Europa

Obiective turistice Bratislava, cele mai frumoase locuri de vizitat

Capitala Slovaciei din 1993, Bratislava este totodată cel mai mare oraș din țară cu 415 000 de locuitori.

Este situată la o oră distanță de Viena și la două ore distanță de Budapesta.

Principalul său atu este acela că se poate vizita într-o zi sau două.

Mai puțin cunoscute decât celelalte capitale situate pe Dunăre, Bratislava (pe vremuri Presburg) te va încânta cu siguranță datorită întinderii sale mici și datorită castelelor pe care le adăpostește.

Călătorii cu un buget mai redus vor aprecia numeroasele vizite gratuite. Dacă ai prevăzut un sejur în Bratislava în viitorul apropiat iată care sunt principalele atracții pe care le oferă Bratislava.

Castelul Bratislava (Hrad).

Castelul Bratislava sau Hrad cum mai este cunoscut este situat pe un deal care domină orașul. Inițial un post de frontieră roman, în acest loc există un castel încă din secolul 9. În 1881, din cauza unui incendiu a fost distrus în totalitate și nu a fost construit până la mijlocul anilor 1990. În ciuda unui aspect exterior destul de tern, castelul merită să fie vizitat datorită muzeelor pe care le adăpostește la interior precum și asupra panoramei oferite asupra Dunării.

Cele mai frumoase locuri in Bratislava
Locuri de vizitat in Bratislava

Castelul Devin.

Castelul Devin este unul din cele trei cele mai vechi castele recunsocute din punct de vedere istoric din Slovacia. Satul Devin este acum parte integrantă din Bratislava. Cele mai vechi urme ale unei civilizații ajung pana in secolul 5 inainte de Christos. Grație unei poziții geografice avantajoase, a fost în măsură să controleze cele mai importante rute comerciale de-a lungul Dunării. În secolul I î.Ch., teritoriul a fost populat de celți. In 1809 a fost distrus de către trupele lui Napoleon. Actualmente, ruinele castelului se vizitează, asemeni unui muzeu și panorama din castel asupra orașului este pur și simplu superbă.

Locuri de vizitat in Bratislava: Castelul Devin
Ce sa vizitezi in Bratislava: Castelul Devin

Poarta Sf.Mihail și strada Sf.Mihail

Poarta și strada Sf. Mihail sunt cele mai celebre locuri din Bratislava. Este o străduță mărginită de numeroase magazine și restaurante. Vara, Michalska Ulica este plină de turiști, de artiști de stradă și de localnici deopotrivă care ies pentru a profita de aerul proaspăt de seară. Majoritatea clădirilor situate pe strada Sf.Mihail datează din secolul 18 și au reușit să supraviețuiască mai multor războaie, ocupații și regimului comunist. La capătul acesei străzi se află poarta Sf.Mihail, singura poartă conservată din fortificațiile medievale ale orașului. Cu o înălțime de 51 de metri, adăpsotește Expoziția Armelor Muzeului orașului Bratislava. Vizitând acest muzeu, poți urca în tun și să admiri acoperișurile caselor din Bratislava.

Biserica Sf.Elisabeta

Este una din cele mai frumoase opere ale arhitecturii Art Nouveau din întreaga lume. Mai este cunoscută și sub numele de Biserica Albastră datorită învelișului său interior și exterior. Construcția sa a fost încheiată în 1908 de căre arhitectul de origine maghiară Odon Lechner. Se poate recunoaște cu ușurință de la depărtare datorită turnului său cilindric de 36 de metri. Se ajunge ușor la biserică din piața centrală din Bratislava, biserica fiind pe situată pe strada Bezrucova.

Hotelul orașului și piața principalaă (Hlavne namestie).

La origine o casă turn din secolul 14, fostul hotel al orașului a văzut lumina zilei în secolul 15 cu ajutorul alipirii mai multor case burgheze după care a trecut prin mai multe reconstrucții de-a lungul secolelor. După teribilulul cutremur din anul 1599, a fost reconstruit în stil Renascentist în timp ce turnul hotelului orașului a fost reconstruit într-un stil Baroc, în secolul 18. În 1912, o parte a hotelului a fost construită într-un stil neo-renascentist.

Un lucru esențial de făcut dacă ete afli în Bratislava este acela să intri în atmosfera oferită de Hlavne Namestie. Numele se traduce prin Piața Principală și este, cel mai adesea, considerat drept centrul orașului. Piața este situată în Orașul Vechi și a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul timpului. In afară de Hotelul Orașului, în piața principală mai este situată Fontaine Roland. In orice perioadă a anului ai vizita Bratislava, vei putea face o mulțime de activități la Hlavne Namestie. În fiecare an, în piață este organizat Târgul de Crăciun cu standurile sale perfecte de carte poștală și, în această perioadă, există o mulțime persoane care patinează în piață. În timpul anului, piața este un loc excelent de vizitat dacă vrei să cumperi produse artizanale locale. Se organizează aici și diferite concerte și festivale.

Locuri de vizitat in Bratislava: Hlavne Namesti

 

Statuile pitorești din bronz. În timp ce Bratislava reprezintă o veritabilă inspirație pentru turiști datorită epocii comuniste prin care a trecut, numeroase au fost clădirile renovate și rezugrăvite. Cu scopul de a înveseli puțin orașul, unele statui pitrorești și-au făcut apariția în oraș. În urma popularității imense de care s-au bucurat în rândul turiștilor, o serie de statui noi au fost instalate, plimbându-te prin centrul orașlului mai poți vedea câteva. Vei regăsi Cumil, statuia cea mai celebră din Bratislava, care înfățișează un bărbat ieșind dintr-un canal, un soladat din cadrul armatei lui Napoleon și un paparazzi.

Palatul Grassalkovitch (palatul prezidențial)

Reședința președintelui slovac de o bună perioadă de timp deja, pe vremuri palatul era reședința și locul de întâlnire pentru mai mulți membri ai aristocrației austro-ungare. Este un centru al vietii muzicale, unele dintre operele lui Joseph Haydn au avut premiera aici.

Locuri de vizitat in Bratislava: Palatul Grassalkovitch
Ce sa vizitezi in Bratislava: Palatul Grassalkovitch

Orașul Vechi

Una din principalele atracții ale orașului Bratislava este Orașul Vechi pe care ți-l recomandăm să îl vizitezi neapărat. Această parte a orașului adăpostește cartierul medieval extrem de bine conservat și, chiar dacă această zonă este destul de restrânsă, ne oferă multe detalii cu privire la istoria orașului Bratislava de câteva sute de ani. Orașul Vechi este cunoscut pentru numeroasele biserici pe care le adăpostește, de-a dreptul superbe dar și pentru promenada de-a lungul râului. În zonă se află și sediul mai multor ambasade străine. Orașul Vechi nu este doar o parte a istoriei urbane, este încă o mare parte a istoriei contemporane și adăpostește ministere ale guvernului precum Ministerul Culturii și Ministerul Justiției.

Orașul Vechi este cea mai căutată regiune din Bratislava de turiști. Aici vei găsi o serie de atracții populare precum Palatul Grassalkovitch și Catedrala St.Martin. Dacă stai mai mult timp în Bratislava atunci fă-ți timp pentru a aprecia contrastul dintre partea istorică a orașului și orașul modern de azi.

Castelul Devin

Locul în care se află amplasat castelul Devin adăpostește fortificații încă din perioada bronzului. De-a lungul vremii, celții și romanii au construit în egală măsură fortificații în acest loc, datorită poziției strategice excelente. Castelul este situat la granița cu Austria. Construcția pitorescă este independentă de clădirra principală a castelului și există numeroase legende în jurul fetelor îndrăgostite, întemnițate aici. Nu vom ști niciodată dacă vreuna din aceste legende este adevărată, însă locul este căutat datorită posibilității de a obține poze minunate.

Punctul de observație al OZN-urilor. Dacă ești dornic să găsești la Bratislava atracții puțin mai diferite decât de obicei, atunci trebuie să vizitezi Punctul de observație al OZN-urilor. Nu este cu adevărat un loc în care se pot vedea OZN-uri însă, mai degrabă un loc în care vei beneficia de o priveliște superbă asupra orașului. Locul și-a primit numele datorită domului în formă de farfurioară a marelui pod suspendat, unul din cele mai mari poduri suspendate din lume. Principala atracție a vizitei constă în ocaziile de a face poze. Există și un restaurant și un bar disponibile dacă vrei să te răcorești. Podul traversează Dunărea și este situat într-un loc privilegiat de-a lungul fluviului.

Hviezdoslavovo Namestie este una din piețele principale din Bratislava și există de mai bine de 1000 de ani. Un punct forte al acestei piețe este oferit de exemplele remarcabile de arhitectură medievală. Unul din cele mai importante edificii din această piață este Mănăstirea Notre Dame, locul în care, pe vremuri, fiicele de nobili erau trimise să studieze. Teatrul Național Slovac este o altă clădire importantă din piață.

Piața a beneficiat de o renovare importantă în secolul XX și ne invită la o plimbare relaxantă. Este o zonă cu verdeață, folosită în special de către pietoni. În centrul pieței se află o scenă care a găzduit, de-a lungul vremii, numeroase evenimente culturale. Mai există și sunetul liniștitor al apei oferit de cele două fântâni din piață care funcționează zi de zi. Este locul perfect pentru relaxare, departe de aglomerația urbană.

Galeria Nedbalka ar trebui să fie una din cele mai importante atracții de vizitat din Bratislava dacă ești o persoană interesată de dezvolarea artei, în special cea din secolul XX. Principalul obiectiv al acestei galerii este acela de a transporta vizitatorii într-o călătorie de-a lungul temelor artei moderne slovace. Există patru etaje de descoperit dacă decizi să vizitezi galeria. Toate etajele sunt pline cu opere de artă aparținând celor mai buni artiști slovaci. Există peste 150 de picturi și sculpturi de admirat. Toate operele expuse sunt organizate în funcție de teme și din punct de vedere cronologic, pentru ca vizitatorul să aibă o idee asupra felului în care ideile și stilurile s-au dezvoltat de-a lungul anilor.

Danubiana, Muzeul de Artă Cintempoană. Este unul din cele mai recente muzee de artă din Europa. Este situat la aproximativ 15 kilometri de centrul orașului și constituie una din principalele atracții din Bratislava. Vizitatorii muzeului sunt atrași de expozițiile din interior și de poziția sa neobișnuită totodată. Clădirea este siuată de-a lungul Dunării, de unde și-a căptătat și numele și, este, în egală măsură situată la granița cu Austria și Ungaria. Această vizită îți va rămâne cu siguranță întipărită în memorie. Proprietarul acestui muzeu este Dr. Vincent Polakovic, susținut în pasiunea sa pentru arta modernă de către Gerard H. Meulensteen. Acești doi bărbați au conceput o experiență cu adevărat remarcabilă pentru vizitatori. Dacă decizi să vizitezi acest muzeu vei avea posibilitatea de a admira o vastă colecție de artă contemporană și vei acea acces la un magazin și la o cafenea. În exterior există un parc care adăpsotește sculpturi minunate.

Grădina Zoologică din Bratislava.

Te întrebi ce ai putea vizita împreună cu familia în Bratislava ? Puteți merge la Grădina Zoologică. Grpdina Zoologică din Bratislava a fost înființată în 1960. Ocupă actualemente o suprafață de 96 de hectare și adăpostește 600 de animale. Vei descoperi aici specii venite din orizonturi diverse de la cămila Bactriană la poneiul Shetland. In 2006, lei, leoparzi și jaguari au fost aduși la grădina zoologică.

Action Park

Dacă vrei să faci ceva diferit în sejurul petrecut la Bratislava, iată încă un loc de descoperit, Action Park. Relaxează-te la Action Park, un parc de distracții în care vei putea practica activități diverse, de la bobsleigh la paintball. Este un parc perfect pentru întreaga familie.

Patinoarul Ondrej Nepela. Dacă ești pasionat de patinaj, atunci trebuie să te oprești neapărat la patinoarul Ondrej Nepela. Bratislava adpostește un patinoar deosebit de frumos, botezat în onoarea lui Ondrej Nepela. Pasionații de patinaj artistic cunosc cu siguranță acest nume deoarece a fost medialiat cu aur în cadrul Jocurilor Olimpice din 1972. Poate vei avea ocazia să asiști la un meci de hockey pe gheață. Dacă nu știi ce să faci într-o vacanță în Bratislava, iată o activitate interesantă.

Ce sa vizitezi in Bratislava: Patinoarul Ondrej Nepela
Locuri de vizitat in Bratislava: Patinoarul Ondrej Nepela

Monumentul Slavin

Drumul spre Slavin va fi cu siguranță unul lejer pentru toți turiștii, vei trece pe niște strădușe dintr-o zon rezidențială, cu curți și vile frumoase și îngrijite. De aici vei avea arte de o panoramă superbă asupra orașului, spre castel inclusiv. Sunt îngropați aici 6845 de soldați care au murit în anul 1945, în perioada eliberării Bratislavei de sub ocupația nazistă. La prima vedere ai impresia că în vârful pilonului masiv al monumentului Slavin se află o flacără, însă, dacă te aprooii, vei observa că statuia reprezintă un soldat care ține în mână steagul eliberării.

Grădina Medicală

Dacă te vei plimba prin Bratislava vei observa după o perioadă că orașul nu are foarte multe spații verzi. Unul din puținele spații verzi din oraș este Grădina Medicală, situată la aproximativ 10 minute de mers pe jos de Palatul Prezidențial.

De menționat pentru cei care vor să viziteze Bratislava într-un viitor apropiat este turul ghidat gratuit, zilnic între orele 11 :00 -15 :00. Turiștii por face o plimbare în compania altor turiști și a unui ghid care vorbește despre evenimente și obiceiuri dar și despre anumite clădiri reprezentative în oraș. Chiar dacă este gratuit turul, poți recompesa ghidul cu cât dorești, la final, dacă ți-a plăcut. Plimbarea durează puțin peste două ore.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *