Cele mai mari 10 poduri din lume

Podurile sunt clădiri care fac legătura între două sau mai multe locuri și nu au fost niciodată atât de mari. Care sunt cele mai mari?

Cea mai veche structură de transport din lume, podul a evoluat de la prima sa versiune. În zilele noastre, acestea sunt suspendate în gol, scurte sau lungi, din lemn, oțel sau aluminiu, iar aceste clădiri concurează în îndrăzneală cu fiecare nouă creație.

Fără a reveni asupra istoriei moderne a acestei structuri, iată care sunt cele mai mari 10 poduri din lume!

1. Podul Danyang-Kunshan – China

Podul Danyang-kunshan

Credit foto: Wikimedia – MNXANL

Deschis pentru public după 6 ani de lucrări susținute, Danyant-Kushan este cel mai mare pod din lume. Legând orașele Shanghai și Beijing, construcția sa a costat contribuabilul chinez echivalentul a 8,5 miliarde de dolari. În final, acesta măsoară 165 km.

Obiectivul construcției acestui pod a fost acela de a reduce congestia rezultată din creșterea populației în zona urbană a capitalei chineze. Acest obiectiv a fost atins, deoarece podul primește peste 2 milioane de utilizatori în fiecare zi, atât cu mașina, cât și cu trenul.

2. Podul Changkua-Kaohsing – Taiwan

Changkua-Kaohsing

Credit foto: Wikimedia – Oli Dansereau

Changkua-Kaohsing din Taiwan este al doilea cel mai mare pod din lume, cu o lungime estimată de 157 km.

Podul găzduiește echipamente folosite de trenul de mare viteză din Taiwan și leagă orașele Taipei și Kaohsiung.

3. Podul Tianjin – China

Ca și primul, al treilea pod ca mărime din lume se află pe teritoriul chinezesc. Este vorba despre Podul Tianjin, care are o lungime de 115 km. Acesta a fost finalizat în 2010 și leagă orașele Langfang și Qingxian printr-o autostradă și o linie de tren de mare viteză.

Acesta este, la rândul său, al treilea pod ca mărime din Asia.

4. Viaductul Great Cangde – China

În China se află al patrulea cel mai mare pod din lume, Viaductul Great Cangde. Are o lungime de 105 810 metri, a fost finalizat în 2010 și face legătura între Beijing și Shanghai.

5. Viaductul Weinan Weihe Grand – China

Tot în China, Weinan Weihe este al cincilea cel mai mare pod din lume. Construcția acestui pod a început în anii 2000 și a fost finalizată în 2008. Are o lungime de 80 km și traversează râul Wei, unul dintre cele mai mari din lume, făcând legătura între Zhengzhou și Xian.

6. Podul Bang Na – Thailanda

Al șaselea pod ca mărime din lume este, de altfel, al șaselea pod ca mărime din Asia. Acesta este situat în Thailanda, iar construcția sa ar fi necesitat nu mai puțin de un milion de metri cubi de beton. Finalizat în anul 2000, Bang Na are o lungime de 55 km.

7. Marele Viaduct din Beijing – China

Ne întoarcem în China pentru al șaptelea pod ca mărime din lume. Acesta este situat în Beijing și măsoară nu mai puțin de 50 km. Construcția sa a fost finalizată în 2010.

8. Podul Haiwan sau Podul Qingdao – China

Al 8-lea cel mai mare pod din lume nu este altul decât Podul Haiwan, situat în China. Cu o lungime de 41.850 de metri, acesta este, de asemenea, cel mai lung pod maritim din lume. Acesta leagă orașul Qingdao de suburbiile sale prin traversarea golfului nordic Jiaozhou.

9. Podul de pe Lacul Pontchartrain – Statele Unite ale Americii

Autostrada lacului Pontchartrain Causeway

Credit foto: Wikimedia – Glenn

Primul pod din lume care nu este asiatic se află în Statele Unite. Este vorba de podul de la Lacul Pontchartrain. Deschis oficial circulației în 1956, a fost de fapt finalizat în 1969, la un cost total de 76 de milioane de dolari.

Se estimează că 12 milioane de vehicule, în special camioane grele, trec peste el în fiecare an. Cu o lungime de 39 km, Pontchartrain Bridge este al șaptelea cel mai lung pod din lume.

Podul a redus drastic timpul de deplasare între New Orleans și zona urbană, ceea ce îl face un candidat ideal pentru a fi un poster al istoriei ingineriei civile americane.

10. Podul Manchac Swamp – Statele Unite ale Americii

Al doilea pod ca mărime din Statele Unite și al zecelea pod ca mărime din lume, Manchac Swamp se află în statul Louisiana. Inaugurată în 1979, mlaștina Manchac are o lungime de 37 km.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro