Împrăștiate în întreaga lume, descoperiți clasamentul nostru al celor mai mari 20 de țări din lume!
Cu o suprafață de 510,1 milioane de km², planeta Pământ este una dintre cele mai mici planete din univers. Cu toate acestea, Planeta Albastră este singura care poate susține viața în prezent. Pe ea trăiesc peste 7 miliarde de oameni, răspândiți pe 5 continente, care la rândul lor sunt subdivizate în națiuni mai mari sau mai mici. Care dintre acestea sunt cele mai mari 20 de țări din lume din punct de vedere al suprafeței?
1. Federația Rusă
Situată între Europa și Asia, Federația Rusă este cea mai mare națiune de pe glob. Cu o suprafață totală de aproape 17.125.191 km², acoperă 11,5% din suprafața locuibilă a Pământului.
Rusia este de 26 de ori mai mare decât Franța, dar are o populație de abia de trei ori mai mare decât a Franței.
2. Canada
Canada este renumită pentru siropul său de arțar, dar și pentru calitatea vieții și pentru frumoasele sale parcuri naționale. Fostă colonie britanică, națiunea castorilor este a doua ca mărime din lume, cu o suprafață de aproape 10 milioane de km², adică 6,7% din suprafața locuibilă a Pământului.
3. Statele Unite ale Americii
Deși este una dintre cele mai importante națiuni din lume, Statele Unite sunt doar a treia țară ca mărime din lume. Cu o suprafață de 9.629.091 km², ocupă doar 6,4% din suprafața lumii.
4. Republica Populară Chineză
Regatul de Mijloc este o colecție eterogenă de națiuni și teritorii speciale sau provincii, toate acestea formând în cele din urmă Republica Populară Chineză. Cu o suprafață de 9.596.961 km², China este a patra țară ca mărime din lume.
Această zonă include comunele chineze și regiunile administrative speciale din Hong Kong și Macao. Statutul Taiwanului este și mai special.
5. Brazilia
Brazilia este cea mai dezvoltată națiune din punct de vedere economic și al infrastructurii din America de Sud. Este a cincea țară ca mărime din lume, cu o suprafață totală de 8.515.767 km², adică 5,7% din suprafața terestră a lumii.
6. Australia

Cu o suprafață de 7.692.060 de kilometri pătrați, adică 5,2% din suprafața locuibilă a Pământului, Australia este a șasea națiune ca mărime din lume.
7. India

Este, de asemenea, una dintre cele mai populate țări din lume, cu peste un miliard de locuitori.
8. Argentina
Cunoscută mai ales pentru că a dat lumii unii dintre cei mai mari jucători de fotbal din istorie (Diego Maradona și Lionel Messi), Argentina este în primul rând o națiune impunătoare, care se întinde pe o suprafață de 2 780 400 km². Este a opta națiune ca mărime de pe glob.
9. Kazahstan

10. Algeria
Cunoscută mai ales pentru capodoperele arhitecturale moștenite din perioada colonială în orașele Constantine și altele, Algeria este cea mai mare țară din Africa, dar și a zecea ca mărime din lume, cu o suprafață de 2.381.741 km². Aceasta reprezintă 1,6% din suprafața Pământului.
11. RDC (Republica Democrată Congo)

Credit foto: Flickr – jbdodane
Probabil că nu ar exista IT fără RDC. A doua națiune ca mărime din lume, aceasta deține singură peste 90% din rezervele mondiale de coltan și chiar de cobalt. Două materii prime utilizate, una în proiectarea de componente hardware pentru calculatoare și smartphone-uri, cealaltă în proiectarea bateriilor pentru automobile electrice.
RDC este a unsprezecea țară ca mărime din lume, cu o suprafață totală de 2.345.409 km².
12. Danemarca

Prin urmare, Danemarca este, din punct de vedere tehnic, cea mai mare țară din Europa.
13. Arabia Saudită
Istoria Orientului Mijlociu este legată incestuos de cea a Arabia Saudită. Regatul este cea mai mare țară din Orientul Mijlociu și a treisprezecea națiune ca mărime din lume, cu o suprafață totală de 2 149 680 km².
14. Mexic
Mexicul este a paisprezecea țară ca mărime din lume, cu o suprafață totală de 1.964.375 km².
15. Indonezia
Indonezia este cea mai mare țară din Asia de Sud-Est, dar și a cincisprezecea ca mărime din lume, cu o suprafață de 1.910.931 km².
16. Sudan
Deși exclusă din teatrul națiunilor din motive politice, din motive politice, țara Sudan este a treia națiune ca mărime din Africa și a șaisprezecea ca mărime din lume, cu o suprafață totală de 1.861.484 km².
17. Libia

18. Iran

19. Mongolia

20. Peru
Peru este a treia țară ca mărime din America de Sud, cu o suprafață de 1.285.216 km².