Cele mai frumoase 13 locuri de vizitat în Sardinia

Vreți să descoperiți Sardinia, a doua insulă ca mărime din Marea Mediterană? Este o idee bună: profitați de lista noastră de 13 comori care trebuie admirate în acest teritoriu extraordinar care rămâne atât de misterios. Alegerea vă aparține!

Sardinia este o insulă italiană splendidă, cu aproape 2000 km de coastă cu stânci abrupte și plaje imense de nisip alb scăldate în apă turcoaz. Interiorul, care a rămas destul de sălbatic și misterios, are, la fel ca sora sa mai mică, Corsica, un relief accidentat de dealuri și munți presărat cu ruine de piatră care datează din epoca bronzului.

Sunteți gata să faceți o excursie în această zonă virgină și să descoperiți cele mai incredibile locuri atunci când vizitați Sardinia? Haideți, urmați ghidul!

1. Cala Goloritzé

Cala Goloritzé, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Marcin Krzyzak

Situat în partea de sud a Golful Orosei Aproape de frumoasa localitate Baunei, acest golfuleț frumos, care este un monument natural clasat, se caracterizează prin arcul său natural. Aici muntele pare că se scufundă în mare! Cunoscută de alpiniștii experimentați pentru stâncile sale care oferă mai multe trasee de escaladă, locul oferă un izvor de apă dulce care se varsă în mare și o plajă mică și frumoasă de nisip alb, presărată cu pietricele mici și rotunde.

Acest loc, mai degrabă conservat și sălbatic, este unul dintre cele mai emblematice ale insulei, un loc de neratat atunci când vizitați Sardinia.

2. Cala Luna

Plaja Cala Luna, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / mese.berg

În apropiere, o altă minunăție naturală cuibărită în Golful Orosei și oferită norocosului vizitator al Sardiniei: de fapt, Cala Luna este, fără îndoială, cea mai faimoasă și populară plajă din această parte a coastei Sardiniei. Nu are nimic de invidiat față de întinderile tipice de nisip alb din Caraibe: imaculată în culori, plaja este mărginită de apă limpede de culoare turcoaz și a rămas ferită de turismul de masă datorită eforturilor constante ale autorităților italiene de mediu.

3. Peșterile Neptun

Peșterile Neptun, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / jasomtomo

Aceste formațiuni carstice se găsesc pe versantul nord-vestic al Capul Caccia în apropiere de orașul pitoresc Alghero. Acestea sunt printre cele mai mari peșteri din Italia și sunt vizitate de mulți oameni care vin în Sardinia: la această comoară naturală se ajunge pe poteci abrupte și după câteva ore de mers pe jos, dar merită o vizită.

4. Mormintele uriașilor

Mormintele uriașilor, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Alessio Orru

De fapt, sunt monumente funerare renumite în toată insula: tipice culturii nuragice, o civilizație specifică Sardiniei care a apărut în timpul sec. XVIII° secol î.Hr., ele sunt formate din morminte colective formând o cameră funerară înaltă de peste trei metri și care se întinde pe o lungime de treizeci de metri!

Motivul pentru care îl menționăm este că acest sit antic este accesibil gratuit și că este situat într-un mediu natural privilegiat. Dacă sunteți un pasionat de arheologie, vă recomandăm cu tărie să îl vizitați.

5. Peșterile Bue Marino

Peșterile din Bue Marino, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Elisa Locci

Cu siguranță nu ducem lipsă de peșteri în Sardinia! Se află în estul insulei, în zona de provincia Nuoro iar pe coasta din Dorgali le găsim pe cele din Bue Marino: în limba sarda, acest nume înseamnă “focă călugăr”, o specie care a devenit foarte rară și care a populat coastele insulei până în anii 1980. Peștera, lungă de câteva sute de metri, este formată din galerii cu stalactite și stalagmite superbe (știți care este diferența? Stalactitele cad în jos și stalagmitele se ridică) reflectate în apele cristaline ale unui lac subteran cu o suprafață de aproape un kilometru pătrat, care se termină cu plaja de foci, unde acestea obișnuiau să se înmulțească.

Pasionații de speologie care vizitează Sardinia vor fi încântați!

6. Satul Tiscali

Ruinele satului Tiscali, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Giuma

Aceasta este în centrul muntelui Tiscali parte a masivului Supramonte, în provincia Nuoro, că satul Tiscali se oferă curioșilor: acest oraș nuragic, construit în interiorul unei mari doline, este alcătuit din ruine arheologice care sugerează colibele de piatră, aproximativ șaizeci în total, împărțite în două grupuri distincte.

Se știu puține lucruri despre acest punct de reper istoric, dar se crede că acest complex rezidențial antic, vechi de peste 15.000 de ani, a servit drept refugiu pentru băștinași la sosirea romanilor. Dacă v-ați decis să vizitați Sardinia și doriți să organizați o excursie originală cu un ghid, acesta este locul ideal.

7. Masivul Supramonte

Masivul Supramonte, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / LPuddori

Te-a sedus satul Tiscali? De ce, atunci, să nu rămânem în lanțul muntos care formează cadrul natural al acesteia, maiestuosul Masivul Supramonte, situat în centrul-est al insulei, la nord-est de masivul Gennargentu, la fel de splendid, și delimitat de râurile Cedrino și Rio Olai, se pretează la drumeții, permițând descoperirea unor peisaje uneori lunare și dezolante, alteori verzi.

Dacă doriți să respirați aer curat atunci când vizitați Sardinia, veți aprecia cu siguranță această zonă sălbatică și conservată!

8. Catedrala Sfânta Maria

Catedrala Sfânta Maria, Cagliari, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Claudio Divizia

Cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Italia, cu un interior flamboaiant, această biserică amplasată la capătul pieței Palazzo din orașul Cagliari -capitala Sardiniei- a fost construită în secolul al XIII-lea în cel mai pur stil romanic-pisan.

Acest punct de reper cultural atrage mulți turiști în fiecare an și trebuie spus că vizita merită: cripta este magnifică, iar amvonul Guglielmo, două amvoane sculptate care datează din secolul al XII-lea, este o operă de artă care trebuie descoperită neapărat dacă veniți să vizitați Sardinia și apreciați clădirile bogat decorate, tipice lăcașurilor de cult italiene.

9. Complexul Nuragic din Palmavera

Complexul nuragic de la Palmavera, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / LouieLea

Situat în municipiul Alghero, în nordul Sardiniei, în inima provinciei Sassari, complexul nuragic din Palmavera este alcătuit din mai multe turnuri interconectate, dintre care cel mai vechi are aproape 3500 de ani! Acesta este accesibil în mod gratuit și este probabil unul dintre cele mai interesante situri arheologice de pe insulă, fiind excavat de mai multe ori.

Cele mai interesante piese și rămășițe sunt, de asemenea, păstrate în muzeele arheologice din Cagliari și Sassari.

10. Parcul Național al Golfului Orosei și Gennargentu

Parcul Național al Golfului Orosei și Gennargentu, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Tore65

Pur și simplu, unul dintre cele mai frumoase din Italia, care nu trebuie ratat sub nicio formă atunci când vizitați Sardinia! Situat între provinciile Nuoro și Ogliastra, în inima acestei arii naturale protejate veți găsi Punta La Marmora cel mai înalt munte din Sardinia, cu o altitudine de 1834 de metri.

În trecut, câteva foci călugărițe puteau fi văzute în Golful Orosei, dar, din păcate, acestea au dispărut din anii 1980; cu toate acestea, vă puteți consola cu priveliștea muflonilor, vulpilor, pisicilor de pădure, vulturilor grifon, vulturilor aurii și vrăbiilor: fauna este fericită în această zonă strict protejată de către autorități.

11. Su Nuraxi

Su Nuraxi, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Torruzzlo

Acest sit arheologic este situat în sudul Sardiniei, la vest de Barumini. Clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO, acestea sunt rămășițele unor fortificații preistorice ridicate la o altitudine de 238 de metri; acest complex megalitic este cel mai bine conservat din Europa! Acest tip de construcție ciclopică de nuraghe se definește printr-un ansamblu de megaliți care formează un turn conic, dezvoltat între secolele VIII și XI î.Hr.

Dacă veniți să vizitați Sardinia, ar fi păcat să ratați acest splendid sit istoric capabil să îi facă pe tineri și pe bătrâni să viseze!

12. Cape Carbonara

Cape Carbonara, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / pointbreak

Această peninsulă stâncoasă, legată de uscat printr-un istm de nisip, se află în sud-estul Sardiniei, chiar lângă Villasimius, la doar câțiva kilometri de centrul orașului.

Are o lungime de 3,5 kilometri și o lățime de 1,8. Se învecinează la est cu Golful Cagliari și servește ca zonă de ancorare pentru navigatorii care vizitează Sardinia și care, odată debarcați pe plajele de nisip alb, se pot bucura de punctele de interes local, cum ar fi insula Cavoli, plajele din jurul micului port Villasimius, rămășițele unei vechi fortărețe sau golful Santa Caterina Această zonă protejată este plină de comori naturale care vă vor lăsa cu siguranță amintiri de neuitat.

13. Elephant Rock

Elephant Rock, Sardinia

Credit foto: Shutterstock / Gabriele Maltinti

Atunci când veniți să vizitați Sardinia din partea de nord a insulei, în Castelsardo, în apropiere de satul Multeddu, vă așteaptă unul dintre cele mai neobișnuite și misterioase locuri: piatră de elefantAcesta este un bolovan mare care seamănă cu forma acestui mamifer placid. Dar nu vă înșelați: pe lângă această caracteristică geologică excepțională, Stânca Elefantului servește și ca sit arheologic, deoarece adăpostește două înmormântări preistorice, faimoasa domus de Janas, care au o vechime de peste 4000 de ani.

În jurul acestei formațiuni stâncoase, linia de coastă a Golfului Asinara este plină de puncte de belvedere frumoase și de trasee de drumeție unde puteți organiza o excursie!

TravelMax.ro