Conștientizarea problemelor de mediu nu este doar o chestiune individuală. Dar care sunt cele mai ecologice orașe din lume?
Știrile noastre zilnice au tendința nefericită de a ne spune mai degrabă veștile rele decât cele bune. Deși este adevărat că planeta noastră are probleme și este în pericol, trebuie să fim, de asemenea, conștienți de acțiunile pozitive care se întreprind în întreaga lume. Fie că este vorba de o tânără care avertizează populația lumii asupra stării planetei, de asociații care luptă împotriva tuturor șanselor pentru protejarea oceanelor sau a animalelor, de vecina ta care își face propriile produse sau de tine care încerci să consumi în mod responsabil, toată lumea este preocupată. Și fiecare acționează la propria scară. Unele orașe au decis să devină ecologice.
Unii dintre ei se opun de mulți ani încălzirii globale și efectelor sale nocive. Prin diverse idei și soluții, acestea devin, încetul cu încetul, cele mai ecologice orașe din lume. Mai verzi, mai puțin poluate, mai puțin poluante… Pur și simplu mai curate, aceste orașe ne arată că o lume mai bună este posibilă.
1. Amsterdam (Țările de Jos)

Credit foto: Shutterstock / Standret
Amsterdam este renumit la nivel mondial pentru numărul de biciclete care circulă zilnic pe străzile sale. Se spune că sunt chiar mai multe biciclete decât locuitori. Acest oraș este hiperactiv cu porturile sale internaționale, care nu văd doar marinari plângând. Dimpotrivă, Olanda este una dintre țările cu cei mai fericiți locuitori. Acest lucru încurajează reacții și comportamente pozitive față de deciziile luate de oraș pentru a realiza tranziția ecologică.
De exemplu, din 2014, Amsterdam testează și dezvoltă piste de biciclete solare, atunci când nu organizează croaziere pentru a curăța canalele sale. Evaluat ca fiind “cel mai sănătos oraș din lume” în 2018, conform mai multor criterii definite de site-ul Spotahome, Amsterdam vrea să își reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2025 (față de 1990).
2. San Francisco (SUA)

Credit foto: Shutterstock / Pius Lee
Această capitală a tehnologiei este recunoscută în întreaga lume ca fiind una dintre emblemele American Way Of Life. Numit “cel mai ecologic oraș din America de Nord” în 2011, San Francisco a continuat să se îmbunătățească de atunci. Clădiri întregi, cum ar fi Moscone Center, sunt acoperite cu panouri solare. Acest lucru a dus la reducerea emisiilor de dioxid de carbon ale orașului cu 34 000 de tone, ceea ce echivalează cu scoaterea din circulație a 7 000 de mașini.
În 2016, San Francisco și-a confirmat poziția de unul dintre cele mai ecologice orașe din lume: a fost primul oraș care a interzis sticlele de apă din plastic. Favorizând ambalajele din carton reciclat, sau cel puțin reciclabil, orașul este renumit pentru inițiativele sale responsabile.
3. Curitiba (Brazilia)

Credit foto: Shutterstock / R.M. Nunes
Poreclit “Orașul model din America Latină“Curitiba s-a angajat să aplice o politică de mediu încă din anii 1980. Înainte de vreme, acest oraș brazilian își sortează 70% din deșeuri datorită unui sistem ingenios de schimb: deșeuri contra coșuri de legume! În același timp, Curitiba a plantat mai mult de un milion de copaci de-a lungul autostrăzii și creează din ce în ce mai multe spații verzi (60 m2 pe cap de locuitor).
The curitibanos Rețeaua de transport public este, de asemenea, considerată a fi una dintre cele mai curate și mai bine gândite. Încă din 1996, orașul a primit premiul deFundația engleză pentru construcții și locuințe socialeAceasta este o organizație care identifică cele mai inovatoare proiecte. Astăzi, în Curitiba, peste 1.900 de autobuze transportă zilnic 85% din populație.
4. Stockholm (Suedia)

Credit foto: Shutterstock / Oleksiy Mark
Stockholm, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai curate, a fost primul oraș european care a primit prestigiosul premiu Premiul Capitala Verde Europeană (Premiul pentru capital verde). Acest premiu recompensează orașele inovatoare și le încurajează în inițiativele lor. Suedezii au o serie de proiecte care pun orașul pe o bază ecologică importantă. De exemplu, proiectul “Grow Smarter” urmărește să transforme apele uzate în biocombustibili, cu scopul de a nu mai utiliza combustibili fosili până în 2050.
De asemenea, orașul dorește să utilizeze căldura reziduală din centrele de date sau din magazine pentru a-și încălzi locuitorii. Un mod foarte inteligent de a reduce deșeurile!
5. Vancouver (Canada)

Credit foto: Shutterstock / West Coast Scapes
Vancouver este orașul nord-american care emite cea mai mică cantitate de CO2! Din 2010, a planificat promovarea ciclismului și a mașinilor electrice. În acest scop, a creat sute de kilometri de piste de biciclete și a înființat numeroase stații de reîncărcare a vehiculelor. De asemenea, își ia un angajament puternic față de alimentele locale și sănătoase prin crearea de spații pentru producători în tot orașul.
Până în 2020, Vancouver își propune să fie cel mai ecologic oraș. Deocamdată, locul său se menține pe lista celor mai verzi orașe din lume. Datorită numeroaselor și variatelor sale proiecte care vizează reducerea cât mai mult posibil a deșeurilor menajere, este pe cale să își atingă obiectivele.
6. Zurich (Elveția)

Credit foto: Shutterstock / canadastock
Zurich este unul dintre cele mai ecologice orașe datorită politicii sale privind consumul de energie electrică. Într-adevăr, pe baza unei conștientizări și implicări puternice a populației, Zurich ar putea fi primul “oraș de 2.000 de wați” din lume până în 2050. Acest lucru înseamnă că locuitorii săi ar putea avea nevoie de numai 2.000 de wați continuu pentru a trăi. Ca să vă faceți o idee, media în Europa este de 6 300 de wați. În plus, capitala elvețiană nu este lipsită de spații verzi.
În 2020, un cartier ecologic, “Orașul verde“va fi construit. Clădirile vor fi alimentate de o centrală geotermală și de panouri solare. Și totul a fost proiectat pentru a reduce consumul cu 40%.
7. Copenhaga (Danemarca)

Credit foto: Unspash – Nick Karvounis
Danezii iau foarte în serios problemele de mediu și o fac de mulți ani. Considerată “Capitala verde a Europei”, Copenhaga combină perfect tradiția, modernitatea și ecologia. Bicicleta este un mijloc de transport adoptat pe scară largă de către populație. De câteva decenii, orașul a fost dezvoltat astfel încât să o favorizeze.
Transportul public este, de asemenea, utilizat pe scară largă de către locuitorii orașului și, în plus, întreaga rețea funcționează pe bază de electricitate. Rata de CO2 este una dintre cele mai scăzute din Europa și, în plus, orașul și-a stabilit obiectivul de a fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025!
8. Reykjavik (Islanda)

Credit foto: Unspash – Evelyn Paris
Islanda este o insulă din nordul Europei, unde locuiesc doar 360.000 de oameni, dintre care aproape 122.000 trăiesc în Reykjavik, capitala. Geologia și topologia unică a Islandei îi permit să alimenteze întregul oraș cu energie 100% regenerabilă: geotermală și hidroelectrică. Doar 0,1% din energia electrică este generată de combustibili fosili. Calitatea aerului este, de asemenea, excepțională. Și pe bună dreptate: începând din 1990, rețeaua de transport este condusă de motoare pe bază de hidrogen (autobuze și metrouri).
În 2018, TravelBird a acordat orașului titlul de “Cel mai verde oraș din lume”, în special datorită celor 410 m² de spațiu verde pe cap de locuitor.
9. Cape Town/Cape Town (Africa de Sud)

Credit foto: Unspash – John O’Nolan
Organizația Proiectul de dezvăluire a emisiilor de carbon (CDP) a clasat Cape Town printre primele 5 cele mai ecologice orașe din lume. Deși Cape Town este un oraș mai degrabă discret, acesta se implică activ în protecția climei. Într-adevăr, între 10 și 20% din producția sa de energie provine din surse regenerabile. De asemenea, orașul și-a consolidat rețeaua de transport public. Acest lucru a dus la o reducere a traficului urban, a poluării și a emisiilor de dioxid de carbon. Aceasta este o performanță pentru acest oraș african în creștere rapidă.
Cape Town ne face să înțelegem că, în sfârșit, dezvoltarea durabilă este accesibilă tuturor celor care au curajul să o facă.
10. Oslo (Norvegia)

Credit foto: Unspash – Oliver Cole
Câștigătoare a premiului Green Capital Award 2019, capitala norvegiană este recunoscută pentru abordarea sa ecologică și socială. Într-adevăr, până în 2020, Oslo speră să se elibereze complet de combustibilii fosili. Deocamdată, capitala este cea care generează cele mai puține gaze cu efect de seră.
Oslo este, de asemenea, unul dintre cele mai ecologice orașe din lume în ceea ce privește modul în care își implică locuitorii. De fapt, 85% dintre ei se deplasează pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. La fel ca în Reykjavík, acestea sunt ultra-curate, deoarece sunt “hidroelectrice”.
11. Wellington (Noua Zeelandă)

Credit foto: Unspash – Nate Watson
Capitala Noii Zeelande, Wellington, este numită și “capitala vântului”, datorită poziției sale pe Pământ: în “anii 40”. Acest termen înseamnă că Wellington se confruntă cu vânturi puternice și constante, pe tot parcursul anului. Ca urmare, în 2009, în apropierea orașului a fost construit proiectul West Wind, un mare parc eolian. Astăzi, a devenit o atracție, cu un tur pietonal și un punct de vedere excepțional.
Orașul speră să producă 90% din energia electrică din surse regenerabile. Nivelul de poluare este excelent din toate punctele de vedere: aer curat, apă curată, sol curat… Din 2000, orașul a reușit să își reducă emisiile de CO2 cu 2%, în ciuda unei creșteri de 21% a populației.