Singur, cu prietenii sau cu familia, cucerește Vechiul Continent în modul natură și descoperire! Îmbarcați-vă într-o experiență care iese din tipare, descoperind cele mai frumoase 13 parcuri naționale din Europa.
Din Suedia până în Austria, trecând prin Portugalia și Albania, Europa are o multitudine de parcuri naționale. Mediile lor bogate și variate sunt toate la fel de unice ca și celelalte. Dacă iubiți natura și spațiile deschise, acestea sunt locurile perfecte pentru a petrece momente de neuitat.
Formele uriașe ale reliefului, culorile improbabile, istoria surprinzătoare, comorile geologice: toate au acel ceva special care te invită incontestabil la evadare și aventură. Urmați ghidul și profitați de următoarea vacanță pentru a vizita unul (sau mai multe!) dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Europa.
1. Parcul Național Vatnajökull (Islanda)

Credit foto: Shutterstock / arthurgphotography
Cu o suprafață de două ori mai mare decât Corsica, Vatnajökull este cel mai mare parc național din Europa. Peisajele sale de ghețari, cascade și aisberguri se întind cât vezi cu ochii, între fildeșul strălucitor și albastrul cenușiu. Calota sa de gheață, cea mai mare din Islanda, poate avea uneori o grosime de până la un kilometru!
Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2019, puteți vedea, de asemenea, mai mulți vulcani, munți, platouri și canioane ale căror culori se schimbă în funcție de anotimpuri. Dacă vă plac drumețiile și priveliștile polare, atunci Parcul Național Vatnajökull este pentru dumneavoastră.
2. Parcul Național Pădurea Neagră (Germania)

Credit foto: Shutterstock / De Funny Solution Studio
Situat în sud-vestul Germaniei, Parcul Național Pădurea Neagră se distinge prin vegetația sa virgină și sălbatică. Au fost create trei trasee turistice. Scopul acestei diversități este de a vă permite să o vizitați în funcție de dorințele dumneavoastră.
Îți place vinul? Drumul vinului Baden este renumit! Acesta vă permite să traversați podgoriile din partea de vest a parcului. Îți plac spațiile largi și deschise? Ar fi mai bine să alegeți Route des Crêtes, un circuit la altitudine prin munți. Căutați diversitate? Alegeți în schimb traseul panoramic. Acesta combină cultura, tradiția și priveliștile excepționale. Puteți face drumeții și cățărări în această regiune muntoasă tipic germană, în inima acestui frumos cadru natural verde și auriu.
3. Parcul Natural Sintra-Cascais (Portugalia)

Credit foto: Shuttertsock / De Sean Pavone
Cu stâncile sale de calcar impunătoare, dunele fosile și satele sale mici și pitorești, Sintra-Cascais este unul dintre parcurile naționale de neratat din Europa. Puteți să vă plimbați pe dealurile verzi care duc spre linia de coastă sau să urcați până la farul Cabo da Roca. Dacă vă plac locurile neobișnuite, puteți vizita satul pescăresc Azenhas do Mar, situat pe un deal. Dacă vă doriți să vă bucurați de litoral, faceți o plimbare pe îndelete pe plaja din Praia do Guinchos.
Oriunde vă aflați în Sintra-Cascais, veți avea parte de o experiență autentică în mijlocul unui peisaj variat și plin de culoare! Aici, mirosul sărat al brizei mării se amestecă cu parfumurile florale îmbietoare din interiorul țării.
4. Parcul Național Lacurile Plitviče (Croația)

Credit foto: Shutterstock / de Melinda Nagy
Parcul Național Lacurile Plitviče este situat între Zagreb și Zadar. Amplasat în inima unui imens platou carstic, este o adevărată schimbare de peisaj. Cu cele 16 lacuri de smarald și păduri verzi și luxuriante, este cel mai vechi parc național din Europa.
Există multe opțiuni pentru a explora acest frumos mediu natural. Sunteți un pasionat de drumeții? Mergeți pe jos pe drumul forestier care înconjoară parcul. Mai neobișnuit: descoperiți zona cu trenul turistic sau cu barca pe lacuri. Aproape neatinse de om, aceste ținuturi albastre sunt unice. Acestea adăpostesc o faună și o floră absolut neatinsă. Fiți atenți la lupi, căprioare, râs sau urși.
5. Parcul Național Sarek (Suedia)

Credit foto: Shutterstock / De Jens Ottoson
Parcul Național Sarek se află în mijlocul Laponiei suedeze, un teritoriu înghețat locuit de poporul Sami. Pe jos, pe schiuri, cu rachete de zăpadă sau cu snowmobilul, vă puteți bucura de parc și de peisajul său variat de primăvara până toamna.
Cel mai îndepărtat lanț muntos din țară, este un loc de pace și liniște ca nicăieri altundeva în Scandinavia. Veți avea adesea impresia că sunteți singuri în mijlocul acestei imense întinderi naturale. Cu vârfurile sale impunătoare (2.089 de metri pentru Sarektjåhkkå), râurile înghețate, pădurile boreale, văile și platourile verzi ca menta, Parcul Național Sarek este o experiență de neuitat la capătul lumii.
6. Parcul Național Snowdonia (Țara Galilor)

Credit foto: Shutterstock, de la Hill2k
Înființat în 1951, Snowdonia este al doilea parc național ca mărime din Marea Britanie. De la nord la sud, este alcătuit din lanțuri muntoase stâncoase. Acesta oferă un spectacol magnific al peisajelor galeze. De asemenea, puteți vedea sute de lacuri și plaje lungi și aurii.
Aveți nevoie de mai multe sfaturi? În excursia dumneavoastră în Snowdonia, nu ratați plimbarea până la ruinele castelului Castell-y-Bere! La fel de bine puteți alege Moara Pany. Punctul culminant al parcului este, bineînțeles, urcarea pe Muntele Snowdon. Totuși, nu uitați de satul foarte neobișnuit Portmeirion sau de explorarea lacului Bala cu canoea.
7. Parcul Național Valea Valbona (Albania)

Credit foto: Shutterstock / de marketa1982
Pentru priveliști și panorame originale, mergeți în Parcul Național Valea Valbona. La granița cu Muntenegru, în nordul Albaniei, se află păduri de pini, cascade și peșteri. Iarna, vă puteți bucura de o priveliște uluitoare a munților splendizi acoperiți de zăpadă.
Cu o suprafață de doar 80 km², parcul are o faună și o floră variate și remarcabil de bine conservate. Este posibil să întâlniți chiar urși, căprioare și lupi. Drumeția de 13 kilometri de la Valbona la Parcul Național Thethi merită o vizită. Acesta vă permite să vedeți de aproape numeroasele comori naturale din inima văii.
8. Parcul Național Jostedalsbreen (Norvegia)

Credit foto: Shutterstock / Tupungato
În sudul Norvegiei, își ia numele de la ghețarul omonim din centrul său. Ghețarii și văile care alcătuiesc această zonă au apărut și s-au format de-a lungul perioadelor de glaciațiune. Care este rezultatul? Un adevărat mozaic de peisaje și forme de relief verzi și albe.
Creat în 1991, acesta continuă să atragă anual sute de mii de călători din întreaga lume. Scopul lor este comun: să contemple frumusețea naturală uluitoare. Luați-vă timp pentru a explora câmpiile cu iarbă, lacurile albastre ca miezul nopții și munții gri. Sfatul nostru este simplu: nu ratați unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Europa.
9. Parcul Național Göreme (Turcia)

Credit foto: Shutterstock / De Repina Valeriya
Un imens muzeu în aer liber, Parcul Național Göreme este o adevărată bijuterie situată în inima Turciei. Atmosfera sa magică nu va reuși să vă surprindă. În mijlocul unor văi sculptate natural de timp, veți avea ce savura în călătoria dumneavoastră! Veniți să admirați aceste sanctuare rupestre și acest habitat tradițional neobișnuit al troglodiților.
Parcul Național Göreme este alcătuit din stânci cu găuri în ele (cunoscute sub numele de “coșuri de zână”) în nuanțe de gri și bronz. Acestea se integrează perfect în elementele culturale care le înconjoară. Dacă aveți ocazia, faceți o plimbare cu balonul cu aer cald deasupra parcului Göreme și bucurați-vă de o experiență autentică și incredibilă.
10. Parcul Național Dolomiți Bellunesi (Italia)

Credit foto: Shutterstock / Tanja_G
Pe lângă simțul lor unic al stilului, pizza de neegalat și limba lor lirică, vecinii noștri italieni au și unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Europa. De la crearea sa în 1988, principalul său obiectiv a fost conservarea Dolomiților.
Acest masiv din estul Alpilor este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Are o valoare patrimonială inestimabilă: munți de calcar roz, păduri verzi de migdale, văi care îți taie răsuflarea, lacuri albastre, pajiști înflorite… Dolomiții Bellunesi sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai importante parcuri naționale din Europa, dacă vă plac drumețiile, alpinismul și sporturile de iarnă.
11. Parcul Național Triglav (Slovenia)

Credit foto: Shutterstock / Baatun
Triglav, singurul parc național din Slovenia, este situat în extremitatea nord-vestică a țării. Este perfect accesibil dacă călătoria dumneavoastră vă duce în Austria sau Italia. Numit după cel mai înalt vârf din Slovenia, este plin de locuri naturale eclectice, dar la fel de frumoase.
Unul dintre punctele de atracție ale Parcului Național Triglav este uriașa cascadă Pericnik. Urcați pe poteca înaltă spre Mangart pentru o priveliște care vă taie răsuflarea. O vizită la grădina botanică Alpinum Juliana vă va face să vedeți lumea în culori, la fel ca și izvoarele de smarald din Zelenci. Există nenumărate locuri neobișnuite de vizitat. “Fecioara păgână” sculptată în muntele Prisant, defileul Pokljuka, uluitorul vârf Krn și lacul verde ca sticla din Planina Pri Jezeru sunt doar câteva exemple de locuri în care vă puteți bucura de minunata biodiversitate a Parcului Național Triglav.
12. Parcul Național Oulanka (Finlanda)

Credit foto: Shutterstock / WhereIsTara
Situat la Cercul Polar Arctic, în Finlanda, Parcul Național Oulanka este un paradis nordic cu reflexii strălucitoare. În inima văilor fluviale se întâlnesc defileuri, torenți, cascade și prăpăstii care dau culoare pădurilor din jur. Fauna este foarte bogată, în ciuda condițiilor de viață relativ dure: reni, fluturi, păsări cuibăritoare, ghiocei, urși…
Puteți face plimbări și drumeții minunate cu canoe sau pe jos. Atât vara, cât și iarna, apa este omniprezentă în acest mediu albastru și alb. Există numeroase puncte de vedere de unde vă puteți bucura de aceste panorame magnifice.
13. Parcul Național Hohe Tauern (Austria)

Credit foto: Shutterstock / De hecke61
Descoperiți natura tiroleză în cea mai magică parte a sa în Parcul Național Hohe Tauern. Înființat în 1981, acesta este cel mai vechi și mai mare parc național din Austria. Această arie protejată de aproape 2.000 de kilometri pătrați este împărțită între văi, câmpii înflorite, păduri de pin și creste stâncoase.
În Hohe Tauern, de ce nu încercați să căutați aur, să vă cățărați pe ghețari sau să observați păsări? Unele drumeții vă pot duce chiar deasupra unei mări de nori la apus, pentru o priveliște care vă taie respirația.