Descoperirea comorilor din Macedonia de Nord

Istoria Macedoniei de Nord este bogată în legende și locuri excepționale. Acest stat, care este liber de la destrămarea Iugoslaviei, merită o vizită, deoarece peisajele, orașele și monumentele sale sunt minunate.

Deși am auzit cu toții de Macedonia de Nord (țara și-a schimbat numele în 2018), puțini au vizitat acest stat la fel de mare ca fosta regiune Poitou-Charentes.

Cu toate acestea, această republică balcanică îi surprinde pe toți cei care au decis să o viziteze. Trebuie spus că nu lipsesc argumentele în favoarea acestei foste regiuni a Iugoslaviei. Într-adevăr, Macedonia de Nord are peisaje care îți taie respirația, datorită reliefurilor sale variate. Aici, lacurile și munții umplu peisajul.

Istoria nu este de neglijat, deoarece Alexandru cel Mare, Imperiul Roman, Bizanțul și epoca comunistă au pus mâna pe aceste pământuri. Macedonia de Nord are toate motivele să vă uimească. De aceea, Generation Voyage vă invită să vă scufundați în inima acestui teritoriu puțin cunoscut.

Skopje, poarta de intrare în țară

Sejurul începe în Skopje, capitala și poarta de acces pentru turiștii străini. De îndată ce ajungeți, trecutul comunist al țării este de netăgăduit. Arhitectura sa este puternic influențată de această perioadă, până la punctul de a face din Skopje cea mai frumoasă mărturie a artei brutaliste. Aceasta este o caracteristică nefericită, deoarece se datorează cutremurului care a lovit orașul în 1963, care a devastat nu mai puțin de 80% din teritoriul Skopje.

Cu peste 1.000 de morți, 3.000 de răniți și 120.000 de persoane rămase fără adăpost, orașul a fost reconstruit în grabă, fără niciun plan sau voință artistică. Skopje nu este cel mai frumos dintre orașe.

Skopje

Exemplu de artă brutalistă din Skopje – Credit foto: Flickr – David Bailey

O altă consecință a cutremurului a fost faptul că, în urma distrugerii a 80% din teritoriu, au dispărut și mărturii ale trecutului. Doar câteva locuri și monumente au supraviețuit, cum ar fi Podul de Piatră, Bazar Vechi și Acqueductul, ceea ce le conferă o valoare simbolică inestimabilă.

Skopje

Stânga: Bazar vechi | Dreapta: Podul de piatră – Credit foto: Shutterstock – mastapiece | trabantos

Dar astăzi, Skopje a digerat acest eveniment tragic și privește înainte. În prezent, capitala își dorește un lifting, datorită modernizării infrastructurii sale. Patru exemple ale acestei modernizări au devenit o necesitate.

Prima este Piața Macedonia, cea mai mare din oraș. Deși cei 18.000 m² sunt impresionanți, adevărata atracție a pieței este statuia lui Alexandru cel Mare, care a condus Macedonia Antică în secolul I î.Hr. Cea de-a doua este excepționala catedrală Sfântul Clement din Ohrid, construită pe o bază rotundă.

Monumentele moderne din Skopje

Stânga: Catedrala Sfântul Clement din Ohrid | Dreapta: Statuia lui Alexandru cel Mare din Piața Macedonia – Credit foto: Shutterstock – ColorMaker | Oliver Lawn

Continuând drumul, veți întâlni Podul Civilizațiilor, unde puteți admira 37 de statui reprezentând cele mai importante figuri din istoria Macedoniei de Nord. Aceasta este o dovadă că orașul încearcă să își pună în valoare trecutul, demonstrând astfel că capitala are tot ce-i trebuie pentru a fi o destinație turistică de top.

Podul civilizațiilor, Skopje

Credit foto: Shutterstock – nikolay100

În cele din urmă, plimbarea dumneavoastră pe urmele noului Skopje se încheie la Memorialul dedicat Maicii Tereza. Membră a minorității albaneze, Maica Tereza este cea mai emblematică figură contemporană a țării. Țara sa natală a ținut să îi aducă un omagiu, transformând biserica în care a fost botezată într-un memorial dedicat operei sale. O vizită impresionantă, care ne cufundă în viața laureatului Premiului Nobel pentru Pace din 1979.

Memorialul Maica Tereza

Credit foto: Wikipedia – Raso

Cu toate acestea, această dorință de modernitate nu este un succes din toate punctele de vedere. Din ce în ce mai multe clădiri mari sunt ridicate peste tot în oraș, uneori chiar lipite de ultimele vestigii ale trecutului. Acest contrast nu este lipsit de consecințe, deoarece rarele mărturii ale trecutului trec uneori neobservate, în timp ce ele sunt, într-adevăr, ceea ce face Skopje unică.

Partea negativă a orașului Skopje

Aici, statuia lui Alexandru cel Mare este dominată de clădiri de bănci și hoteluri. – Credit foto: Shutterstock – Bobica10

Dar, pentru a încheia într-o notă pozitivă și înainte de a pleca spre noi orizonturi, ieșiți din metropolă și luați înălțime. Scopul? Urcați pe Muntele Vodno, care domină Skopje și al cărui punct cel mai înalt (Vârful Krstovar) se află la 1.066 de metri deasupra nivelului mării. Odată ajuns în vârf, priveliștea este fabuloasă.

Panorama este de cel mai frumos efect, mai ales noaptea, când doar orașul se luminează. Ei bine, aproape, pentru că, în spatele tău, evident că nu vei fi ratat Crucea Mileniului, cea mai înaltă cruce din lume. Deși crucea atrage în mod inevitabil turiști curioși, nu acesta este scopul său principal. Mai presus de toate, aceasta demonstrează legătura puternică dintre Macedonia de Nord și Biserica Ortodoxă, care are o majoritate de 67%.

Muntele Vodno

Stânga: Crucea Mileniului | Dreapta: panorama de pe Muntele Vodno – Credit foto: Shutterstock – mastapiece | trabantos

Locul, magnific și simbolic, va marca cu demnitate finalul trecerii dumneavoastră în Skopje, un oraș puțin cunoscut, dar care seduce pe fiecare dintre vizitatorii săi.

Veles și Bitola, orașele oglindă

Dacă Skopje este un popas fermecător, rămâne insuficient pentru a înțelege pe deplin istoria Macedoniei de Nord. Pentru a înțelege mai bine acest stat special, trebuie să vă continuați călătoria mai la sud, în două orașe numite “orașe oglindă”, deoarece reflectă perfect cultura, istoria și tradițiile naționale.

Descoperirea continuă în Veles, unde câteva minute sunt suficiente pentru a realiza că intri într-o Macedonie de Nord mai autentică. Acest lucru poate fi observat în arhitectura orașului vechi, care este foarte diferită de cea din Skopje.

Veles

Credit foto: Shutterstock – Călătorie autentică

De asemenea, este imposibil de evitat perioada comunistă, care a făcut din Veles un oraș industrial de frunte, ale cărui fabrici sunt încă în funcțiune. Veles a plătit mult timp pentru acest trecut, deoarece statutul său industrial i-a făcut mult timp pe compatrioți și străini să fugă. Chiar și astăzi, orașul este cunoscut pentru calitatea slabă a aerului, ceea ce face ca Velès să fie unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.

Vardar

Vardar, care împarte Veles în două – Credit foto: Shutterstock – Călătorie autentică

Cu toate acestea, ar fi o greșeală să nu vizitați Veles. Cu atât mai mult pentru iubitorii de literatură, cu cât Veles este nimeni altul decât locul de naștere al lui Kotcho Ratsin, considerat fondatorul Macedoniei de Nord. Acesta este un detaliu care îi face mândri pe localnici, iar aceștia sunt dornici să mențină moștenirea sa. În acest context au fost create “Întâlnirile Ratsin”, principalul festival de poezie din Balcani.

În cele din urmă, dacă timpul vă permite, profitați de ocazia de a vizita casa sa, care a devenit un muzeu dedicat vieții poetului, legănat între literatură și mișcarea revoluționară.

Koco Racin

Stânga: portretul lui Kotcho Ratsin| Dreapta: casa memorială a lui Kotcho Ratsin – Credit foto: Wikipedia – Arhivele din Skopje | Facebook – Macedonia Art & Architecture

După ce descoperiți Veles, mergeți spre un alt oraș autentic: Bitola. În ciuda unei populații de 74.000 de locuitori, vă aflați în cel de-al doilea oraș ca mărime din țară. Imediat ce ajungi, se simte o anumită serenitate. Străzile sale pietonale, piețele mici pline de cafenele și fântânile frumoase creează o atmosferă liniștită.

În plus, această liniște poate fi sporită prin ieșirea din oraș. Luați-vă cele mai bune cizme de drumeție și pierdeți-vă în natura luxuriantă a Parcului Național Pelister. Veți descoperi o panoramă magnifică de pini macedoneni, lacuri mici și o priveliște incomparabilă asupra câmpiei înconjurătoare. Efortul fizic pe care îl depuneți merită din plin.

Dar înainte de a coborî înapoi, mai mergeți puțin până la sublimul lac Prespa, unde se întâlnesc toate apele muntelui. Ce poți să spui în fața unui asemenea spectacol natural, unde munții și apele turcoaz sunt suficiente pentru a te uimi.

Lacul Prespa

Credit foto: Shutterstock – Goran Kuzmanovski

După aceste mici distracții în afara orașului, întoarcerea la Bitola vă permite să observați că și aici cultura joacă un rol central. De exemplu, este foarte probabil ca în timpul vizitei dumneavoastră să aibă loc un festival. Dacă nu, teatrul drăguț va găzdui tot felul de piese de teatru.

Cu toate acestea, acest statut de oraș cultural este relativ recent. Abia odată cu înființarea Universității din Bitola, în 1979, viața culturală a căpătat o altă dimensiune. Populația este acum mai tânără și atrage studenți din toată Peninsula Balcanică.

Muzeul arheologic din Bitola

Muzeul Bitola – Credit foto: Flickr – Dan

În cele din urmă, pe parcursul plimbării, istoria Macedoniei de Nord vă este inevitabil povestită. Fiecare cartier, clădire, muzeu sau statuie ne spune ceva.

Vechiul Bazar, unde se află Turnul cu Ceas, este o mărturie a influenței regatului otoman asupra construcției orașului. Clădirile rezidențiale amintesc de cea mai istorică parte a orașului Skopje, care datează din timpul regimului iugoslav. Numeroasele biserici, sinagogi și moschei evocă Bitola cosmopolită, unde macedonenii, albanezii și turcii trăiesc împreună în seninătate, departe de conflictele de altădată.

Religie în Bitola

Vedere aeriană a castelului și a centrului istoric al Lisabonei – Credite foto: Shutterstock – alanf | Pe3k

În cele din urmă, ruinele din Heraclea ne permit să ne întoarcem la temeliile orașului, când Macedonia era una singură și indivizibilă, patru secole înainte de Hristos.

Ruinele din Heraclea, în Bitola

Credit foto: Shutterstock – Nenad Basic

Ohrid: comoara națională și dinamică

Pentru a încheia perfect această descoperire a Macedoniei de Nord, ar fi fost imposibil să nu menționăm Ohrid, adevărata comoară a țării. Iar pentru a admira atracțiile turistice imediat ce ajungeți, mergeți la unul dintre cele mai vechi lacuri din lume: Ohrid. Aici vă aflați în fața unui lac gigantic, atât de mare (358 km²) încât este imposibil să vedeți ambele capete.

Lacul Ohrid

Credit foto: Shutterstock – ollirg

Dacă există excursii pe lac, riscați să omorâți întregul farmec, deoarece aceste activități sunt practicate de mulți turiști. În schimb, ia-ți cizmele de drumeție și plimbă-te în jurul lacului, căutând mici plaje sălbatice și colțuri nedescoperite, unde magia va funcționa și mai mult.

Excursie pe Lacul Ohrid

Districtul Kaneo, de-a lungul lacului Ohrid – Credit foto: Shutterstock – zefart

De fapt, în timp ce vă plimbați în jurul lacului, veți descoperi una dintre celelalte specialități ale Ohridului, și anume lăcașurile sale de cult. Aceasta este o ocazie de a descoperi pitoreasca capelă a Sfântului Mihail, construită prin săparea în stâncă.

Capela Sfântul Mihail

Fresce din secolul al XVI-lea sculptate în stâncă – Credit foto: Shutterstock – Karapancev

Mai departe, puteți vizita mănăstirile Sfântul Baum și Sfântul Pantaleimon din Ohrid. Arhitectura bizantină a acestora este renumită în întreaga lume. În interior, spectacolul este la fel de fantastic, cu numeroase fresce aurite.

Mănăstirile din Ohrid

În stânga: Mănăstirea Sfântul Pantelimon | În dreapta: Mănăstirea Sfântul Baum – Credite foto: Shutterstock –

Dar dacă ar exista un singur loc spiritual în întreaga Macedonie de Nord, acesta ar fi, fără îndoială, biserica Sfântul Ioan Kaneo de pe faleză. Structura este impresionantă, iar interiorul este sublim. Acesta este celebrul foc de artificii pe care îl așteptam.

Biserica Sfântul Ioan de Kaneo

Credit foto: Shutterstock – S-F

Dar dacă Lacul Ohrid este un loc atât de magnific, acest lucru se datorează, de asemenea și mai ales, peisajelor din jur. Într-adevăr, peste tot în jurul apei, munții domină apele. Și mai bine, pe unul dintre țărmuri, un parc național împodobește pur și simplu peisajul. Acesta este Parcul Național Galitchitsa.

Dacă v-ați păstrat cizmele de drumeție, v-ați descurcat foarte bine, pentru că este necesară o urcare. Efortul implicat nu este cel mai ușor, dar recompensa este pur și simplu incredibilă. Odată ajunși pe acoperișul parcului, aveți la dispoziție o panoramă a lacului. Stai liniștit și bucură-te de moment. Genul de moment care îți amintește de ce îți place atât de mult să călătorești.

Parcul Național Galitchitsa

Panorama de la începutul drumeției în Parcul Național Galitchitsa – Credit foto: Shutterstock – Atosan

În cele din urmă, dacă timpul permite, merită vizitat și orașul Ohrid. Mergeți în orașul vechi pentru străzile sale pietruite și casele tradiționale. Locul este uneori aglomerat de turiști, dar atmosfera este ușoară.

Orașul vechi din Ohrid

Stradă tipică a orașului vechi, cu podele pietruite și case tradiționale – Credit foto: Shutterstock – Filip Viranovski

După ce ați descoperit orașul vechi, urcați în vârful localității pentru a descoperi Cetatea Samuel. Numele îi vine de la fondatorul său, Samuel I, țarul Bulgariei, care a făcut din Ohrid capitala sa în 969. O vizită care vă permite să admirați fortificațiile perfect conservate, dar și să descoperiți istoria orașului.

Cetatea lui Samuel

Stânga: priveliștea lacului de la cetate | Dreapta: plimbare de-a lungul bastioanelor – Credite foto: Shutterstock – Atosan | ColorMaker

Aici se încheie descoperirea Macedoniei de Nord, o minune a Balcanilor, prea des ignorată. O țară cu o istorie diversă, a cărei cultură reflectă situarea sa la răscrucea a două lumi.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro