musée de France”.

Muzeul Timpului

Muzeul Timpului din Besançon este găzduit de unul dintre cele mai frumoase palate din oraș, Palais Granvelle. Este un prestigios palat renascentist. Site-ul conferă muzeului o și mai mare importanță.

Numele original al muzeului nu este nesemnificativ. Într-adevăr, Muzeul timpului din Besançon reconstituie istoria orașului și marile momente ale orologeriei din Besançon. Veți fi martorii unui dialog între măsurarea timpului și istoria orașului. Muzeul timpului vă permite să aflați multe despre oraș, motiv pentru care este una dintre cele mai bune modalități de a vizita Besançon.

Casa lui Victor Hugo

În această casă, situată în inima centrului istoric al orașului Besançon, s-a născut celebrul scriitor francez Victor Hugo. Nici muzeu, nici loc de amintire, casa în care s-a născut Victor Hugo prezintă toate luptele acestui om dedicat.

Poet, dramaturg, romancier, dar și om politic, Victor Hugo a păstrat legături puternice cu orașul său natal. Într-o scenografie contemporană, acesta este probabil locul în care veți afla cel mai mult despre viața omului.

5. Parcurile și grădinile din Besançon

Vizitați Besançon : prezentare: parc

Credit foto: Flickr – Anaelle Martignoni

Cu aproape 200 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, Besançon este primul oraș verde din Franța! De fapt, aproape o treime din oraș este verde. Verdele este peste tot și poate fi văzut în toate nuanțele, chiar și în inima orașului. Prin urmare, vizitarea orașului Besançon înseamnă descoperirea parcurilor și grădinilor sale.

Pădurea Chailluz

La periferia orașului, pădurea Chailluz vă permite să evadați pentru o vreme. Acest loc de joacă se întinde pe mai mult de 1.780 de hectare. Astfel, puteți admira atât mistreți, cât și cerbi sau căprioare. Există, de asemenea, numeroase trasee de mers pe jos și zone de picnic.

Parcul Micaud

Situat de-a lungul râului Doubs, parcul (sau promenada) Micaud oferă farmecul unui parc în stil englezesc. Plimbați-vă de-a lungul diferitelor alei ale acestei grădini publice, admirând lalelele, paulowniile, magnoliile și sophoras care punctează plimbarea. Priviți în sus și vă veți bucura de o priveliște splendidă a Cetății. Acest parc este un loc minunat pentru a vă reîncărca bateriile și pentru a petrece timp cu copiii!

Parc de la Gare-d’Eau

Gare-d’Eau este, de fapt, un fost port de marfă.
În timp ce în trecut era format din mlaștini, astăzi a fost amenajată o promenadă în stil francez. La doar o aruncătură de băț de centrul orașului, dar și pe malul râului Doubs, Gare-d’Eau formează un spațiu verde mare, unde cei mici și cei mari se pot distra sau odihni.

6. Ușa neagră

ușă neagră

Credit foto: Flickr – Jean-Michel PERRUCHE

Vizitarea orașului Besançon și a porții sale negre le poate da unora senzația că se plimbă pe Champs-Elysées din Paris. Într-adevăr, acest monument galo-roman de 16 metri înălțime este, într-un fel, Arcul de Triumf din Besançon.

Construită în secolul al II-lea, această clădire a fost grav avariată. Dar, datorită unor lucrări de restaurare îndelungate și meticuloase, este acum unul dintre cele mai frumoase monumente din Besançon. Cunoscută pentru decorul său bogat sculptat, iar coloanele sale sunt împodobite cu motive vegetale, nu ratați să mergeți să aruncați o privire!

7. Quai Vauban

Vizitați Besançon : Quai Vauban

Credit foto: Shutterstock – Leonid Andronov

De-a lungul malului stâng al râului Doubs, se află Quai Vauban. Această arteră pietonală, amenajată la sfârșitul secolului al XVII-lea, se întinde pe o distanță de 600 de metri într-un decor de case cu arcade. Deși Quai Vauban a avut inițial o poziție strategică, astăzi a devenit un ansamblu arhitectural clasic și omogen.

Opriți-vă pentru o clipă pentru a observa aceste case foarte speciale care strălucesc în apa Doubs-ului. Din direcția opusă, de pe podul Battant, puteți admira cel mai bine acest bastion armonios cu fațadele sale de piatră.

8. Specialitățile culinare din Besançon

Brânză

Credit foto: Flickr – Gonzalo Hernández Araujo

Capitala Comtoisului este un ținut gastronomic. De aceea, degustarea specialităților locale este, de asemenea, un mod de a vizita Besançon. Plin de savoir-vivre, orașul este plin de specialități locale, iar gastronomia sa are o reputație care depășește granițele Comtoisului.

Între Comté, Mont d’Or, Morbier și Cancoillotte, orașul este renumit pentru prestigioasele sale brânzeturi AOC. Dar gastronomia din Besançon nu se limitează la produsele lactate! Pasta de gutui, cârnații Morteau, păstrăvul în vin galben și escalopul de vițel comtoise contribuie, de asemenea, la reputația orașului.

9. Salina regală de la Arc-et-Senans

Vizitați Besançon și împrejurimile sale : Salina regală din Arc-et-Senans

Credit foto: Shutterstock – LI SEN

Dacă ați venit să vizitați Besançon și împrejurimile sale, nu uitați să vă opriți la Salina Regală din Arc-et-Senans! Datând din secolul al XVIII-lea, această fostă fabrică de sare este acum inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și este o mărturie a arhitecturii industriale dedicate exploatării sării.

10. Castelul de Joux

Château de Joux

Credit foto: Shutterstock – Pierre Jean Durieu

În cele din urmă, încheiați-vă sejurul în regiune cu o vizită la Château de Joux. Această cetate este situată în inima unui sit natural magnific. Château de Joux se întinde pe 2 hectare și arată evoluția arhitecturii militare. De asemenea, fostă închisoare de stat, a găzduit personalități ilustre precum Mirabeau și Toussaint Louverture.

Nu ducem lipsă de modalități de a vizita Besançon!

  • Cu trenulExistă două gări: gara Franche-Comté TGV se află la 15 minute de Besançon cu navetaiar gara Viotte se află în centrul orașului. Dacă alegeți TGV, veți avea nevoie doar de 2h de la Paris și Lyon, și 3h30 din Marsilia.
  • Dacă vii cu mașinaia Autostrada A36 și ieșiți la ieșirile Besançon Ouest, Centre sau Nord, în funcție de direcția în care doriți să mergeți.
  • În cele din urmă, este posibil să ajungeți și la Besançon cu avionul. Deși orașul nu dispune de un aeroport propriu, aeroportul Dole-Jura este foarte bine deservit și se află la La 50 km de oraș. Pentru a găsi zborul potrivit pentru dumneavoastră, utilizați un comparator de zbor !

Lasă un comentariu

TravelMax.ro