Obiective turistice Budapesta, top cele mai frumoase locuri de vizitat în capitala Ungariei.
Ai câteva zile libere și dorești să vizitezi o foarte frumoasă capitală europeană?
Poți să iei în considerare Budapesta.
Dacă te întrebi ce să vizitezi în Budapesta, în acest articol găsești principalele obiective turistice și cele mai frumoase locuri de vizitat din capitala Ungariei.
Acum ceva vreme, Budapesta, capitala Ungariei era supranumită Parisul Europei.
Cele două capitale au o mulțime de lucruri în comun- numeroase cafenele, teatre, muzee, cluburi, fără să mai vorbim despre bulevardele sale mari, piețe de tot felul și străduțe înguste.
Dar este denumită și Perla Dunării datorită numeroaselor sale comori arhitecturale și culturale.
Budapesta este un oraș foarte cosmopolit și foarte bogat în obiective turistice.
Cu siguranță că aici nu te vei plictisi și nici nu vei intra în faliment, deoarece această capitală aflată în apropiere de noi, va avea grijă de portofelul tău.
Chiar dacă atracțiile de aici sunt extrem de numeroase!
Budapesta este un oraș care îmbină frumusețea orașului Paris, energia cosmopolită a Berlinului, cu liniștea minunată a celui mai lung fluviu din Europa și magia mai multor secole de istorie.
Iată care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Budapesta.
Cartierul Pest
Aici este centrul economic și politic al orașului. Vei ajunge deci în inima animată a orașului unde vei putea testa o mulțime de activități și vei profita la maximum de viața nocturnă.
Parlamentul Maghiar
Datând din secolul 19, acesta se află în al cincilea arondisment, Parlamentul Maghiar a fost construit în fața Dunării pe 268 de metri.
Are o lățime de 118 metri, până la Piața Lajos – Kossuth și ajunge până la o înălțime de peste 100 de metri.
Este un edificiu extrem de impresionant, care are o frumusețe arhitecturală care îți va tăia respirația.
Această clădire poate exprima doar ea singură spiritul național și individual al acestei țări.
Este în același timp o adevărată capodoperă a eclectismului arhitectural – are un stil neo-gotic, neo-renascentist, influențe baroce… intrarea sa principală se află în Piața Lajos- Kossuth. Vei vedea pe fațada sa statui cu diferiți regi ai țării.
Noaptea, când Parlamentul este iluminat și luminile sale se reflectă în Dunăre spectacolul este cu adevărat magic!
Bazilica Sfântul Ștefan din Budapesta
Nu departe de Parlament, se află Bazilica Sfântul Ștefan, un loc catolic de cult care portă numele primului rege al Ungariei.
Biserica este cu adevărat imensă iar domul său se ridică până la 96 de metri.
La exterior se regăsește un stil neo-renascentist iar la interior, stilul său este unul foarte încărcat- marmură, mozaic, picturi, sculpturi și o relicvă venerată și conservată unde vei putea admira mâna mumificată a primului rege al Ungariei.
Trebuie deci neapărat să mergi să îl saluți!
Dacă vizitezi Budapesta vara, plătind câțiva euro, poți urca pe terasa care înconjoară cupola pentru a te bucura de cea mai frumoasă panoramă asupra orașului.
Pantofii de pe Faleza Dunării, un memorial evreiesc
Pe malurile Dunării, în apropiere de Parlament și de Academia de Științe a Ungariei, vei găsi un memorial cu o poveste cutremurătoare.
Acesta a fost realizat în memoria victimelor împușcate la Dunăre de către milițieni, care au cerut victimelor să se descalțe înainte de a fi împușcate.
Bulevardul Andrassy
Ar putea să fie comparat foarte bine cu celebrul Champs Elysées. Este cel mai lung și cel mai elegant bulevard al orașului.
Leagă centrul orașului de Piața Eroilor și se ajunge aici foarte ușor pe jos.
Este un bulevard foarte animat cu numeroase buticuri de lux.
Vei descoperi excelente restaurante unde vei putea savura preparate tradiționale ungurești delicioase sau poți degusta pur și simplu câteva produse.
Podul cu Lanțuri din Budapesta sau podul Szécheny
Este un pod a cărui construcție a început în anul 1842 la inițiativa contelui Szécheny. Stabilește o legătura între cele două cartiere, Pest și Buda.
Cu o lungime de 380 de metri, acesta a devenit simbolul orașului, fiind distrus în al doilea război mondial, dar reconstruit foarte repede în 1949.
Este o adevărată minunăție arhitecturală și este unul din cele nouă poduri de peste Dunăre. Este un adevărat simbol al orașului și este promenada preferată a celor de aici și a turiștilor.
De asemenea, este cel care asigură o legătură permanentă între Buda și Pest și este primul pod suspendat din lume.
Traversând acest pod superb din pietre, vei vedea un câte un leu la fiecare intrare. Și dacă te uiți foarte bine din față, fiecare leu are limba în gură.
Un detaliu foarte important deoarece legenda spune că sculptorul s-a sinucis în ziua inaugurării sale deoarece s-au criticat leii săi fără limbă. Și totuși, aveau limbă.
Casa Terorii
Casa Terorii este o fostă închisoare devenită muzeu unde se prezintă istoria celor două perioade negre prin care a trecut țara.
Este un muzeu, deci care relatează istoria dictaturilor succesive prin care a trecut Ungaria și merită o vizită atunci când vrei să știi mai multe despre istoria poporului maghiar.
Este o clădire cu pereții dublați pentru a ascunde țipetele victimelor, fiind o atracție emoționantă, care se recomandă să fie descoperită cu un ghid audio.
Este cu siguranță cel mai atipic și mai macabru muzeu de aici.
Dunărea
Al doilea fluviu ca mărime din Europa, Dunărea este cea care împarte orașul în două părți și care definește caracterul acestuia- Buda și Pest.
Vei putea admira de mai multe ori fluviul în timpul plimbărilor tale pe la diferitele atracții de aici, dar va trebui să te apropii mai mult pentru a-l aprecia așa cum trebuie.
Plimbă-te deci de-a lungul său, alege un pod peste care să îl traversezi și admiră cele mai superbe clădiri care îl mărginesc.
Poți încerca și o croazieră la bordul unui vapor pentru a afla mai multe.
Opera de Stat
Construită la sfârșitul secolului XIX de către arhitectul Miklos Ybl, Opera de Stat este o clădire foarte importantă de pe Bulevardul Andrassy.
Care a fost ambiția epocii? Să se celebreze milenarul sosirii maghiarilor, realizându-se un loc de cultură la fel de influent și de maiestuos ca și Opera din Viena sau Opera Garnier din Paris.
Exteriorul sau este sublimat de statuile cu efigiile lui Mozart, Beethoven, Franz Liszt și Ferenc Erkel, cel care a compus imnul național al maghiarilor.
Interiorul său baroc rezervă cele mai frumoase surprize. Auditoriul său este decorat cu 7 kilograme de aur iar tavanul său din sala principală are cea mai maiestuoasă frescă care reprezintă Olimpul.
Halele Centrale ale Pieței
Numite Halele Centrale ale Pieței sau Marea Piață Acoperită, aceasta este cea mai mare piață acoperită din Budapesta, dar și cea mai veche.
Aici vei găsi tot felul de produse, legume, pește, carne, dulciuri, spirtoase, mirodenii sau suveniruri.
Cel mai bun loc unde poți savura brânză veche sau gustări sărate e bază de carne din întreaga țară.
Plafonul din metal original încă stă pe loc drept mărturie pentru competențele constructorilor din 1897.
Piesele de porțelan Zsolany care decorează piața sunt și ele sublime. Un fapt amuzant- când a fost deschisă, vapoarele puteau ajunge direct aici cu ajutorul unor chei speciale.
Memento Park
Este atracția turistică care te va ajuta să te reîntorci în Ungaria comunistă de pe vremuri. La căderea regimului, statuile care au fost ridicate pentru a glorifica regimul comunist au fost adunate la periferia orașului.
Memento Park reprezintă deci o altfel de experiență, atipică, fiind un loc unde vei descoperi statuile lui Marx, Lenin sau Engels.
Vei mai putea admira aici și o sala de expoziții cu poze și o sală de cinema unde sunt proiectate filme despre serviciile secrete comuniste.
Piața Eroilor
Piața Eroilor este cea mai mare piață din Budapesta, aflată în capătul Bulevardului Andrassy. Celebrând 1000 de ani de când maghiarii s-au instalat în Câmpia Ungariei, această piață semi-circulară este foarte impozantă.
Pe coloana centrală se află Arhanghelul Gabriel, mesagerul lui Dumnezeu. La picioarele sale, statuia centrală reprezintă Prințul Arpad și cuceritorii săi, șefii celor șapte triburi care au ajuns în acest bazin al Carpaților.
Piața Eroilor este încadrată de către Muzeul de Arte Frumoase, de Hala de Artă Mucsarnok și un magnific patinoar pe timp de iană.
Piața Vörösmarty și strada pietonală Váci
O veritabilă inimă a cartierului pietonal din centrul orașului, Piața Vörösmarty, unde se află statuia poetului maghiar cu același nume, adăpostește celebra Cafenea Gerbeaud.
Din piață debutează și strada Váci, principala stradă pietonală de aici, unde vei găsi numeroase cafenele, restaurante, mărci internaționale și magazine cu suveniruri.
Sinagoga cea mare din Budapesta este cea mai mare din Europa și a doua ca mărime din lume.
A fost construită între anii 1854 si 1859 de către arhitectul vienez Ludwig Forster într-un stil tipic maur, fiind inspirată de către modelele musulmane din lumea întreagă.
Dealul Castelului
Este cel care oferă cea mai magnifică priveliște asupra orașului, dar această atracție este mai mult decât un simplu punct de vedere.
Este dominată de Castelul Buda, cunoscut și sub numele de Palatul Regal.
Castelul Buda a fost reședința preferată a împărătesei Sissi! Este un castel istoric construit în anul 1773, reședința regilor Ungariei, înscris în Patrimoniul UNESCO.
La interior, vei regăsi Galeria Națională Ungară, Muzeul de Istorie din Budapesta și Biblioteca Națională.
Poți ajunge aici cu un funicular sau pe jos și să intri în cartierul castelului prin maiestuoasa poartă a Habsburgilor, cu impozantul său vultur.
Bastionul Pescarilor
Bastionul Pescarilor arată ca un castel din povești. De ce este denumit așa? Pentru că, a fost construit, pur și simplu, pe locul unei vechi piețe cu pești.
Are șapte turnulețe care simbolizează cele șapte triburi ale lui Arpad, fondatorul primei dinastii care a condus Ungaria.
Apusurile de soare de aici sunt cu adevărat magice!
Biserica Sfântul Mátyás
A fost construită în anul 1255 și a fost reconstruită de mai multe ori de atunci. Este foarte aproape de Bastionul Pescarilor, dar se poate observa de departe datorită celor mai colorate acoperișuri ale sale.
Mai mulți regi și regine au fost încoronați aici.
Este o clădire magnifică pe timp de zi, dar și mai spectaculoasă pe timp de seară. Exteriorul său strălucitor contrastează de minune cu țiglele sale colorate, în timp ce interiorul său are cele mai superbe vitralii.
Este deci cu adevărat o perlă rară, chiar dacă turiștii nu petrec foarte mult timp aici. Aici Sissi a fost încoronată drept regină a Ungariei. A fost denumită așa în onoarea lui Matei Corvin, unul din numeroșii regi încoronați aici.
Muzeul Zwack
În anul 1790, Dr. Zwack a creat o băutură pe bază de plante pe care a numit-o unicum, pentru a calma stomacul sfântului împărat roman și rege al Ungariei, Jospeh II. De atunci a rămas cea mai emblematică băutură din Europa.
Muzeul are postere vechi de peste 200 de ani și suveniruri personale ale lui Zwack, de unde vei afla n numai povestea acestei băuturi, ci și istoria familiei sale.
De asemenea, trebuie neapărat să descoperi puburile în ruine. Din exterior par clădiri abandonate, dar dacă vei intra, vei descoperi o adevărată lume retro cu un mobilier eclectic, cu pereți din cărămidă, lumini feerice și opere ciudate.
Insula Margareta este în inima orașului, în mijlocul fluviului, întinzându-se pe 2,5 km lungime și 500 de metri lățime.
Este un loc preferat de către localnici pentru plimbare și relaxare. Insula adăpostește ruinele unei mănăstiri, dar și alte câteva construcții pitorești.
Trebuie neapărat să te relaxezi într-unul din SPA-urile orașului. Cel mai popular, este cu siguranță Termele Szécheny pentru stilul lor Belle Epoque, dar și cele Rudas sau Gellert sunt foarte apreciate.
Iar dacă toate acestea nu îți sunt pe plac, poți alege să descoperi subsolurile orașului.
Aici vei găsi grote si buncăre care au rămas din războiul rece, trenuri subterane și închisori, o mulțime de comori adică de explorat.
Apele termale care alimentează celebrele băi de aici au creat o vastă rețea, de peste 2000 de caverne.
O capitală europeană foarte în vogă, Budapesta te va surprinde mereu și te va fermeca, fie că ești avid de istorie, fie că îți place să petreci, fie că adori ambianțele cosmopolite.
O personalitate unică în lume, care merită să fie descoperită.
Între colinele Buda la vest și câmpia cea mare la vest, Budapesta își dezvăluie splendoarea sa în jurul fluviului său, fiind una din cele mai în vogă destinații din lume.
Un loc unde oamenii au construit cu iubire această bijuterie arhitecturală generație după generație.
Edificii baroce sau în stil neoclasic, cu tendințe eclectice sau în stil Art Nouveau, Budapesta este o perlă rară a Europei centrale.
Trebuie deci să descoperi cea mai frumoasă atmosferă și cele mai frumoase atracții turistice în Budapesta.