Ghid pentru cartierul Barri Gòtic din Barcelona

Veniți în curând în Catalonia? Aflați tot ce trebuie să știți despre impresionantul cartier Barri Gòtic din Barcelona!

Când ajungi în capitala catalană, nu poți rata fermecătorul și faimosul său cartier gotic! Barri Gòtic este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase cartiere ale orașului. Situat pe locul vechiului oraș roman și apoi reconstruit în Evul Mediu, acesta reprezintă trecutul glorios al Barcelonei. De-a lungul străzilor medievale înguste și frumoase, veți descoperi clădiri sublime, dar și restaurante catalane la modă și baruri prietenoase unde puteți savura tapas delicioase!

Acest cartier gotic dinamic și plin de viață este, de asemenea, mărginit de bulevardul plin de viață La Rambla. În inima sa, puteți admira Plaça del Pi și Bazilica Santa Maria del Pi, puteți vizita Catedrala din Barcelona sau muzeul de istorie al orașului. Vii în curând la Barcelona? Atunci îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acest minunat cartier Barri Gòtic!

Cartierul Barri Gòtic în câteva cuvinte

Podul dintre clădirile din cartierul Barri Gòtic din Barcelona, Spania

Credit foto: Shutterstock / Sopotnicki

Cartierul Gotic se află în centrul orașului vechi din Barcelona. Istoria sa datează din timpul domniei lui Augustus, primul împărat roman. În acea perioadă, această ilustră civilizație a fondat o colonie pe locul Barri Gòtic. În Plaça Nova veți vedea două turnuri cilindrice din epoca romană. În prezent, cartierul se întinde de la La Rambla până la Via Laietana și de la malul mării Mediteraneene până la Ronda de Sant Pere.

Astfel, cuprinde cele mai vechi părți ale orașului Barcelona, cum ar fi rămășițele zidului roman al orașului și, mai presus de toate, câteva monumente medievale de neratat. Cu toate acestea, este important de remarcat că, în ciuda numelui său, o serie de clădiri gotice emblematice ale cartierului nu datează din Evul Mediu. De fapt, cartierul a fost complet transformat și restaurat pentru Expoziția Internațională din 1929 și din nou după aceea. Cu toate acestea, acest fapt nu schimbă frumusețea și istoricitatea districtului. Barri Gòtic are încă un plan stradal labirintic, cu multe străduțe care se deschid în piețe, la fel ca în Evul Mediu.

Ce să vezi și să faci în districtul Barri Gòtic din Barcelona?

Cartierul Barri Gòtic este, fără îndoială, cel mai popular din Barcelona! Pentru a o explora în cele mai bune condiții, vă recomandăm să vă pierdeți voluntar în labirintul său de alei și străduțe. Acesta este cel mai bun mod de a vizita cartierul Barri Gòtic și de a găsi cafenele fermecătoare, baruri de tapas sau magazine tipice. Pentru a vă ajuta în descoperirea dumneavoastră, iată un mic itinerar pentru a admira fiecare dintre minunile districtului.

Plaça Reial și La Rambla

Plaza Real (Piața Regală) într-o zi de vară, Barcelona, Spania

Credit foto: Shutterstock / Kert

Pentru a începe sau a încheia vizita în cartierul Barri Gòtic, nimic nu este mai bun decât La Rambla și mai ales frumoasa Plaça Reial. Liniștită în timpul zilei, este una dintre cele mai pline de viață când soarele apune. Înconjurată de arcade și presărată cu palmieri, este plină de turiști, restaurante și baruri, dar și de tarabe mai autentice.

La Rambla este cea mai faimoasă stradă din Barcelona și are o lungime de 1200 de metri. Construit în 1766 de-a lungul vechiului zid medieval, acesta marchează granița dintre cartierele Barri Gotic și El Raval. Urmați-o spre nord pentru a ajunge la Plaça del Pi.

Biserica Santa Maria del Pi

Biserica Santa Maria del Pi, Barcelona

Credit foto: Shutterstock / Clari Massimiliano

Construită între anii 1319 și 1391 pe rămășițele unei foste biserici romanice, clădirea actuală este în cel mai pur stil gotic catalan. Una dintre trăsăturile sale speciale este enorma fereastră de trandafiri, cu un diametru de aproape zece metri, care împodobește fațada. Bazilica a fost incendiată în 1936 de către anarhiști. A fost restaurat în mare măsură în 1940, după Războiul Civil Spaniol. Actualele vitralii datează din această perioadă.

Catedrala din Barcelona

Vedere de la Catedrala Santa Creu, Barrio Gotic, Barcelona

Credit foto: Shutterstock / Marianna Ianovska

În continuare, mergeți la Catedrala Santa Creu, cunoscută sub numele de La Seu în catalană. Construit între secolele XIII și XV pe vechea catedrală romanică, stilul său este predominant gotic, în ciuda diferitelor stiluri care s-au succedat în timpul construcției sale. Această catedrală maiestuoasă este o vizită obligatorie. Nu ratați șansa de a urca pe acoperișuri. De acolo sus vă veți bucura de o priveliște sublimă a Barri Gòtic.

Nu departe de catedrală, puteți admira și Palau de la Generalitat de Catalunya, sediul guvernului catalan. Apoi mergeți la Plaça del Rei, una dintre cele mai frumoase piețe din oraș. Este un simbol perfect al arhitecturii gotice și al istoriei medievale a orașului. Încastrat în zidurile orașului, veți vedea și clopotnița Capelei Santa Agueda, construită în 1302.

Muzeul de Istorie din Barcelona

Interiorul Muzeului de Istorie din Barcelona

Credit foto: Shutterstock / EQRoy

După ce ați admirat împrejurimile de la Plaça del Rei, nu uitați să vizitați Muzeul de Istorie din Barcelona. Acest muzeu conservă, studiază, expune și transmite patrimoniul istoric al orașului, de la origini până în prezent. Veți găsi vestigii din epoca romană și medievală, precum și expoziții despre istoria contemporană a Barcelonei.

Sudul districtului

Vedere din Barcelona și Mirador de Colom

Credit foto: Shutterstock / kavalenkava

Pentru a vă încheia vizita în cartierul Barri Gòtic, vă puteți întoarce în apropiere de Plaça Reial pentru a vă bucura de o masă delicioasă, a lua niște tapas și a bea ceva. Există încă multe minuni ascunse în acest district. Puteți explora partea de sud a districtului. Plimbați-vă pe străzile fermecătoare și veți găsi numeroase baruri, cafenele și restaurante confortabile.

Este posibil să ajungeți la Port Vell și la malul mării. De aici puteți ajunge la Mirador de Colom, un monument dedicat celebrului explorator. Această coloană marchează începutul La Rambla.

Tururi ghidate de făcut în cartierul Barri Gòtic

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest cartier și mai ales să nu ratați nimic, puteți opta, evident, pentru un tur ghidat al Barri Gòtic! Iată o prezentare generală a tururilor care există:

Tur pietonal ghidat

Plaça Ramon Berenguer, Barcelona

Credit foto: Shutterstock / RossHelen

Pentru a vizita cartierul Barri Gòtic, există tururi pe jos de 2,5 până la 3 ore. Însoțițiți de un ghid local, vă veți plimba pe străzile înguste ale acestui cartier istoric din Barcelona.

Veți descoperi catedrala gotică, a cărei construcție a început în secolul al XIII-lea și a fost finalizată abia 6 secole mai târziu. Contemplați rămășițele zidului roman din Plaça Ramon Berenguer, plimbați-vă prin Plaça del Rei și admirați fostele palate ale regilor și papilor. Per total, veți fi cufundați în istoria fascinantă a acestui cartier! Acest tip de tur ghidat al Barri Gòtic, disponibil frecvent în limba franceză, costă de obicei între 18 și 30 de euro de persoană.

Tur de biciclete ghidat

Nimeni cu bicicleta în districtul Barri Gotic din Barcelona

Credit foto: Shutterstock / Travelerpix

Nu-ți place să mergi pe jos atât de mult? Descoperiți apoi Barcelona și cartierul Barri Gòtic cu bicicleta și un ghid! Aceste tururi, cu o durată medie de 3 ore, vă vor purta pe străzile înguste ale capitalei catalane. Veți putea admira Cartierul Gotic, Rambla și Plaça de Catalunya.

De asemenea, veți descoperi de pe bicicletă Sagrada Familia, arena de tauri, întreg orașul vechi și promenada de pe plajă. Pentru acest tip de tur ghidat, uneori disponibil în limba franceză, vă puteți aștepta să plătiți în medie între 20 și 50 de euro.

Tur cu Segway

Femeie pe un segway în Barcelona

Credit foto: Shutterstock / ImYanis

Dacă mersul pe bicicletă și mersul pe jos nu sunt preferatele tale, atunci trebuie să știi că există tururi ghidate cu segway! Cu acest mijloc de transport, puteți aluneca fără efort de la o minune la alta. Ca și în cazul tururilor cu bicicleta, turul începe de obicei în Cartierul Gotic și continuă în altă parte în Barcelona. Veți descoperi și alte locuri importante, cum ar fi Parcul Ciutadella, fântâna monumentală sau Parlamentul catalan. Desigur, ghidul dumneavoastră va puncta turul cu anecdote, comentarii și explicații despre oraș, monumentele și istoria acestuia.

Acest tip de vizită costă, în general, în jur de 50 € de persoană, pentru o durată de 2 ore. Ca și în cazul celorlalte tururi, este posibil să fiți însoțit de un ghid profesionist vorbitor de limba franceză.

În inima legendelor

Strada goală din Barri Gotic noaptea, Barcelona

Credit foto: Shutterstock / INejron Photo

Există mai multe tururi tematice ale Cartierului Gotic. De exemplu, puteți participa la Ghosts and Legends Tour. Acest tur de o oră și jumătate are loc la lăsarea serii în Cartierul Gotic. Ghidul dvs. vorbitor de limba engleză vă va povesti poveștile cu fantome și legendele din acest cartier. Turul începe și se termină cu un cocktail intrigant într-un bar din Barri Gòtic.

În jurul Flamenco

Dansatoare de flamenco printre turiștii de pe Rambla, Barcelona

Credit foto: Shutterstock / Gimas

Ce-ar fi dacă ați plonja în culisele flamenco-ului? Flamenco este o adevărată religie în fiecare colț al țării și este invitat și în Barri Gòtic pentru o experiență captivantă. Programul include o expoziție audiovizuală despre originile acestei forme de artă, urmată de un curs expres cu doi artiști vorbitori de limba engleză. Apoi încheiați ziua cu o cină spectacol la Palacio del Flamenco, un restaurant de teatru de top!

Unde să mănânci în districtul Barri Gòtic din Barcelona?

După cum s-a menționat anterior, această zonă este cea mai populară, cea mai vizitată și cea mai apreciată din Barcelona. Prin urmare, veți găsi, evident, multe cafenele, restaurante tipice și baruri de tapas. În timpul vizitei dumneavoastră în Barri Gòtic sau chiar în timpul șederii, veți avea de unde alege când vine vorba de mese. Vă recomandăm în special următoarele adrese:

  • Cele cincisprezece Nits Les Quinze Nits: Situat în frumoasa Plaza Real, acest restaurant oferă preparate delicioase din bucătăria mediteraneană la prețuri rezonabile.
  • El Salón Un mic bistro cu influențe catalane și franceze pe care trebuie să-l încercați în timpul șederii dumneavoastră!
  • Restaurant Le Pla Situat în apropiere de Plaça Sant Jaume, oferă o atmosferă relaxată și mâncare mediteraneană delicioasă.

Cartierul Barri Gòtic este înconjurat de linii de metrou. Nu vă va fi greu să ajungeți la ea cu mijloacele de transport în comun.

  • De-a lungul Ramblas, vă puteți opri la Drassanes, Liceu sau Catalunya cu linia verde deschis L3.
  • În cealaltă parte a districtului, în linia galbenă L4 oferă stațiile Urquinaona, Jaume I și Barceloneta. Acesta din urmă se află la o scurtă plimbare de la malul mării.
  • Linia roșie L1 se oprește, de asemenea, la Catalunya, una dintre piețele principale ale orașului.

Nu vă recomandăm să veniți în această zonă cu mașina. Centrul orașului Barcelona este foarte aglomerat și nu foarte prietenos cu traficul. Locurile de parcare sunt, de asemenea, scumpe. Este mai bine să vă lăsați mașina la periferia orașului și apoi să mergeți în Barri Gòtic cu transportul public.

TravelMax.ro