Cele mai frumoase 13 locuri de vizitat în Slovenia

Plănuiți o excursie în Slovenia? Descoperă cele mai frumoase 13 locuri de vizitat în Slovenia, perla verde a Balcanilor!

Prea adesea uitată de turiști, Slovenia este o țară dinamică situată la marginea Balcani și Marea Adriatică.

Această mică țară alpină, care a fost în trecut Iugoslavia, are un amestec istoric divers de culturi slave, germanice, romanice și maghiare. De la independența sa din 1991, mica Elveție a Balcanilor a reușit să se protejeze de turismul de masă și să își promoveze numeroasele sale atuuri. Cu vârfurile sale alpine, pădurile sale virgine, numeroasele sale peșteri captivante, apusurile de soare pe coasta Adriaticii și lacurile glaciare încântătoare, Slovenia și-a câștigat reputația de inimă verde și însorită a Europei.

Dacă doriți să luați o gură de aer proaspăt și să vă reîncărcați bateriile într-o țară fermecătoare în care natura este rege, veniți să vizitați Slovenia! Am selectat pentru dumneavoastră cele mai frumoase 13 locuri de văzut în Slovenia.

Citește și:
Slovenia cu autocaravana: închiriere, sfaturi, zone, itinerarii
8 lucruri pe care trebuie să le faci în Maribor

1. Ljubljana

Ljubljana Ljubljana, care în slovenă înseamnă “cel iubit”, este unul dintre cele mai verzi și mai plăcute orașe din Europa. De fapt, capitala slovenă a fost votată “Capitală verde europeană” în 2016. În timpul vizitei, veți vedea că Ljubljana este un creuzet arhitectural.

Cartierele și clădirile orașului sunt marcate de multiple influențe din trecut: stilul medieval este omniprezent în orașul vechi, în timp ce farmecul baroc poate fi simțit pe Piața Mestni Trg care găzduiește Primăria. Nu ratați Podul Triplu construit de arhitectul Jože Plečnik și minunata Piața Stari trg care duce la un loc de neratat atunci când vă decideți să vizitați Slovenia: orașul Castelul Ljubljana.

2. Lacul Bled

Lacul Bled Considerat una dintre bijuteriile Europei, muzeul Lacul glaciar din Bled este probabil cel mai faimos loc din Slovenia. Munții maiestuoși și insulița din inima lacului se combină perfect pentru a oferi un mic colț de liniște, izolat de agitația urbană.

Faceți o excursie în vârful muntelui, în special la Castelul Bled – cuibărită pe o stâncă de peste 100 de metri înălțime – pentru o priveliște uluitoare asupra Alpilor Iulieni, a lacului de smarald și abiserica barocă Sfânta Maria a Adormirii Maicii Domnului care se află în mijlocul insulei. Poteca de șase kilometri din jurul lacului oferă un peisaj romantic și încântător.

3. Peșterile Postojna

Peșterile Postojna Numai în Slovenia există aproape 7000 de peșteri. Nu puteți vizita Slovenia fără a face o diversiune la Peșterile Postojna cel mai renumit din țară. Cu o vechime de două milioane de ani și o lungime de peste 20 de kilometri, aceste peșteri subterane sunt printre cele mai mari peșteri carstice din lume.

O plimbare cu trenul turistic vă va conduce printr-un labirint subteran de stalactite și stalagmite cu forme misterioase. Apoi, o plimbare subterană de 1,7 kilometri vă va permite să experimentați o călătorie captivantă printr-un decor ireal de sculpturi de calcar, construite de picături mici de-a lungul a milioane de ani.

4. Castelul Predjama

Castelul Predjama Castelul troglodit este o clădire uimitoare, construită în partea laterală a unei stânci, chiar deasupra unei prăpastii, într-o cavitate abruptă, la o înălțime de 123 de metri. Situat la câțiva kilometri de peșterile Postojna, are reputația de a fi cel mai mare castel rupestru din lume. În spatele clădirii se află un labirint uriaș de galerii care le permitea ocupanților să intre și să iasă pe ascuns, de unde și denumirea de “în fața peșterii”.

Construit în secolul al XII-lea și renovat în 1583, acest castel încă impresionează prin armonia sa cu natura, iar de pe înălțimile sale vă puteți bucura de o priveliște spectaculoasă asupra peisajului din jur. Nu ezitați să vă continuați vizita în interiorul castelului pentru a descoperi diferitele încăperi care datează din perioada medievală.

5. Piran

Piran Acesta este unul dintre cele mai autentice și mai fotogenice orașe din Balcani. – Piran – situat pe o peninsulă care se scufundă în Marea Adriatică – este un oraș-port vechi, înconjurat de ziduri medievale, inclus pe deplin în lista monumentelor istorice și culturale. O plimbare în Piran vă duce înapoi în timp pentru a descoperi arhitectura gotică venețiană magnifică a străzilor, piețelor și clădirilor.

Influența italiană din acest oraș de la malul mării vă va aminti de Veneția. Veniți să admirați piața principală magnifică Tartinijev Trg și somptuoasa sa casă venețiană din secolul al XV-lea, cu balcoane și ferestre fin lucrate. De pe bastioane, vă puteți bucura de o priveliște excepțională asupra acoperișurilor din Piran. Din vârful clopotniței de la biserica San Giorgio care este puternic inspirat de cel din Veneția, vă puteți bucura, de asemenea, de o vedere panoramică asupra Mării Adriatice.

6. Defileul Vintgar

Defileul Vintgar

Credit foto: Shutterstock / pisces2386

Această plimbare peisagistică de-a lungul unui râu verde smarald este un loc obligatoriu pe lista dumneavoastră dacă intenționați să vizitați Slovenia. Defileul Vintgar descoperit în 1891, este considerat cel mai sălbatic loc din regiunea Bled.

Veți merge de-a lungul unor mici pasarele de lemn și scări pe versantul dealului pe o distanță de aproape doi kilometri pentru a descoperi un canion îngust, o vegetație încântătoare, cascade translucide și priveliști magnifice la fiecare pas. Traseul se termină la o cascadă impunătoare și radiantă, numită Šum și o înălțime de peste 13 metri.

7. Parcul Triglav

Acest sit muntos, unic în lume, este parc național și cea mai mare arie protejată din Slovenia, înființată în 1924, ocupă 4% din teritoriul țării și acoperă aproape toți Alpii Iulieni sloveni. Își ia numele de la Muntele Triglav care are o înălțime de 2864 de metri și care culminează în centrul său.

Urcați în vârful vârfurilor pe numeroasele trasee marcate pentru a admira priveliști uluitoare sau bucurați-vă de o activitate nautică pe apele albe de culoarea smaraldului din Valea Soča pentru a observa fauna sălbatică abundentă și frumoasele văi alpine verzi. Parcul Triglav va fi pe placul iubitorilor de natură și al drumeților.

8. Cascada Savica

Cascada Savica

Credit foto: Flickr – MarySloA

Situat în Parcul Național Triglav, în inima Alpilor Iulieni, aceste cascade – 78 de metri înălțime – se varsă în lacul Bohinj și au devenit cea mai emblematică cascadă din Slovenia. Lacurile din Valea Triglavului alimentează cascada – numită “Izvorul Vieții” – cu apă după ce aceasta a curs timp de mai mulți kilometri prin canale subterane.

Particularitatea acestor cascade constă în faptul că o parte a debitului trece printr-un alt tunel din care iese o a doua cascadă de 25 de metri. O potecă umbrită și 533 de trepte vă vor duce în vârf pentru a admira apa cristalină și răcoritoare. Această cascadă maiestuoasă, situată în pădure, este un loc de neratat atunci când alegeți să vizitați Slovenia.

9. Velika Planina

Velika Planina Acest platou montan verde, cocoțat la o altitudine de 1.500 de metri, reprezintă cel mai bine sufletul și autenticitatea țării. Acest loc superb, situat la câțiva kilometri nord de capitala Ljubljana, își datorează faima frumuseții sale naturale și nealterate.

Veți întâlni colibe de cioban din lemn în satul Velika Planina și veți vedea pajiști cât vezi cu ochii. Puteți urca în vârf cu telecabina sau puteți urma unul dintre numeroasele trasee de drumeție. Dacă ar trebui să alegeți doar o singură plimbare montană pe care să o faceți în timpul călătoriei dumneavoastră, aceasta este cea pe care v-o recomandăm.

10. Lacul Bohinj

Lacul Bohinj Situată în nordul țării, localitatea Lacul Bohinj este bijuteria Parcului Național Triglav. Este mai puțin popular decât Lacul Bled, dar mai sălbatic. Prin urmare, merită o vizită și este un loc de vizitat neapărat atunci când vă planificați să vizitați Slovenia.

Acest lac, cel mai adânc din țară, cu o adâncime de 45 de metri, dezvăluie o natură sălbatică și o biodiversitate excepțională. Veți întâlni multe specii de plante și pești. Luați loc într-o canoe pentru a observa o panoramă unică a lacului cu apele sale transparente, înconjurat de munții mitici ai Alpilor.

11. Pasul Vršič

Pasul Vršič – situat în apropierea granițelor cu Italia și Austria – își datorează reputația titlului său de cea mai înaltă trecătoare din Slovenia, dar și celor 50 de viraje în ac de păr numerotate care trebuie negociate pentru a ajunge la el.

Din vârful trecătorii, veți avea o priveliște fabuloasă asupra Parcului Național Triglav, a munților și a stâncilor lor uluitoare, a văii Trenta și a Muntele Prisojnik care se ridică la peste 2547 de metri.

12. Ptuj

Ptuj Doriți să vizitați unul dintre cele mai vechi orașe din Slovenia? Situat în partea de nord-est a țării, orașul Ptuj care se pronunță Ptouille, vă va încânta.

Acest oraș fermecător și pitoresc, cu 17.000 de locuitori, are un centru medieval atractiv. Plimbați-vă pe străzile liniștite pentru a admira casele cu acoperișuri roșii, pentru care satul este renumit. The Castelul Ptuj este o atracție majoră și vă va învăța mai multe despre istoria regiunii.

13. Peșterile Škocjan

Peșterile Škocjan

Credit foto: Shutterstock / Stepo Dinaricus

Mai sălbatic și mai puțin aglomerat decât peșterile Postojna, Peșterile Škocjan sunt o destinație obligatorie în timpul șederii dumneavoastră în Slovenia. Aceste peșteri de calcar din regiunea carstică din sud-vestul țării au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1986.

În galeriile subterane, care se întind pe o lungime de aproape cinci kilometri, veți vedea cavități impresionante de peste 100 de metri adâncime, poduri naturale, un canion, stalactite și stalagmite fascinante – de diferite dimensiuni și culori – dintre care cea mai mare măsoară 15 metri.

TravelMax.ro