Sicilia cu autocaravana: sfaturi, zone, itinerarii

Plănuiți o excursie pentru a vizita Sicilia cu o rulotă sau o furgonetă? Dormitul în apropierea plajelor, a locurilor de vizitat, vă permite să experimentați libertatea unei călătorii cu mașina. Nu este nevoie să rezervați un hotel sau un camping în fiecare noapte și, mai presus de toate, vă puteți bucura de o noapte aproape sub stele. Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană. Situată între regiunea italiană Calabria și Tunisia, Sicilia – 25.708 km² – este cunoscută pentru numeroasele sale atuuri. Printre acestea se numără plajele, satele pescărești, Etna și vulcanii, munții, patrimoniul culinar, istoric și cultural. Insula este una dintre cele mai atractive destinații turistice din Europa. În ciuda ideilor preconcepute, Sicilia are mult mai multe de oferit decât reputația sa de insulă mafiotă condusă de Cosa Nostra.

Vizitați Sicilia cu rulota? Urmăriți ghidul nostru pentru a vă pregăti călătoria și pentru a afla totul despre Sicilia: itinerarii, reguli de conducere, reguli de circulație și cel mai bun moment pentru a vizita insula!

Itinerarii în Sicilia cu rulota

Camping auto în Catania, Sicilia

Credit foto: Shutterstock – leonori

Venind din Franța, să ajungi în Sicilia cu o rulotă înseamnă să traversezi întreaga cizmă italiană și să iei un feribot de la Villa San Giovanni până în portul Messina. Aceasta reprezintă o călătorie de 1.350 de kilometri (începând de lângă granița italiană, din Menton) doar pentru a ajunge în Sicilia. Din acest motiv, cel mai bine este să vă închiriați rulota sau furgoneta la fața locului.

Apoi, fie că mergeți pe insulă pentru 3, 5, 7 sau 15 zile sau o lună, va trebui să vă stabiliți un itinerar coerent și rezonabil. Insula este comparabilă, ca mărime, cu fosta regiune franceză Auvergne sau Poitou-Charentes. Este mai bine să vă limitați la o singură parte a insulei pentru sejururi scurte. În august 2018, am ales să vizităm Sicilia într-o furgonetă transformată. Făcusem greșeala de a vrea să ocolim insula. Ca urmare, am petrecut prea mult timp pe drumuri și am ratat unele dintre locurile de vizitat. Prin urmare, durata șederii dvs. va determina dacă veți vizita estul Siciliei, vestul, coasta de nord sau “Sicilia africană” din sud.

Alegeți dinteren în Palermo dacă doriți să vizitați Sicilia cu rulota prin Trapani, Insulele Egadiene, Parcul Madonie, rezervația naturală Zingaro și Marsala. Dacă doriți să faceți drumeții pe pantele muntelui Etna, să vedeți ruinele din Taormina, să vizitați Siracuza și Catania, orientați-vă spre aeroportul din Catania. Iată câteva idei de posibile itinerarii în Sicilia:

 • Sicilia de Est Catania, Acireale, Etna, Taormina, Isola Bella, Siracuza și insula Ortigia, Noto, Ragusa, Modica, rezervația naturală Cavagrande (Cava Grande del Cassibile), rezervația naturală Oasi Faunistica di Vendicari,
 • Sicilia de Vest și de Nord Parcul Nebrodi, Capo d’Orlando, Cefalù, parcul Madonie, Palermo, San Vito lo Capo și rezervația naturală Zingaro, Trapani, Insulele Egadiene (Levanzo, Marettimo, Favignana), Marsala,
 • Sudul, “Sicilia africană Sciacca, ruinele din Selinunte, Scala dei Turchi, Valea Templelor din Agrigento.

Aceste etape sunt, desigur, doar orientative și nu exhaustive. În mod logic, acestea trebuie să fie modulate în funcție de perioada anului (belșug și căldură) și în funcție de dorințe.

Să conduci în Sicilia cu o rulotă: reguli de circulație pe care trebuie să le știi

San Vito Lo Capo, Palermo, Sicilia

Credit foto: Shutterstock – jackbolla

Deci acum vrei să conduci în Sicilia? A fi la volanul unui vehicul este un adevărat sport! Sicilienii iubesc viteza, riscul, claxonul și condusul “la viteză maximă”. Aici, ai crede că regulile de circulație există doar în cărți. Cine are dreptul de trecere? Ea aparține celui care îndrăznește să o ia. Nu este nevoie să oprești la stop sau la semaforul roșu: dacă nu este nicio mașină, trebuie doar să claxonezi și să mergi mai departe! Conducerea în Sicilia este sportivă și confuză, mai ales în prima zi. Așadar, fiți foarte atenți atunci când vizitați Sicilia cu o rulotă. Departe de a dori să vă sperie, rata accidentelor nu este mai mare în Italia decât în Franța. Șofatul poate părea haotic, dar, în mod paradoxal, șoferii sunt la fel de atenți.

În principiu, pentru a vizita Sicilia cu o rulotă sau o furgonetă, trebuie să aveți anumite condiții echipamente și documente :

 • Permisul de conducere,
 • Asigurarea de răspundere civilă,
 • Certificatul de înregistrare,
 • O vestă reflectorizantă,
 • Un triunghi de avertizare,
 • O trusă de prim ajutor,

La fel ca în Franța, se circulă pe banda din dreapta, iar depășirile se fac pe banda din stânga. În practică, sicilienii depășesc ori de câte ori este posibil, chiar și pe dreapta. Farurile de întâlnire trebuie să fie aprinse pe autostrăzi și pe drumurile cu două benzi. Și, în mod normal, claxonul este interzis în zonele construite (dar în practică este o regulă generală). A conduce în Sicilia presupune uneori să conduci pe drumuri pe dealuri, pe malul apei, în mijlocul munților, în mijlocul unui peisaj pur și simplu sublim. Dar drumurile nu sunt întotdeauna în stare bună. Gropile sunt legionare, iar drumurile pot fi concave sau convexe, accidentate sau recent reasfaltate.

Atenție la ZTL, la zonă cu trafic limitat în centrele orașelor: acestea sunt restricții marcate cu un cerc roșu pe fond alb. Aceste semne nu trebuie să fie trecute între orele 8.00 și 20.00, deoarece o cameră de luat vederi scanează numărul de înmatriculare. În schimbul fotografiei, veți primi o amendă cumulată de 100 de euro pentru fiecare încălcare…

Limitele de viteză și conținutul de alcool în sânge

 • În zonele construite : 50 km/h,
 • În afara zonei urbane : 90 km/h,
 • Drumuri divizate : 110 km/h,
 • Autostrăzi : 130 km/h.

Nivelul maxim legal de alcool în sânge este similar cu cel din Franța: 0,5 g/l.

În plus, te obișnuiești foarte repede cu șofatul sicilian: este doar o lovitură în brațe!

În afară de Feriți-vă de escrocheriile legate de închirierea de mașini. Nu vă recomandăm să folosiți agențiile locale, deoarece escrocheriile sunt recurente (noi am avut parte de ele cu compania Sicily By Car). O suprataxă poate fi solicitată în ziua ridicării cheilor, care ar fi legată de plata asigurării suplimentare pe cardul bancar. De ce se întâmplă acest lucru? Companiile de închiriere susțin că acest lucru se datorează faptului că clientul are un card de debit, nu un card de credit. Acesta este un argument destul de șubred, la limită cu frauda, dar care îi surprinde pe mulți turiști!

Taxe de autostradă în Sicilia: ce tarif pentru categoria dvs. de rulote?

În Sicilia există autostrăzi cu taxă, cu două autostrăzi cu taxă. Toate celelalte autostrăzi de pe insulă sunt gratuite. Spre deosebire de Franța, autostrăzile italiene sunt marcate cu semne verzi. În Sicilia, autostrăzile sunt A19, care leagă Messina de Palermo, și A18, care leagă Messina de Catania și Rosolini (la sud de Siracuza).

Cât costă să vizitați Sicilia cu autocarul folosind autostrăzile?

Atunci când vizitați Sicilia cu rulota, veți fi supus la tariful clasei 2 iar tariful va fi, prin urmare, ușor mai mare decât cel pentru autoturisme. În toate cazurile, principiul este același ca în Franța: la intrare se ridică un bilet, iar plata se face la terminalul de ieșire în funcție de distanța parcursă. Cele două autostrăzi cu taxă sunt gestionate de ANAS și CAS.

Parcuri pentru rulote în Sicilia: unde să parcați?

Turiști pe Etna

Credit foto: Shutterstock – vvoe

Iată o informație care vă va liniști: am fost surprinși de cât de ușor se poate parca oriunde în Sicilia. Există o mulțime de parcări gratuite în jurul plajelor, chiar și în orașe. Astfel, este ușor de evitat persoanele care își arogă dreptul de a privatiza o parcare gratuită… În Sicilia, există multe parcări gratuite care, de fapt, sunt cu plată. În Sicilia, există multe parcări gratuite care, de fapt, sunt cu plată, deoarece la intrare se află adesea un paznic care le spune șoferilor unde să parcheze în schimbul a 1 sau 2 euro.

Campingul sălbatic este, teoretic, interzis în Italia. Dar dacă nu există niciun indicator care să indice vreo interdicție sau taxă, este posibilă parcarea. În Sicilia există multe zone de service pentru rulote. Dacă doriți să încercați să dormiți în sălbăticie, consultați aplicația mobilă Park4night. Este un instrument de partajare a locurilor de parcare cu alți călători și enumeră campinguri și zone de servicii, precum și parcări gratuite și locuri în mediul rural. Ca să poți dormi liniștit, în siguranță față de patrulele de poliție!

Doriți să descoperiți Sicilia cu rulota sau cu furgoneta dumneavoastră, de exemplu? Acum este ușor să închiriați o rulotă în Franța. Cum puteți face acest lucru? Prin utilizarea platformelor care îi pun pe chiriași în legătură cu proprietarii privați de rulote, cum ar fi Yescapa de exemplu.

Cum funcționează?

 • Primul pas este de a alegeți rulota în orașul dumneavoastră (De exemplu Bordeaux Nantes, Toulouse Paris, Montpellier sau din nou Marsilia).
 • Vă rugăm să acordați atenție alegeți kilometraj nelimitat, à verificați numărul de paturi și dacă este posibilă călătoria în străinătate.
 • Fă-ți cerere de închiriere online și comunicați proprietarului informațiile despre călătorie (date, opțiuni de închiriere, kilometraj etc.).
 • Dacă cererea dvs. este acceptată și după efectuarea plății, veți avea acces la datele de contact ale proprietarului pentru a aranja un prima întâlnire.
 • În ziua evenimentului, prezentați permisul de conducere și plătiți taxa de înmatriculare. depozit.
 • A situația actuală și se semnează un contract de închiriere de către ambele părți. Când vă întoarceți, după ce ați condus în jurul Siciliei, semnați inventarul de returnare și gata!
Vedere din Taormina la apus

Credit foto: Shutterstock – vvoe

Dacă zburați spre Sicilia, trebuie să știți că acolo puteți închiria o rulotă. Cu toate acestea, este recomandabil să folosiți platformele online și să vă rezervați rulota înainte de a pleca. Acest lucru vă va permite să dispuneți de vehiculul pe care îl doriți pentru a vizita Sicilia într-o dubă.

Pe acest tip de site, închirierea este foarte simplă. Introduceți datele de călătorie și orașul în care doriți să închiriați rulota. Căutați-le pe cele oferite în funcție de numărul de locuri, de preț și de tipul de vehicul. Apoi faceți o cerere și plătiți online dacă este acceptată. Veți primi un e-mail de confirmare și asta este tot! Tot ce trebuie să faci este să o iei și să vizitezi lacurile italiene într-o rulotă sau o rulota!

Vizitați Scala dei Turchi în Sicilia

Credit foto: Shutterstock – Marius Dobilas

Spre deosebire de Sardinia, Sicilia este destul de departe de Franța, deoarece insula este situată chiar în sudul cizmei italiene. Prin urmare, există o singură rută directă între Toulon și Trapani, asigurată de compania Corsica Ferries. Acesta din urmă operează această rută de două ori pe săptămână, de obicei lunea și miercurea. Tariful pentru doi adulți și o rulotă, cu posibilitatea de a campa la bord, evitând astfel necesitatea de a rezerva o cabină, este de puțin mai puțin de 400€ dus-întors.

Pentru ceilalți și pentru cei care au timp, se poate ajunge în Sicilia pe șosea, traversând minunata zonă rurală italiană. Cu toate acestea, pe lângă lungimea și oboseala acumulată, costul este mai mare, chiar dacă plecați din Nisa, foarte aproape de granița cu Italia.

Există o serie de zone de campare în apropierea drumurilor principale. Cu toate acestea, unele dintre drumuri pot fi pe cât de minunate, pe atât de dificile, în special în jurul orașului Napoli și Amalfi. Dacă doriți cu adevărat să traversați Italia, vă recomandăm să luați un feribot spre sau dinspre insulă.

În sfârșit, este posibil să se ia un feribot din Italia. Călătorii au de unde alege între porturi (Napoli, Civitavecchia, Savona, Genova etc.), companii și prețuri. Pe de altă parte, pe de altă parte, pe un buget, va fi mai scump decât din Toulon pentru că nu este inclusă camparea la bord.

Când este cel mai bun moment pentru a călători cu rulota în Sicilia?

Când este cel mai bun moment pentru a vizita Sicilia cu rulota? Ei bine, pe tot parcursul anului. Cu o climă mediteraneană, Sicilia se bucură de ierni blânde și umede și veri calde și uscate. Atenție, căldura poate fi sufocantă între iulie și august: mercurul poate depăși 45°C în timpul valurilor de căldură.

Dar insula este marcată de un relief semnificativ. Prin urmare, există o mare varietate de climă. Iarna, înghețurile sunt frecvente la altitudini mari, în timp ce pe coastă se pot înregistra temperaturi de 15°C. Căldura este accentuată vara de sirocco, un vânt de sud-sud-est care suflă dinspre Africa asupra Siciliei.

Se acordă un avantaj celor care primăvara și toamna devreme Numărul turiștilor este mai mic, iar temperaturile sunt foarte blânde. Cele mai bune luni pentru a vizita Sicilia cu rulota sunt, prin urmare, aprilie, mai, iunie, septembrie și octombrie. În iulie și august, insula este supraaglomerată și uneori sufocantă. În ciuda turismului de masă, sicilienii înșiși pot fi neplăcuți, iar prețurile pot crește. Prin urmare, vara nu este cea mai bună perioadă pentru a vizita Sicilia cu o rulotă sau o furgonetă.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro