Descoperiți vremurile străvechi, prin cele mai frumoase situri arheologice din lume.
Civilizațiile lumii noastre sunt vechi și au lăsat urme ale trecerii lor. Astăzi, este posibil să le vizitați, să vă scufundați în ele și să le descoperiți secretele. Întotdeauna este foarte impresionant să vizitezi un sit arheologic. Înăuntru, este imposibil să nu te întrebi cum era viața de zi cu zi a acestor oameni, sau ce au trebuit să îndure pentru a-și ridica poporul la rangul de civilizație… De asemenea, îți permite să te concentrezi, să pui lucrurile în perspectivă și să înveți multe despre tine și despre ceilalți. Descoperiți cele mai frumoase 17 situri arheologice din lume și cuceriți arcadele pierdute, templele și craniile de cristal.
Fă pe aventurierul, pune-ți pălăria, ia-ți crema de soare și du-te să explorezi vremurile străvechi!
În Europa
1. Stonehenge, Anglia

Credit foto: Shutterstock / aroundworld
Datând din epoca bronzului, Stonehenge rămâne până în prezent probabil cel mai faimos și misterios sit arheologic din Anglia. Într-adevăr, este imposibil de înțeles ce i-a determinat pe localnicii din acea vreme să ridice un astfel de monument de piatră. Deși au fost găsite oase umane în jurul marginilor, nu se știe dacă a fost un cult solar, un monument funerar sau un observator astronomic. Trebuie să mergeți acolo pentru a vă convinge singuri.
2. Colosseum, Italia

Credit foto: Shutterstock / Viacheslav Lopatin
Colosseumul este situat în centrul Romei, capitala Italiei. Acest amfiteatru uriaș a fost construit în anul 70 d.Hr. și a fost o adevărată realizare a Imperiului Roman. Dimensiunile sale sunt impresionante: poate găzdui până la 50.000 de spectatori. Astăzi în ruine, a fost folosit în special în Antichitate pentru luptele de gladiatori și marile spectacole ale vremii.
3. Mycenae, Peloponez, Grecia

Credit foto: Shutterstock / Irina Rogova
Doriți să vizitați un sit antic preelenic aflat într-o stare de conservare extraordinară? Descoperiți apoi Micene, un oraș antic “bogat în aur” care datează din 1500 î.Hr. Treceți prin Poarta Lionesei, vedeți Comoara lui Atreus și scufundați-vă într-o atmosferă antică, unde viața de zi cu zi a populației miceniene încă rezonează…
În America de Nord și de Sud
4. Machu Picchu, Peru

Credit foto: Shutterstock / David Ionut
Machu Picchu este o fortăreață antică, acesta este martorul unei epoci glorioase și se află la peste 2.400 de metri înălțime, în inima Anzilor peruani. Construcția sa a început în secolul al XV-lea, dar nu a fost niciodată finalizată: a fost abandonată după căderea imperiului incaș și apoi uitată.
În 1911, a fost redescoperit, incredibil de bine conservat în mediul său natural și intact. Recunoscut ca fiind una dintre cele 7 noi minuni ale lumii, Machu Picchu este acum unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din lume.
5. Teotihuacán, Mexic

Credit foto: Shutterstock / Leonid Andronov
Teotihuacán este un sit minunat, situat la aproximativ 50 de kilometri de Mexico City. Potrivit specialiștilor, și chiar dacă aceștia nu sunt de acord cu privire la cine l-a construit, orașul zeilor a fost construit cu aproximativ 200 de ani înaintea erei noastre. A fost unul dintre cele mai importante orașe ale vremii sale, după cum mărturisesc dimensiunile și vestigiile sale. Astăzi, puteți descoperi amploarea sitului și vă puteți minuna de impresionanta Piramidă a Soarelui. Vă sfătuim să mergeți dimineața devreme, imediat ce se deschide (ora 7:00), pentru a evita grupurile numeroase de turiști.
6. Cliff Palace, Statele Unite ale Americii

Credit foto: Shutterstock / Tony Craddock
Sculptat în stâncă, Cliff Palace este o clădire uriașă în ruină din Parcul Național Mesa Verde, Colorado. Între sfârșitul secolului al X-lea și 1260, au fost construite între 150 și 200 de camere și 20 de kivas. Kivas sunt încăperi rotunde, adesea cu un scop ceremonial religios. Două triburi ale Anasazi să fi locuit acolo și au abandonat locul în jurul anului 1300.
7. Insula Paștelui, Chile

Credit foto: Shutterstock / twilllll
Acesta este unul dintre cele mai renumite situri arheologice din lume. Insula Paștelui este o insulă izolată în largul coastei chiliene. Cu toate acestea, o civilizație străveche a descoperit-o și a cucerit-o între secolele al II-lea și al VII-lea: Pascua. Nu există nicio certitudine cu privire la originea sa, la istoria sa sau la motivele pentru care a dispărut. Cu toate acestea, suntem siguri că această civilizație a ridicat, de-a lungul deceniilor, acești oameni uriași sau capete de piatră, prezenți peste tot pe insulă, Moai. Simboluri ale unei întregi civilizații, ele sunt și singurele rămășițe ale acesteia
În Asia
8. Cappadocia, Turcia

Credit foto: Shutterstock / Ahmet Cigsar
Capadocia este o regiune din estul Turciei, în partea de est a Asiei Mici. În inima unora dintre văile din regiune, este posibil să se observe o formațiune stâncoasă impresionantă: coșurile de zână. Dar cel mai extraordinar este cel de pe Valea Devrentului. Unele dintre coșuri au ferestre care ne amintesc că zona a fost frecventată de comunități de anacoreți încă din secolul al IV-lea…
9. Templele din Angkor, Cambodgia

Fotografie: Shutterstock / Fotograful de chitară
Mândria poporului cambodgian, templul Angkor este situat în Siem Reap. Este o atracție turistică, dar și unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din lume. Este important de știut că primele pietre ale sitului au fost datate cu 1800 de ani înaintea erei noastre. Templele pe care le vedem astăzi au fost construite puțin mai târziu, în jurul anului 900 d.Hr. Imensul complex religios permite încă localnicilor să se închine în anumite clădiri.
10. Bagan, Birmania

Credit foto: Shutterstock / Martin M303
Cel mai interesant lucru de văzut în Bagan sunt templele budiste. În general foarte vechi, unele dintre ele datează chiar din secolul al XI-lea! Există multe influențe în construcția lor, care a avut loc de-a lungul mai multor secole. Zona de explorat se întinde pe aproape cincizeci de kilometri pătrați, unde sunt împrăștiate aproape 2800 de temple, unele dintre ele în ruină!
11. Sigirîya, Sri Lanka

Credit foto: Shutterstock / Radchuk O.S.
Fortăreața din vârful faimoasei “Stânca Leului” este la înălțimea istoriei sale incredibile! Se spune că a fost construit în secolul al V-lea de teama represaliilor familiei, cu dorința de a vedea pericolul care se profila. O construcție atipică, care merită de o mie de ori distracțiile, atât pentru frumusețea locului, a teraselor și a zidurilor, cât și pentru priveliștea care îți taie respirația. De la o înălțime de 370 de metri, veți descoperi o panoramă uluitoare a junglei, a împrejurimilor sale și a orizontului.
În Orientul Apropiat și Mijlociu
12. Petra, Iordania

Credit foto: Shutterstock / Kanuman
Petra, o bijuterie nabateeană, este un oraș cu o arhitectură surprinzătoare. Orașul a fost fondat în antichitate, spre sfârșitul secolului al VIII-lea î.Hr. Geologia specială a zonei i-a determinat pe locuitorii săi să sape monumente chiar în piatră. Acest lucru îl face unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din lume.
Astăzi, se pot vizita temple și morminte ale căror fațade sunt sculptate în gresie roz. Magnific și atipic, Khazneh este probabil cea mai faimoasă clădire dintre toate.
13. Piramidele din Giza, Egipt

Credit foto: Shutterstock / WitR
Piramidele din Gizeh sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din lume, un loc de vizitat. Mult visate în ficțiune și, uneori, chiar și de cercetători, ele au ieșit din pământ în urmă cu mai bine de 4000 de ani. Cele mai faimoase trei piramide din Giza sunt cele ale lui Kheops, Khephren și Mycerinus. Templele funerare, puteți vizita acum aceste capodopere ale Egiptului Antic.
În Africa
14. Volubilis, Maroc

Credit foto: Shutterstock / Maurizio De Mattei
Situl arheologic de la Volubilis este situat la nord de Meknes. Este vorba de ruinele unui vechi oraș roman, construit în secolul al III-lea î.Hr. Comerțul este ceea ce a constituit bogăția sa economică înainte de a se stinge treptat până când a căzut în ruine. Astăzi, mai există încă mozaicuri foarte frumoase, coloane și ziduri de piatră, martori ai unei perioade prospere care a trecut.
15. Marele Zimbabwe, Zimbabwe

Credit foto: Shutterstock / Lynn Yeh
În inima Africii de Sud se află ruinele impunătoare ale unui vechi oraș medieval. Se crede că a fost construit între secolele XIII și XV. Ruinele stau mărturie a unei civilizații bogate: aici au fost găsite perle, porțelan, aur și cupru. Din acest motiv, ele au fost jefuite, dar acum sunt protejate. În ciuda acestui fapt, este posibil să le vizitați, deși nu se bucură de aceeași expunere turistică ca și alte locuri din țară.
În Oceania
16. Nan Madol, Micronezia

Credit foto: Shutterstock / Danita Delmont
Destul de uimitor, acest sit arheologic din Micronezia este de fapt un mic oraș care datează din secolul al XVI-lea. Ar fi fost casa unei puternice dinastii locale, cea a Sandeleur. Situl este alcătuit din mii de blocuri de piatră bazaltică, așezate uneori într-un mod singular. Continuă să fascineze specialiștii care nu au găsit încă o explicație pentru originea și declinul lui Nan Madol. Cu toate acestea, locul este fascinant, iar legendele care îl înconjoară mențin misterul…
Și astfel se încheie turul nostru prin cele mai frumoase situri arheologice din lume. Locuri inspirate și fascinante. Și tu, ce sit arheologic te-a uimit?