Luați liftul Santa Justa în inima Lisabonei

Santa Justa lift, Lisabona

Descoperă toate experiențele pe care le poți avea

Situat în cartierul Baixa din centrul Lisabonei, liftul Santa Justa este unul dintre locurile de neratat din oraș.

Telescaunul Santa Justa, cunoscut și sub numele deElevador do CarmoElevador do Carmo este singurul lift istoric din orașul Lisabona. Unicitatea sa și arhitectura neogotică uimitoare fac din ea o atracție turistică majoră. Aceasta leagă cartierul Baixa de piața Largo do Carmo și, în general, de cartierul Chiado și de Bairro Alto, aflat în apropiere.

Lisabona, orașul celor șapte coline

Santa Justa lift, Lisabona

Credit foto: Flickr – whereisemil

Capitala portugheză are șapte coline care formează centrul său istoric. Dacă sunteți pe cale să vizitați Lisabona, fiți pregătiți să urcați și să coborâți tot timpul pe străzile în pantă! Această caracteristică a dus la construirea a diverse mijloace de transport, inclusiv a celebrelor tramvaie galbene, care le permit locuitorilor să urce mai puțin dureros unele dintre dealuri. Funicularele Bica, Glória și Lavra au fost proiectate de același arhitect ca și telescaunul Santa Justa: Raoul Mesnier du Ponsard.

Istoria și arhitectura ascensorului Santa Justa

Raoul Mesnier du Ponsard s-a născut în Porto din părinți francezi. Acest arhitect portughez a început construcția celebrului lift din Lisabona în 1900, care a fost finalizat în 1902. Arhitectul Jacinto Augusto Mariares a fost responsabil pentru structura caracteristică a ascensorului, cu nituri metalice. La începuturile sale, liftul a fost acționat de un motor cu aburi, care a fost înlocuit cu un sistem electric în 1907.

Santa Justa lift, Lisabona

Credit foto: Flickr – Stijn Nieuwendijk

Monumentul, înalt de 45 de metri, a fost construit din fier forjat. Stilul monumentului amintește de Turnul Eiffel și se crede că Mesnier du Ponsard a fost elevul lui Gustave Eiffel. Cu toate acestea, această legătură între cei doi bărbați nu a fost stabilită.

Stilul neogotic al liftului, scara sa mică în spirală și belvedere-ul său cu o vedere de 360° asupra orașului Lisabona fac ca această clădire să fie foarte populară printre turiști.

Locația, prețurile și orele de vizită ale telescaunului Santa Justa

Faimosul lift Santa Justa este situat în centrul orașului Lisabona, în cartierul Baixa. Mai exact, îl veți găsi la intersecția străzilor Aurea și Santa Justa.

Turnul este deschis zilnic între orele 7.00 și 22.00 iarna și până la ora 23.00 vara. Belvedere este deschis între orele 8.30 și 20.30.

Prețul de acces la lift este de 5,15 euro de adult pentru o călătorie dus-întors, cu un cost suplimentar de 1,50 euro pentru a merge la belvedere, la ultimul etaj al monumentului. Chiar sub belvedere, puteți lua o băutură la cafenea, accesibilă pe o scară în spirală, care oferă o priveliște magnifică asupra Castelului Sfântul Gheorghe, Rossio, Baixa – orașul de jos – și Tagus.

Cu toate acestea, va trebui să aveți răbdare pentru a vă bucura de această atracție, care are o coadă mare la începutul ascensorului în fiecare zi.

Santa Justa Lift, Lisabona

Credit foto: Flickr – Max Bashyrov

Liftul din Santa Justa, Lisabona

Credit foto: Flickr – Véronique Debord-Lazaro

Santa Justa Lift, Lisabona

Credit foto: Flickr – Simon Collison

Santa Justa Lift, Lisabona

Credit foto: Wikimedia – Mdavidii

Lasă un comentariu