Cele mai mari 10 râuri din lume

Pământul are zeci de mii de râuri de importanță variabilă pentru omenire. Dar care sunt cele mai lungi râuri din lume?

Cu peste 1 300 de miliarde de km3 din acest lichid prețios care circulă pe suprafața sa, Pământul este format în cea mai mare parte din apă. Apa care curge pe suprafața sa prin oceane și în mări. Acestea din urmă sunt subdivizate în râuri.

Dar care sunt cele mai lungi râuri de pe pământ? Iată topul nostru!

1. Amazonul – Brazilia

Amazonia

Istoria fluviului Amazon este strâns legată de cea a Braziliei. Acest râu de 6.992 km, cel mai lung din lume, este, de asemenea, unul dintre cele mai importante pentru durabilitatea agriculturii braziliene.

În afară de Brazilia, Amazonul este împărțit de Peru, Bolivia, Columbia, Ecuador, Venezuela și Guyana Franceză. În cele din urmă, este cel mai mare râu din lume din punct de vedere al debitului de apă.

2. Nilul – Egipt

Nil

Cel mai lung râu din Africa, Nilul este, de asemenea, al doilea cel mai lung din lume, cu o lungime estimată la 6 853 km. Deși majoritatea suprafeței sale este situată în Egipt, Nilul furnizează apă în Tanzania, Uganda, Rwanda și Burundi. precum și Republica Democrată Congo, Kenya, Eritreea, Sudanul de Sud și Republica Sudan.

Este, de asemenea, principala sursă de apă pentru Sudan și Egipt.

3. Râul Yangtze (Râul Albastru) – China

Provenind din nord-vestul Chinei, fluviul Yangtze este al treilea cel mai lung râu din lume, cu o albie de până la 6.380 km. Acesta este, la rândul său, cel mai lung râu din Asia.

4. Mississippi – Missouri (SUA)

Mississippi

Mississippi are o istorie la fel de vastă ca și lungimea sa. Cu o lungime de 6.275 km, acest râu din nordul Statelor Unite este al patrulea cel mai lung râu din lume, primul cel mai lung din țara Unchiului Sam și al doilea cel mai lung din emisfera nordică.

Puțini știu acest lucru, dar râul Mississippi este împărțit între Canada și Statele Unite. 98,5% din suprafața sa se află pe partea americană, în timp ce 1,5% se află pe partea canadiană. De asemenea, acesta se varsă în Golful Mexic.

5. Ienisei – Federația Rusă

Yenisei

În Federația Rusă se află nenumărate râuri. Unele dintre ele nici măcar nu au fost descoperite de om. Yenisei, care se află în nordul țării, este al cincilea cel mai lung râu din lume. Acest râu este, de altfel, al treilea cel mai lung din emisfera nordică.

Ienisei are o lungime de 5 539 km și este împărțit între Rusia (97%) și Mongolia (3%).

6. Huang He (Râul Galben) – China

Cu o lungime estimată de 5.464 km, Râul Galben este al doilea cel mai lung râu din China și Asia, după Yangtze, și al patrulea ca lungime din emisfera nordică.

7. Râul Ob – Federația Rusă

Ob este al doilea cel mai lung râu din Rusia, cu o lungime estimată de 5 410 km. Este, de asemenea, al cincilea cel mai lung râu din emisfera nordică.

Ob este împărțit de Rusia, Kazahstan, China și Mongolia. Cu toate acestea, cea mai mare parte a patului său se află pe pământ țarist.

8. Congo – Congo

Congo

Credit foto: Wikimedia – Serein

Africa este plină de minuni, iar râul Congo este una dintre ele. Cu o lungime de 4.700 km, este al doilea cel mai lung râu din Africa, al nouălea ca lungime din lume și, întâmplător, al patrulea ca lungime din emisfera sudică. Râul Congo este, de asemenea, al treilea cel mai lung râu din lume din punct de vedere al debitului de apă.

Râul Congo este cel mai adânc râu din lume, cu o adâncime de 220 de metri. Există peșteri și peșteri.

9. Dragoste – Federația Rusă

Râul Amur reprezintă granița naturală dintre Rusia și China la nord. Cu o lungime de 4.444 km, este al nouălea cel mai lung râu din lume.

10. Lena – Federația Rusă

Lena

Credit foto: Wikimedia – Remulazz

Râul Lena este al zecelea cel mai lung râu din lume. Are o lungime de 4.400 km și este al șaptelea râu ca mărime de pe planetă din punct de vedere al bazinului său hidrografic, care se întinde pe aproximativ 2.490.000 km2!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro