Paradisul pierdut în cele mai îndepărtate colțuri ale Greciei

Îndreptați-vă spre Peloponez, în provincia Magne. Bine ați venit pe acest tărâm al tradiției, al pirateriei și al soarelui, al stâncilor abrupte și al apelor cristaline.

Cât de puternice și persistente sunt clișeele despre Grecia! În mintea multor francezi, această frumoasă țară mediteraneană nu este altceva decât un amalgam de insule paradisiace cu case albastre și albe. Cu toate acestea, Grecia este într-adevăr o țară de munți, văi și canioane, unde puteți găsi păduri și râuri scăldate într-o atmosferă care amintește uneori de Ariège sau Corsica.

Un tărâm al contrastelor cu bogății nesperate, pentru că sunt pur și simplu necunoscute. În spatele marilor clasici, departe de cărțile poștale cu case albe și albastre, vă invităm să descoperiți Magne, una dintre aceste destinații ascunse.

Magne

Credit foto: Shutterstock – Inu & Anastasios71

La Magne, o poveste atemporală

Magne, sau Mani, este o mică regiune care a rămas izolată de restul continentului până în anii 1970 (când a fost construit primul drum spre ea). Locuitorii pretind că sunt descendenți direcți ai spartanilor și, într-adevăr, istoria acestei mici fâșii de pământ este destul de plină de evenimente. Cu un loc central pe tabla de șah politică în Antichitate, pe vremea cruciadelor, a venețienilor sau în timpul invaziei otomane, Magne a reușit totuși să își păstreze o anumită autonomie.

Magne

Credit foto: Shutterstock – Heracles Kritikos

Multă vreme, ținutul Manioților a fost un tărâm al pirateriei, al clanurilor, al răzbunărilor și al conflictelor de tot felul. Cândva scena unei bogate istorii geopolitice, militare și comerciale, Mani spune acum o poveste mai modernă, departe de originile sale, de care localnicii sunt totuși mândri. Și pe bună dreptate, în Mani, la Areópoli, Grecia și-a declarat independența.

Departe de șoselele principale, în propriul său decor, Magne este un loc în afara timpului. Un paradis pierdut, înghețat la marginea Mediteranei. Un martor care nu cere decât să fie descoperit de călătorii aflați în trecere.

Sate de piatră, moșteniri singulare

De pe unul dintre cele două drumuri care ne duc la Magne (via Areópoli sau Gytheio) și pe măsură ce intrăm în provincie, ceva ne atrage atenția… De-a lungul coastei, satele de piatră de aici prezintă o arhitectură singulară, una care nu se uită. Populate de turnuri fortificate, aceste sate păzesc călătorii din turnurile care împodobesc fiecare casă. Moștenite din Evul Mediu, aceste locuințe fortificate stau mărturie a conflictului continuu al peninsulei cu Imperiul Otoman până la eliberarea sa în 1829.

Turn de piatră - Magne Mergând prin aceste sate, adesea slab populate sau chiar pustii, începi să visezi. Cum erau aceste clanuri de matriot? Cum au trăit această viață tumultoasă, la umbra turnurilor lor? O anumită nostalgie apare când știi că Mani nu-i mai adăpostește pe toți moștenitorii săi. Acest lucru se datorează vremurilor moderne, care au provocat valuri de exod al populației către centrele urbane din Grecia.

Turn de piatră - Magne

Credit foto: Flickr – poplar & Thiery

Mergând de-a lungul coastei din Kalamata, trecem prin Areópoli, Oitylo, Vathia (cu siguranță cea mai cunoscută, era încă bine populată în anii ’70 și ’80), Lagia sau Drodopigi. Văzând aceste sate, aproape că ne putem întreba dacă aceasta este într-adevăr Grecia pe care o descoperim. Și totuși… Ținutul lui Magne este la fel de simbolic pentru eleni, care îl considerau încă din antichitate ca fiind poarta de intrare în regatul lui Hades.

Din iadul lui Hades…

Partea nordică a Magnei este formată din văi mici și munți care îi conferă o climă mai degrabă temperată și o vegetație mediteraneană destul de asemănătoare cu cea din restul Peloponezului.

Sudul, pe de altă parte, este o zonă aridă, unde vara este foarte cald și uscat, iar iarna este frig. Un tărâm al extremelor în care misticul și-a ocupat rapid locul în imaginarul colectiv al Mayotte și al grecilor.

Peștera lui Diros - Magne

Credit foto: Shutterstock – Georgios Tsichlis

Nu departe de Areópoli, spre sud, este un peisaj pustiu care trece prin fața ochilor noștri în peșterile din Diros. De data aceasta sunteți sub pământ. Paisprezece kilometri de galerii subterane naturale se întind încă din perioada neolitică, când erau deja folosite ca loc de refugiu și pentru ceremonii funerare. Pentru greci, aceasta este una dintre intrările în tărâmul lui Hades, un loc înspăimântător și maiestuos care rezonează deosebit de bine în această regiune inospitalieră și bătută de vânt.

…spre cerul de pe pământ

Cu toate acestea, în domeniul celor vii, la suprafață, Magne își oferă tot interesul. Te poți pierde cu ușurință cu mașina pe cele câteva drumuri din regiune, oprindu-te la câteva plaje cu ape cristaline, de genul celor care îți amintesc de Grecia de carte poștală. Ne oprim în taverne unde mâncăm specialități grecești continentale, în special carne și legume la grătar. Stăm de vorbă cu localnicii cărora le place să ne împărtășească istoria și peisajul lor. În cele din urmă, cu cât pătrunzi mai adânc în regiune, cu atât pare mai atașantă și mai aproape de imaginea romantică și autentică a Greciei moderne pe care ți-o imaginezi la sosire.

Areópoli - Mani

Credit foto: Shutterstock – leoks & smoxx

Dar în această lume în care timpul a stat în loc, drumul ne duce inexorabil spre partea cea mai sudică a peninsulei. După drumuri lungi și sinuoase, întâlnim un peisaj din ce în ce mai arid și mai depopulat. În drum spre Capul Tenare, cel mai sudic punct al Greciei continentale. Aici ne așteaptă o drumeție presărată cu golfulețe și moșteniri străvechi abia vizibile.

Magne

Credit foto: Shutterstock – Gabriela Insuratelu & Andronos Haris

Bijuterii azurii pe faleză

Deci, cum s-au aclimatizat manioții într-un ținut atât de ostil și periculos, unde nu crește aproape nimic? Așa cum se întâmplă adesea în Grecia, răspunsul se află în mare. Prin scufundările în apele superbe din jurul Peloponezului descoperim o faună până acum conservată, cum ar fi țestoasele Careta-Careta.

Magne

Credit foto: Shutterstock – Dima Andrei Lucian & blue-sea.cz

După cum am menționat mai devreme, viața și istoria manioților au fost marcate de pescuit și piraterie, după cum o dovedesc numeroasele vestigii… Printre acestea, castelele de la Kelefas și Tigani. Când descoperi regiunea, înțelegi repede de ce. De-a lungul stâncilor, drumurile laterale ne conduc spre golfulețe care au fost cândva cetăți în vremurile tulburi ale Magnei. De fapt, unele dintre golfuri sunt doar o gaură mare de câteva sute de metri lungime. Escală perfectă pentru ambarcațiuni, există adesea mici porturi de pescuit înconjurate de unul dintre aceste celebre sate fortificate. În centrul acestor sate puteți fi siguri că veți găsi o tavernă umbrită, unde este aproape esențial să vă opriți în timpul zilei, atunci când este prea cald pentru a vă întoarce pe drum.

Magne

Credit foto: Shutterstock – Elena Krivorotova

Alte sate, cum ar fi Limeni sau Gerolimenas, sunt adevărate mici atracții turistice. Așadar, dacă sunteți unul dintre acei călători care caută liniște și pace, vă invităm să vă îndreptați spre Coasta de Est. Acolo veți găsi mici perle cuibărite în stânci, cunoscute sub numele de Agios Kiprianos, Kokkala sau Nyfi.

Un popor, mai presus de toate

Cu toate acestea, după ce am călătorit prin toate aceste peisaje și am zăbovit în regiune, concluzia noastră este clară. Cea mai frumoasă resursă a Magnei nu se află în apele sale limpezi, ci în inimile locuitorilor săi. Departe de stațiunile balneare supraaglomerate, manioții sunt oameni generoși, atașați de pământul lor și foarte accesibili. Sir Patrick Leigh Fermor, un celebru călător și scriitor britanic, a scris despre ele:

“Trecând, poți vedea Magneziul în trei zile, mergând îl vezi în trei luni, iar pentru a-i vedea sufletul vei avea nevoie de trei vieți. Unul pentru mare, unul pentru munte și unul pentru poporul său.”

Magne

Credit foto: Instagram – manigreecegr

Aceasta rezumă perfect această călătorie inițiatică în Magne: o peninsulă la capătul lumii, un paradis pierdut la marginea lumii grecești. Și apoi Magne este, de asemenea și mai presus de toate, o destinație de excelență pentru călătorul în căutarea timpului pentru sine și a libertății.

Magne

Credit foto: Shutterstock – Voyagerix

Deci da, La Magne este cu siguranță un ținut al contrastelor. Peisajele sale, istoria sa, locuitorii săi, patrimoniul său: mulți sunt martorii. Dacă micuța provincie de astăzi nu are nimic de invidiat insulelor din Marea Egee, rămâne o destinație pentru pasionați, pentru iubitorii de natură care nu vor decât să fie cunoscuți.

Cu avionul de la Kalamata sau cu mașina de la Atena, plecarea la întâlnirea cu Magne îți promite un singur lucru: adevărata Grecie.

Lasă un comentariu