Roadtrip pe Route Napoléon: opriri obligatorii

Doriți să descoperiți unul dintre cele mai mitice trasee din istoria Franței? Iată care sunt etapele esențiale ale traseului Napoléon!

De ce să nu faceți o excursie pe Route Napoléon? De la Coasta de Azur la Grenoble, este unul dintre cele mai mitice drumuri din Franța. În martie 1815, împăratul destituit Napoleon I, exilat pe insula Elba, a debarcat la Juan-les-Pins pentru a ajunge la Paris. A pornit să recâștige puterea pe un drum sinuos cu 1.200 de oameni. În Golfe-Juan, el a declarat că “vulturul va zbura din clopotniță în clopotniță până la turnurile de la Notre-Dame”. 205 ani mai târziu, este o aventură turistică de 324 de kilometri care reconstituie acest episod major din istoria Franței.

Pe urmele Drumului Napoléon este o călătorie unică prin micile sate din Provence până la poalele Alpilor. Iată care sunt etapele esențiale ale acestui traseu, numit “Zborul Vulturului”.

Etapa 1: Golfe-Juan și Vallauris

Golfe Juan, etapă a traseului Napoléon

Credit foto: Shutterstock – Christian Musat

În portul Golfe-Juan, astăzi Vallauris, Napoleon I a debarcat la 1 martie 1815. Vallauris este un mic oraș de la malul mării, situat între Cannes și Antibes. Plaja din oraș este protejată de vânt, ceea ce reprezintă principalul său atu. Este o ocazie de a vizita insula Sainte-Marguerite și Antibes (orașul vechi, portul Vauban, Fort Carré, catedrala, Cap d’Antibes).

Juan-les-Pins este o destinație obligatorie dacă vă place și arta, în special muzeul Picasso și Route des peintres. Este un circuit care reface satele care i-au inspirat pe pictorii impresioniști (Renoir, Monet), cubiști (Picasso) și suprarealiști (Cocteau). Pașii vă vor fi ghidați de aromele piețelor provensale (eucalipt, pin, mirodenii, flori și lavandă) și de culorile vii ale străzilor înguste, tipice pentru Midi.

Etapa 2: Cannes

Vechiul port Cannes

Credit foto: Shutterstock – vichie81

Destinație de neratat de pe Coasta de Azur, Cannes este un paradis pentru iubitorii de lux. Nu ratați cartierul tipic Suquet, orașul vechi din Cannes, și vizitați străzile pitorești. Vizitați biserica Notre-Dame de Bon-Voyage. Aici și-au așezat tabăra Napoleon I și oamenii săi.

În program figurează, de asemenea, portul vechi, piețele, Palais des Festivals, Croisette, Calea Stelelor și plajele. Dacă Cannes este simbolul cinematografiei și al luxului, este și un oraș fermecător, unde vă puteți bucura de escapade romantice.

Etapa 3 : Mougins

Mougins, o oprire obligatorie pe Route Napoléon

Credit foto: Shutterstock – Arthur R.

Îndreptați-vă spre nord și intrați în interiorul regiunii Alpes-Maritimes, cu Mougins. Acesta este unul dintre numeroasele sate pitorești de pe Coasta de Azur: Mougins a păstrat un oraș vechi medieval, cu străzile sale pietruite în jurul fântânii centrale.

Înălțimile oferă priveliști frumoase asupra golfului Cannes. Pe străzi, bucurați-vă de galeriile de artă și de terasele din oraș. Vizitați și câteva capele istorice, în special Capela Notre-Dame-de-Vie sau Capela Saint-Barthélémy.

Etapa 4: Grasse

Grasse

Credit foto: Shutterstock – Filip Fuxa

Cea de-a patra etapă a Route Napoléon trece inevitabil prin Grasse. Capitala mondială a parfumurilor, acest oraș este emblematic pentru interiorul provinciei. Colorată, ea emană mirosuri și arome pentru oricine se plimbă pe străzile sale pitorești. Vă trezește simțurile și vă invită să explorați cultivarea florilor de parfum de către meșteșugarii locali.

La nord de oraș, intrați în parcul natural regional Préalpes d’Azur. Împăratul s-a oprit pe platoul Roquevignon. Pe drum, descoperiți satul Cabris. Cocoțat pe dealul său, oferă o vedere splendidă la mare și la masivul Esterel. La nord, Col du Pilon și satul drăguț Saint-Vallier-de-Thiey vă duc la o altitudine de aproape 1.000 de metri, un adevărat festin pentru ochi.

Etapa 5: Castellane

Castellane

Credit foto: Shutterstock – Marina VN

După superba trecătoare Valferrière, opriți-vă la Castellane. Situat la capătul estic al defileului Verdon, este un oraș tipic din Alpes-de-Haute-Provence. Între munți și pe malurile Verdonului, peisajul este diferit. În Castellane, nu mai există palmierii de la Marea Mediterană. Înconjurat de dealuri verzi și văi de calcar, orașul își dezvăluie vizitatorilor fațadele colorate și atmosfera liniștită.

Nu ratați o diversiune la lacul Castillon înainte de a lua Route Napoléon: satele Senez, Barrème și Chateauredon. Castellane este, de asemenea, o destinație ideală pentru sporturi în aer liber (drumeții, rafting, canyoning, înot etc.).

Etapa 6: Digne-les-Bains

Digne-les-Bains

Credit foto: Wikipedia – Service Communication – Ville de Digne-les-Bains

Prefectura din departamentul Alpes-de-Haute-Provence este supranumită “capitala lavandei”. Platoul Valensole, renumit în întreaga lume pentru câmpurile sale de lavandă, nu este departe. În timpul verii, aceste câmpuri de flori albastru-violet se întind cât vezi cu ochii: faceți o mică diversiune acolo.

Digne-les-Bains este cunoscută și pentru izvoarele sale termale și pentru calitatea aerului. Geoparcul din Haut-Provence este un loc de vizitat și este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. În drum spre nord, opriți-vă, ca un împărat, la castelul Malijai.

Etapa 7: Sisteron

Sisteron

Credit foto: Shutterstock – LianeM

Dominată de impunătoarea sa cetate cocoțată pe Durance, Sisteron a fost un punct de trecere strategic în Haute-Provence încă din epoca romană. Centrul său istoric pitoresc și câmpurile de lavandă marchează tranziția dintre Provence și Dauphiné. Aici se întâlnesc vârfurile ascuțite ale Alpilor, vegetația alpină și cea mediteraneană.

Cetatea de la Sisteron este clasificată ca monument istoric, fiind ridicată de către Inginerul lui Henri al IV-lea. În timpul verii, lacul Marres oferă un loc excelent pentru înot, lucru rar întâlnit în centrul orașului. Cetatea amintește de trecerea împăratului destituit, cu muzeul de cai, siturile napoleoniene și muzeul epopeii din 26 februarie-20 martie 1815.

Etapa de la Sisteron a fost decisivă pe Route Napoléon: populația și primarul erau regaliști în 1815. Prin urmare, aceștia erau potențial ostili întoarcerii împăratului. Acesta din urmă a fost primit la Hôtel du bras d’Or, rue Saunerie. Se spune că ar fi declarat: “Soldați, suntem salvați, suntem la Paris! Populația a devenit nervoasă și l-a obligat să părăsească rapid orașul.

Etapa 8: Gap

Gap, de făcut pe Route Napoléon

Credit foto : Shutterstock – Francois Roux

Pe drumul spre Gap (acum D4085), satele amintesc de trecerea lui Napoleon I: Le Poët, Upaix, Ventavon și Monêtier-Allemont. Doar în Upaix se spune că Napoleon Bonaparte a primit cea mai călduroasă primire de la debarcarea sa în Provence.

În Gap, un oraș foarte sportiv, se întâlnesc climatul montan și cel mediteranean. Situat la o altitudine de peste 700 de metri, orașul se află între Parcul Național Écrins și masivul Devoluy. Nu ratați centrul istoric și grădinile de la Domaine de Charance. De aici vă puteți începe călătoria prin Alpi.

Etapa 9: Laffrey

Lacul Laffrey

Credit foto: Shutterstock – cromoprism

Trecând de Col de Bayard, valea Champsaur și satul Corps, găsiți satul Laffrey. Este penultima etapă a traseului Napoléon. O oprire în Laffrey permite o priveliște frumoasă a lacului omonim și a munților din jur. Dar este, mai presus de toate, un important popas istoric. Împăratul destituit a întâlnit trupele regale ale lui Ludovic al XVIII-lea, care au venit să-l aresteze. Sfidând tunurile soldaților regaliști, Napoleon I a reușit să-i descurajeze să tragă și să-i ralieze cauzei sale.

Pe zidul cimitirului Lafrrey se poate citi o placă comemorativă a evenimentului, cu cuvintele împăratului adresate soldaților regelui. Acest episod a avut loc în Prairie de la Rencontre, la vest de Lacul Laffrey.

Etapa 10: Grenoble

Grenoble

Credit foto: Shutterstock – Hidalgo Gael

După Vizille și Brié-et-Angonnes, Route Napoléon se termina la Grenoble, prefectura Isère. A intrat în oraș la 7 martie 1815 și a fost întâmpinat cu mare entuziasm de către populație. La Grenoble a restabilit puterea imperială prin decret, fără a folosi arme.

În Grenoble, luați telecabina pentru a vizita situl fortificat al Bastiliei, care domină orașul. Centrul își dezvăluie farmecul: parcul Paul Mistral, Place Grenette, muzeul Rezistenței și al Deportării, fântâna Lion, Place de Verdun.

În cele din urmă, nu ratați o plimbare pe pasarela Saint-Laurent. Grenoble este, de asemenea, un oraș studențesc foarte festiv și sportiv. Situată între munți (Belledonne, Vercors, Chartreuse, Chamrousse), Grenoble este o destinație sportivă ideală pe tot parcursul anului.

Cu toate aceste etape, acum știți ce nu trebuie să ratați pe Route Napoléon. Veți putea retrăi cele mai importante momente ale acestei călătorii, care a devenit parte din istoria Franței.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro