Italia cu autorulota: închirieri, sfaturi, zone, itinerarii

Leagănul civilizației europene, un patrimoniu istoric unic în lume, moștenit în special de la Imperiul Roman, peisaje marine și mediteraneene sublime ca fundal și o cultură culinară de renume mondial… Da, vă aflați în Italia. Dacă nu ați făcut-o deja, vizitarea Italiei cu o rulotă sau o dubiță este o necesitate.

Între Piemont, Toscana, Abruzzo, Puglia, frumoasele lacuri alpine din nord, câmpia Padului, Sicilia și Sardinia, orașele (Veneția, Padova, Roma, Napoli, Milano etc.) și vestigiile lor romane, există o listă lungă de lucruri de văzut în peninsula italiană.

Aveți de gând să vizitați Italia într-o rulotă, furgonetă sau van? Aveți dreptate: este una dintre cele mai frumoase țări din sudul Europei de descoperit. Iată mini-ghidul nostru pentru acest road-trip!

Itinerarii în Italia cu rulota

Italia Ce poate fi mai bun decât să vizitezi Italia într-o rulotă? Pur și simplu să ai luxul de a putea dormi unde vrei – imediat ce ți se prezintă un loc unic – și să vizitezi ca un melc o țară magnifică, fără să pui un picior într-un hotel! ” Bunurile de prisos fac viața superfluă” a scris celebrul scriitor italian Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Dormitul în mașină vă permite să experimentați această maximă care vă dă de gândit!

Din Franța sau din unul dintre orașele italiene (închiriind o rulotă la fața locului), există numeroase itinerarii care pot fi stabilite. De fapt, există tot atâtea itinerarii posibile câte opțiuni sunt, în funcție de intersubiectivitatea gusturilor: o excursie în natură, un pelerinaj istoric pe urmele străvechilor etrusci și romani, o excursie culinară sau o explorare a Italiei prin intermediul artelor și monumentelor istorice ale Renașterii. Dacă veniți din nordul țării, puteți ajunge ușor la Genova, Milano sau Torino.

Există mai multe opțiuni: traversați întreaga peninsulă dintr-o singură dată până în Puglia și apoi urcați în sus, vizitați doar nordul Italiei, treceți peste o regiune – de exemplu Toscana sau Campania – vizitați Roma, Napoli și regiunea Vezuviului (cu situl arheologic Pompei) sau traversați câmpia Padului pentru a vizita Veneția, ocolind coasta Adriaticii și apoi coasta mediteraneană. În orice caz, va trebui să vă optimizați itinerariul în funcție de durata șederii dumneavoastră. Iată câteva idei de trasee:

 • O săptămână : Lacul Maggiore, Lacul Garda, Verona, Lacul Como, Milano și Torino
Itinerar în Italia

Credit foto: Caramaps

 • 10 zile : lacurile nordice, Veneția, Florența, Pisa, Cinque Terre
Itinerar în Italia

Credit foto: Caramaps

 • 15 zile : Genova, Cinque Terre, Florența, Roma, Napoli și Pompei
Itinerar în Italia

Credit foto: Caramaps

 • 30 de zile și mai mult : Sudul Italiei cu Puglia (Bari, Lecce), Sicilia (Taormina, San Vito lo Capo, Insulele Egade, ruinele grecești de la Agrigento, Etna), Napoli și Pompei, Roma, apoi nordul Italiei cu Bologna, Parma, lacurile alpine și Milano.
Itinerar în Italia

Credit foto: Caramaps

Dacă vizitați Italia cu rulota pentru o săptămână, ar fi păcat să ratați Toscana, peisajele și patrimoniul său. Florența se află la doar 405 kilometri de Menton (06) pe autostradă

Acum este ușor să închiriezi o rulotă în Franța. Cum o faci? Prin utilizarea platformelor care pun în contact chiriașii (dumneavoastră) cu proprietarii privați de rulote, cum ar fi Yescapa de exemplu.

Cum funcționează?

 • Aveți grijă să alegeți kilometraj nelimitat, à verificați numărul de paturi și dacă este posibil să faceți o călătorie în străinătate.
 • Faceți o cerere de închiriere online și comunicați proprietarului informațiile despre călătorie (date, opțiuni de închiriere, kilometraj etc.).
 • Dacă cererea dvs. este acceptată, după efectuarea plății veți avea acces la datele de contact ale proprietarului pentru a stabili un prima întâlnire.
 • În ziua plecării, prezentați permisul de conducere și plătiți taxa de depozit.
 • L’situația actuală și se semnează un contract de închiriere de către ambele părți. La întoarcere, după un road-trip de neuitat, semnați inventarul de retur al dotărilor și gata!
Italia Înainte de a ateriza pentru a vizita Italia cu rulota, se recomandă să faceți o rezervare online.

Pentru a rezerva o rulotă, vă recomandăm să folosiți o platformă online de închiriere de rulote și camionete, cum ar fi Yescapa. Aceste site-uri sunt acum numeroase pe piața de excursii și camping sălbatic. Principiul este simplu: alegeți vehiculul pe care îl doriți – în funcție de prețul zilnic, de tipul de rulote/camper, de echiparea vehiculului – și trimiteți o cerere de închiriere proprietarului. Apoi veți face schimb de informații cu acesta pentru a valida ultimele detalii ale sejurului dumneavoastră.

Ultimul pas: după plata online, primiți un e-mail de confirmare și sunteți gata să vizitați Italia cu rulota!

Conduceți în Italia cu o rulotă: regulile de circulație pe care trebuie să le cunoașteți

Italia Autovehiculul sau furgoneta trebuie să aibă un vestă galbenăa triunghi de avertizarea trusa de prim ajutora roată de rezervă iar centurile de siguranță sunt, bineînțeles, obligatorii pentru toți pasagerii. În Italia, autostrăzile sunt marcate cu semne verzi, în timp ce drumurile naționale – superstrade – sunt marcate cu semne albastre.

A semn de circulație din spate (cu diagonale roșii și albe) este obligatorie în Italia în cazul în care se depășește dimensiunea vehiculului (de exemplu, biciclete). Pe drumurile expres și pe autostrăzi, este, de asemenea, obligatoriu să aprindeți luminile de întâlnire în timpul zilei.

Limitele de viteză au un domeniu de aplicare național, dar autoritățile locale le pot restricționa temporar sau permanent:

 • 50 km/h în zonele construite,
 • 90-110 km/h pe drumuri,
 • 130 km/h pe autostrăzi.

În ceea ce privește pragurile legale de alcool, acestea sunt aceleași ca în Franța: 0,5 g/l, adică maximum două pahare. În ciuda apetitului italienilor pentru viteză, controalele sunt stricte și frecvente: este obișnuit să vezi semnul ” controllo elettronico della velocita”. (vă lăsăm să traduceți…).

În centrele istorice ale orașelor, fiți foarte atenți la indicatoarele ” zonă cu trafic limitat “. Aceste zone ar trebui evitate, deoarece amenzile cumulate – pentru fiecare abatere, o amendă – pot ploua după întoarcere: doar personalul municipal, transportul public și locuitorii din zonă au voie să circule în aceste zone, iar amenzile pot depăși 100 de euro fiecare, în funcție de oraș! Această interdicție de circulație este permanentă sau limitată la anumite ore (de exemplu, între 8.00 și 20.00). Cu toate acestea, se recomandă să vă parcați rulota într-o parcare în afara centrului orașului, deoarece aceste semne sunt uneori greu de văzut.

Taxe de autostradă în Italia: ce tarif pentru categoria dvs. de motorhome?

Italia Ne pare rău să aflăm că, la fel ca în Portugalia și Franța, în Italia există autostrăzi cu taxă. Iar acestea sunt destul de scumpe. În 2014, în Italia existau 5 906,5 km de autostrăzi cu taxă și doar 937,7 km de autostrăzi gratuite. Plata taxei de drum în Italia este puțin confuză: trebuie să intrați pe banda corespunzătoare opțiunii de plată pe care o veți face.

Prima soluție: luând un bilet la intrarea pe autostradă, pe care îl prezentați la ieșire pentru a plăti suma corespunzătoare distanței parcurse.

A doua metodă de plată: sistemul de taxare electronică: acest sistem comunică de la distanță cu antenele în momentul trecerii prin porțile de la stația de taxare. În acest caz, alegeți opțiunea ” riservata clienti TELEPASS”. Prin urmare, tranzacția este calculată automat prin asocierea plăcuței de înmatriculare cu cardul bancar, care este debitat.

Un alt sistem posibil: plata taxelor de drum cu un card de abonament preplătit, numit ViaCard. Există trei formule: 25 €, 50 € și 75 €. Bineînțeles, puteți plăti doar cu cardul bancar sau în numerar, dacă stația de taxare oferă aceste modalități de plată.

Pentru a traversa tunelul Fréjus, o traversare cu autocarul (clasa 2) costă 61,40 euro în 2019, iar o călătorie dus-întors costă 77,10 euro. Tunelul Mont Blanc este, de asemenea, scump: 60,4 euro dus și 75,9 euro întors.

În Italia, există multe taxe de drum și petreceți mult timp plătind… Iată un interval de prețuri orientativ:

 • De la Como la Bari: 70 de euro,
 • Como în Firenze: 27,10 €,
 • De la Como la Genova: 15,20 euro,
 • De la Como la Roma: 47,40 euro,
 • De la Brennero la Bari: 75,70 €,
 • Brennero în Roma: 52,90 €.

Așa că deplasarea prin țară este destul de costisitoare!

Parcuri pentru rulote în Italia: unde să parcați?

Italia Italia se prezintă ca un paradis în aer liber pentru rulote și camionete. De ce? În principal, pentru că în Italia și Sicilia este ușor să găsești un loc de parcare pentru o noapte. Parcările pentru rulote pot fi gratuite sau cu plată. Există, de asemenea, locuri de campare și zone de recepție. În Italia, ca și în majoritatea țărilor europene, camparea neautorizată este interzisă.

Cu toate acestea, am găsit fără dificultate multe locuri de parcare gratuite pe toată coasta siciliană, pe malul mării, unde am dormit într-o furgonetă transformată fără să fim reținuți o singură dată de poliție.

Dacă ești în pană de inspirație sau îți faci griji că vei primi vizita poliției când te vei instala, avem o soluție pentru tine: aplicația mobilă Park4night care este o comunitate de călători în rulote, furgonete și rulote care împărtășesc “locurile” în care au stat. Păduri, parcuri naturale regionale, litoral, campinguri, zone pentru rulote, parcări gratuite și cu plată, zone de evitat, “locuri” ideale pentru a merge, drumuri și poteci pustii… Există într-adevăr de toate și puteți alege tipul de loc și tipul de bivuac pe care îl doriți cu ajutorul unei hărți interactive: este ghidul de supraviețuire pentru călătorul călător! Alte câteva site-uri web pot fi, de asemenea, utile: Campercontact sau din nou Caramaps.

Pregătirea călătoriei în Italia cu rulota

Italia

Credit foto: Flickr – gianni

Pregătirea călătoriei pentru a vizita Italia cu o rulotă înseamnă, de asemenea, să vă gândiți la tot ceea ce va trebui să luați cu dumneavoastră în vehicul. Se întâmplă ca în pregătirile noastre să ne lăsăm purtați de val și să uităm unele lucruri esențiale. Iată o listă de lucruri pe care trebuie să le luați și să le faceți înainte de a pleca:

 • Ochelari de soare, cremă de soare
 • Costume de baie
 • Panou de aplicații mobile: Waze (GPS), Park4night, hărți și ghiduri turistice
 • Cabluri de telefon și încărcătoare de baterii
 • Trusă de prim ajutor (bandaje, antiseptic, Betadine etc.)
 • Repelent de țânțari
 • Hârtie igienică
 • Șervețele de curățare
 • Lichide (detergent de vase, săpun, duș, șampon)
 • Articole de gătit pentru camping
 • Reîncărcarea aragazului și a gazului
 • Sticle de apă
 • Jocuri de societate mici, zaruri și jocuri de cărți (pentru zilele ploioase)
 • plapumi și pături etc.

Vă rugăm să nu uitați să vă aduceți haine adecvate anotimpului, deoarece nopțile pot fi răcoroase chiar și vara în zonele montane.

Când este cel mai bun moment pentru a călători cu rulota în Italia?

Italia Deși Italia este o țară mediteraneană, are mai multe climate: montan și alpin în nord, mediteranean în cizma italiană. Cel mai bun moment pentru a vizita Italia cu o rulotă este între Din mai până la începutul lunii octombrie în toată țara dar poate fi foarte cald în iulie și august, în funcție de regiune (la începutul lunii august, în Sicilia, am fost aproape de 40°C!).

Lunile deAprilie și septembrie sunt acceptabile, dar noaptea va fi mai răcoare. Pe de altă parte, primăvara poate ploua abundent, în special în Valea Po.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro