Te pregătești să vizitezi Istanbul? În acest articol găsești cele mai importante obiective turistice din Istanbul și cele mai frumoase locuri de vizitat din vechiul Constantinopol.
Istanbul este un oraș suspendat între Orient și Occident, o veritabilă intersecție, care seduce și fascinează vizitatorii săi prin amestecul său cultural și ambianța sa fără pereche.
Este singurul oraș construit pe două continente, Bosforul fiind cel care împarte orașul în două și separând Asia de Europa.
Istanbul se vrea în același timp, un oraș diversificat care are o mulțime de locuri de vizitat sublime, monumente care datează din perioada Imperiului Otoman, dar și cele mai cool și mai trendy locuri. Din 1985 ariile istorice din Istanbul au fost incluse în patrimoniul UNESCO.
În orice caz, oferă o experiență unică celor care vin aici.
Vei petrece cel mai sigur, majoritatea timpului pe malurile europene, deoarece majoritatea atracțiilor turistice, aici sunt concentrate.
Istanbul este un loc al contrastelor, putând fi atât modern cât și istoric, cât și laic și religios, cât și calm și aglomerat. Poți trece foarte repede dintr-un cartier în altul, dintr-o lume în alta.
Iată care sunt principalele obiective turistice din Istanbul și cele mai frumoase locuri de vizitat.
Moscheea Albastră din Istanbul
Ce să vizitezi în Istanbul mai întâi? Moscheea Albastră este o atracție must see de aici. Numele său provine de la ceramica din interior care o decorează atât de frumos.
Face parte din categoria monumentelor istorice cele mai vizitate de aici și descoperind superba faianța de Iznik, vei înțelege repede de ce.
Moscheea Albastră a fost construită între anii 1609 și anii 1616 de către sultanul Ahmet I pentru a afirma puterea otomană.
Este cea mai impresionantă și ce mai fotografiată de aici. Are o cascadă de domuri suprapuse și înconjurate de șase minareturi care ornează orizontul orașului.
Moscheea Albastră a fost construită pentru a rivaliza cu Bazilica Sfânta Sofia.
Bazilica Sfânta Sofia din Istanbul
Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Istanbul este vechea bazilică creștină a Constantinopolului, devenită apoi moschee și muzeu care a fost construită în anul 573 de către Iustinian care voia să facă aici capitala lumii ortodoxe.
Sfânta Sofia este cunoscută pentru celebrele sale și bogatele sale mozaicuri. Cu siguranță că este al doilea monument cel mai vizitat din Istanbul, după Moscheea Albastră.
Face parte din categoria celor mai mari realizări arhitecturale din lume. După ani și ani de recuperare, este încă una din cele mai frumoase din lume. Este în același timp, un simbol perfect pentru Istanbul. Este reuniunea a două lumi și arată foarte bine particularitatea orașului, suspendat între Orient și Occident.
Sfânta Sofia a inspirat o mulțime de alte edificii cu arhitectura sa, mai ales pe cea a Sfântului Petru din Roma. Interiorul său este decorat cu caligrame și cu mozaice creștine.
Biserica Sfântului Mântuitor din Cora
A fost construit în secolul V și restaurat mai apoi de mai multe ori, mai ales în secolul XI. Are cel mai frumos exemplu de artă bizantină la apogeul său.
Biserica este celebră mai ales pentru splendoarea frescelor sale și a mozaicurilor care datează din secolul XIII mai ales, reprezintă teme creștine și ilustrează scene din viața Fecioarei Maria sau a lui Iisus Hristos.
Palatul Topkapi
Palatul Topkapi este un adevărat spectacol pe care trebuie neapărat să îl vezi aici. Acest complex de de clădiri construite în jurul celor patru curți pline de verdeață este locul unde generațiile de sultani aveau reședința principală timp de 400 de ani.
Principalele atracții de aici sunt haremul imperial, comoara imperială sau comoara interioară care adăpostește bijuteriile coroanei și care conține faimosul pumnal Topkapi și o colecție de arme unde se poate admira finețea artizanatului.
Bazilica Cisternă
Istanbul nu este fascinant doar la suprafață. Este la fel și în subteran. Bazilica Cisternă sau Palatul Scufundat este un templu din adâncuri, fiind cea mai mare din cele câteva sute de cisterne antice care se aflau sub orașul Istanbul.
Este cel mai spectaculos monumente care datează din Imperiul Bizantin și care se mai poate vizita și în zilele noastre.
Cu lumina sa filtrată și muzica clasică de pe fundal, alături de zgomotul picăturilor de apă, unii consideră că este un loc foarte romantic, în timp ce unii îl găsesc destul de înfricoșător.
La fel ca și o scenă din filmul Harry Potter, o țară a minunilor subterane șerpuiește nu departe de Sfânta Sofia.
Muzeul Arheologic din Istanbul
Este o atracție care este cel mai adesea uitată, din păcate. Este de fapt vorba despre un loc ce reunește trei muzee- este vorba despre Muzeul Arheologic, despre Muzeul Operelor din Vechiul Orient și Pavilionul cu Faianță.
Este o adevărată bijuterie din Istanbul care expune unele din cele mai bogate colecții din lume de antichități clasice.
La interior se află și Sarcofagul lui Alexandru cel Bun. Putem descoperi aici și un Cal Troian. Dar nu numai. Un milion de obiecte sunt puse aici la dispoziția celor care ajung aici.
Turnul lui Leandru din Istanbul
În timpul unei croaziere pe Bosfor poți descoperi acest magnific turn. Un monument care merită din plin să fie descoperit. Turnul a fost transformat în restaurant li te va ajuta să te bucuri de cea mai frumoasă priveliște asupra orașului.
I se mai spune și Turnul Fecioarei și are propria sa legendă: se spune că unui celebru împărat i s-a prezis că fiica sa frumoasă și mult iubită va fi mușcată de un șarpe veninos atunci când va împlini vârsta de 18 ani.
Din acest motiv, împăratul a construit acest turn în mijlocul Bosforului, astfel încât șarpele să nu ajungă niciodată la fiica lui.
Relaxează-te în parcul Gülhane
Aflat lângă Palatul Topkapi este unul din cele mai frumoase și cele mai mari parcuri de aici. Inițial, era grădina exterioară a palatului.
Este o destinație populară pentru familii în week-end și este un adevărat sanctuar al vechiului oraș.
Turnul Galata
Turnul Galata este un turn aflat în cartierul cu același nume. Este un loc incredibil care atrage o mulțime de turiști. Oferă cea mai frumoasă panoramă asupra orașului. îți vei da seama deci cât este de magnific orașul.
Plecând de la faimosul Turn Galata, o poți lua pe urma Dervișilor rotitori, un fel de călugări ce trăiau retrași, la cea mai veche mănăstire din lume.
Podul Galata
Inima trepidantă a cartierului Eminonu se află pe malul Bosforului, între piața cu mirodenii și podul Galata.
Pe podul istoric Galata, vei putea admira peștii, să mănânci pește proaspăt la restaurantele de dedesubt, să asculți muzică seara și să savurezi cele mai delicioase preparate.
De pe Podul Galata, de asemenea, poți părăsi cartierul istoric pentru a intra în partea mai modernă a orașului.
Trebuie să știi că actuala sa versiune este cea de-a cincea versiune a sa și că Leonardo Da Vinci însăși a conceput planurile sale originale.
Versiunea actuală are o lungime de 490 de metri. Este deci cel mai simbolic punct de legătură dintre cetatea Istanbul cu locurile sale istorice și noile cartiere.
Piața cu mirodenii din Istanbul
Piața cu mirodenii trebuie și ea să fie neapărat descoperită. Este numită și Bazarul Egiptean, fiind o piață foarte turistică, dar frecventată și de localnici.
Este o adevărată explozie de miresme pentru simțuri. Miresmele de chimion rivalizează cu cele de scorțișoară sau de șofran iar standurile sunt toate decorate cu magnifice obiecte de lut sau ceramică și farfurii din teracotă multicoloră.
Poți încerca de asemenea, să te plimbi de pe Bulevardul Istiqlal până la Piața Taksim. Cartierul Beyoglu de aici degajează cea mai frumoasă atmosferă. Jumătatea nord-europeană a orașului Istanbul adăpostește cea mai frecventată stradă pietonală.
Este vorba despre Istiqlal, un bulevard comparat cel mai adesea, cu Champs-Elysées. Dar aici cel mai delicios kebab a înlocuit clătitele.
Piața Taskim
Este o piață foarte importantă și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Istanbul. În același timp, este un loc foarte simbolic și prețios în ochii localnicilor.
Aici se află Monumentul Republicii construit în anul 1928. Aici se fac cele mai mari adunări. Taksim este fără doar și poate cel mai multicultural loc de aici.
Muzeul Artelor Turcești și Islamice din Istanbul
Este mult mai încântător decât numele său o indică. Este instalat în fostul palat al lui Ibrahim Pacha, cu o colecție de peste 40. 000 de piese expuse.
Fiecare încăpere se concentrează pe o perioadă sau pe o regiune diferită a lumii islamice, reflectând astfel viața cotidiană turcă din secolul 8 până în secolul 19.
Cea mai frumoasă colecție este fără îndoială a covoarelor suspendate pe tavan.
Piața Hipodromului
Construit în secolul II de către împăratul roman Septmius Severus și mărit apoi în anul 324, hipodromul, cel mai vechi centru viu al acestui oraș dinamic, este acum, o lungă esplanadă.
Este un loc unde se adună o mulțime de vestigii din epoca bizantină, printre care obeliscul lui Teodosiu, Coloana Șerpuită și Coloana lui Constantin.
În apropiere, numeroase grădini îți permit să faci cele mai relaxante plimbări
Palatul Dolmabahçe
Este un palat pur și simplu fascinant. Este enorm, are 600 metri lungime și are numai puțin de 285 de dormitoare și 43 de saloane.
A fost construit în anul 1856, palatul costând 35 de tone de aur.
Cartierul Beyoglu
Este cel mai modern și mai alternativ cartier de aici. Este cel mai bun loc pentru cei care caută puțină relaxare.
Cartierele Bebek și Ortaköy
Sunt cartiere mai puțin cunoscute, dar care merită să fie descoperite aici. Poți merge aici să iei masa sau să te plimbi.
Cartierul Vefa
Este un cartier foarte autentic, tradițional, foarte liniștit și totuși, plin de viață. Aici se simte pe deplin sufletul orașului.
Sultanhamet
Este cel mai vechi cartier imperial al orașului. Aici era pe vremuri, sediul Imperiului Otoman.
Moscheea lui Suleyman Magnificul
Este o operă a arhitectului Sinan de Istanbul, cu patru minareturi și o școală coranică, un colegiu religios, un ospiciu, un spital, un hammam și mausoleuri. Este o moschee care domină partea veche a orașului.
Interiorul său este în nuanțe de alb, de negru și de auriu, puse în valoare de câteva detalii de cărămiziu. Versete din Coran acoperă pereții iar domul său este acoperit de mozaicuri.
Moscheea Rutem Pașa
Este probabil cea mai frumoasă moschee din Istanbul. Are cele mai frumoase panouri cu gresie de Iznik, cel mai bine conservate din oraș.
Soğukçeşme Sokak
Este cea mai colorată și mai bogată în cultură stradă din Istanbul. Prezintă o reconstituire a unor case în stil otoman.
Căsuțele din lemn au două sau trei etaje, au 4-10 încăperi și datează din secolele 19-20. Au fost restaurate la inițiativa lui Celik Gulersoy între 1985 și 1986.
Marele Bazar din Istanbul
Este cel mai mare bazar acoperit din lume cu 21 de porți, 58 de străzi și 4000 de magazine.
Deci aici chiar poți face shopping masiv! Este cu adevărat un loc incredibil dedicat în întregime comerțului.
Vei remarca foarte repede că fiecare sector este specializat într-un anumit tip de producție. O veritabilă instituție unde clar vei găsi tot ceea ce îți dorești. Și vei putea negocia până la sânge ceea ce îți dorești. De la antichități până la produse mai contemporane, vei găsi aici de toate în cea mai călduroasă și mai amuzantă ambianță.
Poți face o croazieră pe Bosfor
Un must see din Istanbul- Bosorul. Este cel care separă cele două continente- Europa și Asia, Marea Neagră de Marea Moartă.
Pentru a avea un alt punct de vedere asupra orașului, nimic nu se compară cu o croazieră pe Bosfor. Poți descoperi astfel o mulțime de monumente, care nu sunt vizibile altfel.
Insula Prinților
Aflată la peste 20 de km mai la sud față de oraș, Insula Prinților este un veritabil port de pace, un mic arhipelag fără mașini, un veritabil paradis cu căsuțe din lemn colorat, cu ape în nuanțe de turcoaz și plimbări în calești de-a lungul drumurilor cu flori.
Istanbul este deci singurul oraș din lume construit pe două continente, unde Orientul și Occidentul fuzionează pentru un rezultat cu adevărat unic.
Istanbul nu este doar un oraș muzeu, ci și o destinație turistică cu nenumărate fațete, un loc al tuturor contradicțiilor și bogat într-o istorie de două mii de ani.
Un perfect amestec deci multicultural, cu o perfectă simbioză între istorie, arhitectură și modernitate, care se află în continuă mișcare.
Istanbul este o destinație turistică ca un tablou gigantic, o veritabilă comoară prețioasă care nu cere decât să fie descoperită pentru a-ți spune povestea.
Mai dinamică ca niciodată, este în același timp o destinație grandioasă, cu ce mai bogată istorie. Deci nu i se spune degeaba Perla Bosforului.