Parcul Național Pirineii este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Franța. Un paradis al drumeților, terenul său accidentat și văile bogate vă vor uimi cu siguranță!
Situat în partea vestică a lanțului muntos Pirinei, Parcul Național Pirineii este unul dintre cele zece parcuri naturale ale Franței. Scopul acestei rezervații naturale este de a păstra frumusețea peisajelor sălbatice care îți taie respirația și diversitatea faunei și florei pe care le adăpostește. Iubitorii de spații largi vor fi încântați: vârfurile sale grandioase, lacurile adânci și pășunile cu tradiție sunt toate motive pentru a pleca la descoperire.
Cu o suprafață de peste 2000 de kilometri pătrați, Parcul Național Pirinei are multe de oferit vizitatorilor. În acest articol, descoperiți cele mai frumoase 9 locuri pe care le conține!
1. Circul de Gavarnie

Credit foto: Wikipedia – Moahim
Un cirque este o incintă stâncoasă cu pereți abrupți. Parcul Național Pirineii găzduiește câteva dintre ele, printre care se numără și Circul de Gavarnie (ola de Gavarnia în gasconă) este cel mai remarcabil. Culminând la o înălțime de 1.700 de metri, formează un fel de teatru gigantic pe care Victor Hugo l-a descris ca fiind “un obiect imposibil și extraordinar”.
Format de apă și gheață cu milioane de ani în urmă, circul oferă astăzi călătorilor un spectacol uluitor. Cascada Gavarnie se prăbușește în picioare din vârful celor 422 de metri: este una dintre cele mai înalte din Europa.
Doriți să admirați acest peisaj colosal? Se poate ajunge la ea printr-o drumeție accesibilă întregii familii!
2. Podul spaniol

Credit foto: Instagram – photos_adrien64
Pe site-ul web al Podul Spaniei În Pirinei, natura oferă un spectacol grandios: păduri, pășuni, masive și, mai ales, cascade impresionante… Acolo se regăsește tot sufletul Pirineilor. Pont d’Espagne își datorează numele micului pod de piatră care traversează Gave și care, în trecut, permitea oamenilor să ajungă în Spania.
Se poate ajunge ușor din orașul Cauterets: dacă doriți să o vedeți, luați-o pe drumul podului. Mai multe drumeții vă permit să ajungeți la alte locuri, cum ar fi valea și circo Marcadau sau lacul Gaube.
3. Lacul Gaube

Credit foto: Instagram – fannymorvant
Lacul Gaube este situat în valea Cauterets, la poalele vârfului Vignemale. Apele sale cristaline, panorama uluitoare și accesibilitatea excelentă atrag numeroși vizitatori în fiecare an. Acest lucru nu împiedică situl să-și fi păstrat autenticitatea, iar peisajul spectaculos pe care îl oferă îl transformă într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Parcul Național al Pirineilor.
Când soarele strălucește pe lac, apa acestuia capătă o culoare turcoaz fermecătoare. Dar Lacul Gaube merită vizitat și iarna: apele sale sunt uneori înghețate, iar vârfurile din jur sunt acoperite de zăpadă.
4. Valea Ossau

Credit foto: Flickr – bernardpez
Valea Ossau, situată în inima Bearnului, este un leagăn al tradițiilor pastorale pireneeneene. La începutul verii, acolo se sărbătorește transhumanța, iar satele din vale, precum Laruns, celebrează festivaluri populare în culorile Ossalois. Numeroase vestigii preistorice au fost descoperite aici, care atestă prezența străveche a omului: dolmeni, cercuri de piatră, tumuli, etc. Vizitarea văii Ossau este, așadar, o ocazie de a descoperi cultura regiunii (și faimoasa sa brânză!).
Emblemă a văii, Pic du Midi d’Ossau desenează la orizont o siluetă foarte ușor de recunoscut, datorită izolării sale și formei sale caracteristice de dinte. Se spune că reprezintă capul tăiat al lui Jean de l’Ours, o creatură populară din Pirinei, născută din uniunea dintre o femeie și un urs. Puteți ajunge pe culmile sale și admira o priveliște splendidă asupra văii.
Nu ratați turul lacurilor Ayous, pentru a le admira apele pure și liniștite în care se reflectă vârful Ossau. Aceasta este o plimbare de neratat, care vă poate permite să vedeți desmanul pirenaic, cunoscut și sub numele de șobolanul-șobolan. Refugiul Ayous este un loc foarte frumos de oprire.
5. Masivul Néouvielle

Credit foto: Wikipedia – Romaric Juvanon
Situată în regiunea Occitanie, localitatea Masivul Néouvielle este o comoară a Parcului Național al Pirineilor. Aici, vârfuri mari acoperite de pini bătrâni înconjoară lacuri somptuoase. În special lacul Cap-de-Long este al doilea cel mai mare rezervor din Pirinei, situat la o altitudine de peste 2000 de metri pe masiv. Apa sa de un albastru intens oferă un contrast izbitor cu munții gri și înzăpeziți care o înconjoară.
În timp ce vă plimbați prin Néouvielle, dacă sunteți atenți, veți putea vedea locuitorii locului: marmote, isarde, păsări de pradă…
Cu toate acestea, pentru a descoperi masivul, este mai bine să fiți obișnuiți cu drumețiile. Cu toate acestea, refugiile sunt aliniate pe poteci, iar priveliștile merită efortul!
6. Pic du Midi de Bigorre
Pic du Midi du Bigorre este probabil cel mai frumos punct de belvedere din Parcul Național Pirineii. Culminând la o altitudine de aproape 3.000 de metri, a fost sursa multor legende încă din Antichitate. Într-adevăr, mitologia pirenaică, un amestec de panteoane grecești și locale, prezintă vârful ca fiind mormântul unui șarpe mitic, fiul lui Heracles și al lui Pyrene. Pyrene a murit imediat după ce l-a născut, ucisă de fiarele sălbatice. Heracle își ridică mormântul pe înălțimi… Aceasta ar putea fi originea numelui lanțului muntos Pirinei!
Astăzi, Pic du Midi du Bigorre găzduiește un observator astronomic influent și are foarte puțină poluare luminoasă: este un loc ideal pentru a observa un cer pur și plin de stele! Vizitatorii pot chiar să învețe mai multe despre astronomie în planetariu. De asemenea, vizitatorii mai tineri au acces la acest loc datorită telecabinei.
7. Borce

Credit foto: Wikipedia – Turist
Acest fermecător sat medieval este situat în valea verde a Aspe. Este alcătuit din clădiri încărcate de istorie, care dau străzilor sale un farmec incontestabil: grajduri, cuptor de pâine, spălătorie, biserică… Borce este o oprire foarte frumoasă în pelerinajul spre Santiago de Compostela. O vizită obligatorie dacă doriți să descoperiți pietre vechi în inima Parcului Național al Pirineilor. Profitați de ocazia de a gusta din gastronomia locală: specialitățile Béarn vă așteaptă!
Borce este dominat de Fort du Portalet, cocoțat ca un cuib de vultur pe o stâncă la o altitudine de 700 de metri. Acesta este deschis publicului și vă permite să admirați o priveliște magnifică a văii.
8. Val d’Azun

Credit foto: Instagram – yoannfaury
Val d’Azun este plin de minuni: un tărâm al tradițiilor pastorale și al peisajelor frumoase, o destinație de primă mână pentru a vă cufunda în Parcul Național al Pirineilor. Gustați delicioasa brânză din Val d’Azun, produsă sub vârfurile Balaïtou. Acest teritoriu este scăldat într-o luminozitate deosebită, care a dat numele văii: Azun înseamnă lumină în patois.
Pasionații de sporturi montane vor găsi ceea ce caută, fie că merg cu bicicleta de munte, fie că merg pe traseu, cu parapanta, cățărându-se sau cu tiroliana. Dar mai ales schi, datorită stațiunii Val d’Azun, care are peste 100 de kilometri de pârtii. Pentru drumeții, există numeroase poteci prin vale, presărate cu hambare și case de vacanță fermecătoare.
9. Pique Longue du Vignemale

Credit foto: Wikipedia – Thibautsl
Pique Longue du Vignemale este cel mai înalt punct din Pirineii francezi: 3.298 de metri mai exact. Urcarea sa necesită un pic de antrenament și crampoane puternice (vă așteaptă o mică escaladă!), dar drumeții experimentați și mai ales alpiniștii vor găsi o plăcere! Traseul începe de-a lungul ghețarului Ossoue înainte de a ajunge pe vârf. În mod ideal, planificați două zile pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea locului.
La finalul călătoriei, vă așteaptă o panoramă pur și simplu extraordinară a Pirineilor. O experiență care va rămâne cu siguranță întipărită în memoria dumneavoastră.