Descoperiți ghețarul Vatnajökull din Islanda: bilete, prețuri, orare

Plănuiți o excursie în Islanda? Profitați de ocazia de a vizita ghețarul Vatnajökull, cea mai mare calotă de gheață din țară!

Vatnajökull: nu există nicio îndoială, vă aflați în Islanda! În spatele acestui nume cu rezonanță nordică, care înseamnă “ghețarul lacurilor”, se află cel mai mare ghețar din țară, care este, de asemenea, unul dintre cei mai mari și mai voluminoși din Europa. Situat în parcul național cu același nume din sud-estul țării, ghețarul Vatnajökull (8.300 km2) acoperă 8% din suprafața Islandei, aproape cât Corsica, și atinge o înălțime de 2.109,6 metri.

O vizită la ghețarul Vatnajökull din Islanda, un paradis al aventurierilor, este obligatorie atunci când vizitați țara de gheață. Ai de gând să descoperi acest ghețar mitic? Găsește răspunsurile la întrebările tale în acest scurt ghid, pus la cale cu pasiune!

Istoria ghețarului Vatnajökull

Un ghețar este o masă de gheață care se formează prin acumularea de zăpadă acumulată în timp. La momentul colonizării vikingilor în Islanda, în secolul al IX-lea, cantitatea de gheață care formează ghețarul Vatnajökull era mult mai mică decât în prezent.

Între secolele al XIII-lea și al XIX-lea, Islanda a intrat în Mica Epocă Glaciară, în timpul căreia ghețarul Vatnajökull a crescut în dimensiuni. Cu toate acestea, încălzirea globală și multiplele erupții vulcanice, care au început în a doua jumătate a secolului al XX-lea, au inversat tendința, făcând ca acest gigant de gheață să piardă o parte din suprafața sa. Pentru că sub ghețarul Vatnajökull se află vulcani activi, printre care se numără și vulcanul Öræfajökull care este cel mai mare vulcan din țară, sau de la Grímsvötn și Bárðarbunga.

În 1996, erupția majoră a Grímsvötn a provocat inundații devastatoare ale râului Skeidará, ca urmare a evacuării puternice a unei cantități mari de apă care fusese reținută sub gheață. Acest fenomen se numește jökulhlaupcare înseamnă “alergare pe ghețar” în islandeză.

Din 2008, ghețarul Vatnajökull face parte oficial din Parcul Natural Vatnajökull, care include fostul Parc Național Skaftafell (posibilitate de excursii și drumeții) și Parcul Natural Vatnajökull. Jökulsárgljúfur. Cu o suprafață de 15.000 km2, parcul acoperă 15% din teritoriul Islandei și este considerat cel mai mare din Europa.

Ce să vezi și ce să faci la ghețarul Vatnajökull din Islanda?

Ce să vezi și ce să faci la ghețarul Vatnajökull din Islanda?

Credit foto: Flickr – David Phan

Vizitarea ghețarului Vatnajökull din Islanda este o aventură în aventură. Pe lângă faptul că vă puteți bucura de priveliștile uluitoare de pe Route 1, puteți să vă apropiați de acest gigant de gheață. Fie că sunteți un mare sportiv sau pur și simplu un iubitor de natură, așteptați-vă să trăiți o experiență unică într-un cadru extraordinar!

Pe ghețarul Vatnajökull, pe limbile sale glaciare (Skeiðarárjökull, Svínafellsjökull, Skaftafellsjökull…) și în împrejurimile sale sunt disponibile numeroase excursii, cum ar fi drumeții, călărie, ciclism montan, alpinism și caiac-canoe.

Glacier Trekking

Oricare ar fi nivelul tău de abilitate, o excursie este cea mai bună modalitate de a avea acces la limbile de ghețar și la cele mai incredibile peisaje ale ghețarului Vatnajökull din Islanda. Întotdeauna însoțiți de un ghid, care de obicei asigură echipamentul necesar, cei mai motivați dintre voi pot chiar să completeze excursia prin escaladarea pe gheață și să se bucure astfel de o priveliște spectaculoasă a Hvannadalshnukur cel mai înalt vârf din țară.

Aceste tururi sunt disponibile pe tot parcursul anului, în funcție de vreme, și sunt deschise tuturor bugetelor.

Peșteri de gheață

Iarna, din noiembrie până în martie, descoperiți peșterile de gheață de un albastru intens din inima ghețarului Vatnajökull! Acest fenomen natural este rezultatul topirii ghețarilor în timpul verii și al apei care trece prin gheață. Aceste peșteri se schimbă în funcție de zile și de condițiile meteorologice, ceea ce face din ele o experiență unică.

Un must do cu un ghid!

În jurul ghețarului Vatnajökull

În interiorul și în jurul parcului, care poartă același nume ca și ghețarul Vatnajökull, se află alte destinații de top ale țării:

Este una dintre porțile de intrare în parc și un punct de plecare pentru multe drumeții pe ghețarul Vatnajökull. Dacă mergeți acolo, nu ratați cascada Svartifoss!

Rezervă-ți excursia în Parcul Național Skaftafell

Aceasta este o câmpie deșertică, formată de apa de topire a ghețarilor, care se află între ghețarul Vatnajökull și coasta atlantică.

Jökulsárlón, care înseamnă “lagună glaciară”, este cel mai mare lac proglaciar din Islanda, situat la sud de ghețarul Vatnajökull. Între aprilie și octombrie, este posibil să o parcurgeți cu barca sau cu caiacul, în special din Reykjavik.

Pentru a vizita ghețarul Vatnajökull din Islanda aveți nevoie de o masina inchiriata în timpul șederii dumneavoastră pentru a ajunge la unul dintre punctele de acces în parc sau rezervați o excursie din Reykjavik sau una dintre destinațiile din apropierea parcului (Vik, Höfn, Jökulsárlón…).

Calota de gheață este ușor de accesat cu mașina prin intermediul ruta 1drumul principal din jurul țării. Skaftafell, situat la 325 de kilometri de capitală și la 140 de kilometri de Vik, este una dintre cele mai populare intrări. Există și alte căi de acces la nord și la vest de ghețar, dar acestea nu sunt recomandate decât dacă călătoriți cu un vehicul 4×4 și cunoașteți zona.

În rest, Islanda are o rețea bună de autobuze care leagă principalele orașe și unele destinații turistice din țară (Vik, Jökulsárlón…). Cu toate acestea, dacă alegeți această opțiune, nu veți fi foarte flexibil, deoarece veți depinde de orarul și de stațiile de autobuz.

Orarul și prețurile pentru ghețarul Vatnajökull

Este posibil să vizitați ghețarul Vatnajökull din Islanda pe tot parcursul anului cu excepția cazului în care condițiile meteorologice nu permit acest lucru.

Cu toate acestea, nu toate tururile sunt disponibile în fiecare lună a anului. Vizita la peșterile de gheață este posibilă doar dacă posibil doar iarnaîn timp ce ambarcațiunile din laguna Jökulsárlón navighează doar iarna. numai varade exemplu.

Nu ezitați să rămâneți în zonă mai multe zile pentru a explora Parcul Național Vatnajökull și împrejurimile și pentru a participa la una dintre numeroasele excursii de o jumătate de zi care sunt organizate de obicei.

TARIFE

Accesul la ghețarul Vatnajökull este gratuitCu toate acestea, prețurile diferitelor excursii variază. între 50€ și 150€ pe persoanăÎn funcție de activitatea aleasă (drumeție, vizită la peșteră, barcă…) și de numărul de persoane din grup, prețul mediu este cuprins între 50€ și 150€. Vă rugăm să rețineți că acest interval de prețuri nu include un eventual transfer din Reykjavik.

E BINE SĂ ȘTIȚI

Înainte de a pleca să vizitați ghețarul Vatnajökull din Islanda, iată câteva informații suplimentare:

  • Pentru anumite activități sportive sau de risc poate fi necesară o condiție fizică bună și o vârstă minimă.
  • Vremea în Islanda se poate schimba foarte repede și poate afecta condițiile de drum și accesibilitatea unor atracții turistice. Asigurați-vă întotdeauna că sunteți bine informați înainte de a porni la drum, mai ales iarna!
  • Pentru a vă maximiza șansele de a vedea aurora boreală pe ghețarul Vatnajökull, este recomandabil să călătoriți în Islanda între septembrie și martie.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro