Tiandu Cheng, replica Parisului din China

Bine ați venit la Tiandu Cheng, în China! Vizitați un exemplar din Paris născut dintr-un vis care ne întreabă despre cultura chineză!

La 9.600 de kilometri de Franța, în inima Chinei, se remarcă clădirile Haussmann, fântânile de la Versailles și Turnul Eiffel! Pentru o clipă, am putea crede că ne aflăm cu adevărat la Paris, dar iluzia se risipește rapid. Magazinele și prăvăliile sunt înlocuite de școli și tarabe tipice. Turnuri gigantice de beton saturează orizontul, la fel ca și munții înalți din depărtare. Străzile sunt liniștite. Locuitorii, discreți, își văd de treburile lor. Ici și colo, puteți vedea chiar și câteva câmpuri tradiționale. Fermierii poartă încă hainele tradiționale din Zhejiang, în estul Chinei.

Nu mai există niciun dubiu: nu ne aflăm la Paris, ci la câțiva kilometri de Shanghai. Dar atunci, să fi fost totul doar un vis?

Fantoma Parisului de cealaltă parte a lumii: vis sau realitate?

tianduchang în china reproducere paris

Credit foto: Shutterstock / zhao jiankang

Aceasta este impresia și întrebarea pe care ți-o pui când ajungi în Tiandu Cheng. La urma urmei, această suburbie haussmanniană s-a născut dintr-un vis al antreprenorului chinez Guangsha. La prima vedere, am putea crede că ne aflăm la Paris. La urma urmei, despre asta este vorba, nu-i așa? Clădirile Haussmann, dar și piața principală de pe Champs-Elysées și chiar o fântână din Grădina Luxemburgului! Pe măsură ce urcăm pe artera principală, observăm rapid detaliile care nu ne înșală: unde sunt indicatoarele sonore ale Orașului Luminii? Fluxul continuu de trecători, zgomotul mașinilor sau fluxul de turiști?

Tiandu Cheng este calm. Liniște, ca într-un vis.

Ajungem rapid la punctul culminant al orașului: grădina cu reproducerea Turnului Eiffel. Nu putem să nu remarcăm cât de mic este în comparație cu cel real. La urma urmei, este doar o treime din înălțimea Doamnei de Fier! În jurul său, cozile lungi pentru a ajunge la vârfurile sale sunt înlocuite de trecători care se plimbă liniștiți. Ici și colo putem vedea cupluri care fac fotografii de nuntă.

Desigur, nu am venit la Tiandu Cheng pentru a admira replici ale monumentelor naționale franceze. Evident, nu asta ne interesează aici! Nu, dacă am ales să descoperim Tiandu Cheng, este pentru această perspectivă atipică asupra lumii noastre cunoscute. Să mergi prin el este ca și cum ai merge printr-un vis cu ochii deschiși. De fapt, acest fals Paris este chiar un mic paradis pentru pasionații de fotografie. Fotografiile pe care le veți face aici vor fi cu siguranță unice și fantasmagorice.

Adevăratul suflet al lui Tiandu Cheng

taxi parizian tianducheng reproducerea Parisului în China

Credit foto: Shutterstock / zhao jiankang

Mergând pe străzile din Tiandu Cheng, înțelegem destul de repede ce îl face cu adevărat fermecător.

Pe de o parte, observăm străzile pariziene goale. Da, este atipică din multe puncte de vedere. Dar pentru ochii noștri obișnuiți cu tradiția franceză, ceea ce este cel mai frapant este viața de zi cu zi a localnicilor. Venind la fața locului, s-ar putea crede că Tiandu Cheng se adresează unei populații bogate. Cu toate acestea, locuitorii sunt de condiție modestă. Plimbarea prin oraș este o scufundare intrigantă în inima vieții chinezești. Singura diferență față de un alt orășel de la țară este că se desfășoară într-un cadru care ne este familiar: Paris.

Astfel, putem vedea copii alergând, râzând și certându-se pe strada principală. Parcuri și magazine tradiționale ne înconjoară. Poluarea provocată de taxiuri și scutere este înlocuită de mirosurile delicioase ale restaurantelor și câmpurilor din jur. Pentru o scurtă clipă, putem aprecia dulceața vieții în Tiandu Cheng.

Dar o întrebare ne frământă. De ce să reproducem un Paris în cealaltă parte a lumii?

Tiandu Cheng, un oraș pentru a învăța mai multe despre cultura chineză?

tianducheng china bridge hangzhou

Credit foto: Shutterstock / xiaolin zhang

La început, este greu de înțeles de ce chinezii sunt atât de pasionați de copierea anumitor orașe și decoruri europene. Această modă a “duplicării”, un cuvânt care combină duplicarea și arhitectura, este într-adevăr foarte prezentă în Regatul Mijlociu. În acest fel, Tiandu Cheng ne permite să înțelegem un aspect al culturii chineze profunde.

În primul rând, găsim moștenirea confucianismului care încurajează elevul să imite maestrul. În timp ce presa occidentală a fost foarte critică față de această “copie palidă” a arhitecturii haussmanniene, ar trebui să ne simțim flatați de clădirile orașului. În China, oamenii văd această tendință de copiere nu ca pe o problemă, ci mai degrabă ca pe o calitate! Și, la urma urmei, nu am avut același reflex în societățile noastre? Unele dintre monumentele noastre frumos copiate sunt inspirate direct din Roma sau Grecia antică!

Dar, mai presus de toate, în ochii chinezilor, Franța este țara romantismului. Pentru tinerii căsătoriți, nimic nu este mai fermecător decât să pozeze în fața Turnului Eiffel sau în fața piscinei Apollo! Din păcate, pentru mulți chinezi, călătoria în Franța este mult prea scumpă. Deci, cuplurile vin la Tiandu Cheng pentru a se plimba și a se distra făcând fotografii.

Când ajungem la Tiandu Cheng, vedem doar o replică sau un vis sălbatic. Fotografiile sunt peste tot și la fel și comparațiile. Vizitatorii care nu sunt atenți vor vedea o copie palidă a Parisului. Pe de altă parte, călătorii cu mintea deschisă vor putea aprecia adevărata natură a orașului: un sincretism uimitor între arhitectura franceză și viața tradițională chineză, precum și o admirație ușor ticsită de visare.

Cum să mergeți să vedeți Parisul fantomatic din China?

Cum să mergem?

Pentru a descoperi acest alt Paris, va trebui să zburați până în China, la celălalt capăt al lumii. Acesta este, evident, cel mai practic și mai rapid mod de a ajunge în Orientul Îndepărtat! Partenerul nostru Ulysse vă poate ajuta să găsiți cele mai ieftine zboruri către Aeroportul Hangzhou.

Contrar a ceea ce ați putea crede, zborurile de la Paris spre China nu sunt rare, scumpe sau chiar lungi. De la aeroportul Charles de Gaulle, puteți ajunge cu ușurință la Hanghzou pentru mai puțin de 500 € și în aproximativ 15 ore.

De la Aeroportul Internațional Hangzhou Xiaoshan, puteți alege între :

  • Autobuze de transfer de la aeroport la centrul orașului pentru 20 de yuani de persoană;
  • Taxi pentru aproximativ 100 de yuani.

Rețineți că există și autobuze de transfer de la Aeroportul Pudong din Shanghai până în centrul orașului Hangzhou, la prețul de 110 yuani de persoană.

Deși Tiandu Cheng poate părea departe de centrul orașului, puteți ajunge cu ușurință la el cu linia de autobuz 535 de la stația de metrou Wulin Square. Există plecări cam la fiecare 30 de minute sau mai puțin. Apoi vă puteți distra făcând fotografii neobișnuite și originale!

Când?

Cele mai bune perioade pentru a vizita Tiandu Cheng și regiunea sunt cu siguranță primăvara și toamna.

  • Primăvara durează din martie până în mai. Este un anotimp bun pentru a vedea piersicii înfloriți.
  • Toamna durează din octombrie până în noiembrie. Vremea este în general bună, nu prea caldă și nici prea umedă. Acest anotimp este în general considerat a fi cel mai bun moment al anului pentru a descoperi Hangzhou!

Vara, termometrul crește, la fel ca și umiditatea. Precipitațiile sunt considerabile. Iarna, chiar dacă temperaturile nu scad sub zero grade, este totuși frig și umezeală.

Cât de mult?

Pentru a intra în parcul de la capătul bulevardului Haussmann, va trebui să plătiți 50 de yuani, adică aproximativ 6,50 euro.

Ce pot descoperi în împrejurimi

Marco Polo, care a trecut pe aici cu secole în urmă, a considerat Hangzhou ca fiind unul dintre cele mai mari și mai frumoase orașe din lume! După ce vă luptați cu dorul de casă cu o excursie la Tiandu Cheng, nu uitați să descoperiți minunile acestui oraș antic.

Strada Hefang

strada hefang china hangzhou

Credit foto: Shutterstock / Mihai-Bogdan Lazăr

Pentru a vă începe vizita în Hangzhou, vă puteți îndrepta direct spre strada Hefang. Aici veți găsi multe restaurante, standuri cu mâncare stradală, magazine și dulciuri tipice regiunii. Odată cu dezvoltarea turismului, tarabele și magazinele devin din ce în ce mai standardizate. Așa că vă recomandăm să vă pierdeți pe străzile perpendiculare. Sunt mult mai puțin aglomerate și mai autentice!

Lacul de Vest

hangzhou lac de vest

Fotografie: Shuttertsock / Din 4045

Acest lac a făcut celebru Hangzhou timp de secole. Este o vizită obligatorie! Pentru a o ocoli, nu putem decât să vă recomandăm să închiriați o bicicletă. Există mai multe rute. Acestea vă vor permite să treceți pe lângă cele mai extraordinare puncte de vedere și monumente! În ceea ce privește timpul, ar trebui să vă permiteți o jumătate de zi sau chiar o zi întreagă, dacă faceți un picnic pe drum.

Pagoda celor 6 armonii

pagoda celor 6 armonii din pădurea tropicală din China

Credit foto: Shutterstock / ilovehz

Cunoscută și sub numele de Pagoda Liuhe, această sublimă pagoda se află în vârful unui mic deal pe malul râului Qiantang. În timpul vizitei, veți urma o potecă presărată cu pagode miniaturale fermecătoare. Când ajungeți la Pagoda 6 Armonii, nu uitați să urcați în vârf pentru o priveliște panoramică incredibilă!

Hangzhou găzduiește multe alte locuri excepționale pe care le puteți vizita în timpul călătoriei dumneavoastră în China: Templul Lingyin, Peșterile Fei Lai Feng, Muzeul Mătăsii sau Muzeul Național al Ceaiului. Orașul este, de asemenea, punctul de plecare ideal pentru un tur al orașului Huangshan. Aflați la aproximativ 5 ore cu autobuzul de oraș, acești munți fantastici sunt incluși în Patrimoniul Mondial UNESCO!

tianduchang china reproducerea de monumente Paris scări

Credit foto: Shutterstock / Dasha Muller

hangzhou lac china

Credit foto: Shutterstock / THINK A

Lasă un comentariu

TravelMax.ro