Ghid pentru cartierul Alfama din Lisabona

Veniți în curând în Portugalia? Aflați tot ce trebuie să știți despre fantasticul cartier Alfama din Lisabona!

Alfama este, fără îndoială, cel mai tipic cartier din Lisabona. Cu străzile sale abrupte, cafenelele și magazinele sale artizanale, are tot ce-i poate seduce pe călători! De fapt, când te gândești la Lisabona, îți vin inevitabil în minte imagini cu Alfama. Puteți găsi chiar și linia istorică de tramvai nr. 28, care traversează cartierul până la Castelul São Jorge. Acest magnific castel medieval domină Alfama încă din secolul al XI-lea. Bineînțeles, există multe alte monumente, puncte de vedere și obiective culturale în cartier, care îl fac să fie un loc de vizitat!

Dar, mai ales, la căderea nopții, unele dintre restaurantele vechi din cartier găzduiesc cântăreți de fado. Această muzică melancolică tradițională invadează străzile și îi încântă pe vizitatori. Vii în curând la Lisabona? Atunci îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acest minunat cartier Alfama!

Cartierul Alfama în câteva cuvinte

Clădiri pline de culoare, Alfama, Lisabona

Credit foto: Shutterstock – joyfull

Alfama este unul dintre cele mai vechi cartiere din Lisabona. Numele său provine chiar din arabă ” alf maa “care înseamnă “izvoare fierbinți”. În timpul dominației musulmane, acest cartier era situat în interiorul Cerca Moura, zidurile orașului construite de mauri.

Odată cu revenirea dominației creștine în 1147, cartierul Alfama s-a extins spre est. La acea vreme, era cea mai plăcută parte a orașului. Din nefericire, locuitorii bogați s-au mutat treptat în vest pentru a se proteja de cutremure. Pescarii și săracii s-au stabilit în Alfama. La acea vreme, acesta era situat în afara zidurilor și era asociat cu sărăcia și condițiile de trai mizerabile. Pe măsură ce Lisabona s-a transformat într-un important port și oraș maritim, cartierul a devenit locul unde locuiau marinarii și docherii.

În zilele noastre, Alfama este departe de această veche reputație. A reușit să își păstreze și să își pună în valoare patrimoniul, transformându-l într-un loc prietenos, la modă și autentic! Numeroasele monumente care acoperă pantele sale sunt mărturie a istoriei îndelungate a districtului.

Ce să vezi și ce să faci în cartierul Alfama din Lisabona?

Alfama este cu siguranță unul dintre cele mai plăcute cartiere de vizitat! Cel mai bun mod de a o explora este să te pierzi de bună voie în labirintul său de străzi și alei. La fiecare colț sau la capătul unei pante, veți descoperi piețe frumoase, magazine fermecătoare și cafenele tipice.

Doriți să vizitați cartierul Alfama din Lisabona? Atunci iată unul dintre cele mai bune itinerarii pentru a descoperi fiecare dintre minunile districtului.

Înălțimile din Alfama

Mănăstirea São Vicente de Fora

Credit foto: Shutterstock – Helissa Grundemann

Înainte de a vizita Castelo, vă recomandăm să luați tramvaiul 28 până la Largo da Graça. Apoi puteți merge la Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen. De la acest punct de belvedere vă puteți bucura de o priveliște minunată asupra centrului Lisabonei și a Castelo de São Jorge. De aici puteți merge pe jos până la strada principală și apoi la frumoasa Igreja de São Vicente de Fora. Această mănăstire este una dintre cele mai importante clădiri manieriste din țară!

De aici, urmați liniile de tramvai până la Largo das Portas do Sol, cea mai mare piață din Alfama. De-a lungul drumului și în jurul pieței veți descoperi o încâlceală de străzi pietruite și mici piețe ascunse. Aceasta este una dintre cele mai frumoase părți ale Lisabonei! De asemenea, puteți vizita domeniul Igreja de Santa Luzia. Bogat decorată cu plăci azulejos pictate somptuos, mănăstirea găzduiește un alt punct de belvedere popular. Nu ratați nici Muzeul de Arte Decorative, situat într-un fost palat Azurara.

Din Largo das Portas do Sol, o urcare solidă vă desparte în cele din urmă de neuitatul Castelo de São Jorge. Cu vedere spre Alfama, există un donjon superb, ziduri uriașe, un muzeu foarte interesant și, bineînțeles, priveliști minunate!

La vest de Alfama

Catedrala Sé și tramvaiul 28, Lisbone

Credit foto: Shutterstock – Farbregas Hareluya

La coborârea de la castel, veți da peste Teatro Romano și muzeul său, o atracție de neratat în zonă. Apoi puteți vizita sublima Catedrală Sé, cea mai veche biserică din oraș. În clopotniță, puteți observa săpăturile și cercetările arheologice efectuate acolo.

Nu departe de catedrală, puteți vizita și Igreja de Santo António de Lisboa. Această biserică a fost construită pe locul de naștere al Sfântului Anton, sfântul patron al Lisabonei și al Portugaliei.

Părțile inferioare ale Alfama

Piața de vechituri Feira da Ladra

Credit foto: Shutterstock – Sean Hsu

În părțile inferioare, veți găsi faimosul Museu do Fado. Pe drum, puteți contempla Chafarizul din El Rei sau puteți urca scările până la Arco de Jesus. Între muzeul dedicat Fado și Portas do Sol, se află unul dintre cele mai autentice colțuri ale cartierului. Este plin de străzi în pantă, piețe mici și scări. Îl recomandăm pentru o explorare liniștită la finalul acestui traseu!

Dar mai întâi, mergeți la Igreja de Santo Estêvão, unde se află un alt punct de vedere minunat. O scurtă plimbare vă va duce apoi la magnificul Panteão Nacional. În această biserică veche sunt îngropate 12 dintre cele mai importante personalități ale Portugaliei. De pe acoperiș, vă puteți bucura de o vedere sublimă la estuarul Tagus. Vizavi de Panteon se află Jardim Botto Machado și faimoasa piață de vechituri Feira da Ladra. Piața are loc în fiecare marți și sâmbătă.

În cele din urmă, puteți merge la Museu Militar dacă sunteți interesat de istoria militară. Sau puteți merge să vă pierdeți pe aleile fantastice ale cartierului. Vă așteaptă cafenele fermecătoare, restaurante tipice și magazine de artizanat!

Tururi ghidate de făcut în cartierul Alfama

Pentru a afla mai multe despre acest cartier și pentru a nu pierde nimic, puteți opta, evident, pentru un tur ghidat al Alfama! Există mai multe tipuri de excursii.

Tur ghidat pe jos al Alfama

Oameni care se plimbă în cartierul Alfama

Credit foto: Shutterstock – Adam Wasilewski

Pentru a vizita cartierul Alfama, există tururi pe jos de 2,5 ore. Însoțit de un ghid local, vă veți plimba pe străzile înguste ale acestui cartier tipic din Lisabona. Veți descoperi castelul Saint-Georges din vârful orașului, veți afla mai multe despre istoria fado-ului, veți vizita catedrala din Lisabona, biserica Saint-Antoine și veți admira multe alte monumente!

Pentru acest tur ghidat, contați în medie 14€ pe persoană.

Tur ghidat al Alfama și concert Fado

Grup de fado în Lisabona

Credit foto: Shutterstock – Sopotnicki

Doriți să participați la un concert de Fado? Apoi puteți opta pentru un tur ghidat al cartierului, urmat de un concert într-o casă tradițională Fado! Acest tip de tur este adesea precedat de o cină tradițională. Turul durează 4 ore și este condus de un ghid local care vă va povesti mai multe despre istoria cartierului și despre muzică.

Prețurile variază aproximativ 35 EUR pentru acest tip de vizită.

Tur ghidat cu tramvaiul 28

Tramvaiul 28 în cartierul Alfama din Lisabona

Credit foto: Shutterstock – Olena Z

Pentru a vizita cartierul Alfama, puteți alege un tur pe jos și cu tramvaiul! Turul durează 3 ore și vă permite să descoperiți marea majoritate a monumentelor și comorilor din cartier. Veți fi, desigur, însoțiți de un ghid local și pasionat care vă va povesti mai multe despre istoria și particularitățile districtului.

Tur ghidat cu tuk-tuk

Tuk-tuk în cartierul Alfama din Lisabona

Credit foto: Shutterstock – portumen

Nu vă interesează tramvaiul? Apoi, optați pentru un tur ghidat cu tuk-tuk! La fel ca în turul anterior, puteți descoperi rapid și fără efort majoritatea minunilor din cartierul Alfama. Cu o capacitate de până la 6 persoane, tuk-tuk-urile sunt cea mai bună modalitate de a explora străzile înguste ale Lisabonei.

Contează pe 20€ pe persoană în medie pentru acest tur, care include adesea și alte părți ale Lisabonei.

Cele mai bune hoteluri pentru a sta în cartierul Alfama

Pentru a vă extinde descoperirea Alfama, nimic nu este mai bun decât să vă cazați acolo în timpul șederii dumneavoastră la Lisabona! Vă recomandăm în special următoarele hoteluri Convento do Salvador și Santiago de Alfama.

Primul este un hotel șic și modern. Acesta este situat într-o fostă mănăstire și este frumos decorat cu lucrări de artă locală. Cel de-al doilea este un palat restaurat din secolul al XV-lea. De asemenea, camerele oferă tot confortul necesar. Unele au chiar vedere la râu! Pentru o noapte de cazare, vă puteți baza pe un minim de 80 până la 120 €.

În cartierul Alfama, puteți avea încredere și în Alfama Yellow House, Alma Moura Residences sau Hotel Riverside Alfama. Pentru cei care au un buget limitat, recomandăm Hostel Suave Lisboa Situat în partea superioară a cartierului.

Unde să mănânci în cartierul Alfama din Lisabona?

Acest cartier este, evident, plin de cafenele bune, restaurante și baruri tipice, unde domnește fado! În ceea ce privește adresele, nu putem decât să vă recomandăm Audrey’s café. Acest restaurant are o terasă foarte frumoasă și puteți mânca preparate tipice și tapas delicioase. Este, de asemenea, locul perfect pentru un brunch în Lisabona! Prețurile aici variază între 7 și 20 de euro pentru un fel de mâncare.

De asemenea, puteți opta pentru restaurantul Farol de Santa Luzia, renumit în întreaga capitală pentru preparatele sale cu fructe de mare! Vă recomandăm, de asemenea, restaurantul Parreirinha de Alfama, care este un pic mai scump, dar care oferă o bucătărie tradițională delicioasă și concerte fado minunate! Pentru fiecare dintre aceste restaurante, nu uitați să faceți o rezervare specială pentru cină.

În cele din urmă, pentru un mic dejun consistent și delicios, vă recomandăm fermecătoarea brutărie Alfama Doce.

Pentru a ajunge în acest cartier tipic, vă recomandăm să luați miticul tramvai 28 care înconjoară cele mai vechi părți ale Lisabonei. Puteți ajunge în cartier și de la următoarele stații de metrou Rossio și Martim Moniz (linia verde) sau Terreiro do Paço (linia albastră).

Lasă un comentariu

TravelMax.ro